XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 27 maja w hotelu Regent w Warszawie odbędą się XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów. Finał Mistrzostw obejrzy ponad 200 gości z branży winiarskiej i gastronomicznej. Do XVII Mistrzostw zgłosiło się 20 sommelierów. Pracują w różnych miejscach, miastach, a nawet krajach. Łączy ich jedno – każdy chce być mistrzem. Teraz uczą się, powtarzają materiał, trenują, by niebawem zmierzyć się z konkurentami, a może przede wszystkim z własnymi słabościami. Zwycięzcą będzie ten, który najlepiej poradzi sobie ze stresem i presją oraz wykaże się wszechstronną wiedzą i najlepszymi umiejętnościami sommelierskimi. Od godzin porannych, wszyscy kandydaci przejdą eliminacje, by wieczorem najlepszych trzech stoczyło decydującą walkę o Mistrzostwo Polski. Mistrz może być tylko jeden. Finał, który odbędzie się w Hotelu Regent, będzie można obejrzeć na żywo. W tym celu prosimy o rejestrację wypełniając formularz dostępny w linku http://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy. Partnerami strategicznymi Mistrzostw są California Wines Poland, Cisowianka Perlage, Warsaw Hotel Regent.

Barmańska batalia o Meksyk. Polski finał World Class 2017 już 21 maja

Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.

Czytaj więcej

Classic Coctails

Autor – mistrz barmański, osoba z wielkim doświadczeniem w dziedzinie miksologii i foodpairingu – wyznaje, że nigdy nie smakowała mu czysta wódka. Oto i dobry powód, by zacząć ją mieszać. Zwłaszcza, że w tej materii można korzystać nie tylko z rad i przepisów, lecz także wykazać własną twórczą kreatywność i tworzyć nowe receptury oraz nowe wizualizacje koktajli. Stąd w książce obok klasycznych propozycji koktajli i drinków (niektórych ze stuletnią już tradycją), są także nowatorskie pomysły. Każdy z miarkowaniem, z ikoną przedstawiającą charakter drinku i użyte szkło oraz z wizualizacją gotowego napoju. Autor zachęca do zabawy w miksologię w domu – dla siebie, rodziny i przyjaciół. Nie takie to trudne, pamiętając, że metodą „budowania drinków jest budowanie, czyli wlewanie po kolei wybranych składników do kieliszka, szklanki czy innego naczynia” – jak tłumaczy Piotr Chojnowski. Jest jednak zestaw sprzętu, który będzie przydatny, nawet na potrzeby domowej zabawy. To przede wszystkim różne rodzaje szkła, które autor wyczerpująco omawia oraz shaker. Nie należy zapominać o napojach, owocach i kostkach lodu. Do bardziej skomplikowanych koktajli przydadzą się także dodatkowe urządzenia – do mieszania czy do kruszenia lodu. Autor w przejrzysty sposób porządkuje wiedzę o alkoholach, daje instrukcję jak określić moc koktajlu, a także dziesięć najważniejszych rad przed przystąpieniem do pracy. Potem pozostaje już tylko przyjemność. Można ćwiczyć razem z książką, a po nabraniu wprawy – zacząć układać własne smakowe kompozycje.

Degustacja Agwa de Boliwia

22 lutego goście Bar & Books mieli niezwykłą okazję odbyć podróż gorącej Boliwii przez kosmopolityczny wesoły Amsterdam do zimowej Warszawy. Trunkami wieczoru były likiery robione na bazie liści sprowadzanej z Boliwii koki. Zestawiane w Amsterdamie, prezentują cztery różne egzotyczne zmiany – od ziół i liści, przez przyprawy korzenne, po pikantne i rozgrzewające odmiany pieprzu.

Czytaj więcej

Sylwester w Podwale Bar and Books

Nowy Rok w Bar and Books w Warszawie – świętowanie w szampańskiej atmosferze. W ten specjalny wieczór przygotowano nie tylko szeroki wybór szampanów, ale także przepyszne koktajle na bazie ulubionych bąbelków. Kołatki, czapeczki imprezowe, świetna muzyka… Wstęp wolny. Czas: 31.12 godz. 14-3.00 https://www.facebook.com/barandbookspodwale www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-new-year-s-eve-143.html

Czytaj więcej

Jak zrobić dobry ajerkoniak

7 grudnia o godz. 19.00 w barze Podwale Bar and Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) odbędą się dwugodzinne warsztaty , podczas których uczestnicy dowiedzą się podstawowych rzeczy o: historii ajerkoniaku, o poszczególnych stylach mieszania, a także o składnikach dotyczących ich stosowania. Barman wykona to wszystko kolejno i wyraźnie przed oczami uczestników, przygotowując koktajl w różnych jego stylach. Uczestnicy mogą degustować te wszystkie napoje, porównać je i zdecydować, który najlepiej im odpowiada. Następnie uczestnicy sami próbują mieszania koktajli pod kierunkiem barmana, a ich wyniki zostaną ocenione. Autor najlepszego koktajlu zostanie nagrodzony podarunkiem – shakerem z logo Bar and Books.

Czytaj więcej

Paris Cocktail Festival

25-27 listopada odbędzie się piąta edycja Paris Cocktail Festival. W ciągu trzech dni będzie można zapoznać się z ofertą 50 marek, z których skomponowanych zostanie około 100 koktajli. Podczas imprezy przewidziano poza degustacjami, warsztaty z miksologii, projekcje filmów, kolacje, tour po uczestniczących w imprezie koktajl barach czy Cocktail Bus Tour. Ceny biletów i miejsca wydarzeń: www.paris-cocktail-festival.com.

Czytaj więcej

Margarita Workshop

2 listopada w Podwale Bar and Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) odbędą się warsztaty mieszania koktajli. Pokaz trwa dwie godziny, a uczestnicy dowiedzą się o historii drinku, stylach mieszania, a także o składnikach i radach dotyczących ich stosowania. Barman wykona to wszystko kolejno i wyraźnie przed oczami uczestników, przygotowując koktajl w różnych jego stylach. Uczestnicy mogą degustować te wszystkie napoje, porównać je i zdecydować, który najlepiej im odpowiada. Następnie uczestnicy sami próbują mieszania koktajli pod kierunkiem barmana, a ich wyniki zostaną ocenione. Autor najlepszego koktajlu zostanie nagrodzony podarunkiem – shakerem z logo Bar and Books.

Czytaj więcej