francuski napój alkoholowy na bazie koniaku oraz soku winogronowego. Znane już od XVI wieku. Przed zabutelkowaniem leżakowany przez co najmniej 14 miesięcy (różowy) lub 18 miesięcy (biały), w tym spędza co najmniej 8 miesięcy w dębowych beczkach. W pierwszym przypadku używa się czerwonych szczepów winogron: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i malec, w drugim – białych szczepów: colom bard, montilis, sémillon i ugni Blanc. Dłużej leżakujące trunki zawierają określenia: vieux (co najmniej pięc lat) i Trés Vieux (co najmniej dziesięć lat). W smaku słodkie jak dojrzałe owoce i miód, ale z głęboką koniakową nutą, moc – 16-22%, oleiste. W Polsce dostępne są np. Lheraud Pineau Cuve du Petit (białe), Pineau des Charentes Godet (białe, także jako Trés Vieux) i Lheraud Pineau Rose de la Sabliere (różowe) w cenach ok. 130 zł za butelkę.

Komentarze

Autor: Disorder

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail