Rynek HoReCa był wart 22,7 mld zł w 2020 roku, notując spadek 30,9% r/r. Jeszcze w 2019 roku, rynek wart był 32,8 mld zł po 6,5% wzroście względem roku poprzedniego. Był to pierwszy spadek wartości tego rynku od kilkunastu lat – wynika z najnowszego raportu PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2021, Analiza rynku i prognoza rozwoju na lata 2021-2026”. Negatywny wpływ na rynek miała przede wszystkim pandemia COVID-19 oraz wynikające z niej obostrzenia w działalności przedsiębiorstw gastronomicznych, hotelarskich oraz zajmujących się cateringiem, jak również mniejsza mobilność społeczna oraz załamanie w ruchu turystycznym.
Z uwagi na fakt, że zmagania z pandemią COVID-19 trwają także w 2021 roku, a restrykcje w prowadzeniu działalności gastronomicznej, hotelowej i eventowej zostały przedłużone na większą część pierwszej połowy roku, niemożliwym jest odrobienie strat przez branżę. Pomimo to, wartość rynku wzrośnie z dwucyfrową dynamiką w tym roku, niemniej jednak nastąpi to z bardzo niskiej bazy z roku 2020.
I choć otwarcie placówek gastronomicznych respondenci witają z entuzjazmem (31% planuje jeść posiłki w lokalach częściej niż przed pandemią), to realna odbudowa rynku HoReCa, według prognoz PMR, nastąpi dopiero w pierwszym, pełnym roku względnej „normalności”. Rozpocznie się w 2022 roku, a wartość rynku do poziomu sprzed pandemii zbliży się dopiero rok później.
Wartość (mld zł) i dynamika (%) rynku gastronomicznego (HoReCa) w Polsce, 2017-2021
2017 |
2018 |
2019 |
2020s |
2021p |
|
Wartość |
28,9 |
30,8 |
32,8 |
22,7 |
25,9 |
Dynamika |
6,9% |
6,7% |
6,5% |
-30,9% |
14,0% |
Wyjaśnienie: scenariusz bazowy - brak tzw. „czwartej fali" epidemii koronawirusa w Polsce, brak kolejnego lockdownu i ograniczenia działalności placówek gastronomicznych do działalności jedynie w dowozie/na wynos, wygaszanie epidemii, systematyczny powrót do „normalności”. Możliwe lokalne ograniczenia działalności lokali gastronomicznych i hoteli (np. limit miejsc, itp.). s - szacunek p - prognoza Źródło: PMR, 2021
– Wiele danych makroekonomicznych, takich, jak chociażby wynagrodzenia, produkcja przemysłowa, czy wskaźników giełdowych wskazuje na coraz mniejszy wpływ dotychczasowych, kolejnych wzmożonych fal zachorowań na gospodarkę. To niejako efekt przystosowania się społeczeństwa do kolejnych fal pandemii. Niemniej jednak, wystąpienie czwartej fali zachorowań jesienią tego roku, najprawdopodobniej oznaczać będzie ponowne funkcjonowanie branży gastronomicznej jedynie w formie dostaw posiłków, a branży hotelarskiej z istotnymi ograniczeniami – podkreśla Magdalena Filip, Starszy analityk rynku handlu detalicznego w firmie PMR.
W rezultacie, w wyniku modelowania ekonometrycznego, w którym uwzględniono negatywny wpływ powyższych czynników, można określić, że wpływ wystąpienia kolejnej, wzmożonej fali zakażeń jesienią tego roku byłby dotkliwy dla branży. Ostateczny wynik całego rynku HoReCa zrealizowany w 2021 roku byłby aż o blisko 1 mld zł niższy (przy dynamice ok. 9,9% r/r) niż w scenariuszu bazowym, a gorsza sytuacja gospodarcza oraz przedsiębiorstw z branży gastronomicznej w kolejnych latach skutkowałaby, że do roku 2026 strata w stosunku do scenariusza bazowego wyniosłaby 2,6 mld zł.
W ujęciu średniorocznym, w scenariuszu czwartej fali rynek rósłby o 1,3 p.p. niżej (CAGR) niż w scenariuszu bazowym. Najbardziej dotkniętym z segmentów, podobnie jak w 2020 roku, byłaby gastronomia hotelowa najsilniej uzależniona od zmiennych turystycznych (średni wzrost ok. 22% w scenariuszu bazowym, w pesymistycznym ok. 17%).
Planowana częstotliwość jadania posiłków w lokalach gastronomicznych w 2021 roku, kwiecień/maj 2021
|
Ogółem |
Płeć |
Wiek |
||||
Kobieta |
Mężczyzna |
18-34 lat |
35-54 lat |
55 lat i więcej |
|||
Zdecydowanie częściej niż przed wybuchem pandemii |
9% |
9% |
9% |
13% |
11% |
4% |
|
Częściej niż przed wybuchem pandemii |
22% |
20% |
25% |
31% |
21% |
16% |
|
W podobnym stopniu, co przed pandemią |
36% |
36% |
37% |
31% |
33% |
44% |
|
Rzadziej niż przed wybuchem pandemii |
21% |
21% |
20% |
17% |
23% |
21% |
|
Zdecydowanie rzadziej niż przed wybuchem pandemii |
12% |
14% |
9% |
8% |
12% |
15% |
Wyjaśnienie: n=976. Źródło: PMR, 2021
Więcej informacji w najnowszym raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2021, Analiza rynku i prognoza rozwoju na lata 2021-2026”:
• https://mypmr.pro/products/rynek-horeca-w-polsce-2021