Nowozelandzki producent ginu, Scapegrace, przeciął wstęgę w swojej nowej destylarni, która jest największą w kraju. Projekt powstawał przez osiem lat, ulokowany w wyjątkowym miejscu, na 45. równoleżniku, gdzie doświadcza ekstremalnych zmian sezonowych – intensywnego upału i suszy latem oraz bardzo zimnych zim. Wybrano tą lokalizację ze względu na plany produkcji i maturacji whisky. Scapegrace sprowadziło ze Speyside Copperworks w Szkocji specjalnie zaprojektowany 5000 l alembik pierwszej destylacji i 3500 l alembik do drugiej destylacji. Koszt budowy wyniósł blisko 18 mln USD.
Zakład zajmuje powierzchnię 3000 mkw. i składa się z siedziby firmy, rozlewni, magazynów oraz destylarni, która obejmuje produkcję single malt oraz portfolio białych alkoholi, takich jak gin i wódka. Destylarnia położona jest na 36-hektarowej działce z widokiem na jezioro Dunstan i górę Pisa. Destylarnia ma dać moce do produkcji 160 tys. skrzynek whisky single malt rocznie oraz wystarczającą ilość ginu i wódki, aby sprostać długoterminowym prognozom. Produkcja będzie prowadzona w pełni systemem od ziarna do szklanki.