Wyprzedaż majątku firmy Kozuba i Synowie

2 listopada ogłoszony został przetarg na majątek upadłej spółki Z. Kozuba i Synowie Sp. z o.o. Pierwszy polski producent kraftowych wódek i whisky rozpoczął postępowanie upadłościowe w lipcu 2019 roku, prowadził je Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIX Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych. Wystawiony na licytacje majątek spółki to lokal przy ul. Jana III Sobieskiego 1 w Warszawie oraz nieruchomości gruntowe zabudowane budynkiem drewnianym, pełniącym funkcję wytwórni napojów spirytusowych, stanowiącej działkę ewid. nr 45/10 z obrębu 0007 Jabłonka, o pow. 1992 mkw. Wcześniej w Jabłonce była wytwórnia alkoholu, wyposażona w alembiki firmy Holstein, a także rozlewnia, nalewkarnia i leżakownia. Obecnie firma Kozuba kontynuuje działalność w zakresie produkcji kraftowych alkoholi jako Kozuba & Sons na Florydzie, nad Zatoką Tampa, dokąd przewieziono wyposażenie destylarni z Jabłonki. W ofercie mają: whisky, bourbon, wódki i likiery.

Gordon & MacPhail otwiera destylarnię w Speyside

The Cairn, to nazwa nowej destylarni whisky w Speyside, którą wiosną w 2022 roku planuje otworzyć znany niezależny bottler, firma Gordon & MacPhail. Nazwa nawiązuje do lokalizacji, destylarnia jest położona u podnóża wzgórz Cairngorm. Po gaelicku cairn to ustawiony przez człowieka kamienny słup. To druga destylarnia należąca do Gordon & MacPhail, pierwsza to Benromach Distillery.

Mazurska Manufaktura Alkoholi powiększa kapitał

Mazurska Manufaktura Alkoholi, producent kraftowych alkoholi wysokoprocentowych, rozpoczęła publiczną ofertę akcji, której warunki są zaprezentowane na platformie CrowdConnect.pl. W pierwszym etapie emisji inwestorzy mają możliwość zapisów na I transzę akcji o wartości 2,2 mln zł. Drugi etap, na kolejne 2,2 mln zł rozpocznie się 13 listopada i potrwa maksymalnie do 27 listopada. Cele emisji to rewitalizacja zabytkowego browaru w Szczytnie, gdzie firma przenosi swoją siedzibę, uruchomienie produkcji legendarnego na Warmii i Mazurach piwa Jurand oraz rozproszenie akcji przed planowanym debiutem na NewConnect. Po czterech dniach od startu emisji spółka zebrała zapisy na 100 proc. akcji dostępnych w pierwszym etapie.

Cooley Distillery

nowoczesny kombinat, położony u podnóża Cooley Mountains, z których czerpie wodę do produkcji whiskey (ze źródła Slieve na gCloc). Wyposażony w trzy wielkie alembiki do destylacji pot still oraz w zestaw kolumn do destylacji whisky zbożowej (powstaje tu m.in. ceniona single grain whiskey Greenore). Właściciel marek: Kilbeggan, Tyrconnell, Connemara i wielu innych. Przez lata destylarnia dostarczała też alkohol niezależnym producentom, którzy butelkowali go pod własną marką.

Czytaj więcej

Wolfcraig Distillery i Richard Paterson

Niedaleko Stirling w Szkocji (Highland) powstanie nowa destylarnia whisky Wolfcraig Distillery. Inwestycja ma pochłonąć 15 mln funtów, powstanie tu także centrum dla zwiedzających, bar i restauracja na 180 osób. Za przedsięwzięciem stoją osoby związane wcześniej z Whyte & Mackay, w tym były prezes Michael Lunn oraz dyrektorzy John Moore i Jamie Lunn. Dołączą do nich ludzie wcześniej związani z Diageo, Bacardi oraz były master distiller w Bladnoch – Ian Macmillan. Destylarnia ma mieć moce produkcyjne 1,5 mln l, zatrudniać 50 osób. Otwarcie planowane jest na lato 2022. Największą sensacją jest jednak informacja, że młoda firma zatrudniła na stanowisku master blendera weterana szkockiej whisky, przez 50 lat oracującego z White & mackay – Richarda Patersona, który będzie master blenderem w Wolfcraig .

Mazurska Manufaktura Alkoholi planuje 2 mln zł zysku

Mazurska Manufaktura Alkoholi (MMA) wypracowała w ostatnim kwartale przychody netto ze sprzedaży na poziomie 7,3 mln zł oraz zanotowała zysk netto na poziomie 1,9 mln zł. Z końcem tego roku planowane jest przygotowanie debiutu spółki na rynku NewConnect, a w najbliższych tygodniach wystartuje emisja akcji serii E, której warunki będą zaprezentowane na platformie Crowdconnect.

Czytaj więcej

Czeski spirytus z melasy

Nie trzeba jechać na Karaiby, by poznać tajemnice produkcji spirytusu z melasy. Około półtorej godziny drogi od granicy z Polską, w okolicach Mlada Boleslav, jest kilka wielkich zakładów, które przerabiają na alkohol odpady cukrowni. Tereos TTD to największy w Czechach producent cukru. Mają ogromny zakład rektyfikacji spirytusu w czeskim mieście Chrudim. Tu powstaje m.in. spirytus do wódek z grupy Stock, także do tych zestawianych w Lublinie w Stock Polska. Ponieważ do firmy Tereos należą trzy cukrownie, nic zatem dziwnego, że w Chrudim produkuje się głównie spirytus melasowy. Firma ma jeszcze drugi duży zakład rektyfikacji w Kolín, gorzelnię Kojetín oraz fabrykę bioetanolu w Dobrovicach.

Czytaj więcej

Fabryka Wódek Polros

Założona w 1927 roku, w Krakowie przy ul. Warszawskiej 15/17 Fabryka Wódek, Likierów i Rumu Polros należała do Bernarda Sperlinga i Symona Zimmerspitza. Zakład powstał na terenie zespołu pałacowego Przeworskich. Kompleks powstał w latach 1878-79 wg projektu Janusza Niedziałkowskiego. I pałac istnieje do dziś. Firma miała biuro sprzedaży przy ul. Lubicz 3 w Krakowie. Przejęta w 1939 roku przez Niemców, działała także podczas II wojny światowej. Zarządzający zakładem Josef Sperling trafił do krakowskiego getta i zginął, wojnę przeżyła jego żona Maria, która zmarła w Izraelu. Zakład produkował m.in.: Alasz Kminkowy (35%), Wiśniową (35%), Karpatową (35%), Koniak (38%), Boonekamp of Magbitter, Benedyktynkę, Śliwowicę Bośniacką, wódki, rumy. Po wojnie majątek przejęło państwo, zakład zlikwidowano. Obecnie działa tu m.in. klub LochNess.

Czytaj więcej

Duch Sadu Jabłko w Butelce Starzone z Wędzoną Gruszką

beczka 50 l z polskiego dębu, nowa mocno wypalona, zalana została destylatem jabłkowym oraz nalewem – destylat jabłkowy z wędzoną gruszką (ok. 1,5 l nalewu na całą beczkę). Leżakowanie przez 12 miesięcy. Dominująca nuta wędzonych owoców, bardziej przypomina wędzone śliwki, ale są też jabłka, gruszki, nuty anyżu i mięty. W smaku susz, słodkie jabłka, gruszki, lekka nuta miętowa, lekka anyżowa czy koprowa, ale przede wszystkim bardzo dużo wędzenia. Anyż jest bardzo widoczny w finiszu, nawet przykrywa wędzenie, choć to jest wyraźne, jabłka w popiele. Moc – 42%.

Mazurska Manufaktura Alkoholi planuje debiut giełdowy do końca 2020 roku

Mazurska Manufaktura Alkoholi – producent kraftowych alkoholi mocnych – planuje do końca roku debiut na rynku NewConnect. To zwieńczenie działań realizowanych od momentu zakończenia ubiegłorocznej kampanii crowdfundingowej, w ramach której spółka pozyskała ponad 2,5 mln zł. Wejście na GPW ma stanowić dla akcjonariuszy Manufaktury opcję zyskownego wyjścia z inwestycji. Spółka podpisała w lipcu umowę z Domem Maklerskim INC SA, który pracuje już nad przygotowaniem Manufaktury do tegorocznego wejścia na GPW. Zanim to jednak nastąpi, firma ma jeszcze w planach dodatkową emisję akcji serii E na platformie Crowdconnect, jako że w tej chwili rozproszenie akcji nie jest wystarczające, by uzyskać zielone światło na NewConnect. Środki pozyskane z emisji zostaną przeznaczone na uruchomienie produkcji piwa Jurand w zabytkowym Browarze w Szczytnie.

Wizyta w destylarni Agnes

Niedaleko od autostrady D1 Pomiędzy Jihlava a Pragą znajduje się mała miejscowość Bohdaneč. Tu, nad stawem rybnym, ulokowany jest mały hotel, a na jego tyłach działa destylarnia Palírna Agnes, a także tłocznia soków, wytwórnia win owocowych, miodowych i cydrów. Nieopodal jest restauracja. Firma ma własne ule, hodowlę owiec, krów, świń i pstrągów. Robią miody. Wszystko jest koszerne.

Czytaj więcej

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Wolf & Oak destyluje

23 czerwca popłynął pierwszy alkohol z alembika należącego do Wolf & Oak Distillery. Nie jest to jeszcze docelowy aparat, który stanie w destylarni w Stanicy, lecz wersja ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma, zainstalowany w Głodkowie, w firmie Nalewki Kresowe, która prowadzi stosowny skład celny. Tutaj też tymczasowo działa linia do butelkowania alkoholi Wolf & Oak, tu powstają nastawy i jest niewielka leżakowania, aktualnie dojrzewa wódka w beczkach z amerykańskiego dębu, z denkami zrobionymi z polskiego dębu. Miałem okazję brać udział w historycznej pierwszej destylacji. W kotle znalazły się owoce i botaniki, m.in. grejpfruty, limonki, jałowiec i różne rodzaje chmielu. Michał Płucisz i Stanisław „Stanley” Smarduch, który prowadzi z ojcem Nalewki Kresowe, odebrali z alembika aromatyczny gin. Zainstalowany aparat będzie służył głównie do produkcji ginu, rumu i okowit. Destylaty na żytnią whisky popłyną już w zakładzie w Stanicy, gdzie trwają prace remontowe. Prawdopodobnie w styczniu 2021 roku zostaną zalane beczki na rye whisky.

Czytaj więcej

Co w wrocławskim Polmosem?

Już pod koniec 2019 roku pojawiły się w mediach informacje, że firma jest na skraju upadłości. Ostatnie opublikowane w „Monitorze Polskim B” sprawozdania finansowe spółki-matki, Akwawit-Brasco S.A., dotyczą 2012 roku, ostatni wpis do KRS jest z maja 2019 i dotyczy zwołanego WZA. Obecnie strona internetowa nie działa. Pod koniec października „Gazeta Wrocławska” pisała: „Dawny Polmos Wrocław od wielu lat znajduje się w rękach prywatnych. Ostatnio kontrolowany był przez biznesmena Grzegorza Ś. Zawiaduje on grupą spółek zajmujących się produkcją alkoholi, ale i biopaliw. Biznesmen został zatrzymany pod koniec sierpnia przez CBA – pod zarzutem wyprowadzania majątku ze spółki, którą kierował. Chodzi o Bartimpex – dużą prywatną grupę kapitałową kontrolowaną przez rodzinę Gudzowatych. Szkoda, jaką miął wyrządzić biznesmen, to 96 mln zł. Odkąd w firmie zabrakło Grzegorza Ś., produkcja stanęła, a pracownicy przestali dostawać wypłaty”. W kwietniu tego roku Grzegorz Ś wyszedł z więzienia po zapłaceniu 3 mln zł kaucji. O jego biznesach szeroko pisał w kwietniu br. „Puls Biznesu”. Jak na razie zakład produkcji spirytusu w Lesznie (obecnie HGBS Finanse S.A.) pracuje, choć trwa spór prawny pomiędzy Tomaszem Gudzowatym, głównym spadkobiercą po Aleksandrze Gudzowatym, a Grzegorzem Ślakiem. Część dawnych menadżerów z Akwawitu Wrocław obecnie jest w spółce HGBS Finanse S.A. (pod tym samym adresem we Wrocławiu, z zakładem produkcyjnym w Lesznie). Od października 2019 roku nowym prezesem jest Łukasz Stuczyk, w grudniu 2019 roku powołano nową Radę Nadzorczą. Wódek z Wrocławia na rynku nie ma.

Pożar Zakładu Produkcji Etanolu w Goświnowicach

Cztery jednostki uczestniczyły wczoraj w gaszeniu pożaru na terenie gorzelni w Goświnowicach pod Nysą – poinformował dyżurny KW Państwowej Straży Pożarnej w Opolu. Według informacji Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej zapalił się wywar gorzelniany w zakładach produkujących alkohol. Jak powiedział dyżurny KW PSP w Opolu, sytuacja jest już opanowana. Nie ma osób poszkodowanych i zagrożenia przeniesienia ognia na instalacje gorzelni.

Czytaj więcej