Wolf & Oak destyluje

23 czerwca popłynął pierwszy alkohol z alembika należącego do Wolf & Oak Distillery. Nie jest to jeszcze docelowy aparat, który stanie w destylarni w Stanicy, lecz wersja ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma, zainstalowany w Głodkowie, w firmie Nalewki Kresowe, która prowadzi stosowny skład celny. Tutaj też tymczasowo działa linia do butelkowania alkoholi Wolf & Oak, tu powstają nastawy i jest niewielka leżakowania, aktualnie dojrzewa wódka w beczkach z amerykańskiego dębu, z denkami zrobionymi z polskiego dębu. Miałem okazję brać udział w historycznej pierwszej destylacji. W kotle znalazły się owoce i botaniki, m.in. grejpfruty, limonki, jałowiec i różne rodzaje chmielu. Michał Płucisz i Stanisław „Stanley” Smarduch, który prowadzi z ojcem Nalewki Kresowe, odebrali z alembika aromatyczny gin. Zainstalowany aparat będzie służył głównie do produkcji ginu, rumu i okowit. Destylaty na żytnią whisky popłyną już w zakładzie w Stanicy, gdzie trwają prace remontowe. Prawdopodobnie w styczniu 2021 roku zostaną zalane beczki na rye whisky.

Czytaj więcej

Co w wrocławskim Polmosem?

Już pod koniec 2019 roku pojawiły się w mediach informacje, że firma jest na skraju upadłości. Ostatnie opublikowane w „Monitorze Polskim B” sprawozdania finansowe spółki-matki, Akwawit-Brasco S.A., dotyczą 2012 roku, ostatni wpis do KRS jest z maja 2019 i dotyczy zwołanego WZA. Obecnie strona internetowa nie działa. Pod koniec października „Gazeta Wrocławska” pisała: „Dawny Polmos Wrocław od wielu lat znajduje się w rękach prywatnych. Ostatnio kontrolowany był przez biznesmena Grzegorza Ś. Zawiaduje on grupą spółek zajmujących się produkcją alkoholi, ale i biopaliw. Biznesmen został zatrzymany pod koniec sierpnia przez CBA – pod zarzutem wyprowadzania majątku ze spółki, którą kierował. Chodzi o Bartimpex – dużą prywatną grupę kapitałową kontrolowaną przez rodzinę Gudzowatych. Szkoda, jaką miął wyrządzić biznesmen, to 96 mln zł. Odkąd w firmie zabrakło Grzegorza Ś., produkcja stanęła, a pracownicy przestali dostawać wypłaty”. W kwietniu tego roku Grzegorz Ś wyszedł z więzienia po zapłaceniu 3 mln zł kaucji. O jego biznesach szeroko pisał w kwietniu br. „Puls Biznesu”. Jak na razie zakład produkcji spirytusu w Lesznie (obecnie HGBS Finanse S.A.) pracuje, choć trwa spór prawny pomiędzy Tomaszem Gudzowatym, głównym spadkobiercą po Aleksandrze Gudzowatym, a Grzegorzem Ślakiem. Część dawnych menadżerów z Akwawitu Wrocław obecnie jest w spółce HGBS Finanse S.A. (pod tym samym adresem we Wrocławiu, z zakładem produkcyjnym w Lesznie). Od października 2019 roku nowym prezesem jest Łukasz Stuczyk, w grudniu 2019 roku powołano nową Radę Nadzorczą. Wódek z Wrocławia na rynku nie ma.

Pożar Zakładu Produkcji Etanolu w Goświnowicach

Cztery jednostki uczestniczyły wczoraj w gaszeniu pożaru na terenie gorzelni w Goświnowicach pod Nysą – poinformował dyżurny KW Państwowej Straży Pożarnej w Opolu. Według informacji Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej zapalił się wywar gorzelniany w zakładach produkujących alkohol. Jak powiedział dyżurny KW PSP w Opolu, sytuacja jest już opanowana. Nie ma osób poszkodowanych i zagrożenia przeniesienia ognia na instalacje gorzelni.

Czytaj więcej

Buton

włoska destylarnia, założona w Bolonii w 1820 roku. Jej twórcą był Francuz, Jean Bouton, którego rodzina robiła koniak w Charente. Jego firma nazywała się Distilleria Giovanni Buton (uprościł pisownię nazwiska i przyjął włoską wersję imienia). Zaczął destylować brandy z białych winogron trebbiano, w szarentejskich alembikach, produkował też anyżówki, jałowcówki, giny, likiery, m.in.: Crema Cacao, Amaro Felsina i Coca Buton, stworzył też markę wermutu Rosso Antico. W 1939 roku nowymi właścicielami destylarni zostali hrabia Achille Sassoli de Bianchi i jego żona Maria Rovinazzi. To jej dziełem jest najbardziej znana włoska brandy – Vecchia Romagna, robiona z winogron trebbiano, butelkowana w rozpoznawalnej trójkątnej butelce. W latach 80. XX wieku firma została sprzedana grupie Grand Metropolitan (obecnie Diageo). W 1999 roku markę Vecchia Romagna i destylarnię Buton przejęła rodzina Seragnoli, która także od XIX wieku zajmowała się produkcją alkoholi, ich marką jest słynne Amaro Montenegro. W 2019 roku proces produkcji został przeniesiony do nowej destylarni w San Lazzaro. Nad wejściem widnieje napis Buton, powstają tu obecnie wszystkie marki należące do Gruppo Montenegro, jest też leżakownia z beczkami dla brandy.

Rekordowy Wolf

1480 akcjonariuszy, 4,2 mln zł, ponad 31 tys. akcji zebrane w 82 dni. Ten rekordowy wynik zbiórki pieniędzy na platformie Beesfund ogłosił wczoraj Michał Płucisz, prezes i założyciel Wolf & Oak Distillery. „Rozpoczynamy nowy rozdział w historii polskiego gorzelnictwa. W imieniu własnym oraz całego zespołu, bardzo dziękuję za powierzone zaufanie” – napisał Michał Płucisz.

GlenAllachie inwestuje

Właściciele destylarni GlenAllachie otrzymali linię kredytową o wartości 30 mln funtów na inwestycje w rozwój i pozyskiwanie nowych rynków. W maju ma trafić na rynki blendowana whisky GlenAllachie White Heather Scotch. Będzie to kolejny, po MacNair’s Lum Reek, powrót na rynek dawnej marki. Dobrym wskaźnikiem wzrostu marki GlenAllachie jest wzrost liczby zatrudnionych pracowników w ciągu roku – z 7 do 22.

Alkohol do dezynfekcji ze Szczytna

Mazurska Manufaktura Alkoholi rozpoczyna od tego tygodnia produkcję środków do dezynfekcji. Firma rozpoczęła nową dla siebie działalność na prośbę lokalnych szpitali oraz Starostwa Powiatowego w Szczytnie, po uzyskaniu zgody Urzędu Skarbowego. Uruchomiona została osobna linia produkcyjna. W pierwszej kolejności zaopatrzone zostaną wszystkie szpitale w niezbędny dla ich funkcjonowania środek, potem będzie także możliwy zakup detaliczny w cenie 150 zł za 5 l, a dla akcjonariuszy, przez specjalnie dedykowaną stronę www.ekraft.pl, w cenie 90 zł brutto. Firma ma ponad tysiąc akcjonariuszy.

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej

Destylarnie bez odwiedzających

Coraz więcej destylarni zamyka swoje centra dla zwiedzających i kasuje wszystkie wycieczki. W Irlandii Pernod Ricard zamknął Jameson Experience przy Bow Street w Dublinie oraz możliwość zwiedzania zakładu produkcji whiskey w Midleton. Podobnie postąpili w Dublinie właściciele Teeling Whiskey Distillery i Liberties Distillery, jak i Slane Distillery poza Dublinem. W USA zamknięto dla turystów destylarnie: Jim Beam, Maker’s Mark, Woodford Reserve, Angel’s Envy, Four Roses, Rabbit Hole, Michter’s, Lexington Brewing & Distilling Company, Duelling Barrels, Old Forester, Evan Williams czy Heaven Hill BrandsW Szkocji zamknieto dla odwiedzających m.in. destylarnie: Macallan, Highland Park, Glenfiddich, Balvenie BenRiach, GlenGlassaugh, GlenDronach. W Meksyku zamknięto wstęp do destylarni tequili Herradura. Na razie większość destylarni informuje, że odwiedziny są odwołane do końca marca.

Rośnie nowa destylarnia bourbona w Kentucky

Za 5,4 mln dolarów powstaje w Lexington (Kentucky) nowa destylarnia, Fresh Bourbon Distilling Co. Już w tym roku ma popłynąć z alembików pierwszy destylat. Zakład ma zatrudniać 25 osób, powstaje obok innej destylarni w Lexington – Distillery District. Przewidywane jest także centrum dla zwiedzających. Założona w 2017 roku Fresh Bourbon Distilling butelkuje obecnie whiskey w zakładzie Hartfield & Co Distillery w miasteczku Paris, także w Kentucky.

Wizyta w destylarni Angostura

Zakłady Trinidad Distillers Ltd i Angostura ulokowane są na przedmieściach Port of Spain, stolicy Trynidadu i zajmują duży obszar. Obecnie to jedyny producent rumu na Trynidadzie, choć do połowy lat 70. mieli konkurenta po drugiej stronie ulicy, destylarnię rodziny Fernandes, a bardziej w głębi kraju sławną destylarnię Caroni. Robią rumy i wiele innych alkoholi na rynek lokalny, ale na świecie marka Angostura kojarzy się przede wszystkim ze słynnymi kroplami bitters, które są nieodłącznym elementem w każdym szanującym się barze, obecne w ok. 200 krajach. W zakładzie w Port of Spain powstają zarówno rumy, jak i bitters, są tu właściwie dwie osobne destylarnie, jest też duże muzeum poświęcone nie tylko rumom i bittersom, ale także historii wyspy i rodzin, które zajmowały się produkcją Angostury. Jest tu także największa kolekcja sztuki na Trynidadzie, obrazy można oglądać na ścianach w części biurowej destylarni. Chlubą firmy jest też ogromna kolekcja motyli z Karaibów.

Czytaj więcej

Ladyburn

historia Ladyburn była bardzo krótka. Powstała w 1966 roku wraz z kompleksem Girvan i nigdy nie była samodzielną destylarnią. Były to wydzielone dwie pary alembików do produkcji single malt whisky, podczas gdy Girvan powstała na potrzeby grain whisky. Większość tego, co wyszło z alembików Ladyburn, trafiło do blendów William Grant and Sons, właściciela marki. W 1975 roku zaprzestano produkcji single malt whisky w Girvan i alembiki usunięto. W latach działalności Ladyburn wypuszczono tylko dwie edycje, dzisiaj stanowiące kolekcjonerska rzadkość. W ostatnich latach William Grant and Sons wypuścił kilka butelek ze starych beczek, były to Ladyburn 40, 41 i 42YO, a także 1973 Vintage. Jest także kilka edycji od niezależnych bottlerów, pod nazwą Ayrshire Distillery. Co ciekawe, w 2007 roku powrócono do pomysłu produkowania single malt whisky w Girvan, obecnie jest to marka Ailsa Bay. Ladyburn 1973 Vintage Single Cask (50,4%) ma mimo upływu lat ostry zapach alkoholu, czuć: wiśnie, śliwki i słód. W smaku placek ze śliwkami, gencjana, wiśnie. Finisz to przypieczone ciasto ze śliwkami i wiśnią.

Czytaj więcej

Polski Produkt z Mazurskiej Manufaktury

Od 22 stycznia Mazurska Manufaktura S.A. w Szczytnie działa jako skład podatkowy w miejsce Tarpan Fabryka Likierów Sp. z o.o. Urząd Patentowy przeniósł i zarejestrował najważniejsze znaki handlowe firmy: Jurand, Mazurska Manufaktura Alkoholi i Bielik Vodka. Do komunikacji na etykietach firma dodała znak „Polski Produkt”, ponieważ korzysta z półproduktów wyprodukowanych na terenie kraju.

Czytaj więcej

Webinar z Wolf & Oak

4 lutego w Muzeum Polskiej Wódki odbyło się pierwsze z cyklu spotkań z inwestorami Wolf & Oak Distillery S.A. Spotkanie było transmitowane na żywo w formie webinaru, z udziałem żywo zainteresowanej publiczności. On-line transmisję oglądało ok. 300 osób. Pytania dotyczyły zarówno spraw finansowych, jak i związanych z produkcją i dystrybucją alkoholi Wolf & Oak. Obecnie trwa remont starej gorzelni w Stanicy, gdzie będzie destylarnia, przestrzeń degustacyjno-szkoleniowa, restauracja i mały hotel. Tymczasem firma rozpoczyna destylację na własnym sprzęcie, który ulokowała w firmie Nalewki Kresowe.

Czytaj więcej

Wolf & Oak na Beesfund

Wolf & Oak Distillery rozpoczęło zbiórkę pieniędzy poprzez platformę Beesfund. Zbiórka potrwa do 23 lutego, a jej celem jest zebranie 4,2 mln zł, co stanowi 23,7% kapitału akcyjnego spółki. Oferowanych jest 31111 akcji w cenie 135 zł za akcję. Pozyskane środki zostaną przeznaczone na produkcję i dystrybucję alkoholu oraz wykorzystanie destylarni jako obiektu restauracyjnego, szkoleniowego i noclegowego.

Czytaj więcej