Ventozelo Premium Dry Gin

gin powstający przy winnicy Quinta de Ventozelo w Dolinie Douro. Alkohol bazowy robiony jest z wytłoczyn winogron i z wina, macerowane botaniki to m.in.: jałowiec, kilka odmian tymianku, lawenda, mięta, kolendra. W aromacie kwiatowo i czerowno: róże, maliny, poziomki. W smaku: róże, fiołki, mandarynki, igliwie, zielone szyszki. Finisz – pomarańcze, pomelo i pazur jałowca. Butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej

Pernod Ricard kupuje włoski gin

Grupa Pernod Ricard podpisała umowę akwizycji włoskiego ginu Malfy. Marka zadebiutowała w 2016 roku, jej twórcą jest Elwyn Gladstone, właściciel firmy Biggar & Leith. Powstaje w destylarni w Moncalieri, zarządzanej przez rodzinę Vergnano. Do jego zestawiania wykorzystywane są śródziemnomorskie botaniki, m.in. cytryny z Amalfi czy czerwone pomarańcze z Sycylii.Oferowane wersje smakowe to: Malfy Gin Originale, Malfy Gin con Limone, Malfy Gin con Arancia i Malfy Gin Rosa.

Czytaj więcej

Angielski ogród w Bombay Sapphire

Gin Bombay Sapphire English Estate jest inspirowany angielskim ogrodem. Powstał w limitowanych ilościach na okres ciepłych miesięcy. Zestawiony przez Anne Brock, master distiller marki, z botaników typowych dla angielskiej wsi, jak np. mięta, dzika róża czy… orzechy laskowe. Polecany w koktajlach z piwem imbirowym lub sokiem jabłkowym.

Z44 Limited Edition 2018

Specjalna edycja ginu włoskiej firmy Roner. Podstawowym składnikiem, poza jagodami jałowca, są szyszki sosny Pinus cimbra oraz kwiaty wrzosów. Ponadto macerowane są m.in. śródziemnomorskie owoce cytrusowe, połączone z mieszanką traw alpejskich, są tu także korzeń: krwawnika, korzeń fiołka i korzeń goryczki. Butelkowany z mocą 45,5%. Aromat kwiatów, fiołki, granat, mandarynki dzięgiel, las, tarta cytrynowa. Orzeźwiający, żywiczny, mentolowy. Na koniec gorycz, żywiczność, mięta.

Czytaj więcej

Mohn

bardzo oryginalny gin z estońskiej destylarni Moe. Bazowym alkoholem jest ozime żyto. Z makiem i jałowcem z Estonii, a także importownaymi botanikami, jak: wanilia, dzięgiel, skórki cytryny, kolendra, kardamon, irys. Aromat rześki – cytrusy i jałowiec. W smaku duży wypływ dzięgla, nuty warzywne: marchwi, pietuszki, ale wyraxnie czuć też cytrusy i jałowiec. Mak i marchew w finiszu. Nie jest filtrowany, w związku z tym koktajl z tonikiem jest mętny. Butelkowany z mocą 45%.

Harahorn Pink Gin

wprowadzona w 2019 roku nowa wersja ginu Harahorn z destylarni Det Norske Brenneri, drugiej pod względem wielkości produkcji w Norwegii. Robiony na ziemniaczanym spirytusie, z dodatkiem m.in. rabarbaru, majeranku, różnych odmian leśnych jagód, a także truskawek i cytryny. Butelkowany z mocą 38%. Przyjemny zapach i smak malin, truskawek i dużo jałowca.

Cross Keys

gin produkowany w Rydze, w zakładzie Rigas Balzams. Butelkowany w czarną kamionkowa flaszę jak słynny ryski ziołowy likier. Wśród botaników są m.in.: rumianek, kwiaty lipy, rozmaryn i jałowiec. Aromat warzywny – bardzo dużo dzięgla, który daje zapachy pietruszki, marchewki, selera. Poza tym w aromacie mieszanka pieprzów i jałowiec. W smaku nadal dzięgiel, ale też irys, pieprz różowy, skórka grejpfruta, słodkie nuty – pomelo. Finisz przyjemny, choć wciąż warzywny, dużo karotki, ten gin zbudowano na dzięglu. Lekka nuta pomarańczy, pomelo, kumkwatów. Moc – 41%.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Giulian Adalet

włoski gin ze znanej z grappy destylarni Zanin. W recepturze mamy: jałowiec, kolendrę, skórki słodkich pomarańczy, piołun, korzeń irysa, korzeń goryczki. W aromacie: pomarańcze i warzywa – marchew, pietruszka, seler, w tle jałowiec, suche trawy i zioła. W smaku koherentnie – słodka pomarańcza i słodka marchew, poza tym: tuja, gałązki igliwia. Finisz to także w dużym stopniu marchew, dzięgiel, rozmaryn, imbir. Posmak jest bardzo przyjemnie warzywny.

Różowy gin Glendalough

Różowy gin, to nowość w ofercie irlandzkiej destylarni Glendalough, ma aromaty kwiatów i nazywa się Glendalough Rose Gin. Firma zapowiada także kolejne nowości: Glendalough Pot Still Irish Whiskey z beczek po bourbonie iż dziewiczego irlandzkiego dębu oraz dwie pierwsze whisky w nowej serii Connoisseur Collection. Będzie to siedemnastoletni trunek finiszowany w beczkach z dębu mizunara i dwudziestopięciolatka z beczek po bourbonie i sherry oloroso, finiszowana w beczkach z irlandzkiego dębu. W Polsce markę Glendalough reprezentuje firma Cerville Investments.

Crespo

gin z Ekwadoru, trzykrotnie destylowany. Bazowy spirytus jest z melasy, woda z górskiego źródła w Andach, wykorzystano 11 botaników, które były razem destylowane. Firma komunikuje, że botaniki są z czterech kontynentów: jałowiec z Bułgarii, pomarańcze i cytryny z USA, cynamon i kardamon z Indii i Gwatemali, kolendra z Maroka, lukrecja z Uzbekistanu… W aromacie dużo dzięgla – pietruszka, poza tym cytrusy, głównie pomarańcze. W smaku warzywa i ostry jałowiec. Finisz podkręcony kardamonem, piekący. Moc – 45%.

Gin od Kavalana

Najbardziej utytułowana destylarnia z Tajwanu debiutuje ginem, który robiony jest na destylacie ze słodowanego jęczmienia, tego samego, który jest wykorzystywany do whisky. Wykorzystane botaniki to: jagody jałowca, anyż, kolendra, skórki kumkwatu, ekstrakt z guawy, suszona karambola. Trzykrotnie destylowany, filtrowany przez węgiel drzewny. Butelkowany z mocą 40%. Ian Chang, który odpowiada ze zestawienie ginu, zwraca uwagę na słodkie nuty tego ginu, które pochodzą od tropikalnych owoców.

Four Pillars

destylarnia z Australii, specjalizuje się w produkcji ginów. Ich oferta to ponad dziesięć bardzo różnych ginów, zarówno rześkich, jak i leżakowanych w różnych beczkach, z dodatkiem lokalnych botaników czy winogron szczepu shiraz z doliny Yarra Valley. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianym alembiku, druga – w miedzianej kolumnie, z której uzyskują alkohol o mocy 94%. Sprowadzono je z Niemiec, producentem jest Carl – alembiki mają pojemności 450 l i 600 l, maja tez mały aparat eksperymentalny o pojemności zaledwie 50 l oraz potężny alembik sprowadzony ze Szkocji o pojemności 2000 l.

Czytaj więcej

Ki No Bi

nazwa znaczy tyle, co „sezonowa piękność”. To niezwykły gin, powstający w destylarni Kyoto. Są tu w dużej mierze japońskie botaniki, takie jak: owoce yuzu, wióry drewna hinoki, które nazywane jest japońskim cyprysem, pędy bambusa, liście herbaty gyokuro oraz zielone i czerwone ziarna sanshō, czyli japońskiego pieprzu, lokalne jagody, korzeń irysu, cytryna, imbir, oczywiście jałowiec. Botaniki są podzielone na sześć grup aromatycznych i osobno macerowane, bazowy spirytus jest wydestylowany z ryżu, który jest fermentowany w zakładzie Fushimi znanym z sake. Również woda pochodzi z browaru sake. Butelkowany z mocą 45,7%. W aromacie: cytryna i pomarańcza, yuzo. W smaku bardzo cytrusowo – pomarańcze, czerwony grejpfrut i mandarynki. W finiszu dużo imbiru, lekko pieprznie i trochę nut kwiatowych.