Broker’s

markę stworzyli Martin i Andy Dawsonowie. Gin destylowany jest w Woking w pobliżu Birmingham, w ponad dwustuletnim budynku dawnego browaru. Bazowy spirytus jest z pszenicy, redestylowany w małym miedzianym alembiku. Używane botaniki to: jałowiec z Macedonii, kolendra z Bułgarii, korzeń irysu i lukrecja z Włoch, gałka muszkatołowa z Indii, cynamonowiec z Indonezji, cynamon z Seszelii, skórki pomarańczy i cytryny z Hiszpanii oraz dzięgiel z Polski. Proces ich destylacji trwa ok. 24 godziny. Butelkowany w wersjach 40% i 47%. W aromacie: zioła, przyprawy korzenne, cytrusy. Angielski klasyk, stworzony głównie do koktajli z tonikiem.

Brockmans

gin destylowany w ponad stuletnim miedzianym alembiku. Marka należy do firmy Brockmans z Woking. Wykorzystywane botaniki to: jałowiec z Toskanii, czarne jagody oraz jeżyny ze Skandynawii, cynamonowiec oraz lukrecja z Chin, skórki cytryn i pomarańczy z Murcji, kolendra z Bułgarii, dzięgiel z Saksonii i Belgii, migdały z Hiszpanii oraz korzeń irysu z Włoch. W smaku i aromacie jest słodki, delikatny, czuć wyraźnie zarówno cytrusy, jak i jagody oraz nuty leśne. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Bloom

gin w stylu London Dry, stworzony w 2009 roku przez Joanne Moore, która jest mistrzem destylacji w G&J Distillers w Warrington. Jak mówi twórczyni receptury, inspiracją dla niej był angielski ogród letnią porą, gdy kwitną kwiaty. Wśród botaników, które macerowano i destylowano razem, są m.in.: wiciokrzew, rumianek, a także pomelo, które wniosło rześką i słodką nutę cytrusów. Kwiaty w aromacie są bardzo wyraźne, o wręcz mdłym pudrowym charakterze. Moc – 40%. Oferowany także z dodatkiem soku z truskawek, jako likier Bloom Gin Strawberry Cup (25%). Marka należy do Quintessential Brands.

Copernicus Gin

wytwarzany w Manufakturze Alkoholi Gatunkowych Copernicus w Nieszawie. Autorem receptury jest Damian Matulaniec, gin debiutował na rynku w 2017 roku. Wśród składników są: jałowiec, lukrecja, limonka, dzika róża, trawa cytrynowa. Całość w odpowiednich proporcjach jest macerowana, potem następuje redestylacja alkoholu i krótkie leżakowanie. W nosie i winogrona, i cytrusy, przyprawy korzenne oraz wędzony węgorz. W smaku dużo jałowca, wanilia, bita śmietana, nuta pieprzu. Moc – 40%.

Cotswolds

firma Cotswolds Distillery powstała w 2014 roku. Ich gin destylowany jest w małych aparatach Holstein, nie filtrowany, rocznikowany, każda partia to 7500 butelek. Wśród botaników są m.in.: jałowiec z Macedonii, lawenda z Anglii, liście laurowe z Egiptu, kolendra z Maroko i dzięgiel z Polski, a także skórki limonek i grejpfrutów, czarny pieprz i kardamon. W nosie kwiaty, jałowiec i igliwie, poza tym słodkie pomarańcze, mandarynki, czerwony grejpfrut. W smaku ziołowo-leśnie, żywica i igliwie, w stylu jałowcówek z południa Europy.

Charley’s

polski gin, wytwarzany na nalewach brytyjskich, według własnej receptury firmy AWW. W aromacie czuć dużo jałowca i skórek cytryny, ale też prażone ziarno. W ustach niezwykle delikatny, ale wciąż bardzo jałowcowy, w stylu tatrzańskiej borovički. Poza jałowcem wyczuwalne są limonka i grejpfrut. Moc – 37,5%.

Caorunn

szkocki gin, produkowany w regionie Highland w należącej do Inver House destylarni Balmenach – od 1824 roku obecnej na rynku whisky. Za jego zestawianie odpowiada Simon Buley. Wykorzystywanych jest jedenaście botaników, sześć klasycznych (jałowiec, kolendra, skórki pomarańczy i cytryny, dzięgiel i cynamonowiec)  oraz pięć typowych dla tego regionu Szkocji (jarząb, mirt, wrzosy, mniszek lekarski oraz jabłka odmiany Coul Blush). Składniki są razem destylowane w małym aparacie o pojemności 1000 l. Aromat jest rześki, wyraźnie czuć cytrusy, zwłaszcza skórki cytryny, jałowiec, są także aromaty kwiatowe, łąkowe. W ustach słodycz, nuta korzenna i cytrusowa. Moc – 41,8%.

Festiwal ginu w Liverpool

W dniach 14-17 grudnia w Lutyens Crypt w Liverpool odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Ginu – największej tego typu imprezy w Wielkiej Brytanii. Wystawiać się będzie ponad 100 marek ginów, będą stosika barowe, gdzie oferowane będą koktajle z ginem. W ramach biletu każdy otrzyma degustacyjną szklankę – Gin Festival Copa Balloon Glass, a wszystkie koktajle będą oferowane w ramach żetonów po 5 GBP.

Doktor Franciscus Sylvius

Franciscus Sylvius, czy też Franz de le Boë, jak się naprawdę nazywał, uważany jest za ojca chrzestnego współczesnego ginu. Ten żyjący w latach 1614-1672 niderlandzki lekarz, botanik i alchemik, stworzył katedrę medycyny na Uniwersytecie w Lejdzie, która słynna jest do dziś. Był autorem podręcznika medycznego „Praxeos medicae idea nova”, który ukazał się w 1671 roku.

Czytaj więcej

Blue Bottle

gin produkowany przez Three Fingers Distillery na Wyspie Guernsey, której zwierzchnikiem jest Wielka Brytania, formalnie jednak nie należy ona do Zjednoczonego Królestwa, nie jest też w Unii Europejskiej. Destylowane składniki to m.in.: jałowiec, pieprz kubeba, gałka muszkatołowa, kwiaty rosnącego na wyspie kolcolistu. W aromacie – głównie jałowiec i kwiaty, w ustach smaki korzenne, dzięgiel, nawet pietruszka czy seler naciowy. Moc – 47%.

Gold 999.9

gin produkowany w Alzacji, poza jałowcem są tu: mandarynki, olejki migdałowe, imbir, dzięgiel i kolendra. W nosie czuć czerwone pomarańcze, cytryny, tangarynki, cynamon, irys. W smaku bardzo słodki, bardzo dużo mandarynki, a w finiszu mięta pieprzowa. Moc – 40%.

Butcher’s Gin

śmiały produkt belgijskiej firmy Spirits By Design, który powstał na zamówienie jednej z belgijskich restauracji specjalizującej się w daniach mięsnych. W alkoholu o mocy 96% przez trzy dni macerowano surowe wołowe mięso. Potem redestylowano to wraz z „botanikami”. Zapach jest jak w rzeźni, smak chipsów bekonowych, na pewno to produkt bardzo trudny. Moc – 47%.

Blackwater

destylarnia położona jest w Waterford, na brzegu rzeki Blackwater. Jednym z właścicieli jest Peter Mulryan, autor cenionych książek o irlandzkiej whiskey, a jego wspólnikiem Kieran Curtin. W ofercie mają cztery różne giny, które redestylują w miedzianych małych alembikach o pojemności 300 l. Chociaż się tym oficjalnie nie chwalą, wykorzystują spirytus z mleka, podobnie jak położona niedaleko Ballywolane House Distillery. Ich sztandarowy produkt to Blackwater Gin no 5 (41,5%), macerowane składniki to: jałowiec, kolendra, cynamon, skórki cytryny i gorzkiej pomarańczy, trawa cytrynowa, korzeń lukrecji, korzeń dzięgla, korzennik lekarski, gorzkie migdały, korzeń irysa i zielony kardamon. Aromat przyjemny – jałowiec, skórki cytrusów, eukaliptus. Smak słodki, delikatny, z nutą fiołków i irysów, do tego kmin. Blackwater Strawberry Gin (40%) zawiera te same składniki, co Blackwater Gin no 5, a dodatkowo redestylowane są truskawki. Finalnie do butelek dodawana jest też odrobina macerowanych świeżych truskawek, która daje alkoholowi różowa barwę. W nosie truskawki i przede wszystkim jałowiec. W ustach poza jałowcem i truskawkami są cytrusy. Jest także Blackwater Juniper Cask Gin (46%), do którego wykorzystano te same dwanaście składników, co w Blackwater Gin no 5, ale w innych proporcjach, więcej jest cytrusów, zwłaszcza pomarańczy. Dojrzewał przez 30 dni w malutkich beczkach po 50 l. W aromacie – cytrusy, jałowiec, ale też nuty cedrowe. Boyle’s Gin (40%), to produkt massmarketowy, dostępny m.in. w sieci Aldi. Destylowany z mleka. W nosie warzywa, głównie pietruszka, ale i seler, oczywiście jałowiec, cytryna, grejpfrut. W smaku delikatny, botaniczny, nuta warzywna tu także jest – marchew. Produkują także likier na bazie ginu – Blackwater Wild Irish Hedgerow Gin (30%), dodano tu tarninę oraz małe irlandzkie jabłka, kwaśne, zwane crab apple, a także dziką śliwkę odmiany damson i czarną porzeczkę. W nosie głównie śliwka i porzeczka, kwaśnie, wytrawnie. W ustach i wytrawności i miód. W beczkach Blackwater dojrzewa słodowy destylat na irlandzka whiskey.

Czytaj więcej

Aviation

Aviation American Gin Batch Distilled ma 42%. Jego współtwórcą jest znany amerykański barman, Ryan Magarian, który pasjonuje się odtwarzaniem receptur koktajli z czasów przed prohibicją. W 2005 roku, wspólnie z Christianem Krogstadem, właścicielem powstałej trzy lat wcześniej małej rzemieślniczej destylarni House Spirits Distillery w Portland, postanowił odtworzyć dawny smak amerykańskiego ginu. Do maceracji wzięto następujące składniki: kardamon, kolendra, lawenda, anyż biedrzeniec, występujące w Ameryce Południowej zioło sarsaparilla, jałowiec oraz dwa rodzaje skórki pomarańczy. Wszystkie składniki zostały razem umieszczone w siatce i macerowane w alkoholu przez 18 godzin. Potem nastąpiła siedmiogodzinna destylacja w niewielkich stalowych kolumnach. Aromat jest lekko warzywny – ogórek małosolny, czosnek, kiszony czosnek. W ustach: marchew, krewetki koktajlowe, coś wyraźnie rybnego, sos słodko-kwaśny, kiszone pomidory, bazylia. Firma produkuje także słodszy Aviation Old Tom Gin, który przez rok leżakował w beczkach z białego amerykańskiego dębu.

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej