Poznań Whisky Show: Belgia zaskakuje

Po raz drugi Stilnovisti zorganizowało w Poznaniu festiwal whisky. Impreza odbyła się w dniach 21-22 kwietnia, w przestronnej hali Poznańskich Targów. Było więcej wystawców niż przed rokiem. Z dużych firm zabrakło jedynie marek grupy Pernod Ricard, poza tym byli wszyscy ważni producenci lub ich dystrybutorzy. Największym zaskoczeniem i odkryciem poznańskiej imprezy była ogromna kolekcja alkoholi z Belgii, zwłaszcza niezwykłych ginów, choć były też belgijskie whisky, genever czy likiery. Gośćmi targów byli m.in.: Ian Miller, ambasador Glenfiddich, Charles MacLean, który poprowadził niezwykle ciekawą sesję master class z whisky z zamkniętych destylarni czy Kirsten Grant Meikle z William Grant & Sons. Odbyło się blisko dwadzieścia sesji master class, m.in.: David Wilson przedstawił ofertę niezależnego bottlera Duncan Taylor, a Jan Sokołowski innego znanego bottlera – Gordon & MacPhail, Michał Płucisz mówił o wpływie drewna i doboru beczek na profil aromatowy alkoholu, Ivan de Fonclare przedstawił kolekcję rumów finiszowanych w beczkach po koniaku, James Kieran mówił o fenomenie irlandzkiej whiskey, Steven Cameron przedstawił ofertę destylarni Benromach, a Jakub Grabowski różne oblicza Ardbega. O Burbonach opowiadał Janusz Trendowicz. Odbyło się też spotkanie Loży Dżentelmenów, które poprowadził Artur Brzychcy.

Czytaj więcej

Rabbit Island

gin klasy premium, produkowany przez West Cork Distillers dla irlandzkich sklepów sieci Lidl. Pszeniczny spirytus. Jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, pomarańcza, cytryna, liście czarnej jagody, kwiat mniszka lekarskiego, szyszki sosny, dziki czosnek, dziki koper, płatki kolcolistu. Czuć w nosie czosnek, marchew, kolendrę, jałowiec schowany. W ustach dużo marchwi i trochę natki pietruszki. Bardzo oryginalny. Moc – 40%.

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

Thomas Dakin

Gin z Manchesteru, nosi imię słynnego gorzelnika, twórcy m.in. receptury ginu Greenall’s oraz wczesnej wersji tego, co dziś nazywa się Bombay Shappire. W XVIII wieku prowadził destylarnie w Warrington. Wykorzystano tu jedenaście składników, w tym: jałowiec, skórka pomarańczy, korzeń dzięgla, grapefruit, pieprz kubeba, lukrecja, chrzan. Destylowany w miedzianych alembikach. Dość ostry. W nosie czuć jałowiec i cytrusy. W smaku poza jałowcem i cytryną – ziarno, mleczko zbożowe i pieprz. Moc – 42%.

6’o Clock

destylarnia powstała w 2010 roku na farmie South Devon, założyli ją Edward Bramley Kain i Penelope Gage, którzy wcześniej produkowali Bramley’s Sloe Gin. Destylują w małym miedzianym alembiku o pojemności 200 l. Ich produkty to: 6’o Clock Gin (43%), tarninowy likier 6’o Clock Sloe Gin (26%) oraz owocowy 6’o Clock Damson Gin (26%). Aromat ginu jest bardzo delikatny, nijaki, liście zielonej herbaty i naftalina. W ustach za to jest pikantnie, dużo pieprzu, kardamonu, kopru, no i jałowca, a także posmak brzoskwini.

Drumshanbo Gunpowder

irlandzki gin z dodatkiem liści zielonej chińskiej herbaty, zwanej Gunpowder Tea. Do destylacji używają starego kotłowego alembika. Składniki, które są destylowane to: jagody jałowca, kolendra, korzeń dzięgu, korzeń irysu, kardamon, anyż gwiaździsty i kminek. Pozostałe składniki są osobno macerowane i dodawane do końcowego produktu, to: liście zielonej herbaty, grejpfrut, cytryna i limonka. Mistrzem destylacji jest PJ Rigney, właściciel małej destylarni The Shed Distillery w wiosce Drumshanbo. Wszystko robione jest tu ręcznie, w małych partiach. W nosie czujemy: marchew, seler, koperek, miętę i wędzoną rybę – zaskakujące, biorąc pod uwagę składniki. W smaku: irys, jałowiec, pieprz i sól, solony kajmak i mięta. Moc – 43%. Bardzo oryginalny i dobrze pasuje do ryb.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Podróż śladami smaku Bombay Sapphire

Pierwszy dzień wiosny – 21 maja w Forcie Mokotów w Warszawie upłynął pod hasłem podróży, a symbolem tego dnia stał się kolor szafirowy. Zespół Bacardi-Martini zaprosił swoich gości na niezwykłą wyprawę. Kierunek wytyczał Bombay Sapphire, niezwykły i ceniony na świecie gin z półki Premium, o złożonym smaku, na który składa się dziesięć oryginalnych składników. Uczestnicy ekspedycji, którzy znaleźli się pociągu Ekspress Laverstoke (a dokładnie w ekskluzywnym „Warsie”) zmierzającym z Warszawy, przez: Włochy, Hiszpanię, Maroko, Indochiny i Chiny, Ghanę, Jawę aż do destylarni w Laverstone, mieli okazję doświadczyć wszystkich składników ginu w oryginalny i niespotykany sposób. Te niezwykłe ingredienty to oczywiście jałowiec, czyli serce trunku, a także: skórka cytrynowa, cynamon chiński, lukrecja, migdały, aframon rajski, pieprz kubeba, korzeń irysa, kolędra i angelica (dzięgiel). Prezentowano różne połączenia składników w potrawach, przeważnie w deserach, aframon rajski był z kolei rozpylany, natomiast angelica… cóż, ta zjawiskowa piękność z wdziękiem uwodziła i podbijała serca męskiej części wyprawy.

Czytaj więcej

Breil Pur

– szwajcarski gin – jałowiec z Alp Szwajcarskich, alpejskie róże i… czekoladka miętowa. Aromat jest jednak nieco warzywny, zwłaszcza czuć pietruszkę i natkę. W smaku absolutnie czekoladka miętowa, zaskakujący, a finisz rozgrzewający, mocno jałowcowy, na dokładkę kardamon. Moc – 45%. Produkowany przez szwajcarską Candinas Destillaria, która znajduje się na XIX wiecznej farmie, w okolicach Brigels. Właścicielem destylarni jest Gion Candinas. Spirytus powstaje w miedzianych kotłach do destylacji mieszanej, opalanych drewnem sosnowym.

Siegfried

Gin produkowany w buttikowej destylarni z Bonn – Rheinland Distillers. Nazwa nawiązuje do postaci Zygfryda z niemieckiego średniowiecznego eposu Pieśń o „Nibelungach”. Jednym z niecodziennych składników jest kwiat lipy. Łącznie użyto 18 składników, które nadają alkoholowi aromatów, wśród nich m.in.: jałowiec, kardamon, tymianek, imbir, skórki cytryny i pomarańczy, lawenda czy korzeń dzięglu. Destylowany w miedzianym aparacie do destylacji okresowej. W nosie kwiaty i jałowiec, w ustach słodycz pyłku miodowego, powidła pomarańczowe, bardzo dużo jałowca i kardamonu. Poza tym skórka cytryny. Moc – 41%. Właścicielami Rheinland Distillers są Raphael Vollmar i Gerald Koenen.

Czytaj więcej

Lubuski Gin Mint & Cucumber

W aromacie dominuje ogórek, a właściwie mizeria. Bardziej czuć koperek niż miętę. W ustach i słodko, i gorzko, i ogórkowo. Mizeria, zioła, tu pojawia się mięta, ale nie taka mentholowa, raczej wysuszona. Przyjemna słodycz i ziołowość, za mało jałowca. Na pewno bardzo ciekawy składnik typowych drinków – gin & tonic. Moc – 38%.

Wizyta w Ballywolane House Distillery

Castlelyons to bardzo ładne miasteczko z malowniczymi średniowiecznymi ruinami. Mnie jednak interesowała destylarnia ginu położona na farmie Ballywolane House. To piękny dom z 1728 roku, zbudowany na wielkiej posiadłości – mają tu las, jezioro, ogródki warzywne i sady owocowe. Prowadzą niewielki pensjonat. Robią gin ze spirytusu z mleka, o nazwie Bertha’s Revenge. Bertha była najstarszą krową świata, zmarła w 1993 roku, mając 48 lat.

Czytaj więcej

Master’s Dry Gin

niemiecki gin o wspaniałym aromacie jałowca, jak w borowičce, do tego nuta cynamonu i gałki muszkatołowej. W ustach jałowiec i korzenie, słodki finisz. Destylowany trzykrotnie w małym aparacie, składniki to m.in.: jagody jałowca, kolendra i kardamon oraz macerowane skórki cytryny. Moc – 40%.

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.

Czytaj więcej

Nautilus

niezwykły gin produkowany w Portugalii. W nosie banany, w ustach… algi. Niebywałe, poza tym mule. Idealne do sushi i owoców morza. Destylowany trzykrotnie ze zboża, poza jałowcem dodano m.in. korzeń anżeliki, kolendrę, skórki cytrusów, rozmaryn, a także tzw. sałatę morską, czyli glony ulva lectuca. Moc – 42%.

Bollõtâ

gin z portugalskiej destylarni Alentejo. W spirytusie zbożowym macerowano 13 składników, poza jagodami jałowca m.in.: kolendrę, arcydzięgiel, rozmaryn, tymianek, cytrusy. W aromacie głównie pomarańcze, mandarynki i limonki. Smak dalej bardzo cytrusowy, ale dochodzi ziemistość, pieprzna nuta, no i jałowcowa. Moc – 46%.

Sylvius

gin produkowany w Schiedam, w destylarni, która powstała w 1658 roku pod nazwą Onder de Boompjes. Nazwę gin zawdzięcza jednak nie założycielom destylarni (rodzina Steffelaer), ale doktorowi Franciscusowi Dele Boë Sylviusowi, który jako pierwszy oficjalnie zarejestrował produkcję jałowcowego trunku – genevre (w 1650 roku). Sylvius London Dry Gin to dziesięć składników, ale w smaku i aromacie zdominowany jest przez cytrusy i jałowiec. Macerowane składniki to: jagody jałowca, korzeń dzięgla, nasiona kolendry, lawenda, całe cytryny, zest z pomarańczy, cynamon Alba Ceylon, anyż gwiaździsty, korzeń lukrecji i kminek. Moc – 45%.

Grupa Campari kupuje Bulldog Gin

Campari do 2020 roku wykupi akcje firmy, która produkuje Bulldog Gin. Realizacja transakcji nastąpi wraz w wpłatą kwoty w wysokości 58,4 mln dolarów. Akcjonariusze Bulldog Gin otrzymają 70 mln dolarów za 2016 rok. Kolejne wypłaty dla akcjonariuszy mogą również nastąpić, jeśli prognoza sprzedaży zostanie przekroczona w latach 2019, 2020 i 2021.

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej