23 kwietnia w warszawskiej restauracji Prime Cut odbyła się polska premiera nowej wersji whiskey Bushmills. To czternastoletnia edycja finiszowana w beczkach po winie malaga, rzadko wykorzystywanym do starzenia whisky. W tym przypadku była to malaga skomponowana z winogron muscat aleksandryjski i pedro ximenez. Za dobór beczek i koncepcję nowej whiskey odpowiada Alex Thomas, która od listopada 2021 roku jest master blenderem w Old Bushmills Distillery.
Spotkanie i degustację prowadził Adrian Chwała, prestige brands ambassador w United Beverages S.A., firmy będącej polskim wyłącznym dystrybutorem marki Bushmills. Poza debiutującą czternastką do spróbowania były: Bushmills 10YO z beczek po bourbonie i sherry oloroso, podane w towarzystwie kieliszka Real Tesoro Oloroso, Bushmills 16YO leżakowana 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry, a potem rok finiszowania w beczkach po porto, podana w towarzystwie Cruz Tawny Port i Bushmills 21YO, whiskey która 19 lat spędziła w beczkach po bourbonie i sherry, a potem dwa lata finiszowania w beczkach po maderze, podana z kieliszkiem Barbeito Madeira 3YO Medium Sweet. Bushmills 14YO została podana w towarzystwie delikatnej, zrównoważonej w słodyczy Malaga Cruz.
Degustacji towarzyszyły dania przygotowane przez szefa kuchni Prime Cut: carpaccio wołowe, tuńczyk marynowany w cytrusach, chorizo, tortilla hiszpańska, rostbef z musem z fasoli, paella z owocami morza, a na deser flan de huevo, który wspaniale smakował polany Bushmills 21YO.
Bushmills 14YO (40%)
Whiskey wchodzi do stałej oferty destylarni i będzie dostępna w cenie ok. 220 zł. Dojrzewała trzynaście lat w beczkach po bourbonie, a potem dwanaście miesięcy w beczkach, w których ok. pięć lat była leżakowana w Hiszpanii malaga. W zapachu przede wszystkim dużo słodkich gruszek, brzoskwinie, morele, słodkie śliwki, pomarańcze i banany oraz przyprawy korzenne. W smaku gorzkie pomarańcze, renklody, rodzynki, nuty miodowe i soczyste gruszki. Finisz przyjemny, jest w nim sporo orzechów włoskich, rodzynki, figi, utlenione wino, cierpka tarnina i gorzka pomarańcza. Bardzo smaczna.
26,5/27/27/7,5=88
Uważam 16YO za super whisky, mam nadzieję, że 14YO trzyma podobny poziom (bo np. 10YO albo wypusty brandy czy tequila już mi tak nie podpasywały). Zamówię na pewno żeby spróbować.
Ja oceniłem 14 i 16 punktowo tak samo, obydwie są bardzo smaczne.