Polska premiera DSR 2020

3 listopada odbyła się polska premiera ośmiu whisky z kolekcji Diageo Special Release 2020. Degustację online na Facebooku poprowadzili Bartosz Ziembaczewski i Artur Brzychcy. Podobnie jak ubiegłoroczna seria, butelki inspirowane są unikatowością w naturze (Rare by Nature), a za dobór beczek odpowiada master blender dr Craig Wilson. W tym roku jest to tylko osiem whisky, butelkowanych z mocą beczki: Cardhu 11YO (56%), Cragganmore 20YO (55,8%), Dalwhinnie 30YO (51,9%), Lagavulin 12YO (56,4%), Mortlach 21YO (56,9%), Pittyvaich 30YO (50,8%), Talisker 8YO (57,9%) oraz Singleton of Dufftown 17YO (55,1%).

Oto jak smakują tegoroczne skarby Diageo.

Cardhu 11YO DSR 2020 (56%)
Beczki nowe z amerykańskiego dębu i ponownego napełnienia po bourbonie, nie podano, ile wypuszczono butelek. Aromat jabłek, gruszek, świeżych, słodkich owoców. Do tego nieco słodu. Są też pieczone jabłka z lukrem, ciasteczka maślane i wanilia. W ustach dość słona, ale też nuty pieprzu i świeżo ciętego imbiru, gruszek, surowego drewna, żywicy. W finiszu sól, lukrecja, dużo ostrego kajeńskiego pieprzu, ziele angielskie.
4.5/5
26,5/26,5/26/7,5=86,5

Dalwhinnie 30YO DSR 2020 (51,9%)
Beczki refill hogsheads, wypuszczono 6978 butelek. Nuty ziemiste, maślane, ciasteczkowe, delikatnie owocowe – agrest, czereśnie, mirabelki, mango, melon, do tego nuta octowa. Smak słodko-cierpki, owoce – kwaśne jabłka, gruszki, ale też skóra, tytoń i gorzkie migdały. Także gorzkie zioła, szałwia. W finiszu sól, cierpkość tytoniu, skóra, rozgrzewające nuty gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, jałowca. Bardzo rozgrzewająca.
4.5/5
27,5/28/27/8,5=91

Mortlach 21YO DSR 2020 (56,9%)
Beczki po sherry pedro ximénez i oloroso, 7692 butelek. Bardzo słodkie, ale i bardzo ładnie poukładane aromaty owoców – śliwki, syrop wiśniowy, kwiatowość, do tego rodzynki, daktyle i trochę słoności oraz nut maślanych. W smaku spory wpływ oloroso – nuty słone, drożdżowe, ale jest też i miodowo-orzechowa słodycz. W finiszu ze słodyczy wybija nuta pikantna, jak czilli w miodzie, są nuty piernikowe – gałka muszkatołowa, cynamon, jest sól, pieprz, są też drożdże. Bardzo harmonijna, pięknie ułożona whisky, z długim i przyjemnym finiszem.
4.5/5
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Singleton of Dufftown 17YO DSR 2020 (55,1%)
Beczki po bourbonie, hogsheads, ponownego napełnienia, nie podano, ile wypuszczono butelek. Nuty polnych ziół, siana, polnych kwiatów, zielonych owoców, trochę kręcącego w nosie pieprzu. W smaku cierpka, korzenna, jest imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, ponadto orzechy i migdały. Słodko-cierpki finisz, liście zielonej herbaty, konsekwentnie gałka muszkatołowa, kandyzowany imbir, biały pieprz, cierpka nuta apteczna.
4.5/5
26,5/27,5/27,5/8=88,5

Cragganmore 20YO DSR 2020 (55,8%)
Nowe beczki i ponownego napełnienia, nie podano, ile wypuszczono butelek. Aromat sosnowy, octowy (śliwki w occie), żywiczny, tłusty, oleisty. W smaku cierpko-słodka, skóra, nuty mięsiste, oleiste, skórzane, do tego jabłka, ale też ananas. Długi, cierpki, tytoniowy finisz, sporo w nim octanów, trochę egzotycznych owoców, suszone zioła i ostra imbirowa nuta.
4.5/5
26,5/28,5/27,5/8,5=91

Lagavulin 12YO DSR 2020 (56,4%)
Beczki z amerykańskiego dębu, refill hogsheads, nie podano, ile wypuszczono butelek. Aromat dymu, ale subtelny, sporo wanilii i soli, nuta sosnowa, leśna i wodorosty. W smaku dużo nut aptecznych, jodyny, soli, torfu, wodorosty. Nie czuć mocy alkoholu. W finiszu wyraźne nuty wędzenia, wędzone słone ryby, a potem już tylko sól… Solanka, długo sól pozostaje na ustach.
4.5/5
26/27/26,5/8=87,5

Pittyvaich 30YO DSR 2020 (50,8%)
Beczki first-fill ex-bourbon, napełniono 7056 butelek. Aromat starej biblioteki i butwiejącego drewna, do tego psujących się przejrzałych owoców, sadzy oraz octu. W smaku zioła, igliwie, słodkie jabłka i sadza, popiół. Rośnie wraz z finisze, kiedy zupełnie znikają nuty nieprzyjemne, pojawia się słodka gruszka williams, banany i inne tropikalne owoce, budyń waniliowy. Krótki jednak jest ten finisz, zwłaszcza jak na wiek destylatu.
4/5
25,5/26/27/7,5=86

Talisker 8YO DSR 2020 (57,9%)
Beczki po bourbonie, finisz w beczkach po rumach, prawdopodobnie z Jamajki lub Barbadosu. Aromat bardzo słodki, dużo wanilii, budyniu waniliowego, puddingu. Lekka nuta dymna i słona. W ustach nie czuć mocy, wydaje się być lekka i słodka, dużo wanilii, ciasta drożdżowego, keksa, rodzynek, kaszka bananowa. Słodki finisz z nutą dymu i soli, są banany, mango, słodkie i cierpkie jabłka, chinina, ale im dalej, tym więcej soli i lukrecji.
4/5
25/26/27/7,5=85,5

Bardzo wyrównany zestaw, oceny od 85,5 do 94,5. Nutą wspólną tegorocznego zestawu są owoce i sól, świeżość, poza Mortlachem właściwie nie ma nut bakalii. Nie jest to najlepszy zestaw w historii DSR, ale bardzo konsekwentny.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.