Pomarańczowy Jameson

Na rynku angielskim i irlandzkim debiutuje Jameson Orange, stworzona z myślą o klasycznych koktajlach – whisky, cukier, angostura i skórka pomarańczy. Dołączy do wcześniejszych edycji Jameson Cold Brew i Jameson Lime & Ginger. W listopadzie alkohol pojawi się na rynku rosyjskim, w 2022 roku w USA. Na razie o innych rynkach nie ma mowy. Jameson Orange ma 30% ABV, kosztuje w UK 23,95 funtów.

Wyniki finału konkursu sherry

Zakończył się międzynarodowy konkurs sherry dla barmanów – Tio Pepe 1on1. Do finału przeszło trzech zawodników: Sergio Bermejo (Hiszpania), Aldo Reyes (Meksyk) oraz Mads Vorhoove (Holandia). Ostatnie zadanie dotyczące koktajli polegało na stworzeniu przepisu na milkpunch (poncz mleczny) z użyciem sherry lub spirytusu / wermutu inspirowanego sherry. Finaliści wysłali zabutelkowane próbki swojego koktajlu do winiarni González Byass w Jerez. Tam zespół „Tio Pepe 1on1” umieści je w numerowanym czarnym pudełkach, które, anonimowo przesłano do sędziów.

Czytaj więcej

Nowa Finlandia Botanical

Marka Finlandia rozszerza ofertę produktów o nową serię alkoholi – Finlandia Botanical. Nowość w portfolio marki stanowią dwa smaki naturalnie infuzjowanego alkoholu, będącego pomostem pomiędzy światem wódki i ginu. Trunek o obniżonej zawartości alkoholu będzie stanowił bazę do orzeźwiających letnich drinków. Hasło „Jestem smakiem fińskiego lata” jest motywem przewodnim kampanii startującej 26 maja i trwającej do końca sierpnia 2021 roku. Działania promocyjne realizowane w ramach kampanii obejmują aktywności konsumenckie, komunikację PR oraz działania z influencerami. Marka debiutuje dwoma smakami: Ogórek & Mięta oraz Dzika Jagoda & Róża.

Czytaj więcej

Maciej Mazur przegrał w półfinale

Ostatni pojedynek Maćka Mazura z Aldo Reyesem (Meksyk) w dniu 12 maja, trzymał w napięciu jeszcze długo po zakończeniu bitwy. Podobnie jak w poprzednich starciach, o zwycięstwie decydowały głosy kibiców, oddawane na Instagramie oraz bonus za tzw. challenge, czyli dodatkową konkurencję rozgrywaną w trakcie pojedynku. Głosowanie trwało 48 godzin. Po obu stronach nastąpiła wielka mobilizacja fanów. Prowadzenie na zmianę przejmował to Polak, to Meksykanin. Jeszcze 15 maja wyglądało na to, że wygra Maciek, bo otrzymał łącznie 983 głosy, a Aldo Reyes 972. Niestety przewaga 11 punktów nie wystarczyła do zwycięstwa, gdyż Meksykanin wygrał challange z venecią (nalewakiem, którym czerpie się sherry z beczki) za co otrzymał bonus, czyli doliczono mu 10% głosów do otrzymanej sumy.

Czytaj więcej

Włoskie koktajle

21 maja w Salonie M&P Strzelecka odbył się wieczór z włoskimi likierami i koktajlami. Głównym bohaterem był Red Spritz – klasyczny dla regionu Veneto, a obecnie rozpowszechniony w całych Włoszech słodko-gorzki likier na bazie m.in. czerwonych gorzkich pomarańczy, ziół i korzeni oraz z dodatkiem syropu. W połączeniu z prosecco, owocami malin lub pomarańczy, tworzy orzeźwiający aperitif. Były też koktajle na limoncello z cytryn z Sorrento, podobnie jak Red Spritz produkowane przez rodzinę Zanin, znaną ze znakomitej grappy. Z dodatkiem prosecco i bittersów oraz kawałkiem cytryny i z dużą ilością lodu również jest orzeźwiającym napojem na lato. Koktajlowy wieczór został zakończony wytrawnym drinkiem, wermut Benini Extra Dry, trochę żurawinowej wódki, duży kapar, lód i nieco oliwy czekoladowej. Doskonałe do podania podczas eleganckiego party.

Polski barman walczy z najlepszymi miksologami świata

Maciej Mazur przeszedł do drugiego etapu prestiżowego Tío Pepe 1on1 virtual bartender’s challenge, czyli międzynarodowego konkursu kreacji koktajli bazujących na słynnej Tío Pepe i innych sherry hiszpańskiej firmy González Byass! To pierwszy raz, gdy w zawodach startuje barman z Polski. Kolejny pojedynek Polaka, tym razem z przedstawicielem Niemiec, już za kilka dni.

Czytaj więcej

Polska premiera Angostura Cocoa

28 września w coctail-barze Rakieta w Warszawie odbyła się polska premiera nowej wersji smakowej kropli bitters Angostura. Angostura Cocoa została oficjalnie przedstawiona w lipcu tego roku, podczas specjalnej prezentacji online. Spotkanie w barze Rakieta było prowadzone przez Marka Posłusznego, od niedawna brand ambasadora Angostury w Polsce oraz przez łącza internetowe przez Daniyela Jonesa, globalnego ambasadora marki. Były koktajle, a także słodycze przygotowane z dodatkiem kakaowych kropli Angostura.

Czytaj więcej

Nowi ambasadorzy marek alkoholi w Coca-Cola HBC

Patryk Kowalski jeden z najbardziej doświadczonych ekspertów barowych w Polsce został nowym ambasadorem wódki Nemiroff. W ramach współpracy z Coca-Cola HBC Polska będzie odpowiadał za promowanie marki i szerzenie wiedzy dotyczącej wódek oraz sztuki barmańskiej. Patryk związany jest z branżą gastronomiczną od 14 lat. Doświadczenie zdobywał jako barman, manager, konsultant barowy oraz restaurator. Jest współtwórcą słynnego, warszawskiego cocktail baru Woda Ognista. Zwycięzcą i finalistą prestiżowych krajowych i światowych konkursów barmańskich. Podczas swojej kariery uczestniczył w międzynarodowych szkoleniach z wiodącymi markami alkoholi w takich krajach jak: USA, Szkocja, Francja, Włochy, Rosja, Wielka Brytania, Niemcy i Szwecja. Gastronomia jest jego pasją, o czym pierwsi uczestnicy szkoleń z marką Nemiroff, przekonają się już w lipcu.

Czytaj więcej

Angostura w domu

Od dzisiaj o godz. 17.00 rusza na Instagram LIVE kanał #HouseLockDown Daniyel Jones & The Angostura Family. Ambasador marki Angostura, Daniyel Jones, prowadzi dyskusję na temat najnowszych informacji z branży alkoholi. Od poniedziałku do piątku o 17.00 przez @daniyeljones. A w każdy piątek specjalny gość w programie.

Zamknięty Dom Whisky

„Ze względu na dynamicznie zmieniającą się sytuację związaną z epidemią COVID-19 w Polsce, a także na komunikaty administracji państwowej oraz inspekcji sanitarno-epidemiologicznej odnośnie podwyższonego ryzyka zachorowalności,postanowiliśmy o zamknięciu od dnia jutrzejszego tj. 14.03 (sobota) wszystkich naszych Domów Whisky. O dacie ponownego otwarcia będziemy Was na bieżąco informować. Dbajcie o siebie i bądźcie zdrowi” – czytamy w komunikacie Domu Whisky.

Czytaj więcej

Marv Cunningham zwycięzcą Angostura Global Cocktail Challenge 2020

Marv Cunningham z Bahamów został tegorocznym zwycięzcą międzynarodowego konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Dostał czek na 10 tys. dolarów i dwuletni kontrakt jako brand ambasadora Angostury. Na codzień pracuje w nocnym klubie Aura na Bahamach. – Pracuję po dziesięć godzin dziennie, więc do konkursu mogłem przygotowywać się tylko w wolne od pracy dni. I właściwie od stycznia poświęcałem ćwiczeniom każdą wolną chwilę – powiedział Marv Cunningham. – Rywalizacja była bardzo wyrównana, na wysokim poziomie i każdy mógł zostać zwycięzcą.

Czytaj więcej

The Complete Bartender’s Guide

Kolejna kultowa pozycja napisana przez Dave’a Brooma, wydana po raz pierwszy w 2003 roku, w poręcznym formacie. Broom jest niewątpliwie mistrzem sprzedawania po dziesięć razy tego samego, na czym tracą jego wierni czytelnicy, bo te same akapity, a nawet całe strony, a często i zdjęcia, znajdują w różnych jego książkach. Niestety, „The Complete Bartender’s Guide” powtarza znaczne fragmenty książki „Spirits & Coctails”, ale też duże fragmenty można znaleźć w jego książkach o rumie czy wódce. Wartością tej publikacji jest bardzo obszerna lista alfabetyczna koktajli wraz z recepturami i w zasadzie tyle. Ciekawostką są kończące książkę przepisy na radzenie sobie z kacem. Łyżka oliwy z oliwek albo szklanka mleka przed imprezą, a po…? Najlepiej klinować następnego dnia, polecane „koktajle lecznicze” to m.in. bloody mary i Campari z sokiem pomarańczowym, albo gorzki Underberg. Broom pisze, że zbawienne skutki klinowania potwierdzi każdy lekarz. Chyba jednak nie. Alkohol na kaca to nie tylko najprostsza droga do alkoholizmu, ale też do marskości wątroby, bo ta inwazyjnie zaatakowana poprzedniego dnia jest osłabiona i radzi sobie słabo z przerabianiem kolejnych porcji alkoholu. Układ nerwowy, motoryka, sprawność myślenia także nie reagują najlepiej na pomysł klina. Leczenie zatrucia trucizną wprawdzie przyzwyczaja do samej trucizny, ale w większym stężeniu prowadzi na cmentarz.

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

W lutym Trynidad będzie gościć dziewięciu barmanów z całego świata, laureatów konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Finałowe zawody odbędą się podczas wielkiej fiesty – Trinidad & Tobago Carnival. Tegoroczni finaliści to: Shana Rajahram (Trinidad i Tobago), Marv Cunningham (Bahamy), Chad Lawrence (Kanada), Gustavo Costa (Brazylia), Mike Jordhoy (Francja), Rohan Massie (Australia), Simon Dacey (Wielka Brytania), Vasile Dorofeev (Emiraty Arabskie) i Agung Satria (Wietnam).

Czytaj więcej

Zimowy wypoczynek z Aperolem

Apres ski to coraz bardziej popularna forma odpoczynku po dniu spędzonym na stoku. To nie tylko chwila na złapanie oddechu po całodziennej jeździe na nartach czy desce, ale również forma atrakcyjnego spędzania czasu w atmosferze dobrej zabawy ze znajomymi. W Białce Tatrzańskiej i Szczyrku, tuż po Świętach Bożego Narodzenia, czyli wraz z początkiem sezonu narciarskiego, wystartują specjalne strefy Apres Ski marki Aperol. To znakomite miejsca na relaks, którego najlepszym uzupełnieniem będzie Aperol Spritz – najmodniejszy włoski drink. Na wszystkich odwiedzających strefy Aperola czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki: m.in. występy DJ-ów, gadżety marki, możliwość wykonania specjalnych animacji i pamiątkowych zdjęć oraz, oczywiście, wyśmienite drinki.