Quinta das Bágeiras

Firma powstała w 1989 roku, mają obecnie 28 ha winnic w regionie Bairrada, za projekt odpowiada Mário Sérgio Alves Nuno. W ofercie oprócz win mają brandy, destylat z wytłoczyn oraz likierowe wzmacniane wino abafado. Ich Aguardente Bagaceira (50%) destylowana jest w małej kolumnie z nieodszypułkowanych wytłoczyn czerwonych winogron baga, wypuszczana w limitowanych ilościach po 100 butelek. Brandy Aguardente Vinica Velha (40%) jest dwukrotnie destylowana w szarentejskim alembiku, leżakowana dziesięć lat w trzech typach beczek z francuskiego dębu – 50, 100 i 550 l. Powstaje z czerwonego szczepu baga, typowego dla regionu Bairrada. Wydestylowana w 2012 roku, wypuszczono tylko 2500 butelek. Ma ostry i wytrawny cygarowy zapach, popiół, w tle nuty dojrzewającego pleśniowego sera, lekko octany. W smaku grzyby, stare drewno, przyprawy korzenne – imbir, cynamon, tytoń. Finisz długi, wytrawny, nieco pikantny – imbir, orzechy włoskie, tytoń, gorzka mocna herbata.

Czytaj więcej

São Domingos

portugalski producent win i brandy. Caves Solar de São Domingos powstało w 1937 roku. Trzon ich produkcji stanowią wina musujące – dwa miliony butelek rocznie. Wina pochodzą z winnic regionu Bairrada (DOC). Brandy destylowana jest w tradycyjnych alembikach szarentejskich i starzona we francuskim dębie. Butelkowana pod marką São Domingos w wersjach: 3-, 5-, 10, 20-letnich oraz specjalny kupaż, wypuszczony z okazji 75-lecia firmy São Domingos Essência. Ponadto mają w ofercie São Domingos Aguardente Bagaceira – młody destylat z wytłoków winogron. Winiarnia i destylarnia w Ferreiros jest otwarta dla zwiedzających, działa przy niej małe muzeum.

Czytaj więcej

Rześkie winogrona

Destylaty winogronowe były bohaterami degustacji zorganizowanej 10 sierpnia w Bar & Books w Warszawie przez magazyn „Aqua Vitae”. Doboru trunków dokonał Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, który tak tłumaczył swój wybór: – Próbujemy pięć różnych alkoholi z winogron, z pięciu różnych krajów. Owoce dojrzewały w różnych warunkach klimatycznych, rosły na innych glebach, są zrobione z różnych gatunków winogron, przy użyciu różnych aparatur, dlatego też ich smaki są bardzo odmienne.

Czytaj więcej

Bagaçeira

portugalska brandy z wytłoków winogron (czasem te z osadu po dekantacji wina), odpowiednik francuskiego marcu czy włoskiej grappy, bardzo aromatyczna, o nutach świeżych, kwiatowych, trawiastych, czasami ziemistych – w zależności od szczepów wykorzystywanych winogron. Zwykle jest to mieszanka wieloszczepowa, ale coraz częściej pojawiają się także jednoszczepowe. Moc: 34-54%. Bagaceira Envelhecido to trunek, który leżakował w dębowych beczkach przez co najmniej 12 miesięcy. Pita zarówno jako aperitif jak i digestif – sama w kieliszku. Inna popularna forma podawnia to kawa z odrobina bagaçeira – café com cheirinho. Znane marki to m.in. Aldeia Velha (Pernod Ricard), Neto Costá, São Domingos, São Vincente, Altoviso, Quinta do Estanho, Cabriz czy Cantonede. Inny portugalski trunek – destylowany z całych wnogron – to Aguardente Vinica.

Czytaj więcej

Aldeia Velha

bagaceira, czyli brandy z wytłoków winogron, portugalski odpowiednik włoskiej grappy. Ta produkowana jest przez koncern Pernod Ricard, 40%. Bardzo aromatyczna, ma słodkie, orzeźwiające, kwiatowe nuty, starzona przez dwanaście miesięcy w dębowych beczkach po Bourbonie, robiona z winogron z regionu Carnaxide niedaleko Lizbony.