Caorunn Raspberry

nazwa Caorunn to po gaelicku jarzębina, która jest jednym ze składników tego ginu. Poza tym są tu liczne botaniki ze Speyside, z okolic destylarni Balmenach, gdzie powstaje gin, m.in.: wrzosy, mniszek lekarski, lokalne odmiany jabłek, do tego szkockie maliny, a także m.in.: dzięgiel, skórki cytrusów, kolendra, oczywiście jałowiec. Słodki i bardzo naturalny aromat malin, w tle: jarzębina i jałowiec, żurawina, czereśnie, jabłka. W smaku dobre zbalansowanie słodyczy owoców (maliny, jabłka) i leśnych, ziołowych nut (jałowiec, igliwie, zielone szyszki), lekko goryczka głogu. Finisz długi, malinowo-jałowcowy. Moc – 41,8%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Wyprawa do Balmenach

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Jackford Irish Potato Gin

rodzina Stafford z Wexford ma własne zagony ziemniaków i je destyluje. Do spirytusu z ziemniaków dodano: bazylię, agrest, rozmaryn, gorzkie pomarańcze, jałowiec, lukrecję, dzięgiel, czarny pieprz, korzeń irysu, cynamonowiec. Aromat słodki – jagody, dużo lasu, igliwie, żywica, mech. Delikatnie suszone pomidory. Smak delikatny, karotka, pietruszka, pomidory, rozmaryn, rumianek. W finiszu dużo żywicy, igliwia, pieprzu i dzięgla. Moc – 41%.

An Dúlamán Santa Ana

pierwszy irlandzki gin z mocą navy strength (57%), starzony w beczkach po winach z Rioja. W aromacie bardzo dużo dzięgla i jałowca, nuty warzywne: seler, pietruszka, leśne: igliwie, zielone szyszki. W smaku – sól, grillowane ośmiornice, ślimaki, małże, algi. Bardzo długi i morski finisz, masa muszli, wodorostów i bardzo dużo soli, ale jest też cierpkość wytrawnego wina.

Sling Shot

gin produkowany przez Lough Ree Distillery z Lanesborough w Irlandii. Unikatowy, z dodatkiem torfu. Zapach: pomarańczy, mandarynek, słodkich śliwek, igliwia, zielonych szyszek sosnowych. Smak jałowca, jagód leśnych i… moreli. Finisz cierpki, bardzo iglasty, jałowiec i sosna. Moc – 41,7%.

Sixling

gin z dodatkiem zbieranej w górach Cooley Mountains maliny moroszki, czarnego bzu i innych botaników. Destylarnię Grills Spirits w Dundalk prowadzi małżeństwo Tom i Nicola Grills, firma powstała w 2018 roku. Sixling Cloudberry Infused Irish Gin (41,7%) to ich pierwszy produkt. W aromacie: cynamon, goździki, eukaliptus, mięta, pomarańcze i nuty kiszonkowe. Smak kwiatowy, różany i karutkowy, winogrona muskatowe, hibiskus, finisz cierpki – kwaśne winogrona, zielone jabłko, sosna i tymianek, marchewka i wyraźnie jałowiec.

Flavours of Ireland

3 października Irlandzka Rada ds. Żywności – Bord Bia – zorganizowała wydarzenie „Smaki Irlandii – Flavours of Ireland”. Było to największe w Polsce spotkanie z producentami irlandzkich alkoholi i świetna okazja do poznania, porozmawiania z producentami alkoholi, jak również do ich zdegustowania. Imprezę zaszczyciła obecnością ambasador Irlandii, pani Emer O’Connell. Wystawcy zaprezentowali irlandzką: whiskey, gin, wódkę, rum i likiery. Event uwieńczyła wystawna kolacja w towarzystwie pani ambasador i licznie przybyłych gości w hotelu Sheraton.

Czytaj więcej

Puerto de Indias Strawberry

hiszpański gin z dodatkiem truskawek odmiany huelva. Delikatny aromat truskawki, malin, tarniny i cytrusy, głównie cytryny, kandyzowane cytryny. W smaku dużo truskawki, ale i sporo jałowca, igliwie, zielone szyszki. Finisz słodki, leśna jagoda, truskawka, malina, ale podkręcony jałowcem i nutą wilgotnej kory drzewnej. Moc – 37,5%. Polskim dystrybutorem jest MV Poland.

Name & Nature

irlandzki gin z destylarni West Cork, butelkowany z mocą 40%. Aromat silnie jałowcowy, wyraźne warzywne nuty dzięgla (selera), słona lukrecja, delikatnie w tle kwiaty. Także w smaku duża słoność, seler naciowy, dzięgiel, jałowiec, lekko cytrusy. Sprawdzi się w nietypowych dla ginu koktajlach, np. z sokiem pomidorowym.

Warszawa w klimacie whisky i ginu

W dniach 18-19 października Centrum Praskie Koneser stanie się miejscem spotkania miłośników whisky oraz innych alkoholi premium. W gronie tegorocznych wystawców znalazły się duże koncerny, dystrybutorzy, niezależni bottlerzy oraz lokalne destylarnie. Na festiwalu pojawią się znane z poprzednich edycji marki, jak również rynkowi debiutanci. Organizatorzy przewidują rekordową liczbę stoisk oraz gości. Uczestnicy będą mogli wybierać spośród setek gatunków alkoholi, pochodzących z kilkunastu krajów. W większości będzie to whisky, ale nie zabraknie też: rumów, burbonów, ginów, okowity, a nawet węgierskiej palinki. Spora część trunków będzie degustowana w cenie biletu. Za bardziej limitowane edycje zapłacimy voucherami o wartości 5 zł lub jej wielokrotności.

Czytaj więcej

Copperhead The Gibson Edition

To czwarty gin w kolekcji Copperhead. Recepturę stworzył w 2018 roku Marian Beke, barman, właściciel baru Gibson w London, z myślą o klasycznym koktajlu Gin & Martini. Wśród wykorzystanych botaników są: jałowiec, kardamon, dzięgiel, skórki pomarańczy, nasiona kolendry, czarny pieprz, cynamonowiec, imbir, ziele angielskie, liść laurowy, koper włoski, kminek, goździki, nasiona selera. Dodano też nieco odleżakowanego, ośmioletniego, jałowcowego genever. W aromacie nuty: korzenne, warzywne i cytrusowe, sporo dzięgla, cytryna, limonka, egzotyczne drewno. I jeszcze pieprz kubeba oraz delikatnie jałowiec. W ustach bardzo delikatny, nuty dzięgla, kopru, pietruszki, nać selerowa. Zwłaszcza w finiszu dużo selera, jałowiec i lekko cytryna. Bardzo ciekawy. Butelkowany z mocą 40%, w Polsce dostępny w ofercie Pinot Wines & Spirits.

Whisky wraca do Donegal

Po 177 latach w Donegal w Irlandii ponownie zostanie uruchomiona produkcja whisky. Realizowana jest inwestycja o wartości 6 mln euro, budowy destylarni i centrum dla odwiedzających, z muzeum i parkiem. Inwestorem jest firma Sliabh Liag Distillers, która w Carrick produkuje m.in. gin i butelkuje blendowaną whisky. Budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku na placu Show Field Ardara. Roczne możliwości produkcyjne mają sięgać 400 tys. l czystego spirytusu, powstawać tu będą whisky single malt i single pot still oraz poitín i gin. Whisky ma być mocno torfowa, podobnie jak to było przed dwoma wiekami, kiedy piece opalano głównie torfem. Produkcja ma ruszyć już w przyszłym roku, a zatrudnienie przy niej znajdzie 40 osób.

Indian Summer CS Gin ex-sherry Ardmore Peated Cask

nowy gin starzony w beczkach w ofercie Duncan Taylor robi niesamowite wrażenie. Leżakował w beczkach po whisky Ardmore, ale w wersji, która z kolei była finiszowana w beczkach po dymnej Caol Ila. Zabutelkowany z mocą beczki 56%, co jest rzadkie wśród ginów, ale tej mocy nie czuć w ustach, choć z pewnością to nie jest gin koktajlowy, raczej do degustacji i kontemplacji. Wśród botaników są m.in.: dzięgiel, gorzkie i słodkie migdały, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, korzeń irysa, skórka pomarańczy. W aromacie: masa pomarańczy, sosna, żywica, igliwie, jagody leśne. W smaku: dużo pomarańczy, lekko torf, wiśnie, orzechy. W finiszu dużo lasu, bardzo dużo jałowca. To pierwszy tak udany gin z beczek po whisky.

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

9 listopada w Konarach na Dolnym Śląsku, odbędzie się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Organizatorami są: Wolf & Oak, Winnica Świdnicka i Nalewki Kresowe. Organizatorzy zaprosili producentów okowit, whisky, ginu, a także lokalnych winiarzy i producentów piwa kraftowego. Pasjonatów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę lub którzy szukają finansowania swojego biznesu. Na uczestników imprezy czekają: okowity owocowe i zbożowe, gin, whisky i whiskey, rum, sake, nalewki, wina i piwo. Nie zabraknie specjalnie przygotowanych potraw przez lokalnych szefów kuchni. Będą wędzone mięsa i sery, sałatki z warzyw od lokalnych rolników, desery na bazie owoców z sadów z Dolnego Śląska.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Wizyta u Markusa Wiesera

Markus Wieser jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych gorzelników w regionie Wachau. Kilka lat temu z sukcesem wprowadził na rynki Austrii i Niemiec swoje whisky, w ślad za nimi kolejne receptury ginów, a poza tym ma bogatą ofertę destylatów owocowych. Destylarnię ma przy domu w Wösendorf in der Wachau, sprzedaż i degustacje przeprowadza w bramie prowadzącej do domowego ogrodu. Zresztą degustacje z Markusem to prawdziwe master class, jest do nich znakomicie przygotowany, perfekcyjne kieliszki, szybka zmywarka za plecami i opowieści o każdej butelce, historii, recepturze, smakach i aromatach. Markus to człowiek z pasją. W rodzinnym biznesie pomaga mu żona, Johanna.

Czytaj więcej

Kinross Citric & Dry Gin

Hiszpański gin z destylarni Kinross, wykorzystane botaniki to: jałowiec, skórki cytryny, grejpfruta, mandarynki, destylowane w całości gorzkie pomarańcze, kolendra, dzięgiel i kardamon. W aromacie dużo kwiatów, werbena, czarny bez, bergamotka, limonka, yuzu. W smaku dużo dzięgla, lekko kardamon, cytryna, limonka. W finiszu znów dominacja cytrusów – grejpfrut, pomelo i cytryna. Moc – 40%. Firma ma też w ofercie: Kinross Wild Berry Fruits Gin oraz Kinross Tropical & Exotic Fruits Gin.