Nowości z Glenallachie

24 kwietnia w salonie M&P Strzelecka i online przez Zoom odbyła się degustacja czterech nowych single malt z destylarni GlenAllachie w Speyside. Do spróbowania były najnowsza butelkowana z mocą beczki GlenAllachie 10YO Cask Strength Batch 9 oraz trzy nowe wypusty w serii Oak Finish, prezentujące różny wpływ dziewiczego drewna na proces maturacji whisky. Tym razem master distiller Billy Walker pokazał różnice pomiędzy dębami: węgierskim, szkockim i hiszpańskim, były to dęby szypułkowe i bezszypułkowe.

GlenAllachie 7YO Hungarian Virgin Oak (48%)
Drewno do produkcji beczek pochodzi z gór północno-wschodnich Węgier, z lasów Zemplén. Skalista wulkaniczna gleba, wraz z chłodniejszym klimatem i większą wysokością, powodują, że drzewa w tym regionie rosną bardzo powoli, nadając dębowi zwarte słoje – cechę pożądaną dla starzejącego się alkoholu.
Po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie whisky została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak hogshead węgierskiego dębu bezszypułkowego. Beczki zostały podgrzane i zwęglone do średniego poziomu przed wlaniem destylatu. To jeden z pierwszych na świecie single maltów finiszowany w węgierskim dziewiczym dębie quercus petraea.
Zapach dość ostry drewna, przypraw korzennych – cynamon, kardamon, aromatyczny pieprz, nuta herbaciana, ziołowa, ale też owocowość. W smaku jest słodowo, dużo ziarna, słodkie toffi, jabłka, gruszki, śliwki, goryczka piwna, lekko nuty jagód, jeżyn, rokitnika. Słodowy, piwny, jest delikatna słodycz, anyż. Rześki finisz – mięta, anyż, koper, delikatnie sól, ziarno, cynamon.
4/5
25/25/25/7=82

GlenAllachie 8YO Scottish Virgin Oak (48%)
Dąb szkocki jest niezwykle trudny do pracy na wszystkich etapach produkcji, zaczynając od rzadkości występowania, przez cięcie i leżakowanie deszczułek, po przygotowanie samej beczki. Jest twardy, pełen sęków i na ogół poskręcany. Jego rzadkość, kosztowność i skłonność do tworzenia sęków sprawiają, że jest rzadko używany do dojrzewania whisky.
Drewno dębowe na beczki zostało pozyskiwane z wybrzeża Atlantyku.
Po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie whisky została przelana na okres ok. 18 miesięcy do dziewiczych beczek z dębu szkockiego. Przed napełnieniem beczek drewno było suszone na powietrzu przez 36 miesięcy, następnie opiekane i opalane na średnim poziomie. Udało się stworzyć zaledwie kilka beczek.
Zapach tłusty, oleisty, słodki – budyń waniliowy, crème brûlée, śliwki, morele, brzoskwinie, pieczone jabłka, mus jabłkowy, apple pie i miód. W smaku sporo śliwek, słodkie śliwki, słodkie jabłka, gruszki, melon, sporo świeżego drewna, biały pieprz, kardamon, imbir marynowany, goryczka, też jakby nuta grzybowa. W finiszu jest słód, są: melon, gruszki, słodkie i cierpkie jabłka, delikatnie wanilia, nuta orzechowa, sporo owocowego tytoniu do sziszy, słoność, anyż i mięta.
4/5
26/25/25/7=83

GlenAllachie 10YO Spanish Virgin Oak (48%)
Beczki hiszpańskie pochodzą z lasów w Górach Kantabryjskich, gdzie klimat jest chłodny i wilgotny. Są tu dęby zarówno szypułkowe jak i bezszypułkowe,w tym przypadku wykorzystano beczki wyłącznie z dębów szypułkowych.
Po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie whisky została przelana na okres ok. 18 miesięcy do beczek typu virgin oak hogshead z hiszpańskiego dębu. Dąb był suszony powietrzem przez około 18 miesięcy, a następnie opiekany i zwęglany do średniego poziomu, otwierając dąb. Wtórne starzenie w tych dziewiczych beczkach pogłębiło mahoniowy odcień whisky i stworzyło podniebienie bogate w suszone owoce, wiśnie maraschino i nuty imbiru.
Zapach gruszek, mango, rodzynek i daktyli, dużo przyjemnej słodyczy, ale też gorzkie pomarańcze, grejpfrut, czuć młode drewno, gorzka czekolada z rodzynkami, czekolada z kokosem, z wiśnią. W smaku czekolada z kokosem, ze śliwkami i rodzynkami, kawa, wanilia, nuty koniakowe, tytoniowe, suszone morele, solony karmel. W finiszu kwaśny tytoń, cierpkość, śliwki, kwaśne winogrona, kwaśne jabłka, orzechy włoskie, czekolada z chili, rozmaryn. Bardzo wytrawne.
4.5/5
26,5/26,5/26/7,5=86,5

GlenAllachie 10YO CS Batch 9 (58,1%)
Dziewiąta już edycja GlenAllachie 10 YO zabutelkowanej w wersji cask strength. Użyte do dojrzewania beczki po: sherry oloroso, pedro ximenez i virgin oak.
Zapach czekolady, kakao, czekolada z rodzynkami, z suszonymi jabłkami, suszone i pieczone śliwki, cynamon, figi, daktyle, ale też gruszka w occie, ziemistość, żeń-szeń, sadza, drożdże i miód. W smaku cierpka i pikantna, wytrawna – dużo imbiru, kwaśne jabłka i gruszki, gorzka czekolada, kokos, anyż, koper, nuty utlenionego wina, cytrusy, tytoń, skóra. Finisz pełen rodzynek, śliwek, wiśni, pomarańczy, utlenienia, drożdży, soli, anyżu i mięty, pikantny imbir, ciężki tytoń, herbata, pieprz.
4.5/5
27/27/27/8=89

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.