SWIFT & ROOTS

28 października zespół z londyńskiego baru SWIFT – 41 (najlepszego baru świata, wg 50 Best Bars 2019), przybędzie do Warszawy, aby przejąć stery za barem The ROOTS oraz przeprowadzić jedyne w swoim rodzaju warsztaty, podczas których barmani ze SWIFT podzielą się wiedzą i doświadczeniem z zakresu prowadzenia światowej klasy koktajl baru oraz tworzenia najwyższej klasy koktajli. Po szkoleniu rozpoczną „take over” podczas którego przygotują swoje najlepsze kreacje na burbonie Woodford Reserve.

Czytaj więcej

World Class w Glasgow

Wystartował 11. globalny finał konkursu barmańskiego – World Class Competition. Blisko 60 najlepszych barmanów rywalizuje o tytuł najlepszego barmana na świecie. Po raz piąty w historii kwalifikację do udziału w zawodach zdobył reprezentant Polski – przedstawiciel krakowskiej sceny barmańskiej, Maciej Mazur. Przebieg konkursu można śledzić na kanale World Class Drinks. Trzymamy kciuki za Maćka!

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

19 września Kraków gościł – w progach restauracji Plac Nowy 1 – uczestników konkursu barmańskiego The House of Angostura Global Cocktail Challenge. Było to szczególne wydarzenie w świecie przyrządzających koktajle barmanów, ponieważ był to finał eliminacji europejskich, jubileuszowej – dziesiątej edycji tego konkursu. Finał dla Europy był najwyższej rangi zawodami światowego konkursu, który odbywał się w Polsce, co stanowi niewątpliwy sukces dystrybutora „The House of Angostura” na nasz kraj – firmy MV Poland, która zorganizowała europejskie finały.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

4 września M&P Alkohole i Wina Świata organizuje środkowoeuropejski finał jednego z najciekawszych konkursów barowych Nikka Perfect Serve 2019. Zaproszenie do udziału skierowane jest do barmanów z całej Polski. Nagroda to wyjazd do Australii na globalny finał NPS 2019. Miejsce: El Koktel, ul. Wojciecha Górskiego 9, Warszawa, w godz. 10.-21.00.

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.

Ultimate Bartender Championship 2019 Warszawa

5 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza chętnych do uczestnictwa w konkursie barmańskim. Nagroda dla zwycięzcy i drugiego miejsca to wyjazd na Camp Monkey w Mediolanie. Miejsca od 3 do 5 otrzymują torby z zestawem barmańskim. Zapisy dostępne na stronie: http://www.barstreet.pl/ubc/. Dostępne tylko 30 miejsc. Regulamin: http://barstreet.pl/ubc/regulamin_ubc.pdf. Miejsce: Nowy Świat 32, Warszawa, w godz. 11.00-14.00.

CytryNOWE lato z Soplicą

13 czerwca miało miejsce wydarzenie związane z wprowadzeniem na rynek nowych smaków Soplicy – Soplica Cytryna-Mięta, Soplica Cytryna-Pigwa i Soplica Cytryna-Malina. Ciekawą propozycją zapoznania się z produktem były warsztaty koktajlowe. Pod okiem brand ambasadora, Przemka Matuszewskiego, uczestnicy przygotowali autorskie koktajle. Świetna formuła, która przerodziła się w zabawę aromatów i smaków. Pachniało cytrusami, miętą rosnącą przy szumiącym strumyku, malinowym chruśniakiem, aromatyczną pigwą. Każdy z koktajli inny, każdy smaczny, każdy orzeźwiający, co było niewątpliwą zaletą w ten upalny dzień. Spotkanie odbyło się w restauracji LAS (Lokalna Atrakcja Stolicy) na warszawskim Powiślu.

Czytaj więcej

Maciej Mazur zwycięzcą World Class Poland 2019

Maciej Mazur z krakowskiego baru Z Ust do Ust wygrał w konkursie World Class Poland 2019 i będzie reprezentował Polskę w wielkim finale w Glasgow. To była piąta edycja konkursu organizowanego przez Diageo. Drugie miejsce zajął Dawid Pytkowski z warszawskiego baru El Koktel, trzecie Adam Grądziel, współwłaściciel baru Kita Koguta, a czwarte Bartłomiej Wójcik z baru Chocolate Monkey. Poziom zawodów był bardzo wysoki, a finał odbył się w industrialnej przestrzeni Stalowni przy ul. Szwedzkiej na Pradze. Wystawna kolacja, której towarzyszyły koktajle przygotowane przez czterech poprzednich finalistów World Class Poland i koncert szkockiej muzyki w wykonaniu zespołu Shannon.

Czytaj więcej

Sztuka fermentacji

Klub Flisak ‘76 (ul. Chlebnicka 9/10, Gdańsk) zaprasza 4 czerwca w godz. 13.-17.00, na warsztaty The Art Of Fermentation, które poprowadzi guru fermentacji Sandor Katz. Autor wielu publikacji kulinarnych, m.in. „The art of fermentation” i „Wild fermentation. Poprowadził setki szkoleń na całym świecie,  szerząc świadomość i zamiłowanie do różnych form fermentacji w codziennym  życiu oraz zachęcając do eksperymentów w tym kierunku.

Czytaj więcej

Campari świętuje stulecie koktajlu Negroni i inauguruje Negroni Week

Siódma odsłona międzynarodowej inicjatywy Campari trwać będzie od 24 do 30 czerwca 2019. W tym czasie lokale na całym świecie będą promować koktajl Negroni, bazujący na legendarnym, włoskim aperitifie, jednocześnie angażując się w zbieranie środków na wybrane cele dobroczynne. W tym roku Negroni Week ma jeszcze bardziej doniosły charakter – 2019 rok to setna rocznica powstania koktajlu.

Czytaj więcej