winnica powstała w 1848 roku w Segonzac. Twórcą marki był Jean-Maurice Lacroux, który zdecydował się sprzedawać koniaki z nazwą posiadłości – Château Paulet, a rodzina Lacroux nadal zestawia eau-de-vie. Firma skupuje destylaty z regionów: Grande i Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. Jej oferta to koniaki: Ecusson Rouge (mieszanka 3- i 4-letnich destylatów), VSOP Paule (4- i 8-letnie), XO Paulet (co najmniej 12 lat w dębie), XO Gold (dwunastoletnie destylaty z: Grande i Petite Champagne oraz Borderies), Borderies Tres Vieilles (nierozcieńczany koniak z destylatów z Borderies, butelkowany z mocą 47%) i Lalique (nazwany tak ku czci Marie-Claude Lalique, której nazwisko we Francji kojarzy się z kryształem, oczywiście pakowany w piękną kryształową karafkę, dostojny koniak butelkowany z mocą 43%).