Poli Bomb

likier jajeczny, produkowany według tradycyjnej receptury z Bassano przez firmę Jacopo Poli, na bazie ich grappy. Poza grappą są tu żółta świeżych jaj, mleko i cukier. W aromacie wyczuwalna też wanilia, w smaku głównie jajka, które przyjemnie komponują się z grappą. Moc – 17%.

Vaječňák

ajerkoniak butelkowany pod marką Bartida, która należy do czeskiej firmy Žufánek. Robiony jest na rumie, na litr alkoholu przypada 140 g żółtek. Przypomina holenderskie adwokaty i jest to najlepszy czeski ajerkoniak. W ustach: wanilia, jak lody, gęste i pyszne. Moc – 17%.

Likier Dalkowski Advocaat z czekoladkami

Firma Henkell Polska wprowadziła na rynek Dalkowski Advocaat w opakowaniu z czekoladkami likieru jajecznego. Całości dopełnia elegancki karton z przezroczystym wiekiem, pięknie eksponującymi zawartość opakowania. Dalkowski Advocaat to wyważona kompozycja żółtek jaj kurzych oraz alkoholu. Jest znakomitym dodatkiem do lodów i deserów. Lekka, kremowa konsystencja sprawia, iż smakuje również w czystej postaci.

Czytaj więcej

Ovovit

świetny ajerkoniak Baczewskiego, gęsty, słodki, bardzo jajeczny. Produkowany na podstawie przedwojennej receptury, wyłącznie z naturalnych składników: świeże żółtka mieszane są ze świeżym mlekiem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaje się wanilii oraz mieszanki przypraw. Do gotowej masy wlewany jest spirytus i dzięki procesowi powolnego mieszania, otrzymuje się gęsty najwyższej jakości likier. Dobrze smakuje zarówno z kawą, jak i z lodami, ale i sam w kieliszku. Moc – 16%.

De Klok

belgijski producent, rodzinna firma, założona w latach 40. XX wieku przez Raoula Galle, obecnie prowadzona przez jego syna. Zaczęli od produkcji własnego zbożowego alkoholu z dodatkiem jagód jałowca, popularnego w Belgii trunku o nazwie Jenever. Obecnie własny Jenever wykorzystywany jest głównie do wyrobu słodkich likierów. Marka De Klok to przede wszytkim doskonały, gęsty ajerkoniak – Advokaat. Ponadto oferowane są mlecze likiery czekoladowe, kawowe i waniliowe oraz słodki likier wiśniowy. Firma mieści się w Serskamp i można ją odwiedzić.

Czytaj więcej

De Stoop

gorzelnia działająca od 1868 roku w belgijskim Merelbeke. Produkują przede wszystkim wysokiej klasy Genever – zbożowo-jałowcowy narodowy trunek Belgów i Holendrów. Jest to nieduża, obecnie nowocześnie wyposażona destylarnie z dużym składem starzejącego się w dębowych beczkach alkoholu. Wiele butelkowanych jest po pięcioletnim leżakowaniu, np. znakomity De Stoop Belegen Graanjenever. Firma dysponuje też szeroką gamą likierów, w tym cenionym ajerkoniakiem (Advocaat De Stoop), ale też likierem kawowym czy Amaretto. Osobną linię stanowią destylaty owocowe na bazie Genever (pięć rodzajów) oraz kremów śmietanowych (cztery rodzaje). Destylarnia otwarta jest dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Verpoorten

niemiecki ajerkoniak produkowany od 1876 roku, twórcą receptury był Eugen Verpoorten. Jest niezwykle gęsty, emulsyjny, a i kaloryczny – na jedną butelkę przeznaczanych jest dziesięć żółtek z kurzych jaj i sporo cukru. Moc – 20%. Popularny w Niemczech drink to Ki-Ba, na który składają się: Verpoorten, likier pomarańczowy, sok bananowy i dużo lodu.

Czytaj więcej

Bombardino

to nazwa włoskiego napoju na bazie ajerkoniaku, czyli likieru jajecznego (np. popularnego we Włoszech Vov) oraz rumu (Bombardino Pirata), whisky (Scozzese) czy kawy espresso (Calimero). Bombardino sprzedawane jest także w butelkach jako gotowy likier – np. Bombardino Roner (18%) na bazie ajerkoniaku i rumu. Nie jest tak gęste jak advocaat.

Czytaj więcej

Advocaat

 – oryginalnie holenderski likier jajeczny, dziś firmowany przez Bolsa. Podobno na jeden litr trunku zużywa się 16 kurzych żółtek. Holenderski advocaat (17,5%) ma bardzo gęstą konsystencję. W smaku – pyszny, słodki, ale nie za słodki, z posmakiem winiaku. Na całym świecie jest masa likierów jajecznych nawiązujących smakiem, kolorem (zawsze intensywnie żółty), konsystencją, a nawet nazwą do holenderskiego Advocaata. W Polsce występuje zarówno pod markami Advocaat jak i Adwokat, jak i Ajerkoniak. Produkują go m.in. Polmosy: Łańcut, Bielsko-Biała, Lublin, marka Sobieski ma Advocaat Gdański i ten wyprzedza zdecydowanie konkurentów. Moc alkoholu waha się od 18 do 25%, choć np. holenderski De Kuyper produkuje Advocaata o mocy zaledwie 14%. Bardzo bogaty wybór smacznych likierów jajecznych mają Niemcy i Węgrzy, także w Czechach vaječný cream jest chętnie konsumowany. Z krajowych produkcji mniej znanych jestem admiratorem adwokata krakowskiej firmy Noworolski (moc aż 27,3%), ale smakuje mi także Dalkowski Advocaat Starotoruński (16%). Podawany do deserów, a zwłaszcza do kawy, z uwagi na dużą masę nadaje się do short drinków typu striped, choć w barach rzadko jest używany. Produktem pokrewnym jest włoskie Bombardino.

Czytaj więcej