Wolf & Oak destyluje

23 czerwca popłynął pierwszy alkohol z alembika należącego do Wolf & Oak Distillery. Nie jest to jeszcze docelowy aparat, który stanie w destylarni w Stanicy, lecz wersja ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma, zainstalowany w Głodkowie, w firmie Nalewki Kresowe, która prowadzi stosowny skład celny. Tutaj też tymczasowo działa linia do butelkowania alkoholi Wolf & Oak, tu powstają nastawy i jest niewielka leżakowania, aktualnie dojrzewa wódka w beczkach z amerykańskiego dębu, z denkami zrobionymi z polskiego dębu. Miałem okazję brać udział w historycznej pierwszej destylacji. W kotle znalazły się owoce i botaniki, m.in. grejpfruty, limonki, jałowiec i różne rodzaje chmielu. Michał Płucisz i Stanisław „Stanley” Smarduch, który prowadzi z ojcem Nalewki Kresowe, odebrali z alembika aromatyczny gin. Zainstalowany aparat będzie służył głównie do produkcji ginu, rumu i okowit. Destylaty na żytnią whisky popłyną już w zakładzie w Stanicy, gdzie trwają prace remontowe. Prawdopodobnie w styczniu 2021 roku zostaną zalane beczki na rye whisky.

Czytaj więcej

Łukasz Klesyk o książce „Gin”

„Gin wraca na salony. Taką tezę stawia Łukasz Gołębiewski w swojej książce „Świat wykwintnych alkoholi. Gin”. Nie sposób się z nią nie zgodzić. Nie sposób też nie docenić talentu dydaktycznego autora i jego ciężkiej pracy – publikacja zawiera historię jałowcowego napitku w pigułce, opis technologii jego wytwarzania i ponad sto notek degustacyjnych” – chwali Łukasz Klesyk w recenzji książki, której całość można przeczytać na stronie Winicjatywy: https://winicjatywa.pl/gin-wraca-na-salony/#post-196887.

Oxley

pierwszy na świecie gin, który powstał z zastosowaniem próżniowej destylacji w bardzo niskich temperaturach i w niskim ciśnieniu. Udanego eksperymentu dokonano w Thames Distillery, a właścicielem marki jest grupa Bacardi. Eksperymenty prowadzono od 2000 roku, sprawdzono 38 różnych receptur, aż w 2009 roku udało się wyprodukować finalny gin. Do jego zestawienia wykorzystano 14 różnych botaników, są to: jałowiec, grapefruity, pomarańcze, cytryny, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, dzięgiel, korzeń irysa, migdały, ziarna kakao, wrzosy, wanilia i gałka muszkatołowa. Maceracja trwała 15 godzin, potem nastąpiła destylacja w kolumnie próżniowej w temperaturze minus 5 stopni, co ma gwarantować większą koncentrację aromatów. Aromat warzywny – marchew, pietruszka i seler. Lekko pomarańcz i jałowiec. Smak słodki, karotkowy i pomarańcze. Finisz gorzki – igliwie, tuja, zielona szyszka, dużo jałowca, liść laurowy, wciąż marchew. Butelkowany z mocą 47%.

Czytaj więcej

Polmos Polish Gin

jeszcze wypuszczony w czasach Państwowego Monopolu Spirytusowego, ogólnopolmosowki gin o mocy 45%. Aromaty bardzo delikatny, jałowcówki, podobnie smak. Bardziej jak wódka niż gin, jałowca mało, innych botaników właściwie nie czuć, może delikatnie w finiszu cytrusy. Słabe to było.

Rodzina alkoholi Peaky Blinder z coraz szerszą ofertą

Historia ulicznego gangu, działającego na przełomie XIX i XX wieku w Birmingham, zyskała rozgłos dzięki emitowanemu początkowo przez BBC serialowi „Peaky Blinders”, który przedstawiał losy Thomasa Shelby oraz jego rodziny. W rolę głównego bohatera wcielił się uznany irlandzki aktor, Cilllian Murphy. Obraz, którego pomysłodawcą był Steven Knight, zdobył popularność na całym świecie, w efekcie czego nakręcono aż 5 sezonów (obecnie wszystkie dostępne są na platformie Netflix). Co ciekawe, tytułowi Peaky Blinders to w wolnym tłumaczeniu „kaszkietowi oślepiacze” – członkowie gangu nosili bowiem na głowach kaszkiety, do których wszyte były żyletki, którymi atakowali nieposłusznych rywali.

Czytaj więcej

Red Hills Gin

włoski gin, produkowany do lat 70. XX wieku w Bolonii przez założoną w 1820 roku Distillerie Buton, znaną m.in. z likierów, wermutów czy brandy Vecchia Romagna. Gin ma aromat mandarynek, pomarańczy i jałowca, goździków, kardamonu, pieprzu cubeba. W smaku mieszanka pieprzów – czarny, różowy, kardamon, do tego korzeń irysa, finisz przyjemnie leśny – jałowiec, żywica, igliwie. Plus cytryny. Moc – 45%. Firma Buton butelkowała też blendowaną Red Hills Whisky.

Gordon’s brzoskwiniowy

Diageo wprowadza brzoskwiniowy wariant ginów Gordon’s. Delikatnie słodki i owocowy, o mocy 37,5% Gordon’s White Peach Distilled Gin oferowany jest w cenie 16,50 funtów 0,7 l. Diageo wprowadza nowe smaki ginów zachęcone sukcesem marki Gordon’s Pink, której roczna sprzedaż od 2018 roku przekracza milion dziewięciolitrowych skrzynek. W lutym tego roku wprowadzono gin Gordon’s Sicilian Lemon. Cena smakowych wersji na rynku brytyjskim to 16,50 funtów.

Bezkontaktowy wyszynk

Rozwiązanie godne nagrody wymyślił w latach 30. XVIII wieku niejaki Captain Dudley Bradstreet. Ów awanturnik rodem z Irlandii, nielegalny bimbrownik i sprzedawca taniego ginu w Londynie, po wprowadzeniu ustaw ograniczających możliwość wyszynku umieścił w drzwiach małego lokalu drewnianą figurę kota. Puss & Mew Shop, do mordki zwierzaka wkładało się dwa pensy, a z lejka pod łapką lał się gin. Urządzenie ni było zautomatyzowane, ale patent ów zaczęli naśladować też inni. Czy pomysł sprzed 300 lat nie jest wart odświeżenia w czasach gdy bary są zamknięte, a każdy boi się kontaktu z drugim człowiekiem? Old Tom, jak nazywany był ów kocur, to sposób na wyszynk w czasach koronawirusa.

Gin & Botanicals Festival

W dniach 11-12 lipca 2020 w Hotelu Altus w samym sercu Poznania odbędzie się pierwsza edycja Gin & Botanicals Festival. Organizatorem jest firma Studio Smaku, świadcząca usługi outsourcingu gastronomicznego w Polsce. W planie są sesje masterclass, degustacje,. Udział wystawców z kraju i zagranicy. Jednocześnie organizatorzy informują, że: „W związku z panującą sytuacją w Państwie zakładamy możliwość przełożenia daty. a nie jej odwołania”. Więcej informacji: https://ginfestival.pl/pl.

Larios 12

wersja premium najbardziej popularnego hiszpańskiego ginu. Redestylowano 12 botaników: jagody dzikiego jałowca, dzięgiel, kolendrę, gałkę muszkatołową, owoce i kwiaty pomarańczy, mandarynki, tangerynki, klementynki, grejpfrut, cytryny i limonki. W aromacie eksplozja cytrusów, zwłaszcza mandarynki i pomarańcze, zielone oliwki, jałowiec. Smak słodki, masa pomarańczy, do tego ostra nuta jałowca. Pomarańcze i mandarynki w finiszu plus nuta leśna. Moc – 40%.

Ninth Wave

gin z destylarni Hinch z Irlandii Północnej. Destylowano dziewięć botaników: jałowiec, nasiona kolendry, korzeń dzięgla, korzeń irysa, cynamon, kardamon, aframon madagaskarski, skórki pomarańczy i liście werbeny. W aromacie masa jałowca, warzywna nuta, jaką dał dzięgiel, cytrusy, słodycz kandyzowanej cytryny. W smaku: pietruszka i karotka, limonka, grejpfrut, pomarańcze, yuzu, mandarynki i jałowiec. Finisz ostry – jałowiec, tuja, igliwie, pieprz, kolendra i cytryna oraz nuty oleiste – czarne oliwki. Polskim dystrybutorem jest Świat Whisky.

Ruby of Rangoon

niemiecki gin o mocy 40%, mocno nasycony miętą pieprzową i jałowcem, pełen azjatyckich botaników, jak tajska bazylia, kolendra czy pochutnik (eukarion występujący w lasach namorzynowych). Zapach pomarańczy, jałowca, fiołków, mięty i dzięgla. W smaku dużo jałowca, pieprz różowy i czarny. Finisz to mięta i jałowiec, pieprz, dzięgiel, mandarynka.

Szersze portfolio Purity

Szwedzka marka Purity, reprezentowana w Polsce przez Pinot Wine & Spirits, poszerza porfolio produktów. Do dotychczasowych wódek dołączą gin oraz likier w stylu aperitivo. Wszystkie te produkty będą miały jednakowe butelki i podobną szatę graficzną, z dominującą cyfrą 34 na etykiecie. Seria obejmuje trzy receptury ginu. Purity Nordic Dry Organic Gin (43%) to dominanta jałowca, a w tle: kolendra, lawenda, kardamon, dzięgiel, bazylia, tymianek, leśne jagody i maliny moroszka. Purity Nordic Old Tom Organic Gin (43%) to głównie: jałowiec, bazylia i tymianek oraz dodatek cukru. Purity Nordic Navy Strength Organic Gin (57,1%) to przede wszystkim więcej alkoholu, w recepturze są: jałowiec, kolendra, lawenda, kardamon, dzięgiel i jagody. Trzy giny uzupełnia Purity Spritz (30%), infuzjowany: skórkami słodkich i gorzkich pomarańczy, grejpfruta, bergamotką, cytryną, piołunem, tysiącznikiem, estragonem, krwawnikiem, korzeniem goryczki i chinowcem. Nie wiadomo jeszcze, kiedy nowe produkty będą dostępne w Polsce.

Blackwoods

gin z Szetlandów, rocznikowy, wypuszczany w wielu limitowanych edycjach. Do jego produkcji wykorzystano rośliny z Szetlandów: arcydzięgiel, kwiat zawciągu, wiązówkę błotną i kaczyniec błotny, miętę wodną,a także: kolendrę, jagody jałowca, skórkę cytryny, cynamon, lukrecję i muszkatołowiec korzenny. Gin Blackwoods Vintage produkowany jest od 2008 roku w wersjach 40% i 60%. Poszczególne wersje różnią się smakiem i aromatem, ich wspólnym elementem są: cierpkość, gorycz i intensywność jałowca. Firma oferuje też wódkę Blackwoods.

Czytaj więcej