23 kwietnia w warszawskiej restauracji Prime Cut odbyła się polska premiera nowej wersji whiskey Bushmills. To czternastoletnia edycja finiszowana w beczkach po winie malaga, rzadko wykorzystywanym do starzenia whisky. W tym przypadku była to malaga skomponowana z winogron muscat aleksandryjski i pedro ximenez. Za dobór beczek i koncepcję nowej whiskey odpowiada Alex Thomas, która od listopada 2021 roku jest master blenderem w Old Bushmills Distillery.
Spotkanie i degustację prowadził Adrian Chwała, prestige brands ambassador w United Beverages S.A., firmy będącej polskim wyłącznym dystrybutorem marki Bushmills. Poza debiutującą czternastką do spróbowania były: Bushmills 10YO z beczek po bourbonie i sherry oloroso, podane w towarzystwie kieliszka Real Tesoro Oloroso, Bushmills 16YO leżakowana 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry, a potem rok finiszowania w beczkach po porto, podana w towarzystwie Cruz Tawny Port i Bushmills 21YO, whiskey która 19 lat spędziła w beczkach po bourbonie i sherry, a potem dwa lata finiszowania w beczkach po maderze, podana z kieliszkiem Barbeito Madeira 3YO Medium Sweet. Bushmills 14YO została podana w towarzystwie delikatnej, zrównoważonej w słodyczy Malaga Cruz.
Degustacji towarzyszyły dania przygotowane przez szefa kuchni Prime Cut: carpaccio wołowe, tuńczyk marynowany w cytrusach, chorizo, tortilla hiszpańska, rostbef z musem z fasoli, paella z owocami morza, a na deser flan de huevo, który wspaniale smakował polany Bushmills 21YO.

Bushmills 14YO (40%)
Whiskey wchodzi do stałej oferty destylarni i będzie dostępna w cenie ok. 220 zł. Dojrzewała trzynaście lat w beczkach po bourbonie, a potem dwanaście miesięcy w beczkach, w których ok. pięć lat była leżakowana w Hiszpanii malaga. W zapachu przede wszystkim dużo słodkich gruszek, brzoskwinie, morele, słodkie śliwki, pomarańcze i banany oraz przyprawy korzenne. W smaku gorzkie pomarańcze, renklody, rodzynki, nuty miodowe i soczyste gruszki. Finisz przyjemny, jest w nim sporo orzechów włoskich, rodzynki, figi, utlenione wino, cierpka tarnina i gorzka pomarańcza. Bardzo smaczna.




4.5/5
26,5/27/27/7,5=88

















