Gin z Wybrzeża Amalfy

12 lipca w salonie M&P Strzelecka odbyła się prezentacja kolekcji czterech aromatycznych włoskich ginów Malfy. Wybrzeże Amalfi słynie z upraw cytryn i produkcji likieru limoncello. Jest to odmiana cytryn zwana sfusato amalfitano, są one długie i co najmniej dwukrotnie większe od innych cytryn, z grubą i pomarszczoną skórką oraz słodkim i soczystym miąższem bez wielu pestek. Cytryny rosną w tarasowych ogrodach wzdłuż całego wybrzeża Amalfi od lutego do października.

Czytaj więcej

Del Professore Monsieur Gin

gin w dawnym włoskim stylu, robiony przez macerację botaników, perkolacje i destylację. Powstaje w Rzymie w Antica Distilleria Quaglia, jako projekt koktajlowy zwany Jerry Thomas Project. Barwa słomkowa wskazuje na kontakt z botanikami już po destylacji. Wśród botaników poza jałowcem mamy: lawendę, róże, rumianek, skórki pomarańczy, korzeń dzięgla, cytwar. Zapach bardzo mocno jałowcowy – jagody, igliwie, sosnowe szyszki, tuja, nuta mięty. Smak słodki – jagody jałowca i jagody leśne, sporo słodyczy, lukier, syrop śliwkowy. Finisz nieco miodowy, lukrecja, jałowiec, syrop jagodowy. Moc – 43,7%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Smarduch Distillery – degustacja

Zapraszamy 19 lipca o godz. 19.30 na degustację wyrobów rzemieślniczej destylarni Smarduch. Do spróbowania będą: 1. Okowita Jabłkowa Cask Strength starzona w beczce po nalewce pigwowej (55%); 2. Wódka Żytnia Malinowa (41%); 3. Wódka Żytnia Ogórkowa (40%); 4. Gin Awiator (40%); 5. Duch Kniei (33%); 6. Nalewka Wiosenna (28%); 7. Nalewka Letnia (29%). Degustację poprowadzi twórca trunków, Stanisław Smarduch.

Czytaj więcej

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Laury dla polskich ginów

Jonston Distillery otrzymało za Polish Dry Gin srebrny medal w kategorii „London Dry Gin” na międzynarodowym konkursie International Wine & Spirits Competition (IWSC) w 2021 roku, organizowanym w Londynie. IWSC to coroczny bardzo prestiżowy konkurs prowadzony od 1969 roku, gdzie trafiają alkohole z ponad 90 krajów z całego świata. W kategorii London Dry Gin było ponad 350 zgłoszeń w tym roku, baz wątpienia, było z kim konkurować.

Czytaj więcej

Spotkania z Irlandią

W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Czytaj więcej

Bombay Sapphire English Estate

Bombay Sapphire English Estate jest inspirowany angielskim ogrodem. Powstał w 2019 roku w limitowanych ilościach na okres ciepłych miesięcy. Zestawiony przez Anne Brock, master distiller marki, z botaników typowych dla angielskiej wsi, jak np. mięta, dzika róża czy… orzechy laskowe. Polecany w koktajlach z piwem imbirowym lub sokiem jabłkowym. Zapach mocno kolendrowy, dzięgiel, nuta kwiatowa, różana. W smaku masa kolendry, dzięgiel, pietruszka. Ciężki finisz, zioła, męczący dzięgiel. Duże rozczarowanie. Moc – 41%.

Bombay Sapphire with a Blackberry & Raspberry

edycja limitowana, moc – 37,5%. Do klasycznej receptury, zawierającej m.in.: jałowiec, korzeń dzięgla, aframon madagaskarski, pieprz kubeba, korzeń irysa, korę cynamonowca, kolendrę, gorzkie migdały, lukrecję i cytrusy, dodano świeże owoce jeżyny i maliny. Kolor krwisty. Zapach owoców leśnych, tak pół na pół jagoda, malina, ale też coś pikantnego, jałowiec, może pieprz. Smak zupełnie nijaki, sporo jałowca, jakby chilli, malina, ale to bez ładu i składu. Finisz mdły, mało przyjemny, malina, ale taka przejrzała, jałowiec, kolendra.

Xibal

gin z Gwatemali, nazwa odnosi się do kultury Majów i ich wyobrażeń podziemnego świata. Wśród botaników są: kardamon, liść laurowy, pomarańcza, cytryna, czarny pieprz czy estragon meksykański. Aromat cynamonu, cynamonowca, dużo kardamonu, gałki muszkatołowej, jałowca, słodkiej mięty, anyżu, pomarańczy. Bardzo rześki. W smaku masa słodkiego cynamonu i słodki jałowiec, guajazyl, mentol, eukaliptus. W finiszu zioła, jałowiec, czarne owoce, słodka mięta, słodki eukaliptus, lukrecja, cynamonowiec. W Polsce dystrybutorem jest Ambra. Moc – 45%.

Polish Forest Gin

bardzo ciekawy produkt, mocno kojarzący się z ekologią i lasem. Jak piszą jego twórcy: „Naszym nadrzędnym celem było stworzenie pierwszego w pełni polskiego ginu, który w 100% oddawałby ducha flory polskich lasów. Sam pomysł wyprodukowania leśnego ginu mieliśmy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Otaczająca nas na codzień Puszcza Zielonka pod Poznaniem sama podrzucała nam pomysły i stała się największą inspiracją. Dlatego też postanowiliśmy sięgnąć do jej serca i w produkcji ginu wykorzystać tylko i wyłącznie rodzime owoce i rośliny. Nie znajdziecie zatem wśród nich cytrusów, kolendry, arcydzięgla czy kardamonu. Postanowiliśmy je zastąpić takimi składnikami jak sosna, czeremcha, dereń, nagietek, aronia czy geranium. A to wszystko zamknięte w ekologicznej butelce z lasem w tle”.
Zapach dość ostry – jałowiec i igliwie, ale tez ściółka leśna, mech, grzybnie, porosty, poza tym nasiona kolendry i nuta owocowa, jabłkowa. W smaku bardzo, bardzo dużo jałowca, igliwie, tuja, paprocie oraz jabłka, kolendra. Finisz cierpki, wytrawny, gorzkawy – jakby głóg, dużo jałowca, dużo igliwia, ale też jabłka. Moc – 40,8%.

Powstaje Good Gin Company

Good Gin Company to nowa, rodzinna firma, która ma na celu stworzenie rzemieślniczych marek ginu z kategorii premium. Prezesem firmy jest Marcin Czajkiewicz, prywatnie pasjonat ginu, który doświadczenie w branży alkoholowej zdobywał pracując w Wyborowej Pernod Ricard, gdzie kierował marketingiem online marek wódki, whisky, ginu, rumu czy win i szampanów w Polsce oraz polskich wódek globalnie – w tym na takich rynkach jak: Niemcy, Kanada czy Włochy. Firma na początku skupi się jednak na rynku polskim.

Czytaj więcej

9 Bridges Herbal Gin

nowy polski gin z BZK Alco, wśród botaników są: kolendra, irysa, galanga, jałowiec, dzięgiel, rozmaryn, kardamon i skórka cytryny. Aromat rześki i słodki, czuć wyraźnie dzięgiel i słodką cytrynę, jałowiec, igliwie. W smaku słodkie skórki cytrusów – kandyzowane cytryny i grejpfruty, słodkie leśne jagody, ale też ostry smak: igliwie, jałowiec, kardamon. Moc – 38%.

Mikrogorzelnia – premierowa degustacja online

Zapraszamy 7 czerwca na premierowe spotkanie z najmniejszą destylarnią w Polsce. Mikrogorzelnia działa w Warszawie, a wszystkie produkty robi wyłącznie z polskich surowców. Spróbujemy ginu wyłącznie z polskich botaników, czy amaro i aperitivo, w których nie ma ani grama ziół, które nie rosną w Polsce. Wódka i gin z polskich botaników to produkty, które będą w stałej ofercie Mikrogorzelni, amaro i aperitivo będą produktami limitowanymi, a na koniec niespodzianka – gin przygotowany specjalnie na to wydarzenie. Spotkanie poprowadzi Jan Sieńczewski, mistrz destylacji w Mikrogorzelni.

Czytaj więcej

Kanamori Gin Infused Kuromoji

gin z destylarni Yomeishu z Komagane w prefekturze Nagano. Wśród botaników jest kuramoji, krzew stosowany w japońskiej medycynie i bardzo chętnie jako składnik kadzideł ze względu na intensywny ziołowo-cytrusowy zapach. Z jego liści robi się herbaciane napary. Pozostałe botaniki to: jałowiec, gałązki jeżyny, skórki cytryny, skórki czarnej porzeczki, liście moreli, owoce morwy, owoce jodły sierpowatej, pieprz seczuański, imbir, lukrecja, szałwia, kardamon, rozmaryn, liść laurowy, skórki pomarańczy, jagody goji, igły świerkowe, dzięgiel, cynamon, nasiona anyżu. Bardzo skomplikowana receptura, drogi gin, zapach intensywny, a w jim: dużo dzięgla, dużo lasu, jałowca, szałwii. W smaku czuć morele, intensywnie pieprz, jałowiec. Słodycz moreli w finiszu, cytrusy, zwłaszcza pomarańcze, mandarynki, pieprz wyraźnie, ziele angielskie. Moc – 47%.

Christian Drouin Le Gin Carmina 2020

destylat jabłkowy, z którego Christian Drouin robi swoje kalwadosy. Wśród botaników: jałowiec, maliny, czarna porzeczka, czarny bez, wanilia, pomarańcze, cytryny, do tego przedestylowanych ponad 30 odmian jabłek. Zapach intensywny, bardzo przyjemny, w pierwszej chwili zaskakuje czarną porzeczką, które wzięła nad maliną górę, potem jest bez, ale potem to już malinowe pole. Smak jest dziwną mieszanką jabłek, owoców i jałowca. We wcześniejszych edycjach nie było tak dużo czerwonych owoców i one tu stanowią lekki zgrzyt. Smak idzie wyraźnie w kierunku maliny, a nawet truskawki. Za to finisz jest mocno podbity jałowcem, jak wcześniejsze edycje Le Gin – jałowiec i jabłko, świetna para. Malina, porzeczka, cóż – ciekawostka, róż szminki, jak to na etykiecie zaznaczyła rodzina Drouin. Moc – 42%. W Polsce w ofercie M&P.

24 Herbs

nowy polski gin, złożony z 24 botaników, część z nich była destylowana osobno, w rezultacie jest to kompozycja ośmiu różnych destylatów. Wykorzystane botaniki to: rumian rzymski, cytryna, skórka cytryny, kwiat rumianku, ziele nostrzyka, tymianek, ziele centurii, mięta pieprzowa, dzięgiel (korzeń oraz nasiona), wrotycz kwiaty, kardamon, dziewanna, kwasja gorzka, goryczka, goździki, kora chininy, piołun, kardamon, skórki dwóch różnych odmian pomarańczy, a także wysuszonego owocu pomarańczy i wrotycz. Aromat bardzo rześki, przyjemny, nuta zielonego ogórka, melona, igliwia. Alkohol całkowicie schowany, lekko cytrusy, jałowiec dopełniający w tle. Delikatnie słodka nuta warzywna z dzięgla, lekko skórka czerwonego grejpfruta. I jeszcze zioła prowansalskie. W smaku również rześki, wciąż wyraźne nuty ogórkowo-melonowe, czy nawet arbuzowe, słodkie cytrusy, pomarańcze, ale po pierwszym słodkim wrażeniu smak zaczyna przechodzić w kierunku ostrzejszym – jałowiec, pieprz, igliwie, jest też zaskakująca, słodka, bardzo przyjemna na końcu nuta, która kojarzy się z żywicą z Chios (mastyks). Finisz konsekwentny, nie ma tej nuty mastyksu, jest za to pewna kwiatowość (irys), pudrowość, ale też dużo przyjemnego ogórka. W klasycznym koktajlu G&T – w pierwszej chwili czuć cytrus, potem dopiero dzięgiel i jałowiec. Bardzo rześko, rozkwitająca wiosna, dochodzą do głosu żółte owoce. Butelkowany z mocą 40%. Właścicielem marki jest nowa na rynku firma Trend Spirits z Radomia.