Distillerie du Peyrat ulokowana jest nad niewielką rzeczką – odnogą Charente, 10 km od miasta Cognac. Firma jest młoda, powstała w 1998 roku, jednak rodzinne tradycje sięgają XVIII wieku, w 1725 roku rodzina Peyrat założyła skład zajmujący się handlem koniakiem. Ich winnica uprawiana jest w sposób organiczny, a cała energia – w tym także do ogrzania alembików – pochodzi z baterii słonecznych. Za winnice odpowiada Jean-François Rault i dziś ok. 80% win organicznych z regionu Cognac to ich jego dzieło. Mają winogrona ugni blanc i folle blanche w regionach: Petite Champagne, Fins Bois i Bons Bois. Do destylacji używają małych alembików, co ma zapewnić więcej aromatów, poprzez bliższy kontakt spirytusu z miedzią. Do starzenia koniaku wykorzystują beczki z dębu Limousin, przez pierwszy rok eau-de-vie dojrzewają w nowych beczkach, potem przelewane są do starych, wielokrotnie wcześniej napełnianych. Ich oferta koniaków obejmuje: Du Peyrat Organic Selection VSOP (mieszanka 3-4 letnich trunków z Grande Champagne), Du Peyrat Rare Prestige (minimum siedmioletnie trunki z Grande Champagne i Fins Bois), XO (dwunastoletni, na ten kupaż składają się głównie koniaki z Grande Champagne) oraz Grand Siècle (jest to bardzo limitowana edycja, zaledwie jedna beczka o pojemności 300 l z lat 40. XX wieku, pochodząca ze zbiorów ojca Jeana-Françoisa Raulta). Koniaki Du Peyrat cechuje lekki aromat – czarny bez, jaśmin, biała herbata. W smaku dość słodko – brzoskwinie, morele, figi, rodzynki.
W Cognac działa także inna firma produkująca koniaki o nazwie Peyrat, założona na początku XX wieku przez Henri’ego Peyrata.