Polska premiera Chivas Regal Ultis

11 stycznia w Bar & Books odbyła się degustacja pięciu szkockich whisky z portfolio Pernod Ricard. Wydarzeniem była polska premiera nowej whisky Chivasa – Chivas Regal Ultis. To pierwsza w historii firmy whisky blended malt. W jej skład wchodzą whisky z pięciu destylarni z grupy Pernod Ricard: głównie Strathisla, a także Tormore, Longmorn, Allt A’Bhainne i Braeval. Trunek powstał w hołdzie dla pięciu master blenderów, którzy od 1909 roku tworzyli Chivas Regal, to: Charles Howard, Charles Julian, Allan Baillie, Jimmy Lang i Colin Scott (obecny master blender). Scott wybrał najważniejsze malty dla swoich poprzedników – zaczynając od 1909 roku, kiedy po raz pierwszy zabutelkowano Chivas Regal, wówczas 25YO. Trunek leżakował w beczkach po bourbonie i sherry, firma nie podaje wieku najmłodszej z tworzących kompozycję whisky. Inne whisky wieczoru to: Scapa Skiren, Scapa Glansa, The Glenlivet 15YO oraz Aberlour A’Bunadh Batch 55.
– Sprzedaż whisky w Polsce to już ok. 4% rynku mocnych alkoholi, a co najważniejsze wzrasta sprzedaż whisky single malt – mówił prowadzący spotkanie Dariusz Fabrykiewicz.


Chivas Regal Ultis (40%) – w nosie mleczna czekolada, toffi, jabłka świeże i pieczone, kwiaty, banany. W ustach jest i słodycz, i prażone ziarno, jabłka i gruszki w likierze. W finiszu gruszka williamsa, morela, nutka skórzana, a nawet cierpkość tytoniu. Złożona, z długim finiszem. 4/5

Chivas Regal Ultis-001

Scapa Skiren (40%) – bez określenia wieku, beczki po bourbonie 1st fill. W aromacie jagody, bita śmietana, słodko, w kierunku rumowym. W ustach także słodko: maliny, landrynki. Finisz bardzo krótki i mało przyjemny – pojawia się cierpki dysonans (tytoń), a nawet nuty mięsne. 2.5/5

Scapa Skiren

Scapa Glansa (40%) – bez określenia wieku, beczki po buorbonie 1st fill, plus dodatkowo część czasu spędziła w beczkach po whisky torfowych. Torf czuć wyraźnie w nosie, poza tym nuta morska. W ustach też przyjemne połączenie soli, torfu, wędzona ryba. Mimo tych wędzonych nut jest rześka. 3/5

Scapa Glansa
The Glenlivet 15YO The French Oak Reserve (40%) – beczki po bourbonie i sherry oraz finiszowanie w nowej beczce z francuskiego dębu. W aromacie bardzo dużo gruszek i jabłek, wspaniała owocowość, cytrusy, cynamon, nektar miodowy, w tle odrobina słodu i rodzynki. W ustach wiśnie, czuć sherry, ale też rurki z kremem, wanilia. orzechy i rozgrzewające przyprawy. W średnio-długim finiszu cynamon i przypalona grzanka. 4/5

The Glenlivet 15YO The French Oak Reserve
Aberlour A’Bunadh Batch 55 (60,9%) beczka po sherry oloroso 1st fill, cask strength. W nosie czekolada i czosnek niedźwiedzi, a także ziemistość. W ustach też są nuty warzywne, może to seler, ale dominuje słodycz czekolady oraz zioła – piołun i lukrecja. W finiszu miód, dżem morelowy. Bardzo oryginalna. Składają się na nią destylaty w wieku od 4 do 14 lat.  4/5

Aberlour A’Bunadh Batch 55

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.