Nowe miejsce w Warszawie – Evil Steak House

W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil – restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Za barem ciekawie, jeśli chodzi o mocne alkohole, spory wybór koktajli na bazie ginu, tequili, whisky, koniaków czy bitterów – Evil Specials: Hollywood Dreas, Sweet Lies, Evil Wears Prada, Bitter Truth, Man Go, Cherryberry, Bubble Deer, Ahoyl, Mexican Bloom, Sunset On Mont Blanc. Evil ma również własne piwo, kawę, oryginalne napoje gazowane, a w najbliższym czasie zaskoczy jeszcze innymi nowościami.

Czytaj więcej

Poznaj Mistrza Polskiej Wódki – finał konkursu barmańskiego

Natalia Kawa z krakowskiego koktajl baru Czeczotka zdobyła tytuł Mistrza Polskiej Wódki. Laureatka pierwszej edycji konkursu barmańskiego, organizowanego przez Muzeum Polskiej Wódki, pokonała blisko 100 barmanów, którzy zmierzyli się z przygotowaniem koktajlu na polskiej wódce. Jednak żeby cieszyć się z wygranej, poza przygotowaniem doskonałego koktajlu, wymagana była wiedza o produkcji polskiej wódki, umiejętność rozpoznawania jej rodzajów, celny dobór potraw i alkoholi pod okiem Karola Okrasy oraz głosy publiczności.

Czytaj więcej

Dom Wódki z godłem „Teraz Polska”

W poniedziałek, 18 czerwca, w Teatrze Wielkim w Warszawie odbyła się XXVIII uroczysta Gala „Teraz Polska”, podczas której nagrodzone zostały najlepsze polskie firmy, usługi, innowacje i samorządy. Po raz dziewiąty przyznane zostały również tytuły Wybitnego Polaka. W tym roku Kapituła Konkursu „Teraz Polska” nagrodziła Godłem dwanaście produktów, dziesięć usług, dwa przedsięwzięcia innowacyjne oraz dwie gminy.

Czytaj więcej

Marcin Kruk zwycięzcą World Class Poland 2018

17 czerwca międzynarodowe jury z udziałem największych sław barmańskich na świecie, wyłoniło zwycięzcę czwartej, polskiej edycji konkursu World Class Poland. Spośród najlepszych barmanów z całej Polski, statuetkę zdobył Marcin Kruk, z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Na podium z drugim wynikiem uplasował się Bart Miedeksza ze Szczecina (17 Schodów), a miejsce 3. zajął Maciej Mazur z Krakowa (Z ust do ust).

Czytaj więcej

Inauguracja ogródka Perrier

1 czerwca odbędzie się uroczysta inauguracja ogródka Perrier w The ROOTS Bar & More. Przygotowane atrakcje to: pokaz barmański Mistrzów Świata w stylu Flair – Flair Factory, warsztaty recyklingowe z wykorzystaniem butelek firmy Perrier, specjalne menu koktajlowe, muzyczna oprawa w wykonaniu DJ Bratosa. Start godz. 18.00. Wstęp wolny.

Czytaj więcej

Aperol Bus w trasie

24 maja Aperol Bus ruszył w trzeci tour po Polsce. Charakterystyczny, pomarańczowy foodtruck odwiedzi największe miasta i najważniejsze festiwale muzyczne by serwować Aperol Spritz. Pomarańczowy bus marek Aperol i Gancia, poza serwowaniem najpopularniejszego drinka tego sezonu, promować będzie także kulturę aperitivo. W pomarańczowej strefie Aperol Busa każdy będzie mógł zasmakować życia w iście włoskim stylu: przy muzyce, grach i najmodniejszym, włoskim drinku Aperol Spritz. W tym sezonie, poza Aperol Busem, będzie również specjalnie przygotowany, rowerowy bar.

Czytaj więcej

Znamy półfinalistów World Class Poland 2018

Organizator World Class Poland ogłosił listę 30 półfinalistów. Zwycięzca konkursu wyjedzie na jubileuszowe, 10. globalne zawody World Class w Berlinie. Swoich reprezentantów w półfinale World Class Poland wystawią: Warszawa, Toruń, Łódź, Kraków, Osiek, Krosno, Gdańsk, Sopot, Kołobrzeg, Szczecin, Bielsko-Biała, Wrocław oraz Poznań. Już w połowie maja zmierzą się w półfinałowej rozgrywce, a w połowie czerwca „Top 12” czeka krajowy finał w Warszawie. Tym razem zwycięstwo w krajowych eliminacjach oznacza bilet do Berlina, gdzie na przełomie września i października polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z ok. 60 państw.

Czytaj więcej

Scapegrace Gin Weekend

W weekend 18-19 maja odbędzie się event z nowozelandzkim ginem Scapegrace. W te dni będzie można spróbować autorskich koktajli w atrakcyjnych cenach: Seaberry Martini, Kiwi Gimlet, Scapegrace Bubbles, Scapegrace Bitter, Scapegrace & Tonic. Pierwsze sto osób zostanie przywitanych wyjątkowym welcome drinkiem. Scapegrace jest to gin klasy premium stworzony z krystalicznie czystej wody z Alp Południowych. Łączy klasyczny charakter ginu London dry z unikalnymi akcentami botanikaliów typowych dla wyspy, tworząc doskonale harmonijną i głęboko satysfakcjonującą kompozycję. Partnerem wydarzenia jest Fever-Tree i APS Glass & Bar Supply Warsaw. Miejsce: Talerzyki, ul. Mokotowska 33/35, Warszawa. Czas: od 18 maja o 19:00 do 20 maja o 2:00.

Koktajle z ginem

Ponad 50 wariacji przedstawiających koktajle na bazie ginu, od najbardziej klasycznych (Dry Martini, Bronx, White Lady, Paradise, Orange Blossom) po egzotykę, czyli m.in. gin z dodatkiem soków z tropikalnych owoców. Jałowcowy trunek świetnie nadaje się do mocnych koktajli – jak Knockout czy Eartquake, a także chłodzących typu Breeze czy Fizz. Przepisy rozpisano na porcje, podano informacje na temat rodzajów wykorzystywanych szklanek i kieliszków, dekorowania drinków etc., całość uzupełniają ilustracje. Książka wydana w małym, kieszonkowym formacie.

Ambasada Ardbega w Warszawie

16 lutego w Coctail Bar Max & Dom Whisky przy ul. Nowy Świat 32 w Warszawie Hamish Torrie, globalny ambasador marek Ardbeg i Glenmorangie, dokonał uroczystości otwarcia nowej polskiej ambasady Ardbega. Stylowa przestrzeń degustacyjna, unikatowe butelki i elementy charakterystyczne dla marki, jak posąg psa Shortie, który na co dzień pilnuje destylarni, budują atmosferę tego miejsca. Uroczystości otwarcia towarzyszyło huczne przyjęcia z udziałem kilkuset miłośników dymnego smaku z wyspy Islay. Wcześniej – w latach 2013-2016 – ambasada Ardbega działała w Barze 88 w Poznaniu.

Czytaj więcej

Nowy Dom Whisky w Warszawie – tego jeszcze nie było

14 lutego odbyło się huczne otwarcie nowego Domu Whisky, połączonego z koktajl barem Max. Nowy Świat 32, na rogu z Foksal, dwa piętra, ponad 3000 butelek, ponad 600 mkw., winda, strefa rumowo-cygarowa, ambasada Ardbega z przestrzenią do szkoleń i degustacji. Bar zbudowano wokół wielkiej miedzianej kolumny odpędowej, po butelki sięga się z przymocowanej do rampy stalowej drabiny. Stylowo, z klasą, piękne aranżacje, miliony w butelkach. Takiego miejsca w Polsce jeszcze nigdy nie było, według mnie to jeden z Top 10 barów w Europie. Można tu znaleźć wszystko – stare polskie wódki, których dawno nie ma w sklepach (czasami nie ma też ich producentów), tanie niemieckie korny i niesamowicie drogie szkockie unikatowe wypusty. Są butelki warte po kilkadziesiąt tysięcy euro. Ceny za dram dość wysokie, ale nie przesadzone – stosowne do miejsca, Nowy Świat to przecież jedna z najdroższych ulic Warszawy. Koktajle marzenie, świeże soczyste owoce, zwisające kiście bananów, zapach melonów, arbuzów, ananasów. Do koktajli dobrej klasy likiery, żadnych tanich wódek czy tanich rumów, wszystko na najwyższej światowej klasy poziomie. Obsługa za barem w większości znana z innych Domów Whisky, przede wszystkim z zamkniętego obecnie Domu Whisky przy ulicy Kruczej. Ludzie niezwykle kompetentni jeśli chodzi o świat alkoholi.

Czytaj więcej

Masterclass alkoholi Luxardo

21 lutego Pinot Wine & Spirits organizuje degustację produktów marki Luxardo. Spotkanie poprowadzą Nicolò Luxardo oraz global ambasador Luxardo – Gareth Franklin aka Mr. G. Podczas masterclass będzie można poznać zarówno historię firmy Luxardo jak i rozmaitych ich produktów. Nie zabraknie także włoskich koktajli. Prezentacja będzie prowadzona w języku angielskim. Miejsce: Fat Budda Warsaw, ul. Mazowiecka 2/4, godz. 13.00-15.00. A 20 lutego Luxardo będzie prezentowane w Gdańsku w Eliksirze, ul. Mariana Hemara 1, godz. 12.00-14.00.

International Bartender’s Day II w The Roots

11 lutego The Roots zaprasza do celebracji Międzynarodowego Dnia Barmana. Podczas tego wieczoru po raz drugi rozegrany zostanie Speed & Accuracy Challenge z udziałem polskich barmanów! Do wygrania ufundowany przez Finlandia Vodka customowy rower oraz nagrody dodatkowe. Zaproszeni są do udziału wszyscy barmanów, choć ilość miejsc jest ograniczona (max. 12). Wstęp wolny. Program: strat 20:00; speed challenge 21:30; after party 23:00. Miejsce: The ROOTS Bar & more, Plac Wierzbowa 11, Warszawa. Rezerwacje: +22 828 22 33, +48 660 333 983. Godz. 20-2.00.

Czytaj więcej

Bacardi Legacy – Las Raices on Tour

1 lutego Lot Kury – Cafe, Cocktailbar & More (Ofiar Oświęcimskich 17, Wrocław) zaprasza na wieczór z Kacprem Dylakiem, zwycięzcą tegorocznego Bacardí Legacy Global Cocktail Competition i Joey Timmanem. Staną razem za barem Lotu Kury i zaprezentują Las Raices, czyli zwycięski koktajl, który już niedługo będzie w Meksyku rywalizował o najlepszy koktajl na bazie Bacardi.
Godz. 20.00-2.00. Partnerami wydarzenia są: Bacardi, Schweppes Premium Mixers, Etno Café.

Warsztaty barmańskie w Kuźni

28 stycznia w Tarnowie odbędą się warsztaty barmańskie, podczas których będzie można poznać tajniki miksowania prostych koktajli. Na indywidualnych stanowiskach barmańskich każdy przez chwilę będzie mógł zobaczyć jak wygląda praca za barem. Miejsce: Kuźnia Drink, Rynek 15, Tarnów. Koszt: 50 zł. Start I grupa – 18:30. Start II grupa – 20:00. Rezerwacje pod numerem 660560745.