Hortus

gin klasy premium oferowany w sklepach sieci Lidl (jeszcze nie w Polsce). Oferowane są wersje Hortus London Dry oraz Hortus Oriental Spiced i Hortus Sloe Gin. Produkowany w zakładach w Warrington przez Greenall’s, we współpracy z uwiecznionym na etykiecie Kevinem Love, znanym brytyjskim restauratorem i celebrytą programów kulinarnych oraz jedną z „twarzy” Lidla w UK. Wśród botaników są m.in.: lawenda, rozmaryn, werbena i pieprz kubeba. Najbardziej atrakcyjna w tym ginie jest jego niska cena. W aromacie wersji London Dry (40%) dominują dzięgiel i kwiaty, czuć irys, mak, kwiaty ogrodowe. W ustach lekki, delikatnie cytrusowy. W finiszu irys i grejpfrut.

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Citrum

Nowy francuski gin, produkowany przez znaną z absyntów i likierów Distilleries et Domaines de Provence. Firma ma własne herbarium i do zestawiania ginu używa w dużym stopniu botaników z Prowansji, wzbogaconych o orientalne przyprawy: kardamon, cynamon, różowy pieprz. Do tego dużo cytrusów, w aromacie mamy świeżość limonki i cytryny, w smaku także wyraźnie cytryna, z przyjemną ziołowością pieprzu. Butelkowany z mocą 40%. – Chcieliśmy zrobić bardzo rześki gin z myślą o klasycznych koktajlach. Są tu: cytrusy, tymianek, kardamon czy różowy pieprz. Każdy botanik destylowany był osobno, a maceracja trwała minimum piętnaście dni – opowiada Jean Pierre Trouillet z Distilleries et Domaines de Provence.

Krakus Gin

wprowadzony na rynek w 2018 roku. Aromat jałowca i skórki cytrynowej, do tego dzięgiel, ciekawa nutka chrzanu, ćwikły. Smak bardzo delikatny, czuć w nim przede wszystkim jałowiec, przyjemnie dopełniony cytrusami i nuta pieprzu. Finisz natomiast zdominowany przez dzięgiel, który dał nuty pietruszki, korzenia i natki.

Warner Edwards

destylarnia działa na farmie Falls Farm we wsi Harrington, hrabstwie Northamptonshire. Mają dwa klasyczne alembiki Holstein, jeden o pojemności 500 l wraz z kolumną rektyfikacyjną oraz jeden mały o pojemności 50 l. Działają od 2012 roku. Oferta obejmuje: Dry Gin, Elderflower Gin, Rhubarb Gin, Sloe Gin, Heneybee Gin i Melissa Gin. Klasyczny Dry Gin butelkowany jest z mocą 44%, każda butelka jest numerowana. Nie ujawniają botaników. Aromat jest bardzo ciekawy, przyjemnie ziołowy – mięta, melisa, rumianek, rozmaryn, lawenda. Do tego dzięgiel. Jałowiec schowany. Także w smaku dominują zioła, lekka nutka cytrusowa (grejpfrut), koper, nuty warzywne – pietruszka. Finisz delikatny, bardziej cytrusowy – skórka i albedo grejpfruta, trawa cytrynowa, do tego natka pietruszki i karotka.

Silent Pool

destylarnia Silent Pool w Albury, wyposażona jest w cztery różne aparaty do destylacji ginu. Ich flagowy gin to 24 botaniki, m.in.: jagody angielskiego jałowca z gór Surrey Hills, poza tym skórki cytrusów, cynamonowiec czy pieprz kubeba. W aromacie delikatnie cytryna, bardziej wyraźny dzięgiel, kwiatowość, zwłaszcza lawenda. W ustach znacznie więcej zestu cytryny i kandyzowanych skórek cytrusów. Finisz rozgrzewa jałowcem i pieprzem. Moc – 43%.

Nikka Coffey Gin

gin od znanego japońskiego producenta whisky zadebiutował w 2017 roku, razem z wódką Nikka Coffey Vodka. Nazwa pochodzi od aparatu Aeneasa Coffeya do destylacji ciągłej, firma wykorzystuje kolumny do destylacji wzorowane na XIX wiecznej konstrukcji. Do zestawienia ginu wykorzystano jedenaście botaników, w tym japońskie owoce: yuzu, kabosu, amanatsu i shikuwasa. Są tu także: jagody jałowca, dzięgiel, kolendra, skórki cytryny i pomarańczy, jabłka oraz zielony pieprz sansho. Egzotyczne owoce – słodkie, kwiatowe w zapachu – wiodą prym w aromacie tego ginu, jałowiec jest pod nimi schowany. Bardzo japońskie są te zapachy. W ustach i finiszu przede wszystkim pomarańczowa słodycz yuzu, na koniec nieco podkręcona bardziej pikantnymi nutami jałowca i pieprzu. Także jabłka są wyczuwalne.

Roku

gin z destylarni Suntory, do jego zestawienia wykorzystano 14 botaników, sześć japońskich (kwiat sakura, liście sakura, herbata sencha, herbata gyokuro, pieprz sanshō oraz skórki yuzu) i osiem z innych stron świata (jagody jałowca, kolendra, korzeń dzięgla, nasiona dzięgla, kardamon, cynamon, skórka gorzkiej pomarańczy, skórka cytryny). Każdy botanik jest osobno destylowany, wykorzystano cztery rodzaje alembików, dla delikatnych kwiatowych aromatów zastosowano aparat zrobiony ze stali, by jak najmniej ingerować w profil alkoholu, resztę destylowano w aparatach miedzianych. Aromat alkoholu jest słodki, owocowy, sporo jałowca, dużo pomarańczy, mandarynki. W smaku słodki, yuzu, bardzo cytrusowy. Finisz to yuzu i jałowiec. Moc – 43%.

Szukamy dystrybutora

Firma Kreuzritter GmbH & Co. KG z Mühlen poszukuje w Polsce dystrybutora. Sztandarowym produktem, stworzonym z myślą o koktajlach, jest linia ginów Madame Geneva. W butelkach przypominających burgundzkie wina, z korkiem, są także znakomitym uzupełnieniem oferty dla sklepów winiarskich. Madame Geneva Blanc to klasyczny jałowcowy gin w starym holenderskim stylu, Madame Geneva Rouge to gin czerwony, pierwszy na świecie gin z dodatkiem wina primitivo, zaś Madame Geneva d’Or to gin starzony, leżakujący w beczkach po francuskich winach. Polska degustacja tych ginów odbyła się w czerwcu br. w Warszawie (relacja: https://www.kreuzritter.net/brand-portfolio)

Czytaj więcej

Witkacy Gin

zestawiany przez Bartex Wine & Spirits. W aromacie cytrusy – dużo cytryny, trochę limonki, poza tym dzięgiel i schowany jałowiec. Smak delikatny: ziarno, cytrusy i jałowiec. Finisz zdominowany przez dzięgiel – warzywny, pietruszkowy. Moc – 38%.

Hepple Gin

Hepple to nazwa angielskiej wioski, region Northumberland słynie z bagien i torfowisk, gdzie zbierane są botaniki na gin. Gin produkowany jest przez firmę Moorland Spirit Co. Wykorzystano tu m.in. dziko rosnący jałowiec (zarówno zielone jak i czarne jagody) czy gałęzie oraz igliwie daglezji zielonej. Inne składniki to: liście i owoce czarnej porzeczki, lubczyk, skórki cytryny, kolendra, nasiona kopru, lukrecja, korzeń irysu i dzięgiel. Część botaników była destylowana w małym miedzianym alembiku, część zaś poddana maceracji w prostej wyparce (ewaporatorze), która przez cały czas macerowania poddawana była wibracjom. W aromacie nuty warzywne, które dała duża obecność dzięgla – seler, pietruszka. Poza tym cytrusy i jałowiec, bardzo intensywny, też irys. W ustach orzeźwiający – limonka, cytryna, dużo jałowca, pieprzna pikantność, oczywiście dzięgiel, wyraźny zwłaszcza w warzywnym finiszu. Przyjemny, klasyczny gin, butelkowany z mocą 45%.

Czytaj więcej

Madame Geneva w Kicie Koguta

25 czerwca w Kicie Koguta na gości czekały do degustacji zaskakujące giny marki Madame Geneva oraz koktajle na ich bazie. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”, który przedstawił historię ginu, jego różnorodne style, kompozycje smakowo-zapachowe i możliwości wykorzystania w miksologii.

Czytaj więcej

Michler’s Gin

stworzony w Niemczech przez Franka Brauna dla brytyjskiej Albert Michler Distillery, zestawiony z piętnastu botaników (m.in.: jałowiec, kolendra, tatarak, dzięgiel, aframon madagaskarski, lawenda, cytryny, limonki, skórki pomarańczy, jabłka, piołun). Oferowany w wersji klasycznej – Albert Michler Gin Gunuine (44%) o bardzo cytrusowym aromacie – skórki cytryny, kwasek cytrynowy, limonka, trawa cytrynowa, do tego w ustach słodycz pigwy i intensywny jałowiec oraz zioła, głownie tymianek. Są też dwie wersje smakowe – pomarańczowy Albert Michler Gin Orange (44%) i ogórkowy Albert Michler Gin Green (44%).

Whitley Neill

robiony w Anglii, inspirowany Afryką, brzmi hasło reklamujące ten gin. Wśród botaników jest m.in. egzotyczny owoc baobabu, a także: jałowiec, agrest, kolendra, cytryna i skórka pomarańczy, lukrecja, dzięgiel, korzeń cynamonowca i korzeń irysa. Widoczna na butelkach data 1762 odnosi się do marki ginu Greenall Whitley, która kiedyś należała do rodziny obecnego właściciela, Johnny’ego Neilla. W informacji, że jest on już ósmym pokoleniem gorzelników jest jednak marketingiem, nie było bowiem ciągłości w rodzinnym biznesie. Klasyczny Whitley Neill Handcrafted Gin (43%, wcześniej – 42%) pakowany jest w eleganckie czarne butelki, każda jest numerowana. Przyjemnie orzeźwiający, łączy aromaty leśne, cytrusowe, korzenne i kwiatowe, w ustach wyrazisty, pieprzny, rozgrzewający. Inne w ofercie to: Whitley Neill Blood Orange Gin (43%) z dodatkiem ekstraktów słodkiej pomarańczy, Whitley Neill Raspberry Gin (43%) z dodatkiem ekstraktów malin i jeżyn, Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin (43%) z dodatkiem rabarbaru i imbiru, Whitley Neill Quince Gin (43%) z dodatkiem soku z pigwy i ekstraktów z pigwy. Firma ma także w ofercie Whitley Neill Blood Orange Vodka (43%).

Czytaj więcej

Rose d’Argent Strawberry Gin

francuski gin infuzjowany truskawką o różowo-truskawkowej barwie i mocy 40%. W aromacie truskawka z mlekiem, ze śmietaną, z cukrem, w ustach jeszcze cukier puder, wanilia i słodkie, soczyste pomarańcze. Im bliżej finiszu, tym więcej pomarańczy towarzyszy truskawce, a do tego ananas, trochę kokos. Bardzo koktajlowy. Wśród botaników są: jałowiec, nasiona kolendry, imbir, skórka cytrynowa i pomarańczowa, lawenda, dzięgiel, nasiona kopru, anyż i truskawka.