Drugie wydanie książki Andrzeja Fiedoruka ukazuje się po siedmiu latach od pierwszej edycji, zostało nieznacznie zaktualizowane i poprawione. Na okładce w tytule do nalewek dołączyły miody pitne, które właśnie przeżywają renesans, poza tym zmieniono format, książka ma lżejszą okładkę i wstążkę-zakładkę. Kilkadziesiąt stron autor poświęcił metodom domowej produkcji alkoholu, a także historii wody życia. Reszta wypełniona jest przepisami na domowe nalewki, miody i inne precjoza – słodkie i gorzkie, mocne i lekkie, gęste i klarowne. Część książki zajmują też zebrane dawne przepisy ze starych polskich poradników.
Andrzej Fiedoruk jest obecnie czołowym autorem książek poświęconych nalewkarstwu, m.in. pozycji: „Nalewki i wódki”, „Domowy wyrób alkoholu”, „Wódki, nalewki, miody, krupniki i piwa. Domowy wyrób” czy „Nalewki domowe” (razem z Martą Szydłowską). Obok książek świętej pamięci Jana Cieślaka, prace Andrzeja Fiedoruka są obecnie najchętniej czytanymi poradnikami dla nalewkarzy.