10 kwietnia odbyła się impreza zatytułowana Tasting and Voting session for Spirit of Speyside Whisky Awards in Poland. 45 polskich jurorów wybierało najlepszą whisky ze Speyside. Po raz pierwszy w historii konkursu Polska została zaproszona do udziału w głosowaniu. Gospodarzem polskiego wydarzenia było M&P, razem z „Aqua Vitae” i Spirits.com.pl. O destylarniach, które uczestniczyły w konkursie opowiedział Fergus Simpson.
Konkurs towarzyszy imprezie Spirit of Speyside. Tradycyjnie na przełomie maja i kwietnia odbywa się festiwal whisky z regionu Speyside. To ponad 500 imprez w całym Speyside. Degustacji whisky towarzyszą liczne imprezy muzyczne, taneczne, aukcje whisky, targi, spływy kajakowe. Festiwal odbywa się rokrocznie od 1999 roku. W czasie festiwalu wiele destylarni zamkniętych dla zwiedzających otwiera swoje podwojem m.in: Glen Keith, Inchgower, Mortlach, Roseisle, Speyside Distillery czy Tamdhu. Imprezy są całodzienne i trwają przez tydzień. Centralnym wydarzeniem są targi wystawiennicze w Elgin, gdzie swoje wyroby prezentują nie tylko przedstawiciele marek whisky, ale również lokalni wytwórcy ginu, piwa, czekolady, wypieków cukierniczych i innych specjałów. W latach 2020-2021 imprezy odwołano ze względu na COVID.
Do konkursu zgłoszonych zostało 41 whisky single malt, z których do finału trafiło ostatecznie po dwie whisky w czterech kategoriach:
1. Non-Age Statement
2. 12 Years and Under
3. 13 to 20 Years Old
4. 21 Years and Over.
Głosowanie odbywało się elektronicznie, oto jak rozłożyły się głosy na poszczególne whisky (na czerwono whisky, które wygrały w swoich kategoriach):
Tamnavoulin Sherry Cask Edition – 28 głosów
Cardhu Amber Rock – 16 głosów
Cardhu 12YO – 17 głosów
Aberlour 10YO – 27 głosów
GlenAllachie 15YO – 24 głosów
Benromach 15YO – 21 głosów
Glenfarclas 25YO – 22 głosów
Glenfiddich 23YO Grand Cru – 24 głosy.
Na koniec odbyło się także głosowanie na najlepszą whisky całego konkursu. Tu głosy rozłożyły się następująco:
Aberlour – 2 głosów
GlenAllachie – 17 głosów
Benromach – 7 głosów
Glenfarclas – 6 głosów
Glenfiddich – 12 głosów.
A zatem polską część konkursu wygrała whisky z destylarni GlenAllachie, kierowana przez Billy Walkera. Czekamy na ostateczne wyniki po przeliczeniu głosów ze wszystkich krajów.
A tak wyglądały moje prywatne noty i oceny z degustowanych whisky.
Tamnavoulin Sherry Cask Edition (40%)
Aromat słodki, bakaliowy, sporo rodzynek, likierowe wino, bardzo czekoladowy, wiśnie w czekoladzie. Smak słodowy, lekko mdły, rodzynki. W finiszu – czekolada, imbir, rodzynki, drożdże.
25/24/23/7=79
Cardhu Amber Rock (40%)
Aromat lekki – słód, bakalie, czekolada, wiórki kokosowe, suszone śliwki. Smak maślany, lekko przydymiony, sporo drewna, orzechy, goryczka. Finisz tłusty, cierpko-gorzki, dużo prażonego ziarna, jabłka, liście wiśni i porzeczki. Smak słodko-owocowy.
23,5/22,5/21/6,5=73,5
Cardhu 12YO (40%)
Aromat słodko-cierpki, sporo jabłek, gruszki, śliwki, czekolada, kakao, lekko dym, orzechy, wiórki kokosowe. Smak bardzo lekki, owocowy, sporo jabłek i gruszek. Finisz też bardzo lekki, mdły, kokosowy, ananasowy.
24/23/21,5/6,5=75
Aberlour 10YO (40%)
Aromat przyjemnie bakaliowy, sporo rodzynek, czekolady, śliwki w czekoladzie. Smak słodko-gorzki, nuty ziołowe i bakaliowe, orzechy i rodzynki, do tego sporo soczystej, słodkiej gruszki williams. Szorstki, orzechowy finisz, suszone morele, lekko banan.
24/23,5/22/6,5=76
GlenAllachie 15YO (46%)
Intensywny aromat wiśni, likierowego wina, kakao, mokki, rodzynek. Smak cierpko-słodki, dużo kawy, gorzkiego kakao, szczypta imbiru, a także dużo drożdży i rodzynek. Czekolada i kawa, wiśnie i śliwki w czekoladzie, cynamon, gruszki i jabłka w finiszu.
26/25,5/26/7,5=85
Benromach 15YO (43%)
Aromat lekko torfowy, dużo wędzonej śliwki, wędzone wiśnie, rodzynki. Smak wyraźnie torfowy, gorzkawy, dużo wilgotnego drewna w ustach, nuta maślana czy wręcz dojrzałego sera. Finisz gorzko-maślany, tłusty, pieczone w popiele jabłka.
25,5/24/23,5/7=80
Glenfarclas 25YO (43%)
Aromat słodki, wiśnie, likierowe wino, kakao, egzotyczne owoce, w tym banany i mango, rodzynki. Smak cierpko-słodki, rozgrzewający, korzenny, nuty imbiru, cynamonu, ziela angielskiego, masa rodzynek, słodkich jabłek, renklody. Finisz właściwie wytrawny – tytoń, imbir, wiśnie, herbata, liście porzeczki.
28/28/28/9=93
Glenfiddich 23YO Grand Cru (40%)
Aromat dyskretny, białe winogrona, śliwki, gruszki, słodkie jabłka. Smak drożdżowy, rześki, kwaśne jabłka i gruszki, czereśnie, agrest, biała porzeczka. Finisz cierpki i jednocześnie lekki, białe owoce i jabłka, zaskakująco rześki.
27,5/27,5/28/9=92