Mocny poniedziałek z Ben Lomond

18 października w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja kolekcji ginów Ben Lomond. To nowoczesna linia ginów klasy premium, dedykowanych do koktajli. Nazwa nawiązuje do wzgórza przy Jeziorze Lomond, które wznosi się ponad destylarnią Loch Lomond, producentem tego ginu. Podstawowa wersja Ben Lomond Scottish Gin to mieszanka 11 botaników. Kluczowe są jagody szkockiego jałowca, czarnej porzeczki i jarzębiny. Pozostałe botaniki to: nasiona kolendry, korzeń dzięgla, skórki pomarańczy, pieprz seczuański, cynamonowiec wonny, płatki róży, lukrecja, korzeń irysa. Dodatkowo kolekcję uzupełniają dwa giny smakowe: z maliną i kwiatami czarnego bzu oraz z jagodami leśnymi i agrestem.

Czytaj więcej

Giny Ben Lomond

Zapraszamy 18 października o godz. 19.30 na degustację w salonie M&P Strzelecka i online. Ben Lomond to nowa marka ginów klasy premium z destylarni Loch Lomond. Trzy giny o bardzo różnych smakach i aromatach:
Ben Lomond Premium Gin 43%
Ben Lomond Raspberry & Elderflower Gin 38%
Ben Lomond Blackberry & Gooseberry Gin 38%
Koszt uczestnictwa w degustacji – 50 zł (60 zł przy wysyłce zestawu degustacyjnego 3×20 ml przez Pocztex). Kontakt: strzelecka@wina-mp.pl.

North Sea Gin

To pszeniczny destylat oraz botaniki: jałowiec, kolendra, lawenda, majeranek, melisa, skórki cytryny. Aromat bardzo rześki: jałowca, cytryny, pieprzu i kolendry, ale też z lekką nutą kwiatową, lawenda tu gra pierwsze skrzypce, ale też bergamotka, geranium. W smaku dominują jałowiec i cytryna, przyjemna, rześka ziołowość, nuta mięty, lekko korzenność, pieprz, kolendra, dzięgiel, nieco pieprzu, nieco nut słonych, bergamotka. Finisz bardzo jałowcowy i cytrynowy, orzeźwiający, poza cytryną: jałowiec, limonka, grejpfrut. Bardzo ładnie ułożony gin w klasycznym stylu.

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

W dniach 12-15 sierpnia na poznańskim Starym Rynku odbywał się XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i towarzyszący imprezie Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Tu wśród wystawców byli: Drake Distillery, Destyl, Podole Wielkie, Manufaktura Cieleśnica, Wolf & Oak, Smarduch Family Distillery, Herbarius i Jonston Distillery. W drugiej części Festiwalu Dobrego Smaku byli rzemieślniczy wytwórcy oraz importerzy: serów, wędlin, soków, przetworów, kiszonek, ale też win gronowych i owocowych, nalewek, miodów. Sporo było miejsc z gastronomią, ze słodyczami. W części ogólnej m.in.: Toorank, Royal Nature (właściciel marki wódek i likierów Biała Orlica) i nalewkarnia Longinus z Ciechanowa.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi konkursowych

12 sierpnia o godz. 18.00 w Poznaniu na Starym Rynku w Namiocie Festiwalowym Ogólnopolskiego Festiwalu Alkoholi Rzemieślniczych odbędzie się degustacja komentowana alkoholi nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie festiwalowym. Będą to wódki, giny i okowity, także alkohole starzone od następujących producentów: Manufaktura Cieleśnica, Podole Wielkie, Wolf & Oak, Destyl, Drake Distillery, Jonston Gin, Herbarius i Smarduch Family Distillery. Konkurs odbył się w formie ślepej degustacji z udziałem 12 osób. Degustację poprowadzi przewodniczący jury konkursu, Łukasz Gołębiewski. Wstęp jest bezpłatny, po zarejestrowaniu się na stronie Facebook wydarzenia: https://www.facebook.com/events/551282799328370 lub na stronie grupy Degustujemy: https://www.facebook.com/groups/degustujemy.

Bimber Kumquat Gin

gin o mocy 47%, stworzony w londyńskiej Bimber Distillery. Do klasycznych botaników, jak jałowiec i cytrusy dodano owoce kumkwatu. Czuć je bardzo wyraźnie w aromacie i smaku. W aromacie dały rześkość, kwaskowość, elegancko połączyły się z aromatem cytryny. Smak jest słodko-cierpki, pomarańczowy, choć czuć też nuty dzięgla i pieprzu. Finisz rozgrzewający, dużo pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, a także kumkwatowo-pomarańczowa słodycz. Dystrybutorem Bimber Distillery w Polsce jest Tudor House.

Biały Bocian 1827 Classic Gin

nowa receptura ginu z Bielska-Białej, wśród botaników są: jałowiec, kolendra, skórki pomarańczy i cytryny, kardamon i imbir. Bardzo przyjemny, czysty aromat lasu, jałowca, lekka nutka zielonego ogórka, grejpfruta, cytryny. Smak leśny, wyrazisty, jałowcowy, w stylu borovički, w tle – cytrusy, delikatnie dzięgiel a w finiszu rozgrzewa pieprz, kardamon. Finisz jest tłusty, oleisty, długi. Z dodatkiem klasycznego toniku bardziej wyeksponowane są cytrusy. Moc – 37,5%.

Smarduch Family Distillery

19 lipca odbyła się degustacja online wyrobów rzemieślniczej destylarni rodziny Smarduch. Producent nalewek z Grodkowa w województwie opolskim. Nalewki komponuje właściciel, Stanisław Smarduch, od lat 90. XX wieku według starych rodzinnych receptur. Dojrzewają w beczkach lub szklanych gąsiorach. Owoce zbierane w pełni dojrzałe w słoneczne dni, poddawane są maceracji z najlepszymi rodzajami spirytusu. Smak nalewek wzbogacony jest naturalnymi przyprawami, uzyskanymi z maceracji owoców świeżych, suszonych oraz przypraw korzennych.
Od 2020 roku w Grodkowie działa rodzinna destylarnia – Smarduch Family Distillery, którą kieruje Stanisław Smarduch Junior. Zainstalowano aparat ze zbiornikiem na 350 l, wykonany w Polsce w Brzegu w zakładzie Koma. Obok powstała niewielka leżakowania destylatów.
W oferta cały czas jest rozwijana, Stanisław Junior udoskonala receptury nalewek ojca oraz wprowadza wódki, okowity, gin i nowoczesne likiery.

Czytaj więcej

Gin z Wybrzeża Amalfy

12 lipca w salonie M&P Strzelecka odbyła się prezentacja kolekcji czterech aromatycznych włoskich ginów Malfy. Wybrzeże Amalfi słynie z upraw cytryn i produkcji likieru limoncello. Jest to odmiana cytryn zwana sfusato amalfitano, są one długie i co najmniej dwukrotnie większe od innych cytryn, z grubą i pomarszczoną skórką oraz słodkim i soczystym miąższem bez wielu pestek. Cytryny rosną w tarasowych ogrodach wzdłuż całego wybrzeża Amalfi od lutego do października.

Czytaj więcej

Del Professore Monsieur Gin

gin w dawnym włoskim stylu, robiony przez macerację botaników, perkolacje i destylację. Powstaje w Rzymie w Antica Distilleria Quaglia, jako projekt koktajlowy zwany Jerry Thomas Project. Barwa słomkowa wskazuje na kontakt z botanikami już po destylacji. Wśród botaników poza jałowcem mamy: lawendę, róże, rumianek, skórki pomarańczy, korzeń dzięgla, cytwar. Zapach bardzo mocno jałowcowy – jagody, igliwie, sosnowe szyszki, tuja, nuta mięty. Smak słodki – jagody jałowca i jagody leśne, sporo słodyczy, lukier, syrop śliwkowy. Finisz nieco miodowy, lukrecja, jałowiec, syrop jagodowy. Moc – 43,7%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Smarduch Distillery – degustacja

Zapraszamy 19 lipca o godz. 19.30 na degustację wyrobów rzemieślniczej destylarni Smarduch. Do spróbowania będą: 1. Okowita Jabłkowa Cask Strength starzona w beczce po nalewce pigwowej (55%); 2. Wódka Żytnia Malinowa (41%); 3. Wódka Żytnia Ogórkowa (40%); 4. Gin Awiator (40%); 5. Duch Kniei (33%); 6. Nalewka Wiosenna (28%); 7. Nalewka Letnia (29%). Degustację poprowadzi twórca trunków, Stanisław Smarduch.

Czytaj więcej

Whisky i gin z Wyspy Hven

Na Wyspie Hven, która terytorialnie należy do Szwecji, ale położona jest pomiędzy Szwecją a Danią w cieśninie Öresund, produkuje się whisky single malt i inne trunki w destylarni Spirit of Hven. Poza destylarnią są tu: czterogwiazdkowy hotel, pub, restauracja i centrum konferencyjne. Wszystkie produkty potrzebne do destylacji są a miejscu, zboża są z ekologicznych upraw. Whisky destylowana jest w parze sporych miedzianych alembików, które wyprodukowano w Szkocji. Destylarnię można zwiedzać, chronologicznie jest to trzecia firma produkująca whisky, jaka powstała w Szwecji. W ofercie jest osiem różnych whisky single malt i single cask, ale też: dwa rodzaje ginu, wódka, likiery i aquavit. Whisky leżakują m.in. w beczkach z francuskiego, amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, także w beczkach po winach – np. bardzo nietypowo, po wytrawnym czerwonym merlocie.

Czytaj więcej

Laury dla polskich ginów

Jonston Distillery otrzymało za Polish Dry Gin srebrny medal w kategorii „London Dry Gin” na międzynarodowym konkursie International Wine & Spirits Competition (IWSC) w 2021 roku, organizowanym w Londynie. IWSC to coroczny bardzo prestiżowy konkurs prowadzony od 1969 roku, gdzie trafiają alkohole z ponad 90 krajów z całego świata. W kategorii London Dry Gin było ponad 350 zgłoszeń w tym roku, baz wątpienia, było z kim konkurować.

Czytaj więcej

Spotkania z Irlandią

W czerwcu Ambasada Irlandii i Irish Food Board zorganizowały cykl spotkań dla polskich przedsiębiorców i importerów z producentami alkoholi z Irlandii – przede wszystkim whiskey i ginu, ale także miodów pitnych i likierów. Wzięło w nich udział 19 irlandzkich firm, spotkania odbywały się online, uczestnicy otrzymywali pakiety próbek alkoholi, była to wyjątkowa okazja porozmawiania bezpośrednio z producentem. Odbyły się łącznie 103 sesje online z udziałem 58 firm.

Czytaj więcej