Peyrat

Distillerie du Peyrat ulokowana jest nad niewielką rzeczką – odnogą Charente, 10 km od miasta Cognac. Firma jest młoda, powstała w 1998 roku, jednak rodzinne tradycje sięgają XVIII wieku, w 1725 roku rodzina Peyrat założyła skład zajmujący się handlem koniakiem. Ich winnica uprawiana jest w sposób organiczny, a cała energia – w tym także do ogrzania alembików – pochodzi z baterii słonecznych. Za winnice odpowiada Jean-François Rault i dziś ok. 80% win organicznych z regionu Cognac to ich jego dzieło. Mają winogrona ugni blanc i folle blanche w regionach: Petite Champagne, Fins Bois i Bons Bois. Do destylacji używają małych alembików, co ma zapewnić więcej aromatów, poprzez bliższy kontakt spirytusu z miedzią. Do starzenia koniaku wykorzystują beczki z dębu Limousin, przez pierwszy rok eau-de-vie dojrzewają w nowych beczkach, potem przelewane są do starych, wielokrotnie wcześniej napełnianych. Ich oferta koniaków obejmuje: Du Peyrat Organic Selection VSOP (mieszanka 3-4 letnich trunków z Grande Champagne), Du Peyrat Rare Prestige (minimum siedmioletnie trunki z Grande Champagne i Fins Bois), XO (dwunastoletni, na ten kupaż składają się głównie koniaki z Grande Champagne) oraz Grand Siècle (jest to bardzo limitowana edycja, zaledwie jedna beczka o pojemności 300 l z lat 40. XX wieku, pochodząca ze zbiorów ojca Jeana-Françoisa Raulta). Koniaki Du Peyrat cechuje lekki aromat – czarny bez, jaśmin, biała herbata. W smaku dość słodko – brzoskwinie, morele, figi, rodzynki.


W Cognac działa także inna firma produkująca koniaki o nazwie Peyrat, założona na początku XX wieku przez Henri’ego Peyrata.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.