Fabryka Wódek Polros

Założona w 1927 roku, w Krakowie przy ul. Warszawskiej 15/17 Fabryka Wódek, Likierów i Rumu Polros należała do Bernarda Sperlinga i Symona Zimmerspitza. Zakład powstał na terenie zespołu pałacowego Przeworskich. Kompleks powstał w latach 1878-79 wg projektu Janusza Niedziałkowskiego. I pałac istnieje do dziś. Firma miała biuro sprzedaży przy ul. Lubicz 3 w Krakowie. Przejęta w 1939 roku przez Niemców, działała także podczas II wojny światowej. Zarządzający zakładem Josef Sperling trafił do krakowskiego getta i zginął, wojnę przeżyła jego żona Maria, która zmarła w Izraelu. Zakład produkował m.in.: Alasz Kminkowy (35%), Wiśniową (35%), Karpatową (35%), Koniak (38%), Boonekamp of Magbitter, Benedyktynkę, Śliwowicę Bośniacką, wódki, rumy. Po wojnie majątek przejęło państwo, zakład zlikwidowano. Obecnie działa tu m.in. klub LochNess.

Czytaj więcej

Duch Sadu Jabłko w Butelce Starzone z Wędzoną Gruszką

beczka 50 l z polskiego dębu, nowa mocno wypalona, zalana została destylatem jabłkowym oraz nalewem – destylat jabłkowy z wędzoną gruszką (ok. 1,5 l nalewu na całą beczkę). Leżakowanie przez 12 miesięcy. Dominująca nuta wędzonych owoców, bardziej przypomina wędzone śliwki, ale są też jabłka, gruszki, nuty anyżu i mięty. W smaku susz, słodkie jabłka, gruszki, lekka nuta miętowa, lekka anyżowa czy koprowa, ale przede wszystkim bardzo dużo wędzenia. Anyż jest bardzo widoczny w finiszu, nawet przykrywa wędzenie, choć to jest wyraźne, jabłka w popiele. Moc – 42%.

Mazurska Manufaktura Alkoholi planuje debiut giełdowy do końca 2020 roku

Mazurska Manufaktura Alkoholi – producent kraftowych alkoholi mocnych – planuje do końca roku debiut na rynku NewConnect. To zwieńczenie działań realizowanych od momentu zakończenia ubiegłorocznej kampanii crowdfundingowej, w ramach której spółka pozyskała ponad 2,5 mln zł. Wejście na GPW ma stanowić dla akcjonariuszy Manufaktury opcję zyskownego wyjścia z inwestycji. Spółka podpisała w lipcu umowę z Domem Maklerskim INC SA, który pracuje już nad przygotowaniem Manufaktury do tegorocznego wejścia na GPW. Zanim to jednak nastąpi, firma ma jeszcze w planach dodatkową emisję akcji serii E na platformie Crowdconnect, jako że w tej chwili rozproszenie akcji nie jest wystarczające, by uzyskać zielone światło na NewConnect. Środki pozyskane z emisji zostaną przeznaczone na uruchomienie produkcji piwa Jurand w zabytkowym Browarze w Szczytnie.

Wizyta w destylarni Agnes

Niedaleko od autostrady D1 Pomiędzy Jihlava a Pragą znajduje się mała miejscowość Bohdaneč. Tu, nad stawem rybnym, ulokowany jest mały hotel, a na jego tyłach działa destylarnia Palírna Agnes, a także tłocznia soków, wytwórnia win owocowych, miodowych i cydrów. Nieopodal jest restauracja. Firma ma własne ule, hodowlę owiec, krów, świń i pstrągów. Robią miody. Wszystko jest koszerne.

Czytaj więcej

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Wolf & Oak destyluje

23 czerwca popłynął pierwszy alkohol z alembika należącego do Wolf & Oak Distillery. Nie jest to jeszcze docelowy aparat, który stanie w destylarni w Stanicy, lecz wersja ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma, zainstalowany w Głodkowie, w firmie Nalewki Kresowe, która prowadzi stosowny skład celny. Tutaj też tymczasowo działa linia do butelkowania alkoholi Wolf & Oak, tu powstają nastawy i jest niewielka leżakowania, aktualnie dojrzewa wódka w beczkach z amerykańskiego dębu, z denkami zrobionymi z polskiego dębu. Miałem okazję brać udział w historycznej pierwszej destylacji. W kotle znalazły się owoce i botaniki, m.in. grejpfruty, limonki, jałowiec i różne rodzaje chmielu. Michał Płucisz i Stanisław „Stanley” Smarduch, który prowadzi z ojcem Nalewki Kresowe, odebrali z alembika aromatyczny gin. Zainstalowany aparat będzie służył głównie do produkcji ginu, rumu i okowit. Destylaty na żytnią whisky popłyną już w zakładzie w Stanicy, gdzie trwają prace remontowe. Prawdopodobnie w styczniu 2021 roku zostaną zalane beczki na rye whisky.

Czytaj więcej

Co w wrocławskim Polmosem?

Już pod koniec 2019 roku pojawiły się w mediach informacje, że firma jest na skraju upadłości. Ostatnie opublikowane w „Monitorze Polskim B” sprawozdania finansowe spółki-matki, Akwawit-Brasco S.A., dotyczą 2012 roku, ostatni wpis do KRS jest z maja 2019 i dotyczy zwołanego WZA. Obecnie strona internetowa nie działa. Pod koniec października „Gazeta Wrocławska” pisała: „Dawny Polmos Wrocław od wielu lat znajduje się w rękach prywatnych. Ostatnio kontrolowany był przez biznesmena Grzegorza Ś. Zawiaduje on grupą spółek zajmujących się produkcją alkoholi, ale i biopaliw. Biznesmen został zatrzymany pod koniec sierpnia przez CBA – pod zarzutem wyprowadzania majątku ze spółki, którą kierował. Chodzi o Bartimpex – dużą prywatną grupę kapitałową kontrolowaną przez rodzinę Gudzowatych. Szkoda, jaką miął wyrządzić biznesmen, to 96 mln zł. Odkąd w firmie zabrakło Grzegorza Ś., produkcja stanęła, a pracownicy przestali dostawać wypłaty”. W kwietniu tego roku Grzegorz Ś wyszedł z więzienia po zapłaceniu 3 mln zł kaucji. O jego biznesach szeroko pisał w kwietniu br. „Puls Biznesu”. Jak na razie zakład produkcji spirytusu w Lesznie (obecnie HGBS Finanse S.A.) pracuje, choć trwa spór prawny pomiędzy Tomaszem Gudzowatym, głównym spadkobiercą po Aleksandrze Gudzowatym, a Grzegorzem Ślakiem. Część dawnych menadżerów z Akwawitu Wrocław obecnie jest w spółce HGBS Finanse S.A. (pod tym samym adresem we Wrocławiu, z zakładem produkcyjnym w Lesznie). Od października 2019 roku nowym prezesem jest Łukasz Stuczyk, w grudniu 2019 roku powołano nową Radę Nadzorczą. Wódek z Wrocławia na rynku nie ma.

Pożar Zakładu Produkcji Etanolu w Goświnowicach

Cztery jednostki uczestniczyły wczoraj w gaszeniu pożaru na terenie gorzelni w Goświnowicach pod Nysą – poinformował dyżurny KW Państwowej Straży Pożarnej w Opolu. Według informacji Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej zapalił się wywar gorzelniany w zakładach produkujących alkohol. Jak powiedział dyżurny KW PSP w Opolu, sytuacja jest już opanowana. Nie ma osób poszkodowanych i zagrożenia przeniesienia ognia na instalacje gorzelni.

Czytaj więcej

Buton

włoska destylarnia, założona w Bolonii w 1820 roku. Jej twórcą był Francuz, Jean Bouton, którego rodzina robiła koniak w Charente. Jego firma nazywała się Distilleria Giovanni Buton (uprościł pisownię nazwiska i przyjął włoską wersję imienia). Zaczął destylować brandy z białych winogron trebbiano, w szarentejskich alembikach, produkował też anyżówki, jałowcówki, giny, likiery, m.in.: Crema Cacao, Amaro Felsina i Coca Buton, stworzył też markę wermutu Rosso Antico. W 1939 roku nowymi właścicielami destylarni zostali hrabia Achille Sassoli de Bianchi i jego żona Maria Rovinazzi. To jej dziełem jest najbardziej znana włoska brandy – Vecchia Romagna, robiona z winogron trebbiano, butelkowana w rozpoznawalnej trójkątnej butelce. W latach 80. XX wieku firma została sprzedana grupie Grand Metropolitan (obecnie Diageo). W 1999 roku markę Vecchia Romagna i destylarnię Buton przejęła rodzina Seragnoli, która także od XIX wieku zajmowała się produkcją alkoholi, ich marką jest słynne Amaro Montenegro. W 2019 roku proces produkcji został przeniesiony do nowej destylarni w San Lazzaro. Nad wejściem widnieje napis Buton, powstają tu obecnie wszystkie marki należące do Gruppo Montenegro, jest też leżakownia z beczkami dla brandy.

Rekordowy Wolf

1480 akcjonariuszy, 4,2 mln zł, ponad 31 tys. akcji zebrane w 82 dni. Ten rekordowy wynik zbiórki pieniędzy na platformie Beesfund ogłosił wczoraj Michał Płucisz, prezes i założyciel Wolf & Oak Distillery. „Rozpoczynamy nowy rozdział w historii polskiego gorzelnictwa. W imieniu własnym oraz całego zespołu, bardzo dziękuję za powierzone zaufanie” – napisał Michał Płucisz.

GlenAllachie inwestuje

Właściciele destylarni GlenAllachie otrzymali linię kredytową o wartości 30 mln funtów na inwestycje w rozwój i pozyskiwanie nowych rynków. W maju ma trafić na rynki blendowana whisky GlenAllachie White Heather Scotch. Będzie to kolejny, po MacNair’s Lum Reek, powrót na rynek dawnej marki. Dobrym wskaźnikiem wzrostu marki GlenAllachie jest wzrost liczby zatrudnionych pracowników w ciągu roku – z 7 do 22.

Alkohol do dezynfekcji ze Szczytna

Mazurska Manufaktura Alkoholi rozpoczyna od tego tygodnia produkcję środków do dezynfekcji. Firma rozpoczęła nową dla siebie działalność na prośbę lokalnych szpitali oraz Starostwa Powiatowego w Szczytnie, po uzyskaniu zgody Urzędu Skarbowego. Uruchomiona została osobna linia produkcyjna. W pierwszej kolejności zaopatrzone zostaną wszystkie szpitale w niezbędny dla ich funkcjonowania środek, potem będzie także możliwy zakup detaliczny w cenie 150 zł za 5 l, a dla akcjonariuszy, przez specjalnie dedykowaną stronę www.ekraft.pl, w cenie 90 zł brutto. Firma ma ponad tysiąc akcjonariuszy.

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej

Destylarnie bez odwiedzających

Coraz więcej destylarni zamyka swoje centra dla zwiedzających i kasuje wszystkie wycieczki. W Irlandii Pernod Ricard zamknął Jameson Experience przy Bow Street w Dublinie oraz możliwość zwiedzania zakładu produkcji whiskey w Midleton. Podobnie postąpili w Dublinie właściciele Teeling Whiskey Distillery i Liberties Distillery, jak i Slane Distillery poza Dublinem. W USA zamknięto dla turystów destylarnie: Jim Beam, Maker’s Mark, Woodford Reserve, Angel’s Envy, Four Roses, Rabbit Hole, Michter’s, Lexington Brewing & Distilling Company, Duelling Barrels, Old Forester, Evan Williams czy Heaven Hill BrandsW Szkocji zamknieto dla odwiedzających m.in. destylarnie: Macallan, Highland Park, Glenfiddich, Balvenie BenRiach, GlenGlassaugh, GlenDronach. W Meksyku zamknięto wstęp do destylarni tequili Herradura. Na razie większość destylarni informuje, że odwiedziny są odwołane do końca marca.

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.