Hankey Bannister Cup 2017

9 września w Krakowie, podczas Krakow Whisky Festiwal, odbędzie się finał konkursu barmańskiego Hankey Bannister Cup 2017. Weźmie w nim udział ośmiu laureatów pierwszego etapu konkursu, w którym należało stworzyć oryginalną recepturę drinka na bazie Hankey Bannister Original lub Hankey Bannister 12YO, lub Hankey Bannister Heritage min. 3cl inspirowaną „najlepszą chwilą lata”. Koktajle oceniać będzie jury w składzie: przedstawiciel sponsora International Beverage Holdings Limited – Victor Kujawski, publicysta, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae” – Łukasz Gołębiewski, Whisky Bloger Bow-Tie – Tomasz Kozak, kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmańskich SPB- PBA – Bogdan Gałuszka, Menadżer Mercy Brown, Baru Koktajlowego Roku 2017– Szymon Cieśla.

Czytaj więcej

Trwa finał World Class Competition 2017

21 sierpnia rozpoczął się w Meksyku światowy finał World Class Competition 2017. Impreza odbywa się w dniach 21-24 sierpnia. O najważniejsze barmańskie trofeum globu walczą przedstawiciele blisko 60 krajów. Polskę reprezentuje Janusz Lemiesz z warszawskiego Baru Koszyki, który w finale tej prestiżowej, międzynarodowej imprezy znalazł się po kilkumiesięcznych zmaganiach o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2017. W majowym finale krajowych eliminacji, Janusz Lemiesz pokonał 12 rywali. Janusz Lemiesz jest barmanem od 6 lat. Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach i wykłada w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class wystartował po raz pierwszy.

Czytaj więcej

Warsztaty Barmańskie dla Amatorów

18 sierpnia odbędą się warsztaty barmańskie dla amatorów zorganizowane przez Studio Kulinarne Browar Mieszczański wspólnie z Klubem Jazzowym Vertigo. Na warsztatach będzie można poznać zasady tworzenia koktajli, domowych przetworów, syropów i wódki smakowe. Warsztaty poprowadzi Karol Wojdyła – barman pasjonat, który przez ostatnie sześć lat zdobywał doświadczenie w kraju i zagranicą. Wszystkie koktajle będą oferowane do degustacji.

Czytaj więcej

Copa Finlandia na letnie wieczory

Na rynek trafiły trzy zestawy z wyjątkowym kieliszkiem typu Copa oraz wódkami: Finlandia Coconut, Finlandia Cranberry i Finlandia Lime Vodka. Jak rekomenduje producent drinki są proste, ale niezwykle podane. „Całość to kwintesencja fińskiej filozofii życia, w której szacunek do natury splata się z zamiłowaniem do prostych, ale nietypowych rozwiązań”. A oto propozycje:

Czytaj więcej

Letnia aktywacja Żołądkowej Gorzkiej

Stock Polska przygotował dla konsumentów letnią aktywację, promującą nowy sposób konsumpcji Żołądkowej Gorzkiej – w postaci Chłodnika. Jednym z elementów kampanii jest Cocktail Truck – Chłodzik, który zawita do większych polskich miast, nadmorskich kurortów i na Mazury. Aktywacja rozpoczęła się 17 lipca we Władysławowie i zaplanowana została do końca wakacji.

Czytaj więcej

Jack Daniel’s w letnich strefach

W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.

Czytaj więcej

Dobry czas na Aperol Spritz

CEDC rekomenduje bary, gdzie latem można spędzić czas z aperitivo, włoskim lekkim drinkiem Aperol Spritz. To bardzo popularny we Włoszech orzeźwiający, delikatny drink o słodko-gorzkim smaku, serwowany w proporcjach: trzy części Prosecco, dwie części likieru Aperol i jedna część wody gazowanej. Doskonale pasuje do nieformalnych spotkań, na rozpoczęcie przyjęcia czy po prostu jako miły przerywnik dnia.

Czytaj więcej

Coffee In Good Spirits

5 lipca w coctail barze The Roots odbędzie się impreza pod hasłem: „Kawa i alkohol razem?”. Uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, co skryte jest pod nazwami: Espresso Martini, Irish Coffee lub Coretto. Mistrz Polski Coffee In Good Spirits 2017, a zarazem świeżo upieczony zdobywca trzeciego miejsca na świecie w tej konkurencji – Mateusz Szuchnik – zadba tego wieczora o gości. Opowie jak było na finałach w Budapeszcie, ugości dobrą zabawą, dawką pozytywnej energii i napojami, którym zawdzięcza podium na światowych finałach World Of Coffee. Będzie pyszna Coffee Colada. Miejsce: The Roots, Plac Teatralny, ul. Wierzbowa 11, Warszawa. Czas: 21.00-24.00. Wstęp wolny. Rezerwacje: info@therootsbar.com, tel. 22 8282233.

XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów

Już 27 maja w hotelu Regent w Warszawie odbędą się XVII Mistrzostwa Polski Sommelierów. Finał Mistrzostw obejrzy ponad 200 gości z branży winiarskiej i gastronomicznej. Do XVII Mistrzostw zgłosiło się 20 sommelierów. Pracują w różnych miejscach, miastach, a nawet krajach. Łączy ich jedno – każdy chce być mistrzem. Teraz uczą się, powtarzają materiał, trenują, by niebawem zmierzyć się z konkurentami, a może przede wszystkim z własnymi słabościami. Zwycięzcą będzie ten, który najlepiej poradzi sobie ze stresem i presją oraz wykaże się wszechstronną wiedzą i najlepszymi umiejętnościami sommelierskimi. Od godzin porannych, wszyscy kandydaci przejdą eliminacje, by wieczorem najlepszych trzech stoczyło decydującą walkę o Mistrzostwo Polski. Mistrz może być tylko jeden. Finał, który odbędzie się w Hotelu Regent, będzie można obejrzeć na żywo. W tym celu prosimy o rejestrację wypełniając formularz dostępny w linku http://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy. Partnerami strategicznymi Mistrzostw są California Wines Poland, Cisowianka Perlage, Warsaw Hotel Regent.

Barmańska batalia o Meksyk. Polski finał World Class 2017 już 21 maja

Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.

Czytaj więcej

Classic Coctails

Autor – mistrz barmański, osoba z wielkim doświadczeniem w dziedzinie miksologii i foodpairingu – wyznaje, że nigdy nie smakowała mu czysta wódka. Oto i dobry powód, by zacząć ją mieszać. Zwłaszcza, że w tej materii można korzystać nie tylko z rad i przepisów, lecz także wykazać własną twórczą kreatywność i tworzyć nowe receptury oraz nowe wizualizacje koktajli. Stąd w książce obok klasycznych propozycji koktajli i drinków (niektórych ze stuletnią już tradycją), są także nowatorskie pomysły. Każdy z miarkowaniem, z ikoną przedstawiającą charakter drinku i użyte szkło oraz z wizualizacją gotowego napoju. Autor zachęca do zabawy w miksologię w domu – dla siebie, rodziny i przyjaciół. Nie takie to trudne, pamiętając, że metodą „budowania drinków jest budowanie, czyli wlewanie po kolei wybranych składników do kieliszka, szklanki czy innego naczynia” – jak tłumaczy Piotr Chojnowski. Jest jednak zestaw sprzętu, który będzie przydatny, nawet na potrzeby domowej zabawy. To przede wszystkim różne rodzaje szkła, które autor wyczerpująco omawia oraz shaker. Nie należy zapominać o napojach, owocach i kostkach lodu. Do bardziej skomplikowanych koktajli przydadzą się także dodatkowe urządzenia – do mieszania czy do kruszenia lodu. Autor w przejrzysty sposób porządkuje wiedzę o alkoholach, daje instrukcję jak określić moc koktajlu, a także dziesięć najważniejszych rad przed przystąpieniem do pracy. Potem pozostaje już tylko przyjemność. Można ćwiczyć razem z książką, a po nabraniu wprawy – zacząć układać własne smakowe kompozycje.

Degustacja Agwa de Boliwia

22 lutego goście Bar & Books mieli niezwykłą okazję odbyć podróż gorącej Boliwii przez kosmopolityczny wesoły Amsterdam do zimowej Warszawy. Trunkami wieczoru były likiery robione na bazie liści sprowadzanej z Boliwii koki. Zestawiane w Amsterdamie, prezentują cztery różne egzotyczne zmiany – od ziół i liści, przez przyprawy korzenne, po pikantne i rozgrzewające odmiany pieprzu.

Czytaj więcej