Hepple Gin

Hepple to nazwa angielskiej wioski, region Northumberland słynie z bagien i torfowisk, gdzie zbierane są botaniki na gin. Gin produkowany jest przez firmę Moorland Spirit Co. Wykorzystano tu m.in. dziko rosnący jałowiec (zarówno zielone jak i czarne jagody) czy gałęzie oraz igliwie daglezji zielonej. Inne składniki to: liście i owoce czarnej porzeczki, lubczyk, skórki cytryny, kolendra, nasiona kopru, lukrecja, korzeń irysu i dzięgiel. Część botaników była destylowana w małym miedzianym alembiku, część zaś poddana maceracji w prostej wyparce (ewaporatorze), która przez cały czas macerowania poddawana była wibracjom. W aromacie nuty warzywne, które dała duża obecność dzięgla – seler, pietruszka. Poza tym cytrusy i jałowiec, bardzo intensywny, też irys. W ustach orzeźwiający – limonka, cytryna, dużo jałowca, pieprzna pikantność, oczywiście dzięgiel, wyraźny zwłaszcza w warzywnym finiszu. Przyjemny, klasyczny gin, butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej

Madame Geneva w Kicie Koguta

25 czerwca w Kicie Koguta na gości czekały do degustacji zaskakujące giny marki Madame Geneva oraz koktajle na ich bazie. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”, który przedstawił historię ginu, jego różnorodne style, kompozycje smakowo-zapachowe i możliwości wykorzystania w miksologii.

Czytaj więcej

Michler’s Gin

stworzony w Niemczech przez Franka Brauna dla brytyjskiej Albert Michler Distillery, zestawiony z piętnastu botaników (m.in.: jałowiec, kolendra, tatarak, dzięgiel, aframon madagaskarski, lawenda, cytryny, limonki, skórki pomarańczy, jabłka, piołun). Oferowany w wersji klasycznej – Albert Michler Gin Gunuine (44%) o bardzo cytrusowym aromacie – skórki cytryny, kwasek cytrynowy, limonka, trawa cytrynowa, do tego w ustach słodycz pigwy i intensywny jałowiec oraz zioła, głownie tymianek. Są też dwie wersje smakowe – pomarańczowy Albert Michler Gin Orange (44%) i ogórkowy Albert Michler Gin Green (44%).

Whitley Neill

robiony w Anglii, inspirowany Afryką, brzmi hasło reklamujące ten gin. Wśród botaników jest m.in. egzotyczny owoc baobabu, a także: jałowiec, agrest, kolendra, cytryna i skórka pomarańczy, lukrecja, dzięgiel, korzeń cynamonowca i korzeń irysa. Widoczna na butelkach data 1762 odnosi się do marki ginu Greenall Whitley, która kiedyś należała do rodziny obecnego właściciela, Johnny’ego Neilla. W informacji, że jest on już ósmym pokoleniem gorzelników jest jednak marketingiem, nie było bowiem ciągłości w rodzinnym biznesie. Klasyczny Whitley Neill Handcrafted Gin (43%, wcześniej – 42%) pakowany jest w eleganckie czarne butelki, każda jest numerowana. Przyjemnie orzeźwiający, łączy aromaty leśne, cytrusowe, korzenne i kwiatowe, w ustach wyrazisty, pieprzny, rozgrzewający. Inne w ofercie to: Whitley Neill Blood Orange Gin (43%) z dodatkiem ekstraktów słodkiej pomarańczy, Whitley Neill Raspberry Gin (43%) z dodatkiem ekstraktów malin i jeżyn, Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin (43%) z dodatkiem rabarbaru i imbiru, Whitley Neill Quince Gin (43%) z dodatkiem soku z pigwy i ekstraktów z pigwy. Firma ma także w ofercie Whitley Neill Blood Orange Vodka (43%).

Czytaj więcej

Rose d’Argent Strawberry Gin

francuski gin infuzjowany truskawką o różowo-truskawkowej barwie i mocy 40%. W aromacie truskawka z mlekiem, ze śmietaną, z cukrem, w ustach jeszcze cukier puder, wanilia i słodkie, soczyste pomarańcze. Im bliżej finiszu, tym więcej pomarańczy towarzyszy truskawce, a do tego ananas, trochę kokos. Bardzo koktajlowy. Wśród botaników są: jałowiec, nasiona kolendry, imbir, skórka cytrynowa i pomarańczowa, lawenda, dzięgiel, nasiona kopru, anyż i truskawka.

Lubuski Pink Gin

gin z dodatkiem truskawek, w nowej, bardziej wysmukłej butelce, zdobionej delikatnymi różowymi rysunkami truskawek. W aromacie truskawki i poziomki. W ustach dochodzą… liście, jałowiec zupełnie schowany. W finiszu truskawka bardzo dojrzała, nuta landrynkowa, pozostawia długi słodki posmak. Moc – 37,5%.

Spotkanie z destylarnią Koval

Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.

Czytaj więcej

High League

tani angielski gin w stylu London Dry, butelkowany z mocą 37,5%. W nosie głównie cytryna, pomarańcza i dzięgiel. W smaku właściwie sam dzięgiel, morze trochę irysa. Finisz gorzki, albedo grejpfruta.

Gin T Tosolini

bazowy spirytus do tego ginu powstaje z winogron. Aromat klasyczny – cytrusy, igliwie, runo leśne, mech, grzyby, kardamon, pieprz czarny. W smaku pomarańcze i winogrona. Finisz różany, pudrowy, aromatyczne winogrona. Moc – 43%.

Giass

gin produkowany w Mediolanie, zestawiany z 18 botaników (jałowiec, kolendra, dzięgiel, suszone jabłka Golden Delicious, skórki pomarańczy, rozliczne kwiaty: irysy, fiołki, płatki róży, rumianek, kwiaty pomarańczy, hibiskus, poza tym: migdały, liście mięty, nasiona kopru, werbena, kardamon, melisa, tymianek i cynamonowiec). Botaniki łączone są osobno ze spirytusem w procesie redestylacji w małym miedzianym alembiku. W lokalnym dialekcie giass to lód. Aromat jest delikatny: dzięgiel, cytrusy, irys. W ustach dużo orzeźwiającego jałowca, koper, w finiszu jałowiec i kandyzowane pomarańcze. Moc – 42%.

Sloane’s

popularny składnik koktajli, holenderski gin złożony z dziewięciu botaników, o przyjemnym cytrusowo-korzennym aromacie, z wyraźną nutą pieprzu i wanilii, a przede wszystkim cytrusów. Nazwany dla uczczenia XVIII wiecznego niderlandzkiego botanika, Hansa Sloane. Była to jedna z pierwszych dużych marek ginów, w których każdy botanik przedestylowano osobno. Wśród składników są: jałowiec, skórki cytryn i pomarańczy, korzeń irysa, kolendra, dzięgiel, kardamon, korzeń lukrecji i całe ziarna wanilii. Butelkowany z mocą 40%. Oferowany także w wersji Sloe Gin (likier tarninowy, 28%) oraz napój ready-to-drink w puszkach, jako gin z tonikiem o mocy 10%.

Czytaj więcej

Gordon’s Premium Pink

Nowy gin Gordon’s z dodatkiem truskawki, butelkowany z mocą 37,5% – podobnie jak wypuszczony w 2014 roku Gordon’s ogórkowy. Zapach bardzo przyjemny – truskawki i delikatnie w tle jałowiec. W smaku dochodzi kardamon, może kmin, poza tym jest bardzo słodko i likierowo. Finisz to znów to, co w aromacie – jałowiec i truskawki. Całościowe wrażenie – za słodki.

Tovel’s Gin

gin zestawiony z dziewięciu botaników, które rosną w Trydencie w Parku Natury Adamello Brenta. Tovel to nazwa źródła wody, która jest wykorzystywana do produkcji, destylacja odbywa się w małych alembikach. Botaniki to: jałowiec, czarny bez, górska odmiana kminu, dzięgiel, sosna, gencjana żółta, kora jesionu, owoce derenia i skórki pomarańczy rosnących nad Jeziorem Garda. W nosie aromacie bardzo dużo cytrusów i warzywna nuta jaką daje dzięgiel. W smaku trunek bardzo słodki, kandyzowane cytrusy, cytrusowe przegięcie, cukrowe też. W finiszu lepiej, bo dzięgiel zagrał nutą warzywną i jest igliwie. Moc – 45%.

Tonka

niemiecki gin, marka powstała w 2014 roku, stworzył ją Daniel Soumikh. Destylowany w Hamburgu, w miedzianych aparatach kotłowo-kolumnowych. Główne składniki to jałowiec i tonkowiec wonny, zwany bobem tonka, bardzo intensywnie aromatyczny, używany chętnie przez producentów perfum, absolutnie dominujący w tym trunku. Producent dodał jeszcze 23 botaniki by – jak sam tłumaczy – stworzyć harmonijny pomost pomiędzy jałowcem a tonkowcem wonnym. Moc – 43%. Każda butelka jest ręcznie numerowana i rocznikowana.

Czytaj więcej

Pink 47

marka należy do angielskiej firmy butelkującej szkockie whisky, Old St. Andrews. Sprzedawany w charakterystycznych butelkach z grubego szkła, ciętych tak, by imitował kryształ, z różowymi elementami, kojarzącymi się przede wszystkim z kwiatowym aromatem. Destylowany najpierw trzykrotnie w kolumnach, w destylarni w Warrington z 1761 roku, czwarta destylacja odbywa się w alembiku z udziałem dwunastu różnych botaników, których producent nie ujawnia. Na pewno poza jałowcem są tu: kolendra, dzięgiel, przyprawy egzotyczne, cytrusy. Butelkowany z mocą 47%. Firma ma też wersję ginu Pink Royal, gdzie do wcześniejszego składu botaników dodano tu owoce: maliny, leśne jagody i żurawinę. Moc – 40%. Ten sam spirytus, z którego robiony jest gin, firma wykorzystuje do produkcji wódki Blue 42, podobnie jak obydwa giny sprzedawanej w imitującej kryształ luksusowej butelce.

Czytaj więcej