Znamy półfinalistów World Class Poland 2018

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na jubileuszowe, 10. globalne zawody World Class w Berlinie. Swoich reprezentantów w półfinale World Class Poland wystawią: Warszawa, Toruń, Łódź, Kraków, Osiek, Krosno, Gdańsk, Sopot, Kołobrzeg, Szczecin, Bielsko-Biała, Wrocław oraz Poznań. Już w połowie maja zmierzą się w półfinałowej rozgrywce, a w połowie czerwca „Top 12” czeka krajowy finał w Warszawie. Tym razem zwycięstwo w krajowych eliminacjach oznacza bilet do Berlina, gdzie na przełomie września i października polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z ok. 60 państw.

Czytaj więcej

Scapegrace Gin Weekend

W weekend 18-19 maja odbędzie się event z nowozelandzkim ginem Scapegrace. W te dni będzie można spróbować autorskich koktajli w atrakcyjnych cenach: Seaberry Martini, Kiwi Gimlet, Scapegrace Bubbles, Scapegrace Bitter, Scapegrace & Tonic. Pierwsze sto osób zostanie przywitanych wyjątkowym welcome drinkiem. Scapegrace jest to gin klasy premium stworzony z krystalicznie czystej wody z Alp Południowych. Łączy klasyczny charakter ginu London dry z unikalnymi akcentami botanikaliów typowych dla wyspy, tworząc doskonale harmonijną i głęboko satysfakcjonującą kompozycję. Partnerem wydarzenia jest Fever-Tree i APS Glass & Bar Supply Warsaw. Miejsce: Talerzyki, ul. Mokotowska 33/35, Warszawa. Czas: od 18 maja o 19:00 do 20 maja o 2:00.

Koktajle z ginem

Ponad 50 wariacji przedstawiających koktajle na bazie ginu, od najbardziej klasycznych (Dry Martini, Bronx, White Lady, Paradise, Orange Blossom) po egzotykę, czyli m.in. gin z dodatkiem soków z tropikalnych owoców. Jałowcowy trunek świetnie nadaje się do mocnych koktajli – jak Knockout czy Eartquake, a także chłodzących typu Breeze czy Fizz. Przepisy rozpisano na porcje, podano informacje na temat rodzajów wykorzystywanych szklanek i kieliszków, dekorowania drinków etc., całość uzupełniają ilustracje. Książka wydana w małym, kieszonkowym formacie.

Ambasada Ardbega w Warszawie

16 lutego w Coctail Bar Max & Dom Whisky przy ul. Nowy Świat 32 w Warszawie Hamish Torrie, globalny ambasador marek Ardbeg i Glenmorangie, dokonał uroczystości otwarcia nowej polskiej ambasady Ardbega. Stylowa przestrzeń degustacyjna, unikatowe butelki i elementy charakterystyczne dla marki, jak posąg psa Shortie, który na co dzień pilnuje destylarni, budują atmosferę tego miejsca. Uroczystości otwarcia towarzyszyło huczne przyjęcia z udziałem kilkuset miłośników dymnego smaku z wyspy Islay. Wcześniej – w latach 2013-2016 – ambasada Ardbega działała w Barze 88 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Nowy Dom Whisky w Warszawie – tego jeszcze nie było

14 lutego odbyło się huczne otwarcie nowego Domu Whisky, połączonego z koktajl barem Max. Nowy Świat 32, na rogu z Foksal, dwa piętra, ponad 3000 butelek, ponad 600 mkw., winda, strefa rumowo-cygarowa, ambasada Ardbega z przestrzenią do szkoleń i degustacji. Bar zbudowano wokół wielkiej miedzianej kolumny odpędowej, po butelki sięga się z przymocowanej do rampy stalowej drabiny. Stylowo, z klasą, piękne aranżacje, miliony w butelkach. Takiego miejsca w Polsce jeszcze nigdy nie było, według mnie to jeden z Top 10 barów w Europie. Można tu znaleźć wszystko – stare polskie wódki, których dawno nie ma w sklepach (czasami nie ma też ich producentów), tanie niemieckie korny i niesamowicie drogie szkockie unikatowe wypusty. Są butelki warte po kilkadziesiąt tysięcy euro. Ceny za dram dość wysokie, ale nie przesadzone – stosowne do miejsca, Nowy Świat to przecież jedna z najdroższych ulic Warszawy. Koktajle marzenie, świeże soczyste owoce, zwisające kiście bananów, zapach melonów, arbuzów, ananasów. Do koktajli dobrej klasy likiery, żadnych tanich wódek czy tanich rumów, wszystko na najwyższej światowej klasy poziomie. Obsługa za barem w większości znana z innych Domów Whisky, przede wszystkim z zamkniętego obecnie Domu Whisky przy ulicy Kruczej. Ludzie niezwykle kompetentni jeśli chodzi o świat alkoholi.

Czytaj więcej

Masterclass alkoholi Luxardo

21 lutego Pinot Wine & Spirits organizuje degustację produktów marki Luxardo. Spotkanie poprowadzą Nicolò Luxardo oraz global ambasador Luxardo – Gareth Franklin aka Mr. G. Podczas masterclass będzie można poznać zarówno historię firmy Luxardo jak i rozmaitych ich produktów. Nie zabraknie także włoskich koktajli. Prezentacja będzie prowadzona w języku angielskim. Miejsce: Fat Budda Warsaw, ul. Mazowiecka 2/4, godz. 13.00-15.00. A 20 lutego Luxardo będzie prezentowane w Gdańsku w Eliksirze, ul. Mariana Hemara 1, godz. 12.00-14.00.

International Bartender’s Day II w The Roots

11 lutego The Roots zaprasza do celebracji Międzynarodowego Dnia Barmana. Podczas tego wieczoru po raz drugi rozegrany zostanie Speed & Accuracy Challenge z udziałem polskich barmanów! Do wygrania ufundowany przez Finlandia Vodka customowy rower oraz nagrody dodatkowe. Zaproszeni są do udziału wszyscy barmanów, choć ilość miejsc jest ograniczona (max. 12). Wstęp wolny. Program: strat 20:00; speed challenge 21:30; after party 23:00. Miejsce: The ROOTS Bar & more, Plac Wierzbowa 11, Warszawa. Rezerwacje: +22 828 22 33, +48 660 333 983. Godz. 20-2.00.

Czytaj więcej

Bacardi Legacy – Las Raices on Tour

1 lutego Lot Kury – Cafe, Cocktailbar & More (Ofiar Oświęcimskich 17, Wrocław) zaprasza na wieczór z Kacprem Dylakiem, zwycięzcą tegorocznego Bacardí Legacy Global Cocktail Competition i Joey Timmanem. Staną razem za barem Lotu Kury i zaprezentują Las Raices, czyli zwycięski koktajl, który już niedługo będzie w Meksyku rywalizował o najlepszy koktajl na bazie Bacardi.
Godz. 20.00-2.00. Partnerami wydarzenia są: Bacardi, Schweppes Premium Mixers, Etno Café.

Warsztaty barmańskie w Kuźni

28 stycznia w Tarnowie odbędą się warsztaty barmańskie, podczas których będzie można poznać tajniki miksowania prostych koktajli. Na indywidualnych stanowiskach barmańskich każdy przez chwilę będzie mógł zobaczyć jak wygląda praca za barem. Miejsce: Kuźnia Drink, Rynek 15, Tarnów. Koszt: 50 zł. Start I grupa – 18:30. Start II grupa – 20:00. Rezerwacje pod numerem 660560745.

Degustacja Negrita Rhum z Pinot

16 stycznia miała miejsce niecodzienna degustacja. Wprost z zimnej, wietrznej warszawskiej ulicy można było przenieść się na jedną z gorących, słonecznych karaibskich wysp. Świetnie przygotowana scenografia przez organizatora – ściany obsypane kwiatami, rozłożyste palmy, kolorowe drinki i do tego gorące rytmy salsy. Każdy wchodzący zostawał obdarowany naszyjnikiem z kwiatów i pięknym uśmiechem pani o egzotycznej urodzie. To wszystko sprawiało, że nawet jeszcze przed degustacją rumów Negrita, których dystrybutorem w Polsce jest Pinot Wine &
Spirits, humor uczestnikom dopisywał.

Czytaj więcej

Après Ski Aperol

CEDC wspólnie z marką Aperol przygotowało na ten sezon zimowy specjalne pomarańczowe strefy w ośrodkach narciarskich Białki Tatrzańskiej, Zieleńca czy Szczyrku. Nazwane Après Ski Aperol, mają promować kulturę koktajlową i Aperol Spritz. To najmodniejszy włoski drink, będący połączeniem Aperolu, Prosecco i wody gazowanej. Lekki i orzeźwiający, pozwala cieszyć się słodko-gorzkim smakiem.

Czytaj więcej

Angostura App

Angostura Limited proponuje barmanom i wszystkim miłośnikom koktajli bezpłatną aplikację na urządzenia mobilne. Znalazło się tu ponad 80 przepisów na koktajle, z możliwością ich segregowania i wyszukiwania po różnych składnikach – od bazowego alkoholu, przez wypełniacze czy dodatki. Koktajle na bazie produktów firmy Angostura – bittersów i rumów. Każdy produkt z porftoflio Angostury został osobno opisany. Jest też przedstawiona historia koktajli wraz z kalendarium, są podpowiedzi barowe, opisy szkła i oprzyrządowania barowego. Poza tym zdjęcia gotowych koktajli i estetyczna szata graficzna całości.

Czytaj więcej

Urodziny Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów

27 listopada o godz. 19.00 w Klubie Niebo w Warszawie, odbędzie się gala piętnastolecia Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów – BarStars. Na gości, oprócz podsumowania 15 lat działalności Szkoły na tle dynamicznego rozwoju polskiej gastronomii, będą czekać m.in. guest bartending i flair jam, czyli pyszne koktajle w wykonaniu absolwentów i najlepszych barmanów z całego kraju. Za barem stanie jedenaście teamów reprezentujących znane i lubiane koktajlbary jak warszawskie: KiTi Bar, Charlie, 6 Cocktails, The Roots, Woda Ognista, El Koktel, a także Merci Brown z Krakowa, Flisaka ‘76 z Gdańska, 17 schodów ze Szczecina oraz Craft Cocktail Brothers, czyli molekularny guest bartending, a na zakończenie wieczoru flair jam w wykonaniu kolektywu Flair Play. W trakcie imprezy zaprezentowany zostanie autorski projekt BarStars i wernisaż wyróżnionych w nim w tym roku postaci. BarStars to projekt mający na celu uhonorowanie i podsumowanie rozwoju, i sukcesów polskiej sceny barowej na przestrzeni ostatnich 15 lat. Od piwa z sokiem i wódki z colą do bogactwa form i smaków dopasowanych do coraz bardziej wymagających kubków smakowych bywalców barów, aż po nowoczesne w formie koktajle molekularne. To tylko nieliczne atrakcje tego wieczora.

Czytaj więcej

Black Friday by Johnnie Walker

24 listopada od godz. 22.00 w barze Lenistwo (ul. Nowy Świat 26 paw. 5, Warszawa) trwać będzie impreza Black Friday by Johnnie Walker. Przygrywa DJ Erth, obowiązuje czarny dress code. Jak informuje organizator:
Black Friday, czarnym piątkiem zwany
Każdy drink tego dnia na czarnym Johnniem Walkerze będzie podany.
Czarne klimaty, na czaro barmani. Na pewno będziecie oczarowani
Do tego promocje i konkurs na barze, już widać u wszystkich szczęśliwe twarze.

World Class 2018: Kto chętny na barmańską olimpiadę w Berlinie?

Ruszają kwalifikacje do konkursu barmańskiego World Class 2018. Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu – World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka. Organizator znów ruszył na poszukiwania kandydatów, a rozpoczął od bezpłatnych szkoleń w dwunastu miastach. Zwycięzca polskich kwalifikacji zmierzy się z zawodnikami z 60 krajów podczas jubileuszowego, dziesiątego, finału w Berlinie.