Wizyta w Lagavulin

Destylarnia Lagavulin leży mniej więcej w połowie drogi z Port Ellen między Laphroaig a Ardbeg, wszystkie trzy przy wąskiej drodze A846, ciągnącej się wzdłuż południowo-wschodniego wybrzeża Wyspy Islay. Poniżej destylarni są ruiny zamku Dunyvaig, dobrze widoczne z pomostu przy destylarni. Zbudowana w XII wieku kamienna twierdza chroniła wejścia do Zatoki Lagavulin, której destylarnia zawdzięcza nazwę. Nazwa zatoki i małego miasteczka jest jednak późniejsza niż sam zamek, po gaelicku Lag a’ Mhuilinn, to młyn w dolinie. Podobno początki wioski i lokalnego gorzelnictwa sięgają 1742 roku, choć nie jest to zbyt dobrze udokumentowane. Destylarnia w tym miejscu rozpoczęła swój oficjalny żywot w 1816 roku, założona przez Johna Johnstona. W latach 1825-1837 działały równolegle na jednej parceli dwie destylarnie whisky. Po śmieci Johnstona właścicielem destylarni był Alexander Graham, a potem John Crawford Graham. Sława Lagavulin wiąże się z rodziną Mackie. John Logan Mackie przejął destylarnię w 1862 roku, a po nim w 1878 roku Peter J. Mackie, jedna z czołowych osobistości szkockiej whisky końca XIX wieku, twórca sławnej mieszanki White Horse, współzałożyciel destylarni Craigellachie w Speyside.

Czytaj więcej

Wizyta w Bunnahabhain

Bunnahabhain, jak wiele innych destylarni na Islay, zamknęła się dla turystów na czas pandemii covid. Działa tylko sklepik z pamiątkami z limitowaną ofertą degustacyjną i również bardzo limitowane degustacje w magazynie nr 9, gdzie można popróbować whisky prosto z beczek. Dzięki protekcji udało mi się jednak nie tylko wziąć udział w jednej z takich degustacji VIP, ale też zobaczyć słynne „tłuste” alembiki Bunnahabhain.
Bunnahabhain co do zasady produkuje whisky single malt znacznie mniej torfową od typowej dla tego regionu. Tak samo jak destylarnia nazywa się powstała tu w XIX wieku wieś, której większość mieszkańców jest zatrudnionych przy produkcji whisky. Gorzelnię założyło w 1881 roku trzech farmerów: James Ford, James Greenlees i William Robertson. Wielokrotnie zmieniała właścicieli, przez większość czasu była jednak własnością William Grant & Co. W latach 1982-1984 zamknięta. Obecnie jest własnością firmy Burn Stewart Distillers, od 2013 roku wchodzącej w skład korporacji Distell Group, potentata na rynku alkoholowych wywodzącego się z RPA.

Czytaj więcej

Wizyta w Venakki Distillery

W niewielkiej miejscowości Alpiarça, w samym sercu winiarskiego regionu Tejo, znajduje się pierwsza portugalska destylarnia whisky. Poza słodowaniem jęczmienia wszystko robią sami – zacieranie, fermentację, destylacja odbywa się na tradycyjnym portugalskim alembiku kotłowym, leżakowanie w różnego rodzaju beczkach po winach i innych whisky oraz dziewiczych beczkach z portugalskiego dębu. Za destylację odpowiada Jay Venakki, pomaga mu żona, jest tu też wesoły pies i cztery koty, które z upodobaniem skaczą po beczkach.

Czytaj więcej

Crown Royal z własną destylarnią

Diageo ogłosiło plan budowy destylarni dedykowanej znanej kanadyjskiej marce whisky Crown Royal. Koszt inwestycji to 245 mln dolarów. Roczne moce produkcyjne będą wynosić 20 mln l alkoholu. Zakład powstanie w Ontario, w okolicy nabrzeża St. Clair, oprócz destylarni staną tu magazyny leżakowania, wszystkie urządzenia będą korzystały z odnawialnej energii, bez emisji CO2.

Wizyta w Loch Lomond

To zamknięta dla odwiedzających destylarnia, położona niedaleko Jeziora Lomond, największego jeziora w Szkocji, w miasteczku Alexandria. Pierwszy zakład produkcji whisky powstał nad Jeziorem Lomond w 1814 roku, jednak obecnie istniejący zakład został zbudowany w 1964 roku. Pracował z przerwą, był zamknięty w latach 1984-1987. Ponownie otwarty przez nowego właściciela, inwestorów Alexander Bulloch i Glen Catrine. W 1993 roku rozpoczęto produkcje whisky grain, a w 1999 roku dodano dwa nowe alembiki. W czerwcu 2019 roku grupa finansowa Hillhouse Capital Management kupiła markę i zakłady należące do Loch Lomond Group.

Czytaj więcej

Port Charlotte Distillery

Port Charlotte Distillery, znana też pod nazwą Lochindaal Distillery, działała przez sto lat na obrzeżach rybackiego miasteczka Port Charlotte w latach 1829-1929. Była to całkiem duża destylarnia, rocznie produkowała ponad 580 tys. l alkoholu. Właścicielem była lokalna firma JF Sheriff & Co. – do 1920 roku, kiedy gorzelnię przejęła firma z Campebtown Benmore Distilleries. W 1929 roku wykupiła ją grupa Distillers Company Limited (DCL), niestety tylko po to by ją od razu zamknąć. Produkowana w Port Charlotte Distillery whisky miała torfowy charakter.

Czytaj więcej

Kolejna nowa destylarnia w Campbeltown

Kolejna firma zapowiada otwarcie destylarni w dawnej stolicy szkockiej whisky, Campbeltown. Bowman Stewart Architects przedstawiło wizualizacje architektoniczne Dál Riata Distillery, która zostanie zbudowana przy Kinloch Road, w samym sercu miasta, przy Jeziorze Campbeltown. Nazwa nawiązuje do dawnego celtyckiego królestwa na tych terenach, z VI-XI wieku. Moce produkcyjne Dál Riata Distillery maja wynosić 850 tys. l czystego spirytusu rocznie. Jęczmień ma być lokalny, z Dunadd Hillfort. Przy destylarni powstanie sklepik i centrum dla zwiedzających.
Za przedsięwzięciem stoją: Iain Croucher, właściciel niezależnej firmy butelkującej whisky North Star Spirits, David Stirk, właściciel niezależnej firmy butelkującej Creative Whisky Co oraz autor książki „The Distilleries of Campbeltown” i Ronnie Grant, właściciel firmy z branży elektrycznej RB Grant.

Nowa destylarnia w Campbeltown

Firma R&B Distillers, która ma na Wyspie Raasay otwartą w 2014 roku destylarnię szkockiej whisky Isle of Raasay Distillery, kupiła farmę Dhurrie w wiosce Machrihanish w regionie Campbeltown. Jeszcze w tym roku powstaną tu: destylarnia whisky single malt, klub whisky i centrum dla zwiedzających. Destylarnia ma korzystać z własnych upraw jęczmienia, a wywar przeznaczać na użyźnianie ziemi i paszę dla zwierząt (koncepcja farm-to-bottle distillery). Będzie to pierwsza nowa destylarnia w regionie Campbeltown od 180 lat, obecnie w samym mieście działają trzy: Springbank, Glengyle i Glen Scotia. Nowa Machrihanish Distillery będzie produkować 400 tys. l czystego alkoholu rocznie. Kolejną inwestycją panów Bill Dobbie i Alasdair Day, którzy stoją za spółką R&B Distillers, będzie mikrogorzelnia w Coldstream, w regionie Borders. Będzie ona produkować grain whisky, w tym whisky kukurydzianą, wzorowaną na amerykańskim bourbonie. R&B Distillers obecnie zatrudnia 25 osób, w Machrihanish pracę znajdzie kolejnych 20 osób. Ich Isle of Raasay Distillery pierwszą whisky zabutelkowała w listopadzie 2020 roku. Są obecni w 24 krajach.

Kilchoman dużo inwestuje

Destylarnia Kilchoman uruchamia linię kredytową w banku Barclays o wartości aż 22,5 mln funtów. Dla małego producenta z Islay, którego roczny obrót to zaledwie 7 mln funtów, jest to kwota bardzo duża. Zostanie przeznaczona na znaczne zwiększenie produkcji – aż o 40% w ciągu 12 miesięcy od inwestycji w nowy magazyn. Planowane jest napełnienie wielu tysięcy nowych beczek z myślą o przyszłości i ich dłuższym leżakowaniu. Zwiększone zostaną wydatki na marketing, międzynarodową ekspansję, wzrośnie także zatrudnienie w destylarni, w której obecnie pracuje 40 osób. Kilchoman to firma zarządzana przez rodzinę Wills, założona przez Anthony i Kathy Wills, a obecnie do rodzinnego biznesu dołączyli synowie: George, James i Peter.

Wizyta w Ardnahoe Distillery

Pięknie położona na północy Islay, na niewielkim wzniesieniu, z widokiem na Wyspę Jura, niedaleko jeziora, od którego destylarnia wzięła nazwę, i który jest jej źródłem wody. Destylarnia Ardnahoe, aktualnie dziewiąty producent whisky na Islay, to inwestycja rodziny Laing. Stewart Laing wraz z synami Andrew i Scottem, założyli w 2013 roku firmę butelkującą whisky Hunter Laing & Co. Ltd. Rodzina Laing jest w whisky-biznesie od lat 40. XX wieku, znana także jako Douglas Laing. Mają wielkie zasoby beczek z whisky z różnych destylarni, a sporo nowszych butelkowań można spróbować za nieduże kwoty w barze destylarni.

Czytaj więcej

Wizyta w Destylacjach Polskich

Zakład Destylacje Polskie został wybudowany w Obornikach w 2005 roku. Dwie duże jednostki rektyfikacyjne zlokalizowane są na zewnątrz, obok ustawione są zbiorniki spirytusu, maja własną bocznicę kolejową. Zdolności produkcyjne to ponad 100 mln l alkoholu rocznie. Produkują spirytusy rektyfikowane: ziemniaczany, jęczmienny, pszeniczny, żytni, spirytus rektyfikowany EKO i inne na potrzeby branży paliwowej i wódek. To jedna z najnowocześniejszych firm produkujących alkohol etylowy w Polsce, jest wiodącym producentem alkoholu etylowego rektyfikowanego oraz odwodnionego. Firma ma dwie własne gorzelnie rolnicze – w Koninie i Falmierowie.

Czytaj więcej

Wizyta w Jonston Distillery

Ulokowana w obszarze Leszczyńskiego Centrum Biznesu Jonston Distillery zajmuje dwa nieduże pomieszczenia – salę produkcyjna i magazyn wyrobów gotowych, do tego dochodzi magazynek na butelki, botaniki, różne drobiazgi, razem to zaledwie 200 mkw. To efekt pasji Katarzyny i Pawła Janusów, którzy zamarzyli o własnej produkcji ginu. Zakupili dwa alembiki z Serbii, z Suboticy o pojemności po 150 l. Tak powstała pierwsza w Polsce rodzinna destylarnia dedykowana wyłącznie dla produkcji rzemieślniczego ginu.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Kilchoman

Kilchoman to młoda destylarnia z Islay, otwarta zaledwie w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Nie ma do niej dobrej drogi dojazdowej, jest całkowicie na uboczu, za to bardzo otwarta na zwiedzających i nawet w czasie covid regularnie organizuje degustacje, food pairing z whisky i zwiedzania.

Czytaj więcej

Citadelle Gin ma własną destylarnię

Maison Ferrand otworzyło nową destylarnię, dedykowaną marce Citadelle Gin. Receptura ginu powstała w 1996 roku, stworzył ją Alexandre Gabriel, a destylacja dotąd odbywała się w szarentejskich alembikach w destylarni, w której powstają koniaki Maison Ferrand. Nowy zakład ulokowano w XVIII wiecznym budynku, sąsiadującym z należącym do rodziny Gabriel Château de Bonbonnet w Cognac. Zainstalowano tu dziewięć pięćdziesięcioletnich alembików szarentejskich, a wokół destylarni zasadzono 2500 krzewów jałowca, które będą organicznie uprawiane i w przyszłości służyć będą do produkcji ginu, podobnie jak posadzony gaj cytrynowy.
Oferta ginów Citadelle obejmuje: Citadelle Original, Jardín de’Été, Réserve, Old Tom oraz limitowane wersje Citadelle Extrêmes. Polskim dystrybutorem marki jest Pinot Wine & Spirits.

Wizyta w zakładzie Stumbras

Stumbras to największy na Litwie producent alkoholi. Zabytkowa fabryka mieści się w Kownie, niemal w samym centrum miasta, blisko dworca kolejowego. Marka należy do litewskiej spółki holdingowej MV Group, zajmującej się handlem hurtowym napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych w Krajach Bałtyckich. Zakład powstał w 1906 roku, w carskiej Rosji. Nazwa oznacza żubra, który od początku istnienia firmy widnieje na etykietach wyrobów, choć jego postura i kierunek w jakim jest zwrócony kilkakrotnie się zmieniały.

Czytaj więcej

Wizyta w zakładzie Ima Polska

Spółka Ima Polska powstała we wrześniu 2010 roku, w listopadzie 2013 roku sfinalizowała zakup zakładu produkcyjnego w Murowanej Goślinie, który został wybudowany na początku XXI wieku przez spółkę Gessler S.A. Jest jednym z niewielu zakładów w Polsce, który ma zarówno instalację do produkcji alkoholu surowego, rektyfikowanego oraz odwodnionego. Duża część pracujących w gorzelni aparatów to innowacyjne projekty Krzysztofa Imy, jednego z najwybitniejszych w Europie konstruktorów systemów do produkcji spirytusu. Jest tu sześć alembików, kolumny do produkcji surówki gorzelniczej, system do rektyfikacji. Przy zakładzie działa biogazownia, a pozostałości po produkcji alkoholu wykorzystywane są do wyrobu pasz i nawozów organicznych. Własne rozwiązania pozwoliły na zastosowanie energooszczędnych technologii. Zakład pracuje na okrągło, na trzy zmiany, zatrudnionych jest ok. 150 osób.

Czytaj więcej

Whiskey Fercullen w Polsce

Irlandzka Powerscourt Distillery prezentuje w Polsce nowe irlandzkie whiskey pod marką Fercullen. Są to: Fercullen 18YO Single Malt , Fercullen 14YO Single Malt, Fercullen 10YO Single Grain, Fercullen 8YO Premium Blend Irish Whiskey oraz najnowszy wypust, limitowa edycja Fercullen 20YO Single Malt 5 Elements. Za ich zestawianie odpowiada wielokrotnie nagradzany master distiller Noela Sweeneya.

Czytaj więcej