Porto Sandeman

25 listopada odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek z porto Sandeman, którego polskim dystrybutorem jest MV Poland. Bodega Sandeman powstała w 1790 roku, firmę założyli bracia David i George Sandeman, którzy pochodzili ze Szkocji, a przyjechali do Jerez z Australii. Ich wina opatrzone były charakterystyczną, używaną do dzisiaj pieczęcią GSC – George Sandeman & Co. Mają winnice w Douro i Jerez, składy win sherry, porto, madery, robią też brandy, m.in. znaną markę Capa Negra. Sandeman należał do rodziny założycieli od 1790 do 1952 roku, kiedy to stał się spółką publiczną, zanim Seagram przejął ją w 1980 roku. W 2000 roku, kiedy firma Seagram została sprzedana, Sandeman na krótko przeszedł do Pernod Ricard, a potem został przejęty przez Sogrape w 2002 roku.

W Vila Nova de Gaia mają składy porto w piwnicach z połowy XVII wieku, gdzie trzymają najrzadsze beczki z regionu Douro. George Sandeman otworzył oddział w Porto w 1811 roku i bardzo szybko stał się największym producentem w regionie, zyskując ponad 10% udziału w rynku win porto. Jadąc z Peso da Régua do Pinhão na południowym brzegu rzeki Douro w Cima-Corgo leży ich sztandarowa winnica Quita do Seixo, dostępna dla zwiedzających, ze znakomitą restauracją.
Ich stare składy sherry w Jerez de la Frontera pochodzą z lat 20. XIX wieku. Wcześniej należały do Juliana Pémartina, którego aktywa Sandeman przejął w 1879 roku: wspaniałe zapasy win, winnice, budynki i dzisiejszą Sandeman Bodegas w Jerez de la Frontera.
Kultowy wizerunek Sandemana – „Don” – powstał w 1928 roku. Charakterystyczna ciemna postać w hiszpańskim kapeluszu i pelerynie portugalskiego studenta, trzymająca rubinowy kieliszek, na żółtawo-zielonym tle. Namalował ją George Massiot-Brown, francuscy artyści byli wówczas w modzie i być może kamuflując swoje szkockie pochodzenie, podpisał plakat jako G. Massiot. Symbol iberyjskiej tożsamości marki Sandeman, pojawił się w ogólnokrajowej reklamie marki w 1930 roku, a od 1934 roku jest stałym elementem etykiet.

Sandeman Fine Ruby Porto (19,5%)

Od tego wina w 17890 roku zaczęła się historia marki Sandeman w Portugalii. Klasyczne ruby, o stosunkowo niewielkiej zawartości cukru, 95 g/l. W aromacie dużo soczystych wiśni, kwaśnych śliwek, truskawki. Smak kwaskowy, soczysty, dużo czereśni, wiśni, kwaskowe śliwki, kwaskowe jabłka. W finiszu cierpkie jabłka, wiśnie, czereśnie. Dobry balans między słodyczą a kwasowością.

4/5

25/25/25/7=82

Sandeman Ruby Founder’s Reserve Porto (20%)

Pięcioletnie ruby, z wyselekcjonowanych beczek, o zawartości cukru 100 g/l. W aromacie: porzeczka, czerwony agrest, dużo wiśni, śliwki. W ustach nieco pełniejsze niż klasyczne ruby. Smak cierpki, rześki, owocowy – dużo wiśni, czereśni, morwa. Pozostaje w ustach cierpkość, taniczność, wiśnie, porzeczki, kwaskowe jabłka i słodka śliwka na koniec.

4/5

25/25,5/25,5/7=83

Sandeman Fine Tawny Porto (19,5%)

Klasyczne tawny. Poziom cukru to 95 g/l. Ciemniejsze i bardziej owocowe niż wiele innych młodych tawny. W zapachu dużo ciemnych owoców: wiśni, śliwek, czereśni, orzecha włoskiego, bakalii. W smaku śliwki, suszone śliwki, czereśnie, jagody, poziomki. Finisz lekki, przyjemny, ciemne owoce.

4/5

25,5/25,5/25/7=83

Sandeman Old Tawny Port 10YO (20%)

Porto przez okres 9-12 lat leżakowane w beczkach pipes po 550 l. Cukru 101 g/l. Zapach śliwek, wiśni, czereśni, rodzynek, daktyli, delikatnie wanilii, orzechów włoskich. W smaku cierpkie winogrona, cierpkie wiśnie i słodkie daktyle, orzechy włoskie, kakao. W finiszu dużo wiśni, suszone wiśnie, morele, kwaskowe gruszki, wyraźna nuta orzecha włoskiego.

4.5/5

27/27/26,5/7,5=88

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.