Restauracja Baczewskich we Lwowie

W centrum Lwowa, przy ulicy Szewskiej 8, powstała w 2015 roku restauracja Baczewskich – Ресторація Бачевських. Wchodzi się przez sklepik z oryginalnymi wódkami J.A. Baczewski z Austrii, a także z własnymi nalewkami w butelkach noszących logo restauracji, są tu też: książki, widokówki, kieliszki, gadżety. Zaprezentowano też stare materiały reklamowe oraz oryginalne stare butelki po wódkach Baczewskiego. Przy wejściu do restauracji jest recepcja, a sama sala restauracyjna prezentuje się niezwykle elegancko. Na dole zaś jest koktajl-bar oraz wybór kilkudziesięciu smaków nalewek, które dojrzewają w szklanych zbiornikach od kilku miesięcy do nawet trzech lat. Część smaków dostępnych jest wyłącznie w barze, ale ponad 30 można kupić w firmowych butelkach i w miniaturkach.

Czytaj więcej

Blanton’s Cocktail Competition

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza do udziału w konkursie barowym Blanton’s Cocktail Competition, którego partnerem jest firma Blanton’s, a nagroda to niezapomniany wyjazd dla dwóch uczestników do destylarni w Kentucky (jesień 2019).
Należy stworzyć koktajl na bazie Blanton’s Single Barrel Bourbon, zarejestrować się w formularzu zgłoszeniowym i odebrać zaproszenie na festiwal Whisky & Friends 2019. Zaproszenia dostępne dla pierwszych 40 barmanów, którzy poprawnie zarejestrują swoje zgłoszenie. Rejestracja uczestników: https://goo.gl/forms/wTOLjCQpSfrFR3En2. Zasady konkursu: https://goo.gl/tPkNkG.

Lwowski „sałogon”

Bar Sało to kultowe miejsce na mapie Lwowa, przy głównym Prospekcie Svobody, niemal naprzeciwko pomnika Mickiewicza. Schodzi się w dół, tam wystrój trochę jak w laboratorium, gdzie bada się otłuszczone wątroby i zgubne skutki picia wódki pod plastry słoniny. Kanapy w kolorze i formie przypominają sało. W menu słonina na wiele sposobów, klasycznie do chlebka i ogóreczka, w formie smalcu, ale też dania ciepłe ze słoniną, czekoladki ze słoniną (pralinki) czy słoninowe sushi. Jest sałogon – cukrówka jednokrotnej destylacji, własnej roboty. Jest ciekawa wódka z orzechów – fermentowane są zielone orzechy (plus cukier i drożdże robią swoje). Obydwa trunki, choć cierpkie w smaku, o mocy 48%, doskonale pasują do słoniny. Są tu też bardziej wymyślne nastojki, czyli nalewki, np. na korzeń mandragory czy klasyka – na korzeń chrzanu. Nie jest przesadnie drogo i na pewno to miejsce trzeba we Lwowie odwiedzić, bo pomysł jest unikatowy.

Czytaj więcej

Walentynki w Muzeum Polskiej Wódki

Wszyscy, którzy odwiedzą Muzeum Polskiej Wódki 14 lutego w godzinach 12.-22.00 będą mieli okazję: skosztować specjalnej walentynkowej nalewki w cocktail barze ¾ zupełnie za darmo, zakupić wyjątkowy walentynkowy koktajl w cocktail barze ¾, wziąć udział w niebiletowanym koncercie BOOM/CLACKa, perkusisty i DJa, który zaprezentuje nowoczesne jazzowe brzmienia, połączone z dźwiękami funky i elektroniki w cocktail barze ¾.

Czytaj więcej

Clairin World Championship 2019

Konkurs dla barmanów oparty na Clairin Communal, zgodny z filozofią Clarin. Na początek należy zaprezentować własny pomysł na koktajl na filmie wideo (maksymalnie 3 min.). Najciekawsze propozycje wezmą udział w finale Clairin World Championship 2019. Zgłoszenia należy nadsyłać do 12 marca. Szczegóły: https://www.thespiritofhaiti.com/en/clairin-world-championship-2019. W kwietniu odbędą się krajowe finały, a pod koniec maja zwycięzcy wezmą udział w finale na Haiti.

Koktajle z brandy

Brandy, koniak, armaniak – najczęściej pijemy je w głębokich kieliszkach o kształcie tulipana, delektując się ich aromatem i smakiem. Od wieków jednak ten szlachetny winogronowy trunek wykorzystywany jest jako składnik koktajli, misteli czy win wzmacnianych. Brandy bowiem świetnie łączy się ze słodkimi, soczystymi owocami – jak brzoskwinie, morele czy pomarańcze, ale i bardziej cierpkimi, jak wiśnie. Dobry dodatkiem są także zioła, o czym można się przekonać popijając B&B, czyli Brandy&Benedictine. Jest także zacnym dodatkiem do koktajli podawanych na ciepło oraz z dodatkiem jajek (egg nog, egg sour). W niewielkiej książeczce znalazły się propozycje ponad 50 koktajli na bazie brandy – receptury i fotografie.

Konkurs barmański z wódką Pravda

Firma Pravda S.A. z okazji 15-lecia swojego istnienia organizuje ogólnopolski konkurs barmański Pravda – The true challenge. Podstawowa zasada konkursu to przygotowanie autorskiego drinka na bazie wódki Pravda z użyciem nie więcej, niż 6 składników. Spośród przygotowanych koktajli jury wyłoni najciekawszy. Czekają wartościowe nagrody oraz dużo dobrej zabawy.

Czytaj więcej

Polugar otwiera bary

20 października został otwarty w samym centrum Petersburga pierwszy monobar z alkoholami wyłącznie marki Polugar, kolejny będzie w Moskwie. W planach jest m.in. bar w Amsterdamie czy w Warszawie. Alkohole powstają w Polsce, nie tylko wódki, bo w opracowaniu są obecnie 43 nalewki – likiery dla baru, wszystko naturalne, na owocach, w tym np. daktyle czy fejhoa. Docelowo będzie ok. 60 smaków, rozdzielone w barach według pomysłu liter alfabetu – jedna nalewka to jedna litera. Z uwagi na różnice w nazwach i alfabecie łacińskim i cyrylicą, smaki i układ w barze będą się różnić (dla przykładu w Rosji A to Apelsin, czyli pomarańcza, na Zachodzie – Ananas). Trwają testy smaków, likiery będą miały moc 21% i 26%.

Czytaj więcej

Druga Wyprawa KON KITI

Od dziś do 18 listopada bar KITI (ul. Krucza 6/14, Warszawa) zaprasza na swoje drugie urodziny. A tak rekomendują swoją uroczystość: „Urodziny to wyjątkowy czas dla wszystkich Kogutów. Zazwyczaj świętujemy nieco dłużej. W tym roku kumulujemy wszystkie atrakcje, specjały i emocje w dwa dni. Musimy mieć nieco więcej czasu, aby wyściskać się z Wami wszystkimi i zadumać się nad wspaniałym, minionym rokiem. Refleksji zawsze jest mnóstwo. Wiele z nich wyraża naszą wdzięczność za wsparcie jakie dostaliśmy przy tworzeniu KITI BARu. Podczas urodzin mamy zamiar wznosić liczne toasty za markę Bacardi, która aktywnie od wielu lat uczestniczy w życiu Kogutów. Z tej okazji w nadchodzący weekend spodziewać się możecie pysznych ponczy, wielu rumowych animacji, jak również odwiedzin dwóch wyrośniętych, kutrowych bosmanów, którzy przygotowali wraz z Bacardi specjalną niespodziankę. Ahoj!!!”.

Czytaj więcej

Finał World Class dla Australijczyka

W 10. edycji konkursu World Class statuetkę zdobył Australijczyk. Polska na tytuł globalnego zwycięzcy nadal czeka.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie. W pięciu piekielnie trudnych konkurencjach wystąpili przed dziesiątkami największych autorytetów branży i ponad tysiącem widzów obserwujących zmagania na miejscu.

Czytaj więcej

Wyniki I na świecie turnieju barmańskiego w technologii VR

W Polsce zostały rozegrane pierwsze na świecie rozgrywki dla barmanów w formule eSportowej. W projekcie Stock Prestige Bartender VR League brali udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, sprawdzając swoje umiejętności barmańskie i wiedzę na temat receptur drinków. Po eliminacjach odbyły się trzy turnieje – w Gdańsku, w Krakowie i w Warszawie, których zwycięzcy 17 października zmierzyli się w rozgrywce finałowej w stolicy, gdzie barmani walczyli o ostanie miejsce do Wielkiego Finału. Laureatami zostali: Mateusz Środa – awans do Finału Głównego, Marcin Kulikowski, Piotr Żurawski.

Czytaj więcej

Highlander Inn w Craigellachie

Jeden z najsłynniejszych whisky barów w Speyside. Tu odbywa się wiele imprez towarzyszących takim wydarzeniom jak Spirit of Speyside, a na dram whisky czeka się wtedy nawet po 20 minut, takie są tłumy. Zwykle jest jednak luźniej, kilka osób przy barze. Karta z selekcją ponad 400 whisky, w tym trochę z zamkniętych destylarni. Piękna kolekcja serii single malts Flora & Fauna czy whisky japońskich. Dwa piętra, mały motelik dla tych, którym trudno wyjść, ceny rozsądne jeśli się przychodzi na degustacje (dram=25 ml). Rodzinna atmosfera, wieczorami muzyka na żywo. Bar powstał w 2005 roku w starym budynku, niemal naprzeciwko słynnego hotelu Craigellachie, który przez lata znany był na świecie z najlepszego w Speyside wyboru whisky. To się jednak zmieniło po zmianie właściciela hotelu Craigellachie, który zabrał ze sobą wszystkie butelki (w większości otwarte). Teraz w hotelu Craigellachie jest bar Cooper Dog, ale dużo czasu upłynie, zanim będą mogli się równać z kolekcją butelek, jakie możemy podziwiać i próbować w Highlander Inn.

Czytaj więcej

Koktajl na Halloween

Bar & Books zaprasza 31 października o godz. 19.00 na warsztaty robienia koktajli na Halloween, które poprowadzi Marcin Stefaniuk. Przedstawione zostaną koktajle o nazwach: Zombie, Diabelska Margarita, Pumkinita. Powitalny drink nazywa się Ghost Punch. Cena: 80 zł od osoby. Wydarzenie odbędzie się w języku polskim i angielskim. Ograniczona ilość miejsc – tylko 12. Po warsztatach odbędzie się Halloween Party. Bilety: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-how-to-make-the-best-halloween-cocktails-227.html.

Zwycięzcy Stock Prestige Bartender VR League w Gdańsku

Stock Prestige Bartender VR League to pierwsze na świecie przedsięwzięcie dla barmanów amatorów i profesjonalistów, które pozwala uczestnikom „zanurzyć się” w wirtualnym barze przygotowując konkursowe drinki. 3 października w Gdańsku w Starym Maneżu o atrakcyjne nagrody rywalizowało ze sobą kilkunastu barmanów. Wyłoniono trzech zwycięzców, a laureat pierwszego miejsca już wkrótce weźmie udział w finale Stock Prestige Bartender VR League w Warszawie.

Czytaj więcej

Burleska w Podwale Bar & Books

Muzyka, humor i erotyczne kuszące show, taki jest neo-burlesque show w Bar & Books  w Warsawe i Pradze. To dowcipne i pikantne występy taneczne z karaoke oraz z elementami nie w pełni poprawnej tzw. insult comedy. Popularne praskie burleski kabareciarza Sonny Vargasa w Bar and Books odbywają się kilka razy w miesiącu w Pradze i raz w miesiącu w Warszawie.  Bilety wstępu należy zamówić z wyprzedzeniem przez stronę klubu lub kupić bezpośrednio w klubie.  Najbliższe pokazy odbędą się: 29.09, 27.10, 24.11 i 8.12. Występują: Therese Rosiér, Kitten Farhell, Ms. Cool Cat i Sonny Vargas. Więcej informacji: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-strictly-burlesque-173.html.

Czytaj więcej

Premiera Stock Prestige Bartender VR League

12 września zaprezentowano w Warszawie projekt wykorzystujący technologię wirtualnej rzeczywistości – Stock Prestige Bartender VR League. To rozgrywany na licencji firmy VR Factory turniej dla barmanów amatorów oraz profesjonalistów, którzy rywalizować będą o atrakcyjne nagrody, a przy okazji będą mieli okazję sprawdzić wiedzę na temat receptur i podszkolić swoje umiejętności w świecie wirtualnym. Uczestnicy prezentacji mieli możliwość samodzielnie przetestować „wirtualny bar”. Trzeba przyznać, że swobodne poruszanie się w nim wymaga dużej wprawy i doświadczenia w mieszaniu koktajli. Trzeba szybko dobierać składniki, odmierzać proporcje bez posługiwania się miarką barową, szejkować itd. Dla młodego adepta sztuki barmańskiej będzie to doskonały trening.

Czytaj więcej