Adler

marka produkowanego w Berlinie ginu, ma on jednak głęboki jałowcowo-słowdowy smak, który bardziej przypomina alkohole typu Steinhäger, czyli niemieckie jałowcówki niż typowu angielski dry gin (jak napisano na butelce). Przed drugą destylacją do alkoholu dodawane są m.in. kminek, skórki cytryny czy lawenda, co czyni go jeszcze bardziej łagodnym i złożonym trunkiem. Oferowany od 1874 roku według receptury prof. Ulfa Stahla, ma 42%. Właścicielem marki jest spółka rodzinna Schroff i Stahl – Die Preussische Spirituosen Manufaktur, a pod nazwą Adler z ciężkim niemieckim orłem na etykiecie butelkuje także czystą wódkę.

Czytaj więcej

Brinjevec

(Brinovec) – jeden z najlepszych jałowcowych alkoholi, zupełnie różny od ginu czy Borowiczki, lekko wytrawny, gorzko-słodki, intensywnie ziołowy, ciemnego zabarwienia nadają mu wykorzystane jagody jałowca. Produkowany w Słowenii przez kilka firm (m.in.: Dana, Klanšek, Kmetija Matic, Kartuzija Pleterje), mocny – od 40 do 50%. Wytwarzany także regionalnie w słoweńskim regionie Kras – w lokalnych gospodarstwach – tzw. Kraški Brinjevec, wytwarzany wedle XVIII wiecznej receptury, z wykorzystaniem samych jagód jałowca, dość drogi (ok. 30 euro za litrową flaszkę kupowaną u chłopa). Bardziej znani producenci odmiany Kraški Brinjevec to: Kraševka i Budič (mają swoje strony WWW).

Czytaj więcej