Druga Wyprawa KON KITI

Od dziś do 18 listopada bar KITI (ul. Krucza 6/14, Warszawa) zaprasza na swoje drugie urodziny. A tak rekomendują swoją uroczystość: „Urodziny to wyjątkowy czas dla wszystkich Kogutów. Zazwyczaj świętujemy nieco dłużej. W tym roku kumulujemy wszystkie atrakcje, specjały i emocje w dwa dni. Musimy mieć nieco więcej czasu, aby wyściskać się z Wami wszystkimi i zadumać się nad wspaniałym, minionym rokiem. Refleksji zawsze jest mnóstwo. Wiele z nich wyraża naszą wdzięczność za wsparcie jakie dostaliśmy przy tworzeniu KITI BARu. Podczas urodzin mamy zamiar wznosić liczne toasty za markę Bacardi, która aktywnie od wielu lat uczestniczy w życiu Kogutów. Z tej okazji w nadchodzący weekend spodziewać się możecie pysznych ponczy, wielu rumowych animacji, jak również odwiedzin dwóch wyrośniętych, kutrowych bosmanów, którzy przygotowali wraz z Bacardi specjalną niespodziankę. Ahoj!!!”.

Czytaj więcej

Finał World Class dla Australijczyka

W 10. edycji konkursu World Class statuetkę zdobył Australijczyk. Polska na tytuł globalnego zwycięzcy nadal czeka.
Ponad 10 tysięcy barmanów z pięciu kontynentów marzyło o tym tytule. 56 najlepszych otrzymało szansę, by po niego sięgnąć podczas globalnego finału w Berlinie. W pięciu piekielnie trudnych konkurencjach wystąpili przed dziesiątkami największych autorytetów branży i ponad tysiącem widzów obserwujących zmagania na miejscu.

Czytaj więcej

Wyniki I na świecie turnieju barmańskiego w technologii VR

W Polsce zostały rozegrane pierwsze na świecie rozgrywki dla barmanów w formule eSportowej. W projekcie Stock Prestige Bartender VR League brali udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, sprawdzając swoje umiejętności barmańskie i wiedzę na temat receptur drinków. Po eliminacjach odbyły się trzy turnieje – w Gdańsku, w Krakowie i w Warszawie, których zwycięzcy 17 października zmierzyli się w rozgrywce finałowej w stolicy, gdzie barmani walczyli o ostanie miejsce do Wielkiego Finału. Laureatami zostali: Mateusz Środa – awans do Finału Głównego, Marcin Kulikowski, Piotr Żurawski.

Czytaj więcej

Highlander Inn w Craigellachie

Jeden z najsłynniejszych whisky barów w Speyside. Tu odbywa się wiele imprez towarzyszących takim wydarzeniom jak Spirit of Speyside, a na dram whisky czeka się wtedy nawet po 20 minut, takie są tłumy. Zwykle jest jednak luźniej, kilka osób przy barze. Karta z selekcją ponad 400 whisky, w tym trochę z zamkniętych destylarni. Piękna kolekcja serii single malts Flora & Fauna czy whisky japońskich. Dwa piętra, mały motelik dla tych, którym trudno wyjść, ceny rozsądne jeśli się przychodzi na degustacje (dram=25 ml). Rodzinna atmosfera, wieczorami muzyka na żywo. Bar powstał w 2005 roku w starym budynku, niemal naprzeciwko słynnego hotelu Craigellachie, który przez lata znany był na świecie z najlepszego w Speyside wyboru whisky. To się jednak zmieniło po zmianie właściciela hotelu Craigellachie, który zabrał ze sobą wszystkie butelki (w większości otwarte). Teraz w hotelu Craigellachie jest bar Cooper Dog, ale dużo czasu upłynie, zanim będą mogli się równać z kolekcją butelek, jakie możemy podziwiać i próbować w Highlander Inn.

Czytaj więcej

Koktajl na Halloween

Bar & Books zaprasza 31 października o godz. 19.00 na warsztaty robienia koktajli na Halloween, które poprowadzi Marcin Stefaniuk. Przedstawione zostaną koktajle o nazwach: Zombie, Diabelska Margarita, Pumkinita. Powitalny drink nazywa się Ghost Punch. Cena: 80 zł od osoby. Wydarzenie odbędzie się w języku polskim i angielskim. Ograniczona ilość miejsc – tylko 12. Po warsztatach odbędzie się Halloween Party. Bilety: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-how-to-make-the-best-halloween-cocktails-227.html.

Zwycięzcy Stock Prestige Bartender VR League w Gdańsku

Stock Prestige Bartender VR League to pierwsze na świecie przedsięwzięcie dla barmanów amatorów i profesjonalistów, które pozwala uczestnikom „zanurzyć się” w wirtualnym barze przygotowując konkursowe drinki. 3 października w Gdańsku w Starym Maneżu o atrakcyjne nagrody rywalizowało ze sobą kilkunastu barmanów. Wyłoniono trzech zwycięzców, a laureat pierwszego miejsca już wkrótce weźmie udział w finale Stock Prestige Bartender VR League w Warszawie.

Czytaj więcej

Burleska w Podwale Bar & Books

Muzyka, humor i erotyczne kuszące show, taki jest neo-burlesque show w Bar & Books  w Warsawe i Pradze. To dowcipne i pikantne występy taneczne z karaoke oraz z elementami nie w pełni poprawnej tzw. insult comedy. Popularne praskie burleski kabareciarza Sonny Vargasa w Bar and Books odbywają się kilka razy w miesiącu w Pradze i raz w miesiącu w Warszawie.  Bilety wstępu należy zamówić z wyprzedzeniem przez stronę klubu lub kupić bezpośrednio w klubie.  Najbliższe pokazy odbędą się: 29.09, 27.10, 24.11 i 8.12. Występują: Therese Rosiér, Kitten Farhell, Ms. Cool Cat i Sonny Vargas. Więcej informacji: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-strictly-burlesque-173.html.

Czytaj więcej

Premiera Stock Prestige Bartender VR League

12 września zaprezentowano w Warszawie projekt wykorzystujący technologię wirtualnej rzeczywistości – Stock Prestige Bartender VR League. To rozgrywany na licencji firmy VR Factory turniej dla barmanów amatorów oraz profesjonalistów, którzy rywalizować będą o atrakcyjne nagrody, a przy okazji będą mieli okazję sprawdzić wiedzę na temat receptur i podszkolić swoje umiejętności w świecie wirtualnym. Uczestnicy prezentacji mieli możliwość samodzielnie przetestować „wirtualny bar”. Trzeba przyznać, że swobodne poruszanie się w nim wymaga dużej wprawy i doświadczenia w mieszaniu koktajli. Trzeba szybko dobierać składniki, odmierzać proporcje bez posługiwania się miarką barową, szejkować itd. Dla młodego adepta sztuki barmańskiej będzie to doskonały trening.

Czytaj więcej

Nowe miejsce w Warszawie – Evil Steak House

W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil – restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Za barem ciekawie, jeśli chodzi o mocne alkohole, spory wybór koktajli na bazie ginu, tequili, whisky, koniaków czy bitterów – Evil Specials: Hollywood Dreas, Sweet Lies, Evil Wears Prada, Bitter Truth, Man Go, Cherryberry, Bubble Deer, Ahoyl, Mexican Bloom, Sunset On Mont Blanc. Evil ma również własne piwo, kawę, oryginalne napoje gazowane, a w najbliższym czasie zaskoczy jeszcze innymi nowościami.

Czytaj więcej

Poznaj Mistrza Polskiej Wódki – finał konkursu barmańskiego

Natalia Kawa z krakowskiego koktajl baru Czeczotka zdobyła tytuł Mistrza Polskiej Wódki. Laureatka pierwszej edycji konkursu barmańskiego, organizowanego przez Muzeum Polskiej Wódki, pokonała blisko 100 barmanów, którzy zmierzyli się z przygotowaniem koktajlu na polskiej wódce. Jednak żeby cieszyć się z wygranej, poza przygotowaniem doskonałego koktajlu, wymagana była wiedza o produkcji polskiej wódki, umiejętność rozpoznawania jej rodzajów, celny dobór potraw i alkoholi pod okiem Karola Okrasy oraz głosy publiczności.

Czytaj więcej

Dom Wódki z godłem „Teraz Polska”

W poniedziałek, 18 czerwca, w Teatrze Wielkim w Warszawie odbyła się XXVIII uroczysta Gala „Teraz Polska”, podczas której nagrodzone zostały najlepsze polskie firmy, usługi, innowacje i samorządy. Po raz dziewiąty przyznane zostały również tytuły Wybitnego Polaka. W tym roku Kapituła Konkursu „Teraz Polska” nagrodziła Godłem dwanaście produktów, dziesięć usług, dwa przedsięwzięcia innowacyjne oraz dwie gminy.

Czytaj więcej

Marcin Kruk zwycięzcą World Class Poland 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).

Czytaj więcej

Aperol Bus w trasie

24 maja Aperol Bus ruszył w trzeci tour po Polsce. Charakterystyczny, pomarańczowy foodtruck odwiedzi największe miasta i najważniejsze festiwale muzyczne by serwować Aperol Spritz. Pomarańczowy bus marek Aperol i Gancia, poza serwowaniem najpopularniejszego drinka tego sezonu, promować będzie także kulturę aperitivo. W pomarańczowej strefie Aperol Busa każdy będzie mógł zasmakować życia w iście włoskim stylu: przy muzyce, grach i najmodniejszym, włoskim drinku Aperol Spritz. W tym sezonie, poza Aperol Busem, będzie również specjalnie przygotowany, rowerowy bar.

Czytaj więcej

Znamy półfinalistów World Class Poland 2018

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na jubileuszowe, 10. globalne zawody World Class w Berlinie. Swoich reprezentantów w półfinale World Class Poland wystawią: Warszawa, Toruń, Łódź, Kraków, Osiek, Krosno, Gdańsk, Sopot, Kołobrzeg, Szczecin, Bielsko-Biała, Wrocław oraz Poznań. Już w połowie maja zmierzą się w półfinałowej rozgrywce, a w połowie czerwca „Top 12” czeka krajowy finał w Warszawie. Tym razem zwycięstwo w krajowych eliminacjach oznacza bilet do Berlina, gdzie na przełomie września i października polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z ok. 60 państw.

Czytaj więcej

Scapegrace Gin Weekend

W weekend 18-19 maja odbędzie się event z nowozelandzkim ginem Scapegrace. W te dni będzie można spróbować autorskich koktajli w atrakcyjnych cenach: Seaberry Martini, Kiwi Gimlet, Scapegrace Bubbles, Scapegrace Bitter, Scapegrace & Tonic. Pierwsze sto osób zostanie przywitanych wyjątkowym welcome drinkiem. Scapegrace jest to gin klasy premium stworzony z krystalicznie czystej wody z Alp Południowych. Łączy klasyczny charakter ginu London dry z unikalnymi akcentami botanikaliów typowych dla wyspy, tworząc doskonale harmonijną i głęboko satysfakcjonującą kompozycję. Partnerem wydarzenia jest Fever-Tree i APS Glass & Bar Supply Warsaw. Miejsce: Talerzyki, ul. Mokotowska 33/35, Warszawa. Czas: od 18 maja o 19:00 do 20 maja o 2:00.

Koktajle z ginem

Ponad 50 wariacji przedstawiających koktajle na bazie ginu, od najbardziej klasycznych (Dry Martini, Bronx, White Lady, Paradise, Orange Blossom) po egzotykę, czyli m.in. gin z dodatkiem soków z tropikalnych owoców. Jałowcowy trunek świetnie nadaje się do mocnych koktajli – jak Knockout czy Eartquake, a także chłodzących typu Breeze czy Fizz. Przepisy rozpisano na porcje, podano informacje na temat rodzajów wykorzystywanych szklanek i kieliszków, dekorowania drinków etc., całość uzupełniają ilustracje. Książka wydana w małym, kieszonkowym formacie.