Destylarnia Lagavulin leży mniej więcej w połowie drogi z Port Ellen między Laphroaig a Ardbeg, wszystkie trzy przy wąskiej drodze A846, ciągnącej się wzdłuż południowo-wschodniego wybrzeża Wyspy Islay. Poniżej destylarni są ruiny zamku Dunyvaig, dobrze widoczne z pomostu przy destylarni. Zbudowana w XII wieku kamienna twierdza chroniła wejścia do Zatoki Lagavulin, której destylarnia zawdzięcza nazwę. Nazwa zatoki i małego miasteczka jest jednak późniejsza niż sam zamek, po gaelicku Lag a’ Mhuilinn, to młyn w dolinie. Podobno początki wioski i lokalnego gorzelnictwa sięgają 1742 roku, choć nie jest to zbyt dobrze udokumentowane. Destylarnia w tym miejscu rozpoczęła swój oficjalny żywot w 1816 roku, założona przez Johna Johnstona. W latach 1825-1837 działały równolegle na jednej parceli dwie destylarnie whisky. Po śmieci Johnstona właścicielem destylarni był Alexander Graham, a potem John Crawford Graham. Sława Lagavulin wiąże się z rodziną Mackie. John Logan Mackie przejął destylarnię w 1862 roku, a po nim w 1878 roku Peter J. Mackie, jedna z czołowych osobistości szkockiej whisky końca XIX wieku, twórca sławnej mieszanki White Horse, współzałożyciel destylarni Craigellachie w Speyside.
Czytaj więcej →