Destylaty Suntory

Dom Whisky zaprasza 20 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 376 zł/osoba, a w cenie: butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Lubuski Gin Gold Edition

receptura z dodatkiem: kolendry, majeranku i lawendy, moc – 38%. Klasyczny Gin Lubuski to: jałowiec, a także m.in.: lukrecja, gorzkie migdały, cynamon, anyż, skórki owoców cytrusowych. W aromacie tradycyjnie – mocno czuć jałowice i cytrusy, ale lawenda też jest wyraźna, do tego też czuć dzięgiel, choć w tle. W smaku jest sporo anyżu i słoność lukrecji, pomarańcze, jałowiec, kardamon, żeń-szeń. Finisz wyraźnie jałowcowy, lekko lukrecja, lekko mięta, zioła, lekko pomarańcze, lekko pieprz. Podobnie jak klasyczny Lubuski, idealny do picia solo, w barze najlepiej z dodatkiem w zmrożonym kieliszku jagody jałowca. Na rynku są tysiące ginów, a ja nieodmiennie uważam, że w relacji jakość/cena Lubuski jest w czołówce.

Degustacja kolekcji Dictador

26 października odbyła się przekrojowa degustacja oferty kolumbijskiej destylarni Dictador. Rodzinna marka, stworzona przez rodzinę Parra, która nadal dogląda beczek i destylacji, natomiast większościowy kapitał mają inwestorzy z Polski, którzy stworzyli z Dictador markę globalną, będącą w pierwszej dziesiątce najbardziej rozpoznawalnych marek rumów. Spotkanie prowadził Dawid Typa, polski ambasador Dictador, a do spróbowania były nie tylko rumy, ale także dwa giny starzone w beczkach po rumach. Z powodu COVID-19 i wymogów sanepidu degustacja odbywała się w większości online, tylko kilka osób miało możliwość uczestniczenia w wydarzeniu na żywo, w salonie M&P Strzelecka, skąd Dawid Typa prowadził transmisję przez platformę Zoom.

Czytaj więcej

Drouin Le Gin Calvados Cask Finish M&P Small Batch Fut 24

gin na destylacie jabłkowym, do którego wykorzystano 30 różnych odmian jabłek i osiem botaników: jałowiec, imbir, wanilię, , cytrynę, kardamon, cynamon, migdały i płatki rózy. Gin leżakował przez rok w 225 litrowych beczkach po kalwadosie, ta edycja została zabutelkowana specjalnie dla M&P. Pachnie rześko, jałowiec i łąka, świeżo ścięte kwiaty polne, dzięgiel, pietruszka, słodka marchew, pudrowość, ale też cynamon, imbir, wanilia, jabłka pieczone, egzotyczne drewno. W smaku: jałowiec, pomarańcze, mandarynki, lekko marchew, tytoń, zioła, drewno wilgotne, herbata. W finiszu pomarańcze i azjatyckie dodatki, jak kiełki soji, dużo jałowca, jagody, maliny. Moc – 45%.

Czytaj więcej

Herbarius Dry Gin

nowa, czwarta receptura ginu Herbarius. Wykorzystane botaniki to: jałowiec, kolendra, arcydzięgiel, strączyniec, lukrecja, skórka pomarańczy, skórka cytryny. Aromat lekko wędzony, słodowy, wypieczonego chleba z jałowcem, bardzo przyjemny, jest też igliwie, żywica, las. W smaku ostry jałowiec, pieprz, skórki cytrusów, dzięgiel, kwiatowość. Finisz pomarańczowy, pieprzny, wyraźnie jałowcowy. Moc – 45%.

QVT Gin

Gin z Prowansji. Produkowany w QVT Distillery, z miasteczka Cotignac w Prowansji. QVT to skrót od quatre-vingt trois, czyli 83, cyfry są kodem departamentu, w którym znajduje się miejscowość. Wykorzystują niewielki, 600-litrowy miedziany aparat niemieckiej firmy Carl. Do zestawiania ginu wykorzystano lokalne botaniki, m.in.: lawendę, rozmaryn, płatki róży, skórki cytryny. Destylacja trwa ok. 7 godzin. Aromat bardzo rześki i kwiatowy, dużo lawendy, sporo cytrusów i dzięgla, są też nuty polnych ziół. W ustach oleisty, intensywny, bardzo wyraźnie jałowcowy, dużo rozmarynu i innych ziół, kwiaty, pieprz różowy, kolendra. W finiszu rozgrzewający jałowiec, słodko-ziemiste nuty dzięgla, przyjemna pudrowość irysa. Moc – 43%. QVT Gin zdobył m.in. złoty medal London 2020 Spirits Competition, medal double gold w konkursie SIP Awards 2020 w USA i złoto w konkursie China Wine and Spirits Awards 2020.

Citadelle Gin de France 2018

nowe wspaniałe dziecko Alexandre Gabriela. Niby gin Citadelle jest na rynku od wielu lat, ale koneserzy wypatrują tych edycji opatrzonych konkretnym „vintage”, bo tu są wdrażane specjalne nowe receptury. Rocznik 2018 od razu zaskakuje kontrastami – z jednej strony seler i pietruszka, z drugiej pomarańcze i mandarynki. Oczywiście jest tu bardzo dużo jałowca, do tego igliwie leśne, sosna, śliwki, pieprz cubeba, dzięgiel, lekka nuta słodowa, zbożowa, a i delikatna wędzona, dymna, ale też kwiatowa, pudrowość startego korzenia irysa. Wyraźnie czuć wyższą moc alkoholu (44%)), co da świetny efekt w koktajlu. Smak w pierwszej chwili słodki: pomarańcze, jagody, zaraz potem bardzo przyjemny leśny smak igliwia i jałowca, nuty żywiczne, tuja, potem przechodzi w nuty pieprzowe, ale też czuć kminek i koper, kardamon, gałkę muszkatołową – korzenność jest też wyraźna. W finiszu aromatyczny pieprz kubeba i kardamon, wyraźnie jałowcowy, mięta, szyszki sosny, jakaś zaskakująca nuta orzechowa i gorzkie pomarańcze, i gorzkie cytryny. Ale też dzięgiel daje tu znać o sobie nutką białych warzyw. Fantastyczny gin zbudowany w stylu północnym, czyli ziołowy, surowy, ze słodyczą jedynie w aromacie. Król najbardziej klasycznych koktajli. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Smaki Japonii

Dom Whisky zaprasza 24 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji alkoholi z oferty Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Spotkanie prowadzi Mateusz Szuchnik, whisky & gin brand ambasador Beam Suntory. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 365 zł/osoba, a w cenie butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Mom God Save the Gin

hiszpański gin z Jerez, od znanego producenta sherry – Gonzalez Byass, destylowany w Wielkiej Brytanii, z dodatkiem truskawek. Aromat słodki: malin, truskawek, poziomek. Smak równie słodki, truskawki dominują, brak jałowca. Również w finiszu nie ma nut jałowcowych. Słodki, koktajlowy trunek o mocy 39,5%, który trudno nazywać ginem.

Diageo przejęło Aviation Gin

Diageo kupiło za 610 mln dolarów firmę Davos Brands, która razem z hollywoodzkim aktorem Ryanem Reynoldsem jest właścicielem marki Aviation American Gin. Płatność podzielona jest na raty, pierwsza transza to 335 mln dolarów, a reszta ma być spłacona w ciągu dziesięciu lat. Przy okazji Diageo przejęło od Davos Brands także inne ich marki, mniej znane, jak Astral Tequila i Sombra Mezcal. Diageo nadal będzie pracować z Ryanem Reynoldsem, który pozostał mniejszościowym udziałowcem w spółce i jest twarzą większości kampanii reklamowych ginu Aviation. Marka radzi sobie świetnie, w 2019 roku jej sprzedaż wzrosła o 100%.

Wieczór z ginami Herbarius

Gin Herbarius to nowe przedsięwzięcie. Recepturę stworzył Maciej Podhajny, destylacje przeprowadziła Drake Distillery. Właścicielem marki jest spółka Go Up, która powstała w 2020 roku, celem produkcji kraftowych ginów. Jako pierwszy zadebiutował w czerwcu 2020 roku Gin Herbarius Kwiatowy, kompozycja 17 botaników, w tym 10 różnych kwiatów. Potem ukazał się Herbarius klasyczny będący mieszanką 13 botaników, a wkrótce zadebiutuje Herbarius Navy Strength – mocniejsza wersja klasycznego. Miałem okazję ich już próbować, także na etapie wcześniejszych testów.

Czytaj więcej

Brecon Rhubarb & Cranberry Gin

znakomity walijski gin Brecon, teraz w odsłonie smakowej, z rabarbarem i żurawiną. Niezwykle przyjemny aromat owoców lasu, masa jałowca, jagód, malin, truskawki, tui. W smaku dość słodki, dużo czerwonych owców, jałowiec schowany, dominują malina, truskawka, czereśnia. Finisz jest leśny, czuć jałowiec, lekko pieprz i też masę jagód, poziomek, trochę truskawek. Moc – 37,5%. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.

Wilczy Gin

nowa odsłona ginu Wolf & Oak, destylowany w 250-litrowym alembiku, wszystkie botaniki umieszczane są razem w głównym zbiorniku. Aromat mandarynek, klementynek, chmielu, słodko, cytrusowo, nuty iglaste, tuja. W smaku pomarańcze, przechodzą w grejpfruta, albedo, wciąż dużo chmielu i igliwia. Bardzo gorzki, chmielowy finisz, z nutą jodły. Zachwycająco delikatny aromat i potężny w smaku. Moc – 47%.

Yuzugin

produkt powstaje w Kyoya Distillery, w Prefekturze Miyazaki. Najpierw powstaje shochu ze słodkich czerwonych ziemniaków odmiany beni satsuma. Alkohol starzony jest w tradycyjnych terakotowych zbiornikach. Następnie dodawane są botaniki, przede wszystkim japońskie gatunki cytrusów: yuzu, hyūganatsu i hebess, ale też czerwony pieprz sanshō czy imbir. W aromacie dużo dzięgla, jałowiec, lubczyk, pietruszka. W smaku pietruszka, seler, cytryny. Finisz daje wrażenie posmaku jakbyśmy zjedli wędzonego łososia z cytryną. Moc – 47,3%.

Van Gogh Gin

holenderski gin, który zadebiutował w 1999 roku, uzupełniając ofertę wódek pod tą samą marką. Bazowy spirytus jest z trzech zbóż: pszenica, jęczmień i kukurydza. Botaniki redestylowane najpierw w kolumnie, potem jeszcze w alembiku. Są tu: migdały, dzięgiel, cynamon, kolendra, pieprz kubeba, aframon madagaskarski, irys, lukrecja, skórki cytryny i jagody jałowca. Pierwotnie był butelkowany z mocą 47%, niestety, potem obnizono do 40%. W aromacie: pomarańcze, limonki, cytryny, imbir i dzięgiel. Smak oranżady w proszku cytrynowej. Podobnie finisz, oranżada w proszku i dzięgiel.

Cape Fynbos

gin produkowany w RPA. Czterokrotnie destylowany w miedzianym alembiku. Bazowy alkohol uzyskiwany jest z białych winogron. Następnie są macerowane, perkolowane i redestylowane 33 lokalne botaniki z regionu Fynbos, m.in.: lokalny jałowiec, zioła, skórki pomarańczy, goździki, miód, polne kwiaty, dzikie owoce, przyprawy korzenne, w tym biały pieprz. Każda butelka jest ręcznie butelkowana i etykietowana na miejscu w destylarni Paarl. W aromacie dużo jałowca, mniszek lekarski, mięta, tymianek, majeranek, bardzo delikatnie dzięgiel. W smaku bardzo słodko, dużo słodkiego jałowca i cynamonu, gałka muszkatołowa. Finisz zdecydowanie za słodki i zbyt korzenny, choć ma ostry pazur jałowca, pieprzu i kardamonu. Moc – 45%. Dostępna jest także bardziej cytrynowa Cape Fynbos Citrus Edition.