Polska premiera Angostura Cocoa

28 września w coctail-barze Rakieta w Warszawie odbyła się polska premiera nowej wersji smakowej kropli bitters Angostura. Angostura Cocoa została oficjalnie przedstawiona w lipcu tego roku, podczas specjalnej prezentacji online. Spotkanie w barze Rakieta było prowadzone przez Marka Posłusznego, od niedawna brand ambasadora Angostury w Polsce oraz przez łącza internetowe przez Daniyela Jonesa, globalnego ambasadora marki. Były koktajle, a także słodycze przygotowane z dodatkiem kakaowych kropli Angostura.

Czytaj więcej

Nowi ambasadorzy marek alkoholi w Coca-Cola HBC

Patryk Kowalski jeden z najbardziej doświadczonych ekspertów barowych w Polsce został nowym ambasadorem wódki Nemiroff. W ramach współpracy z Coca-Cola HBC Polska będzie odpowiadał za promowanie marki i szerzenie wiedzy dotyczącej wódek oraz sztuki barmańskiej. Patryk związany jest z branżą gastronomiczną od 14 lat. Doświadczenie zdobywał jako barman, manager, konsultant barowy oraz restaurator. Jest współtwórcą słynnego, warszawskiego cocktail baru Woda Ognista. Zwycięzcą i finalistą prestiżowych krajowych i światowych konkursów barmańskich. Podczas swojej kariery uczestniczył w międzynarodowych szkoleniach z wiodącymi markami alkoholi w takich krajach jak: USA, Szkocja, Francja, Włochy, Rosja, Wielka Brytania, Niemcy i Szwecja. Gastronomia jest jego pasją, o czym pierwsi uczestnicy szkoleń z marką Nemiroff, przekonają się już w lipcu.

Czytaj więcej

Angostura w domu

Od dzisiaj o godz. 17.00 rusza na Instagram LIVE kanał #HouseLockDown Daniyel Jones & The Angostura Family. Ambasador marki Angostura, Daniyel Jones, prowadzi dyskusję na temat najnowszych informacji z branży alkoholi. Od poniedziałku do piątku o 17.00 przez @daniyeljones. A w każdy piątek specjalny gość w programie.

Zamknięty Dom Whisky

„Ze względu na dynamicznie zmieniającą się sytuację związaną z epidemią COVID-19 w Polsce, a także na komunikaty administracji państwowej oraz inspekcji sanitarno-epidemiologicznej odnośnie podwyższonego ryzyka zachorowalności,postanowiliśmy o zamknięciu od dnia jutrzejszego tj. 14.03 (sobota) wszystkich naszych Domów Whisky. O dacie ponownego otwarcia będziemy Was na bieżąco informować. Dbajcie o siebie i bądźcie zdrowi” – czytamy w komunikacie Domu Whisky.

Czytaj więcej

Marv Cunningham zwycięzcą Angostura Global Cocktail Challenge 2020

Marv Cunningham z Bahamów został tegorocznym zwycięzcą międzynarodowego konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Dostał czek na 10 tys. dolarów i dwuletni kontrakt jako brand ambasadora Angostury. Na codzień pracuje w nocnym klubie Aura na Bahamach. – Pracuję po dziesięć godzin dziennie, więc do konkursu mogłem przygotowywać się tylko w wolne od pracy dni. I właściwie od stycznia poświęcałem ćwiczeniom każdą wolną chwilę – powiedział Marv Cunningham. – Rywalizacja była bardzo wyrównana, na wysokim poziomie i każdy mógł zostać zwycięzcą.

Czytaj więcej

The Complete Bartender’s Guide

Kolejna kultowa pozycja napisana przez Dave’a Brooma, wydana po raz pierwszy w 2003 roku, w poręcznym formacie. Broom jest niewątpliwie mistrzem sprzedawania po dziesięć razy tego samego, na czym tracą jego wierni czytelnicy, bo te same akapity, a nawet całe strony, a często i zdjęcia, znajdują w różnych jego książkach. Niestety, „The Complete Bartender’s Guide” powtarza znaczne fragmenty książki „Spirits & Coctails”, ale też duże fragmenty można znaleźć w jego książkach o rumie czy wódce. Wartością tej publikacji jest bardzo obszerna lista alfabetyczna koktajli wraz z recepturami i w zasadzie tyle. Ciekawostką są kończące książkę przepisy na radzenie sobie z kacem. Łyżka oliwy z oliwek albo szklanka mleka przed imprezą, a po…? Najlepiej klinować następnego dnia, polecane „koktajle lecznicze” to m.in. bloody mary i Campari z sokiem pomarańczowym, albo gorzki Underberg. Broom pisze, że zbawienne skutki klinowania potwierdzi każdy lekarz. Chyba jednak nie. Alkohol na kaca to nie tylko najprostsza droga do alkoholizmu, ale też do marskości wątroby, bo ta inwazyjnie zaatakowana poprzedniego dnia jest osłabiona i radzi sobie słabo z przerabianiem kolejnych porcji alkoholu. Układ nerwowy, motoryka, sprawność myślenia także nie reagują najlepiej na pomysł klina. Leczenie zatrucia trucizną wprawdzie przyzwyczaja do samej trucizny, ale w większym stężeniu prowadzi na cmentarz.

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

W lutym Trynidad będzie gościć dziewięciu barmanów z całego świata, laureatów konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Finałowe zawody odbędą się podczas wielkiej fiesty – Trinidad & Tobago Carnival. Tegoroczni finaliści to: Shana Rajahram (Trinidad i Tobago), Marv Cunningham (Bahamy), Chad Lawrence (Kanada), Gustavo Costa (Brazylia), Mike Jordhoy (Francja), Rohan Massie (Australia), Simon Dacey (Wielka Brytania), Vasile Dorofeev (Emiraty Arabskie) i Agung Satria (Wietnam).

Czytaj więcej

Zimowy wypoczynek z Aperolem

Apres ski to coraz bardziej popularna forma odpoczynku po dniu spędzonym na stoku. To nie tylko chwila na złapanie oddechu po całodziennej jeździe na nartach czy desce, ale również forma atrakcyjnego spędzania czasu w atmosferze dobrej zabawy ze znajomymi. W Białce Tatrzańskiej i Szczyrku, tuż po Świętach Bożego Narodzenia, czyli wraz z początkiem sezonu narciarskiego, wystartują specjalne strefy Apres Ski marki Aperol. To znakomite miejsca na relaks, którego najlepszym uzupełnieniem będzie Aperol Spritz – najmodniejszy włoski drink. Na wszystkich odwiedzających strefy Aperola czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki: m.in. występy DJ-ów, gadżety marki, możliwość wykonania specjalnych animacji i pamiątkowych zdjęć oraz, oczywiście, wyśmienite drinki.

Jak Niewódka to co?

Na Placu Szczepańskim w Krakowie otworzył się nowy lokal – bar Niewódka. Zastanawiająca, a wręcz zaskakująca nazwa, nie jest przypadkowa. To miejsce, w którym czas płynie po krakowsku – można posiedzieć tu dłużej i delektować się smakiem niezwykłych alkoholi. Niewódka to zupełnie nowy koncept baru, w którym podawany jest alkohol, ale jak sama nazwa wskazuje – nie jest to wódka. W ofercie znajdują się bowiem kraftowe, rzemieślniczo produkowane około 18-procentowe nalewki w pięciu smakach oraz kilka dodatkowych pozycji o większym woltażu „mocy”. Nalewki produkowane są na wyłączność w rzemieślniczej gorzelni, leżakowane w beczkach. W ich skład wchodzą wyłącznie owoce, cukier i alkohol.

Czytaj więcej

The Cuba Libre – świat rumu i cygar

Na mapie kulturalnej Warszawy powstało nowe eleganckie miejsce. Przy ul. Poznańskiej 37, w zabytkowej, zrewitalizowanej kamienicy z początku XX wieku, 29 listopada został otwarty Rum & Cigar House The Cuba Libre. W karcie mają ok. 130 rumów, do tego ok. 60 cygar i ok. 30 autorskich koktajli. Dwa poziomy, bar koktajlowy i cygarowy private lounge bar, fusion catering, przestrzeń do spotkań biznesowych i towarzyskich. Managerem baru jest Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018.

Czytaj więcej

SWIFT & ROOTS

28 października zespół z londyńskiego baru SWIFT – 41 (najlepszego baru świata, wg 50 Best Bars 2019), przybędzie do Warszawy, aby przejąć stery za barem The ROOTS oraz przeprowadzić jedyne w swoim rodzaju warsztaty, podczas których barmani ze SWIFT podzielą się wiedzą i doświadczeniem z zakresu prowadzenia światowej klasy koktajl baru oraz tworzenia najwyższej klasy koktajli. Po szkoleniu rozpoczną „take over” podczas którego przygotują swoje najlepsze kreacje na burbonie Woodford Reserve.

Czytaj więcej

World Class w Glasgow

Wystartował 11. globalny finał konkursu barmańskiego – World Class Competition. Blisko 60 najlepszych barmanów rywalizuje o tytuł najlepszego barmana na świecie. Po raz piąty w historii kwalifikację do udziału w zawodach zdobył reprezentant Polski – przedstawiciel krakowskiej sceny barmańskiej, Maciej Mazur. Przebieg konkursu można śledzić na kanale World Class Drinks. Trzymamy kciuki za Maćka!

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

19 września Kraków gościł – w progach restauracji Plac Nowy 1 – uczestników konkursu barmańskiego The House of Angostura Global Cocktail Challenge. Było to szczególne wydarzenie w świecie przyrządzających koktajle barmanów, ponieważ był to finał eliminacji europejskich, jubileuszowej – dziesiątej edycji tego konkursu. Finał dla Europy był najwyższej rangi zawodami światowego konkursu, który odbywał się w Polsce, co stanowi niewątpliwy sukces dystrybutora „The House of Angostura” na nasz kraj – firmy MV Poland, która zorganizowała europejskie finały.

Czytaj więcej