Angostura App

Angostura Limited proponuje barmanom i wszystkim miłośnikom koktajli bezpłatną aplikację na urządzenia mobilne. Znalazło się tu ponad 80 przepisów na koktajle, z możliwością ich segregowania i wyszukiwania po różnych składnikach – od bazowego alkoholu, przez wypełniacze czy dodatki. Koktajle na bazie produktów firmy Angostura – bittersów i rumów. Każdy produkt z porftoflio Angostury został osobno opisany. Jest też przedstawiona historia koktajli wraz z kalendarium, są podpowiedzi barowe, opisy szkła i oprzyrządowania barowego. Poza tym zdjęcia gotowych koktajli i estetyczna szata graficzna całości.

Czytaj więcej

Urodziny Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów

27 listopada o godz. 19.00 w Klubie Niebo w Warszawie, odbędzie się gala piętnastolecia Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów – BarStars. Na gości, oprócz podsumowania 15 lat działalności Szkoły na tle dynamicznego rozwoju polskiej gastronomii, będą czekać m.in. guest bartending i flair jam, czyli pyszne koktajle w wykonaniu absolwentów i najlepszych barmanów z całego kraju. Za barem stanie jedenaście teamów reprezentujących znane i lubiane koktajlbary jak warszawskie: KiTi Bar, Charlie, 6 Cocktails, The Roots, Woda Ognista, El Koktel, a także Merci Brown z Krakowa, Flisaka ‘76 z Gdańska, 17 schodów ze Szczecina oraz Craft Cocktail Brothers, czyli molekularny guest bartending, a na zakończenie wieczoru flair jam w wykonaniu kolektywu Flair Play. W trakcie imprezy zaprezentowany zostanie autorski projekt BarStars i wernisaż wyróżnionych w nim w tym roku postaci. BarStars to projekt mający na celu uhonorowanie i podsumowanie rozwoju, i sukcesów polskiej sceny barowej na przestrzeni ostatnich 15 lat. Od piwa z sokiem i wódki z colą do bogactwa form i smaków dopasowanych do coraz bardziej wymagających kubków smakowych bywalców barów, aż po nowoczesne w formie koktajle molekularne. To tylko nieliczne atrakcje tego wieczora.

Czytaj więcej

Black Friday by Johnnie Walker

24 listopada od godz. 22.00 w barze Lenistwo (ul. Nowy Świat 26 paw. 5, Warszawa) trwać będzie impreza Black Friday by Johnnie Walker. Przygrywa DJ Erth, obowiązuje czarny dress code. Jak informuje organizator:
Black Friday, czarnym piątkiem zwany
Każdy drink tego dnia na czarnym Johnniem Walkerze będzie podany.
Czarne klimaty, na czaro barmani. Na pewno będziecie oczarowani
Do tego promocje i konkurs na barze, już widać u wszystkich szczęśliwe twarze.

World Class 2018: Kto chętny na barmańską olimpiadę w Berlinie?

Ruszają kwalifikacje do konkursu barmańskiego World Class 2018. Już trzech najlepszych, polskich barmanów próbowało sił w największym konkursie barmańskim globu – World Class, ale nadal czekamy na trofeum dla Polaka. Organizator znów ruszył na poszukiwania kandydatów, a rozpoczął od bezpłatnych szkoleń w dwunastu miastach. Zwycięzca polskich kwalifikacji zmierzy się z zawodnikami z 60 krajów podczas jubileuszowego, dziesiątego, finału w Berlinie.

Lubuski Cup 2017

23 października w Klubokawiarni Miłość (ul. Kredytowa 9, Warszawa) odbędzie się konkurs barmański Lubuski Cup 2017. Eliminacje odbywać się będą od godz. 13.00. O 20.00 organizatorzy zapraszają na welcome drink Mionetto Prosecco i wkrótce potem finał konkursu. Od godz. 22.30 pokaz barmański mistrzów świata w stylu flair Marka Posłusznego i Tomka Małka. Wstęp bezpłatny.

Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Trwa finał World Class Competition 2017

21 sierpnia rozpoczął się w Meksyku światowy finał World Class Competition 2017. Impreza odbywa się w dniach 21-24 sierpnia. O najważniejsze barmańskie trofeum globu walczą przedstawiciele blisko 60 krajów. Polskę reprezentuje Janusz Lemiesz z warszawskiego Baru Koszyki, który w finale tej prestiżowej, międzynarodowej imprezy znalazł się po kilkumiesięcznych zmaganiach o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2017. W majowym finale krajowych eliminacji, Janusz Lemiesz pokonał 12 rywali. Janusz Lemiesz jest barmanem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class wystartował po raz pierwszy.

Czytaj więcej

Warsztaty Barmańskie dla Amatorów

18 sierpnia odbędą się warsztaty barmańskie dla amatorów zorganizowane przez Studio Kulinarne Browar Mieszczański wspólnie z Klubem Jazzowym Vertigo. Na warsztatach będzie można poznać zasady tworzenia koktajli, domowych przetworów, syropów i wódki smakowe. Warsztaty poprowadzi Karol Wojdyła – barman pasjonat, który przez ostatnie sześć lat zdobywał doświadczenie w kraju i zagranicą. Wszystkie koktajle będą oferowane do degustacji.

Czytaj więcej

Copa Finlandia na letnie wieczory

Na rynek trafiły trzy zestawy z wyjątkowym kieliszkiem typu Copa oraz wódkami: Finlandia Coconut, Finlandia Cranberry i Finlandia Lime Vodka. Jak rekomenduje producent drinki są proste, ale niezwykle podane. „Całość to kwintesencja fińskiej filozofii życia, w której szacunek do natury splata się z zamiłowaniem do prostych, ale nietypowych rozwiązań”. A oto propozycje:

Czytaj więcej

Letnia aktywacja Żołądkowej Gorzkiej

Stock Polska przygotował dla konsumentów letnią aktywację, promującą nowy sposób konsumpcji Żołądkowej Gorzkiej – w postaci Chłodnika. Jednym z elementów kampanii jest Cocktail Truck – Chłodzik, który zawita do większych polskich miast, nadmorskich kurortów i na Mazury. Aktywacja rozpoczęła się 17 lipca we Władysławowie i zaplanowana została do końca wakacji.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s w letnich strefach

W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.

Czytaj więcej

Dobry czas na Aperol Spritz

CEDC rekomenduje bary, gdzie latem można spędzić czas z aperitivo, włoskim lekkim drinkiem Aperol Spritz. To bardzo popularny we Włoszech orzeźwiający, delikatny drink o słodko-gorzkim smaku, serwowany w proporcjach: trzy części Prosecco, dwie części likieru Aperol i jedna część wody gazowanej. Doskonale pasuje do nieformalnych spotkań, na rozpoczęcie przyjęcia czy po prostu jako miły przerywnik dnia.

Czytaj więcej

Coffee In Good Spirits

5 lipca w coctail barze The Roots odbędzie się impreza pod hasłem: „Kawa i alkohol razem?”. Uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, co skryte jest pod nazwami: Espresso Martini, Irish Coffee lub Coretto. Mistrz Polski Coffee In Good Spirits 2017, a zarazem świeżo upieczony zdobywca trzeciego miejsca na świecie w tej konkurencji – Mateusz Szuchnik – zadba tego wieczora o gości. Opowie jak było na finałach w Budapeszcie, ugości dobrą zabawą, dawką pozytywnej energii i napojami, którym zawdzięcza podium na światowych finałach World Of Coffee. Będzie pyszna Coffee Colada. Miejsce: The Roots, Plac Teatralny, ul. Wierzbowa 11, Warszawa. Czas: 21.00-24.00. Wstęp wolny. Rezerwacje: info@therootsbar.com, tel. 22 8282233.

XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 27 maja w hotelu Regent w Warszawie odbędą się XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów. Finał Mistrzostw obejrzy ponad 200 gości z branży winiarskiej i gastronomicznej. Do XVII Mistrzostw zgłosiło się 20 sommelierów. Pracują w różnych miejscach, miastach, a nawet krajach. Łączy ich jedno – każdy chce być mistrzem. Teraz uczą się, powtarzają materiał, trenują, by niebawem zmierzyć się z konkurentami, a może przede wszystkim z własnymi słabościami. Zwycięzcą będzie ten, który najlepiej poradzi sobie ze stresem i presją oraz wykaże się wszechstronną wiedzą i najlepszymi umiejętnościami sommelierskimi. Od godzin porannych, wszyscy kandydaci przejdą eliminacje, by wieczorem najlepszych trzech stoczyło decydującą walkę o Mistrzostwo Polski. Mistrz może być tylko jeden. Finał, który odbędzie się w Hotelu Regent, będzie można obejrzeć na żywo. W tym celu prosimy o rejestrację wypełniając formularz dostępny w linku http://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy. Partnerami strategicznymi Mistrzostw są California Wines Poland, Cisowianka Perlage, Warsaw Hotel Regent.

Barmańska batalia o Meksyk. Polski finał World Class 2017 już 21 maja

Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.

Czytaj więcej