Angostura Global Cocktail Challenge

W lutym Trynidad będzie gościć dziewięciu barmanów z całego świata, laureatów konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Finałowe zawody odbędą się podczas wielkiej fiesty – Trinidad & Tobago Carnival. Tegoroczni finaliści to: Shana Rajahram (Trinidad i Tobago), Marv Cunningham (Bahamy), Chad Lawrence (Kanada), Gustavo Costa (Brazylia), Mike Jordhoy (Francja), Rohan Massie (Australia), Simon Dacey (Wielka Brytania), Vasile Dorofeev (Emiraty Arabskie) i Agung Satria (Wietnam).

Czytaj więcej

Zimowy wypoczynek z Aperolem

Apres ski to coraz bardziej popularna forma odpoczynku po dniu spędzonym na stoku. To nie tylko chwila na złapanie oddechu po całodziennej jeździe na nartach czy desce, ale również forma atrakcyjnego spędzania czasu w atmosferze dobrej zabawy ze znajomymi. W Białce Tatrzańskiej i Szczyrku, tuż po Świętach Bożego Narodzenia, czyli wraz z początkiem sezonu narciarskiego, wystartują specjalne strefy Apres Ski marki Aperol. To znakomite miejsca na relaks, którego najlepszym uzupełnieniem będzie Aperol Spritz – najmodniejszy włoski drink. Na wszystkich odwiedzających strefy Aperola czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki: m.in. występy DJ-ów, gadżety marki, możliwość wykonania specjalnych animacji i pamiątkowych zdjęć oraz, oczywiście, wyśmienite drinki.

Jak Niewódka to co?

Na Placu Szczepańskim w Krakowie otworzył się nowy lokal – bar Niewódka. Zastanawiająca, a wręcz zaskakująca nazwa, nie jest przypadkowa. To miejsce, w którym czas płynie po krakowsku – można posiedzieć tu dłużej i delektować się smakiem niezwykłych alkoholi. Niewódka to zupełnie nowy koncept baru, w którym podawany jest alkohol, ale jak sama nazwa wskazuje – nie jest to wódka. W ofercie znajdują się bowiem kraftowe, rzemieślniczo produkowane około 18-procentowe nalewki w pięciu smakach oraz kilka dodatkowych pozycji o większym woltażu „mocy”. Nalewki produkowane są na wyłączność w rzemieślniczej gorzelni, leżakowane w beczkach. W ich skład wchodzą wyłącznie owoce, cukier i alkohol.

Czytaj więcej

The Cuba Libre – świat rumu i cygar

Na mapie kulturalnej Warszawy powstało nowe eleganckie miejsce. Przy ul. Poznańskiej 37, w zabytkowej, zrewitalizowanej kamienicy z początku XX wieku, 29 listopada został otwarty Rum & Cigar House The Cuba Libre. W karcie mają ok. 130 rumów, do tego ok. 60 cygar i ok. 30 autorskich koktajli. Dwa poziomy, bar koktajlowy i cygarowy private lounge bar, fusion catering, przestrzeń do spotkań biznesowych i towarzyskich. Managerem baru jest Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018.

Czytaj więcej

SWIFT & ROOTS

28 października zespół z londyńskiego baru SWIFT – 41 (najlepszego baru świata, wg 50 Best Bars 2019), przybędzie do Warszawy, aby przejąć stery za barem The ROOTS oraz przeprowadzić jedyne w swoim rodzaju warsztaty, podczas których barmani ze SWIFT podzielą się wiedzą i doświadczeniem z zakresu prowadzenia światowej klasy koktajl baru oraz tworzenia najwyższej klasy koktajli. Po szkoleniu rozpoczną „take over” podczas którego przygotują swoje najlepsze kreacje na burbonie Woodford Reserve.

Czytaj więcej

World Class w Glasgow

Wystartował 11. globalny finał konkursu barmańskiego – World Class Competition. Blisko 60 najlepszych barmanów rywalizuje o tytuł najlepszego barmana na świecie. Po raz piąty w historii kwalifikację do udziału w zawodach zdobył reprezentant Polski – przedstawiciel krakowskiej sceny barmańskiej, Maciej Mazur. Przebieg konkursu można śledzić na kanale World Class Drinks. Trzymamy kciuki za Maćka!

Czytaj więcej

Angostura Global Cocktail Challenge

19 września Kraków gościł – w progach restauracji Plac Nowy 1 – uczestników konkursu barmańskiego The House of Angostura Global Cocktail Challenge. Było to szczególne wydarzenie w świecie przyrządzających koktajle barmanów, ponieważ był to finał eliminacji europejskich, jubileuszowej – dziesiątej edycji tego konkursu. Finał dla Europy był najwyższej rangi zawodami światowego konkursu, który odbywał się w Polsce, co stanowi niewątpliwy sukces dystrybutora „The House of Angostura” na nasz kraj – firmy MV Poland, która zorganizowała europejskie finały.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Nikka Perfect Serve 2019

4 września M&P Alkohole i Wina Świata organizuje środkowoeuropejski finał jednego z najciekawszych konkursów barowych Nikka Perfect Serve 2019. Zaproszenie do udziału skierowane jest do barmanów z całej Polski. Nagroda to wyjazd do Australii na globalny finał NPS 2019. Miejsce: El Koktel, ul. Wojciecha Górskiego 9, Warszawa, w godz. 10.-21.00.

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.

Ultimate Bartender Championship 2019 Warszawa

5 sierpnia Coctail Bar Max & Dom Whisky zaprasza chętnych do uczestnictwa w konkursie barmańskim. Nagroda dla zwycięzcy i drugiego miejsca to wyjazd na Camp Monkey w Mediolanie. Miejsca od 3 do 5 otrzymują torby z zestawem barmańskim. Zapisy dostępne na stronie: http://www.barstreet.pl/ubc/. Dostępne tylko 30 miejsc. Regulamin: http://barstreet.pl/ubc/regulamin_ubc.pdf. Miejsce: Nowy Świat 32, Warszawa, w godz. 11.00-14.00.