szwajcarska whisky, produkowana w browarze Brauerei Locher AG. Rodzina Locher warzy piwo w Appenzell, u podnóża Alp, od 1886 roku. W 1999 roku Karl Locher rozpoczął produkcję whisky, do której używa lokalnego torfu, starych beczek po piwie oraz wody z Alp. W 2002 roku zabutelkowano Säntis Malt, pierwszą szwajcarską whisky. W nosie: wędzonka, dym, ciemne piwo, czekolada. Niesamowity jest ten torf, bo daje nuty wędzone. Smak – słodka wędzona śliwka (z boczkiem). Nieprawdopodobnie wyrazisty smak wędzonej śliwki. Przykrywa wszystko inne – czekoladę i żurawinę. W finiszu konsekwentnie wędzona śliwka, ale też wędzony boczek, bekon. Niezwykle ciekawa whisky. Z czasem do podstawowej wersji dołaczyły kolejne edycje wypyuszczane w niewielkich ilościach: Säntis Malt Cask Strength, Säntis Malt Edition Sigel, Säntis Malt Edition Dreifaltigkeit, Säntis Malt Edition Alpstein, Säntis Malt Edition Snow White, Säntis Malt Edition Föhnsturm oraz likier Säntis Malt Edition Marwees. W 2010 roku Jim Murray uznał Säntis Malt Edition Dreifaltigkeit za najlepszą europejską whisky roku.