Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

Copperhead The Gibson Edition

To czwarty gin w kolekcji Copperhead. Recepturę stworzył w 2018 roku Marian Beke, barman, właściciel baru Gibson w London, z myślą o klasycznym koktajlu Gin & Martini. Wśród wykorzystanych botaników są: jałowiec, kardamon, dzięgiel, skórki pomarańczy, nasiona kolendry, czarny pieprz, cynamonowiec, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, koper włoski, kminek, goździki, nasiona selera. Dodano też nieco odleżakowanego, ośmioletniego, jałowcowego genever. W aromacie nuty: korzenne, warzywne i cytrusowe, sporo dzięgla, cytryna, limonka, egzotyczne drewno. I jeszcze pieprz kubeba oraz delikatnie jałowiec. W ustach bardzo delikatny, nuty dzięgla, kopru, pietruszki, nać selerowa. Zwłaszcza w finiszu dużo selera, jałowiec i lekko cytryna. Bardzo ciekawy. Butelkowany z mocą 40%, w Polsce dostępny w ofercie Pinot Wines & Spirits.

Whisky wraca do Donegal

Po 177 latach w Donegal w Irlandii ponownie zostanie uruchomiona produkcja whisky. Realizowana jest inwestycja o wartości 6 mln euro, budowy destylarni i centrum dla odwiedzających, z muzeum i parkiem. Inwestorem jest firma Sliabh Liag Distillers, która w Carrick produkuje m.in. gin i butelkuje blendowaną whisky. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku na placu Show Field Ardara. Roczne możliwości produkcyjne mają sięgać 400 tys. l czystego spirytusu, powstawać tu będą whisky single malt i single pot still oraz poitín i gin. Whisky ma być mocno torfowa, podobnie jak to było przed dwoma wiekami, kiedy piece opalano głównie torfem. Produkcja ma ruszyć już w przyszłym roku, a zatrudnienie przy niej znajdzie 40 osób.

Indian Summer CS Gin ex-sherry Ardmore Peated Cask

nowy gin starzony w beczkach w ofercie Duncan Taylor robi niesamowite wrażenie. Leżakował w beczkach po whisky Ardmore, ale w wersji, która z kolei była finiszowana w beczkach po dymnej Caol Ila. Zabutelkowany z mocą beczki 56%, co jest rzadkie wśród ginów, ale tej mocy nie czuć w ustach, choć z pewnością to nie jest gin koktajlowy, raczej do degustacji i kontemplacji. Wśród botaników są m.in.: dzięgiel, gorzkie i słodkie migdały, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, korzeń irysa, skórka pomarańczy. W aromacie: masa pomarańczy, sosna, żywica, igliwie, jagody leśne. W smaku: dużo pomarańczy, lekko torf, wiśnie, orzechy. W finiszu dużo lasu, bardzo dużo jałowca. To pierwszy tak udany gin z beczek po whisky.

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Kinross Citric & Dry Gin

Hiszpański gin z destylarni Kinross, wykorzystane botaniki to: jałowiec, skórki cytryny, grejpfruta, mandarynki, destylowane w całości gorzkie pomarańcze, kolendra, dzięgiel i kardamon. W aromacie dużo kwiatów, werbena, czarny bez, bergamotka, limonka, yuzu. W smaku dużo dzięgla, lekko kardamon, cytryna, limonka. W finiszu znów dominacja cytrusów – grejpfrut, pomelo i cytryna. Moc – 40%. Firma ma też w ofercie: Kinross Wild Berry Fruits Gin oraz Kinross Tropical & Exotic Fruits Gin.

Spotkanie z Glendallough

31 lipca w wiktoriańskich wnętrzach Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów odbyła się prezentacja destylarni Glendalough. Położona w pobliżu samotni świętego Kewina, w górach Wiklow, godzinę drogi od Dublina, destylarnia specjalizuje się w whiskey, ginie i tradycyjnym irlandzkim bimbrze, czyli poitin. Symbolem firmy jest św. Kewin z rozpostartymi ramionami, trzymający w dłoni ptaka. Degustację w Warszawie poprowadził Kevin Keenan, współwłaściciel i założyciel Glendalough, a gospodarzami byli Patryk Le Nart, twórca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz Sławomir Kojło, prezes firmy Cerville Investments, która jest wyłącznym polskim dystrybutorem marki Glendalough. Pokazano najważniejsze produkty, a także przedpremierową nowość, prosto z beczki – pierwszą whsikey pot still leżakowaną w irlandzkim dębie.

Czytaj więcej

1827 Gin

wypuszczony w 2019 roku przez Polmos Bielsko-Biała, gin robiony z mocą 37,5%. Bardzo intensywny, ostry, leśny aromat jałowca, szyszek, igliwia, żywicy, pieprzu. Pasuje do regionu, gdzie powstał, to aromat górski, pogranicza Polski i Słowacji. W smaku zbyt łagodny, jałowiec został złagodzony przez smaki cytrusowe – słodkie pomarańcze, mandarynki, pomelo. Finisz krótki, lekki, to samo co w smaku, dużo cytrusów. Szkoda, że nie pociągnięto tej ostrej nuty jałowcowej.

Villa Ascenti

nowy gin z półki premium w ofercie Diageo. Powstał we Włoszech, w należącej do Diageo nowej destylarni Distilleria Santa Vittoria, której otwarcie kosztowało 420 tys. euro. Gin robiony jest z alkoholu z winogron szczepu moscato, z dodatkiem lokalnych botaników pochodzących z Piemontu. Butelkowany z mocą 41%. Aromat: pieprzu, nasturcji, jałowca, igliwia i dzięgla. Smak słodki – jagody jałowca, pomarańcza, pomelo, malina. Finisz dla odmiany dość ostry – dzięgiel, jałowiec, pieprz, trochę słodyczy czerwonych owoców.

Bezalkoholowy gin

William Grant & Sons wprowadza na rynek napój o nazwie Atopia, o mocy 0,5% ABV w dwóch wariantach: Spiced Citrus i Wild Blossom. Za kompozycję aromatów Atopia odpowiada Lesley Gracie, master distiller ginu Hendrick’s. Pierwszy napój rekomendowany jest do koktajli z klasycznym ginem, drugi z ginem o smakach śródziemnomorskich, Atopia pomyślana jest jako bezalkoholowy gin i rekomendowana barmanom. Cena nie jest niska, w Wielkiej Brytanii to 25 funtów za 0,7 l.

Charley’s Pink Gin

nowy gin w ofercie AWW. Aromat truskawki, poziomki, do tego ostry jałowiec z pieprzem. Bardzo udany smak, wyraźnie poziomkowy, ale też bardziej niż w klasycznym pink gin podkręcony jałowcem, nutą pieprzu. Ta pieprzność jest też charakterystyczna dla finiszu, a właściwie pieprzność i owocowa słodycz, oczywiście poziomki, ale także dojrzałe jabłka. Harmonijnie poukładany gin do owocowych toników. Moc – 37,5%.

Glendalough Wild Botanical Gin

bardzo przyjemne aromaty – lasu, łąki, sporo jałowca, delikatnie cytrusy, a w tle.. pietruszka, seler. W smaku jest delikatny, warzywny i kwiatowy, do tego cytrusy, ale tą pierwszą delikatność zaraz podkręcają jałowiec i pieprz kubeba. Świetnie by pasował z owocami morza, zwłaszcza z delikatnym mięsem kraba czy z lekką białą rybą. Także w finiszu jest dużo lekkości, polne kwiaty, nic ostrego, tylko przyjemna cierpkość i leśne nuty, dużo jałowca, igliwie, tuja. Moc – 41%.

Nowy gin w ofercie Diageo

Villa Ascenti to nowy gin z półki premium w ofercie Diageo, także w Polsce. Powstał we Włoszech, w należącej do Diageo nowej destylarni Distilleria Santa Vittoria, której otwarcie kosztowało 420 tys. euro. Gin robiony jest z alkoholu z winogron szczepu moscato, z dodatkiem lokalnych botaników pochodzących z Piemontu. Butelkowany z mocą 41%.

Teerenpeli

fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Ventozelo Premium Dry Gin

gin powstający przy winnicy Quinta de Ventozelo w Dolinie Douro. Alkohol bazowy robiony jest z wytłoczyn winogron i z wina, macerowane botaniki to m.in.: jałowiec, kilka odmian tymianku, lawenda, mięta, kolendra. W aromacie kwiatowo i czerowno: róże, maliny, poziomki. W smaku: róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca. Butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej