Ziegler

niemiecka wytwórnia alkoholi z Freudenbergu specjalizująca się w drogich i wyszukanych destylatach. Firma J. & M. Ziegler istnieje od 1865 roku, od 2003 roku gorzelnia udostępniana jest do zwiedzania turystom. W ofercie są tak niezwykłe spirytualia, jak wódki destylowane bezpośrednio z: ziaren kawy, kakao, orzechów laskowych. Poza tym są tu doskonałe starzone destylaty jak: Alter Apfel (jabłkowica), Alte Zwetschge (śliwowica), Fränkischer Riesling Tresterbrand (brandy z wytłoków winogron). Ziegler produkuje też tradycyjne owocowe brandy, m.in.: pigwowicę, malinowicę, obstlera, jabłkowici, wiśniowicę oraz destylaty z dzikich odmian: wiśni, czereśni, śliwy, bzu, tarniny, pigwy. Produkują również wyborne owocowe likiery, likiery koktajlowe pod marką Kvit, a także własną jęczmienną whisky Aureum. Właściwie wszystko, co można przedestylować – poza egzotycznymi owocami – znajdziemy w niezwykłej ofercie Zieglera. Destylowane są dwukrotnie, zacier z owoców podgrzewany jest w kotłach parowych, starzone są w beczkach dębowych i kasztanowych przez okres co najmniej trzech lat, a najczęściej dłużej. Butelki są ręcznie etykietowane. Wszystko to jest przepyszne, ale i wyjątkowo drogie, półlitrowa butelka w wielu przypadkach kosztuje powyżej 100 euro.

Czytaj więcej

Zarić

rodzinna destylarnia z zachodniej Serbii w miejscowości Kosjerić. Firma powstała w latach 90. XX wieku. Specjalizują się w destylacji lokalnych odmian śliwek jak: požegača i crvena rankea, a także destylatach z malin, gruszek, pigwy, moreli i winogron. Ich najważniejszy produkt to śliwowica Kraljica, która jako pierwszy trunek w byłej Jugosławii została uznana za chroniony produkt regionalny – w smaku dość cierpka, z nutami pestki i bardzo wyraziście dębowej beczki (45%). Inna ich ceniona śliwowica to Povlina. Rarytasem jest malinowica Opsesija, na uwagę zasługuje też śliwowica doprawiona miodem Medena. Pigwowica sprzedawana jest pod marką Nostalgija, a gruszkowica z gruszek williamsa jako Nirvana. Zarić destyluje alkohol w tradycyjnych miedzianych alembikach, jednak jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów gorzelniczych w tej części Europy. Rocznie butelkują ok. 3 mln l wysokiej klasy owocowego alkoholu.

Czytaj więcej

Gordon & MacPhail otwiera drugą destylarnię whisky

Znany bottler, firma Gordon & MacPhail, otwiera nową destylarnię. Będzie ona ulokowana w Craggan nad rzeką Spey, przy Parku Narodowym Cairngorms. Na początek moce produkcyjne mają sięgać 375 tys. l spirytusu rocznie, ale zostaną z czasem rozbudowane do 2 mln l. To będzie druga destylarnia należąca do Gordon & MacPhail, firma jest też właścicielem Benromach Distillery.

Jerzy Jenkner z Bielska-Białej

Pod szyldem Georg Jenkner & Co w 1900 roku Jerzy Jenkner założył swoją pierwszą firmę. Mieściła się w Bielsku-Białej pod adresem Kamienica 122 (obecnie ul. Karpacka 183). Początki to produkcja słodkich win i soków. W 1912 roku otworzył restaurację, w której serwowano alkohole własnej produkcji. Uruchomiono też sprzedaż na eksport. W latach dwudziestych powstał duży zakład, w którym wytwarzano też mocne alkohole. Mieścił się pod adresem Kamienica 288 (obecnie ul. Karpacka 11). Firma zmieniła nazwę na Jerzy Jenkner i Ska Fabryka Wódek, Likierów, Soków i Win Owocowych (spotyka się również nazwę: Fabryka Wódek Gatunkowych Jerzy Jenkner i Ska). Produkty flagowe to: Starowin, Wiśniak na miodzie, Krupnik na miodzie, Eckau – Cristal, Śliwowica Stara, Baraczka (destylat morelowy), Jarzębiak Ekstra, Wszechświatowa Gorzka, Żytniówka Staropolska, Rum Jamaica, Piołunówka, Likier Wiśniowy, Przepalanka Zestawiona oraz „prawdziwy koniak leczniczy”, borowiczkę, czyli jałowcówkę i sok owocowy (skład chroniony zastrzeżonym znakiem towarowym).

Czytaj więcej

Wizyta w Old Distillery

Na przedmieściach Rawicza swój zakład produkcyjny ma Polska Fabryka Wódek Old Distillery, gdzie powstaje m.in. wielokrotnie nagradzana wódka Paderewski. Firmę założyli Marek Serafiniak i Tomasz Stasik.
– Biznesowo znamy się od dawna i wcześniej tworzyliśmy wiele różnych projektów – mówi Marek Serafiniak. – Projekt związany z wódką przyszedł z zewnątrz, znajomy ze Stanów chciał zrobić w Polsce wódkę i zwrócił się do nas. Tak powstał pomysł na markę Paderewski. To był 2003 rok i od pomysłu do jego realizacji minęło prawie pięć lat. Szukaliśmy rodziny Paderewski, spadkobierców Ignacego Jana Paderewskiego, którego portret jest w okienku butelki wódki. Dawaliśmy ogłoszenia do gazet w Polsce i Ameryce. W końcu znaleźliśmy spadkobierców i zawarliśmy z nimi umowę. Mogliśmy oficjalnie wystartować z projektem – opowiada Marek Serafiniak.

Czytaj więcej

Druga destylarnia Penderyn

Walijski producent whisky, firma Penderyn, zapowiedział, że do końca 2022 roku w Swansea otworzy nową destylarnie wraz z centrum dla zwiedzających, które ma obsługiwać do 50 tys. osób rocznie. Oryginalna destylarnia tego pioniera walijskiej whisky mieści się w Aberdare. Nowa zostanie otwarta w historycznych budynkach Hafod Morfa Copperworks nad rzeką Tawe, a władze lokalne zaoferowały wsparcie w wysokości 3,5 mln funtów.

Otwarcie destylarni Liberties w Dublinie

20 lutego nastąpiło uroczyste otwarcie Dublin Liberties Distillery. Zbudowana w starej robotniczej dzielnicy, niedaleko dublińskiej katedry i dosłownie na tyłach nowej destylarni Teeling. Właścicielem destylarni jest Quintessential Brands, które na rynku irlandzkiej whiskey butelkuje marki The Dubliner, Liberties czy rozmaite Irish-whiskey cream. 25% udziałów w Quintessential Brands ma grupa Stock Spirits.

Czytaj więcej

Lwowski Zakład Likierów i Wódek

Львівський лікеро-горілчаний завод mieści się w starym kompleksie fabrycznym, firma powstała w 1931 roku, jako gorzelnia i rektyfikacja. Kontynuowała działalność wcześniejszych Zakładów Produkcji Wódek nr 10 we Lwowie, działających w innej lokalizacji od 1842 roku. Znacjonalizowana w 1939 roku, w latach ZSRR była jednym z trzech największych zakładów produkujących alkohol na Ukrainie (mimo zlikwidowania własnej rektyfikacji), oferując wódki i likiery oraz ocet, działając wówczas jako Lwowski Zakład Likierów i Wódek nr 2. Obecnie firma jest własnością grupy Ukrspirt. W latach 1995-1996 zakład został zmodernizowany i rozbudowany. Mają osiem własnych sklepów firmowych, zatrudniają 360 osób. Ich oferta obejmuje ok. 70 produktów alkoholowych, w tym wiele rodzajów wódek: Lemberg (Лемберг), Volodar (Володар), Vozhak (Вожак), Zoloto Polubotka (Золото Полуботка), Zolothiy Lev (Золотий лев), Lvivska Gorilka (Львівська горілка), Lvivskiy Standart (Львівський стандарт), Premium Lviv (Преміум Львів), Lvivska Jubileyna (Львівська ювілейна), Perlova (Перлова), Galicka (Галицька), Zolothiy Lviv (Золотий Львів), Slava (Cлaвa), Stolova (Cтолова), Champion (Чемпіон), Zoloto Karpat (Золото Карпат), Perfect (Перфект), Ukrainian Vodka (Українська оригінальна), Sviatkova (Святкова), Czysta (Чиста). Ponadto wódki smakowe – na trawie żubrowej Zubrovka (Зубровка), cytrusowa Limonna (Лимонна), ziołowa Myslivska (Мисливська), śliwowa Slivianka (Слив’янка), Lvivska Medova z Percem (Львівcька медова з перцем), Ukrainska z Percem (Українська з перцем), Percovka (Перцовка), a także likiery: Stariy Rynok (Старий ринок), Dnister Balzam (Днiстер бальзам), Visnevyi (Вишневий), Kovovyi (Кавовий), Limonnyi (Лимонний), Shokoladnyi (Шоколадний). Wódki poddawane są filtracji węglem drzewnym i piaskiem kwarcowym. Firma nadal jest jednym z głównych na Ukrainie producentów octu.

Czytaj więcej

Wizyta w fabryce wódek Hetman

Горілчаний завод Гетьман ulokowany jest we Lwowie naprzeciwko dawnego zakładu Baczewskiego. Firma odwołuje się zresztą bezpośrednio do tradycji wódek Baczewskiego, w materiałach informacyjnych umieszczona jest data 1782, kiedy powstał zakład Baczewskiego (jeszcze nie ten po drugiej stronie ulicy, ale 44 km od Lwowa), a na butelkach wódek Monopoly jest charakterystyczna rycina przedstawiająca starą fabrykę Baczewskiego w XIX wieku. W rzeczywistości jednak historia marki wódki Hetman sięga 1996 roku, zaś obecny lwowski zakład powstał w 2002 roku w miejscu dawnej rozlewni win owocowych.

Czytaj więcej

W marcu oficjalne otwarcie Drake Distillery

Na marzec zapowiadane jest oficjalne otwarcie Drake Distillery. To rzemieślniczy koncept, który łączy produkcję win, destylarnię okowit i palarnię kawy. Destylarnia znajduje się między Poznaniem a Wrocławiem, w pobliżu Leszna – we wsi Maksymilianowo. Powstał tu nie tylko zakład produkcyjny, ale też pierwsze w Polsce centrum dla odwiedzających działającą rodzinną destylarnię.

Czytaj więcej

Niemiecki Glen

Scotch Whisky Association pozywa każdego producenta whisky na świecie, który używa w nazwie słowa „Glen”. Zdaniem SWA słowo „glen”, które po gaelicku oznacza dolinę, jednoznacznie kojarzy się ze szkocką whisky, a wiec wprowadza konsumenta w błąd i narusza wyłączność terytorialną scotch whisky. SWA wytaczało proces np. kanadyjskiej Glen Breton. Spory trwają latami, gdyż samo słowo „glen” nie ma ochrony prawnej, takiej jak np.: cognac, calvados, champagne, armagnac czy prosecco. Ostatnio na wokandzie w Hamburgu była sprawa przeciwko niemieckiej destylarni Waldhornbrennerei, która ma w ofercie whisky Glen Buchenbach. Destylarnia mieści się faktycznie w dolinie. 7 lutego sąd orzekł, że istotnie słowo „glen” może wprowadzać klienta w błąd. Proces trwał pięć lat, a niemiecki producent może się od wyroku odwołać.

Czytaj więcej

RR – Rosebank reaktywacja

W październiku 2017 roku Ian Macleod Distillers, niezależny bottler, odkupiło od Diageo markę whisky Rosebank oraz od Scottish Canals pozostałości po dawnej destylarni Rosebank. Zbudowana w 1798 roku przez braci Stark, stała zamknięta w latach 1993-2002. Potem zabudowania zostały sprzedane przez Diageo deweloperowi budowlanemu, który wyburzył dawną słodownię pod budowę restauracji. W 2008 roku zostało skradzione i prawdopodobnie zezłomowane wyposażenie destylarni, w tym jej alembiki. Ciekawostką jest, że od 1798 roku istniały w okolicy co najmniej trzy destylarnie Rosebank, ulokowane po obu stronach rzeki o tej samej nazwie, potem była po jednej stronie rzeki destylarnia, po drugiej – słodownia.

Czytaj więcej

Pechowe miejsce

Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus w listopadzie 2018 roku zawiesiła działalność, a właściwie zakończyła ją w dotychczasowej lokalizacji, czyli w starej gorzelni w Nieszawie. Firma wystosowała krótki komunikat: „Produkcja alkoholu Copernicus została chwilowo wstrzymana. Serdecznie przepraszamy Państwa za to, że nasze produkty zniknęły z półek. Gdy tylko ukończymy reorganizację – z pewnością je przywrócimy. Tymczasem, bardzo prosimy o cierpliwość!”. Nieoficjalnie udało nam się dowiedzieć, że planowane jest wznowienie produkcji dotychczasowych receptur, ale już w innym miejscu, nie we własnej destylarni.

Czytaj więcej

Segnana

znana destylarnia z Trydentu, założona w 1880 roku przez Paolo Segnana z Borgo Valsugana. Początkowo działała jako typowa dla tamtego okresu destylarnia mobilna – na kółkach. W 1982 roku Segnana została przejęta przez rodzinę Lunelli, producenta wina musującego Ferrari i obecnie działa w ścisłej współpracy z winiarnią, przerabiając wytłoczyny. Wyposażona jest w potężne, nowoczesne miedziane aparaty destylacyjne typu bain-marie. W leżakowni uruchomiono system solera, w którym dojrzewają specjalne edycje grappy. Najważniejszym szczepem jest chardonnay, poza tym butelkowane są grappy z winogron moscato, traminer, pinot nero. Ulokowana w miejscowości Ravina destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Bianchi

rodzinna destylarnia powstała w 1950 roku w Marsali. Jest jedynym dużym producentem grappy na Sycylii, zgodnie z nowymi przepisami od 2008 roku posługują się oznaczeniami geograficznymi Grappa di Sicilia i Grappa di Marsala. Zakład mieści się częściowo na terenie zabytkowej posiadłości, zbudowanej w 1770 roku dla angielskiej rodziny Woodhouse, która zajmowała się handlem winami marsala. Jest tu także wieża widokowa, nic zatem dziwnego, że destylarnia rodziny Bianchi należy do największych atrakcji turystycznych w mieście.

Czytaj więcej

Mangilli

symbolem firmy jest herb markizów Mangilli, którzy od końca XIX wieku prowadzili winnice w okolicach miasteczka Flumignano di Talmassons we Friuli. W 1977 roku markiz Fabio Mangilli odsprzedał większościowe udziały w winiarskim biznesie Francesco Perissinotto. Butelkowane są wina szczepów: progetto, picolit, ramandolo, chardonnay i sauvignon blanc, w tym także wina musujące, roczna produkcja to ok. 5500 hl. Oprócz win produkują także grappę. Mają destylarnię wyposażoną w tradycyjne dla regionu kubłowe alembiki caldaiette, które pochodzą z początku XX wieku. W 1998 roku zainstalowano także większe aparaty kotłowo-kolumnowe typu bain-marie, które umożliwiają destylację okresową i ciągłą. Po destylacji grappa leżakuje przez minimum sześć miesięcy w stalowych zbiornikach, lub w beczkach. Firma ma łącznie możliwość leżakowania 3500 hl grappy w kadziach stalowych i ok. 1000 hl w beczkach. Wykorzystywane są głównie beczki dębowe. Produkują także grapy technologią torbata – wytłoczyny są wędzone przed destylacją, co daje im bardzo charakterystyczny aromat, przypominający nieco torfowe whisky. Grappy białe jednoszczepowe robione są z winogron: glera, chardonnay, moscato i cabernet. W ofercie jest też destylat z całych winogron – acquavite d’uva (biały i starzony), poza tym okowity z malin i brzoskwini, grappa z dodatkiem czarnych jagód oraz liczne likiery: owocowe, ziołowe i mleczne.

Unterthurner

destylarnia z Górnej Adygi, założona w 1947 roku w Marlengo. Produkuje głównie na rynki Austrii, Niemiec, Szwajcarii oraz na rynek lokalny, gdzie dominuje ludność niemieckojęzyczna. Używają typowych zbiornikowych miedzianych aparatów do destylacji owocowych okowit, a ich wybór w ofercie jest ogromny – od owoców z sadów po leśne i dziko rosnące. Większość produkcji to destylaty młode. Do starzenia grappy używają dębu francuskiego. Ofertę uzupełniają gin i likiery.

Czytaj więcej

Walcher

w 1966 roku Alfons Walcher uruchomił na rodzinnej farmie małą destylarnię. Farma o niemieckiej nazwie Turmbachhof należy do rodziny Walcher od dziewięciu pokoleń i ulokowana jest w regionie winiarskim, w miasteczku Appiano, w Górnej Adydze. Firma wyposażona jest w miedziane kolumny do destylacji ciągłej oraz w hybrydowe aparaty kotłowo-kolumnowe bain-marie. Fermentacja odbywa się w wielkich stalowych cysternach. Do starzenia używają głównie francuskiego dębu, ale też beczek z drewna morwy czy jesionu. Obecnie za produkcję odpowiada syn Alfonsa – Theodor Walcher. Kolekcja grappy jednoszczepowej obejmuje winogrona: gewürztraminer, lagrein, glera, moscato giallo, goldmuskateller, rosenmuskateller, cabernet, chardonnay, kerner, pinot nero, müller thurgau, sauvignon blanc, poza tym jest wiele kupaży, w tym luksusowe wersje długo leżakowane. Równie bogata jest kolekcja okowit owocowych – malina, gruszka Williams (także z gruszką w butelce), morela, truskawka, śliwka, jabłko, winogrona chardonnay. Robią także starzoną w beczkach brandy jabłkową pod marką Pommegnac. Pod marką Paradiso mają winogronową brandy z beczek z francuskiego dębu. Jest też ogromna, licząca ponad. sto różnych smaków, oferta likierów. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających w soboty, a w inne dni po uprzednim umówieniu wizyty.

Czytaj więcej