Metody degustacji alkoholi leżakowanych

28 maja w My Story Gdynia Hotel odbędzie się degustacja prowadzona przez Tomasza Milera. Do spróbowania będą: armagnac Bas Armagnac Intemporel 12 ANS, cognac Jean Fillioux Tres Vieux XO, calvados Roger Groult „12 Ans D’Age”, rum Zacapa 23 yo, whisky Glenkinchie 12 yo, wódka ziemniaczana MILER Spirits. Koszt degustacji: 199 zł. Adres: aleja Zwycięstwa 14, Gdynia. Godz. 12.01. Link do wydarzenia.https://krest.pl/pl/degustacje/degustacja-gdynia0522?utm_source=sib&utm_medium=newsletter&utm_campaign=miler_tour_0422&utm_term=gdynia

Metody degustacji alkoholi leżakowanych

23 kwietnia w hotelu Hilton Warsaw City odbędzie się degustacja prowadzona przez Tomasza Milera. Do spróbowania będą: armagnac Bas Armagnac Intemporel 12 ANS, cognac Jean Fillioux Tres Vieux XO, calvados Roger Groult „12 Ans D’Age”, rum Zacapa 23 yo, whisky Glenkinchie 12 yo, wódka ziemniaczana MILER Spirits. Koszt degustacji: 199 zł. Adres: ul. Grzybowska 63, Warszawa. Godz. 15.00. Więcej informacji pod linkiem.https://krest.pl/pl/degustacje/degustacja2-warszawa0422?utm_source=sib&utm_medium=newsletter&utm_campaign=miler_tour_0422&utm_term=warszawa2

Roger Groult Pays d’Auge Age d’Or

Najmłodsze destylaty w tym kupażu mają ponad 20 lat, najstarsze ponad 60 lat. Destylacja w szarentejskich alembikach. Intensywny zapach pieczonych jabłek, śliwek, marcepanu, lukrecji, ciasta ze śliwkami. Smak delikatny – pieczone jabłka – gorzkie i słodkie. Dalej: śliwki, brzoskwinie, morele. Finisz słodki: lukier, marcepan, rodzynki, suszone morele i bardzo słodkie jabłka. Elegancki, zrównoważony, doskonały calvados, butelkowany z mocą 41%. W ofercie Krest.pl.

Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Hine Angels

Jest to trzecia butelka w nowej serii Christian Drouin Experimental. Calvados z apelacji Pays d’Auge, po siedemnastu latach trafił na dodatkowe 6 miesięcy do trzech starych beczek po koniaku Hine. Christian Drouin twierdzi, że ten czas wystarczył, by calvados zabrał więcej tanin oraz nut kwiatowych typowych dla koniaków Hine. Wyszło na cały świat 1296 butelek, moc – 43%. W zapachu jest bardzo dużo jabłek, pieczonych jabłek, nieco lukru, nuty octanowe i dużo starej beczki, taniny idące w kierunku aromatycznego tytoniu, ale też w nuty rumowe, waniliowo-korzenne. Smak cierpki, kwaśne jabłka, trochę gorzkich jabłek, tytoń, wytrawna herbata, skóra, śliwki. Finisz długi, bardzo owocowy, to są pieczone lub przejrzałe owoce jabłek, gruszek oraz nuty słodkie – lukier, korzenne – imbir, ziołowe – dzięgiel, macierzanka, lekko tymianek. Rewelacyjny calvados.

Podróż przez dekady dekady z Christian Drouin

Moja ostatnia prywatna degustacja to cztery roczniki kalwadosów Christian Drouin, Vintage: 1991, 1981, 1971, 1961… Podróż w przeszłość, krok po kroku co dziesięć lat wstecz… Najstarszy ich kalwados jaki miałem okazję próbować, to Vintage 1939, ale to było dawno temu, podczas wizyty u rodziny Drouin w ich pięknym domu w Normandii. Natomiast te cztery piękne butelki są jak najbardziej do kupienia w Polsce, w ofercie M&P.

Czytaj więcej

Rośnie sprzedaż kalwadosu

Sprzedaż kalwadosu na świecie e 2019 roku wzrosła o 8,7%, informuje L’Interprofession des Appellations Cidricoles (IDAC). Łącznie sprzedano 5,08 mln butelek trunku z Normandii, z czego ponad połowę we Francji. Patrząc na apelacje kalwadosu sprzedaż rozkładała się następująco: 71% Calvados AOC, 28% Calvados Pays d’Auge AOC i 1% Calvados Domfrontais AOC. Pod względem wieku natomiast podział sprzedaży był następujący: VS – 62%, VSOP – 23%, XO – 15%. Region Calvados w Normandii to 8000 ha sadów, 3 mln drzew i ok. 10 mln pszczół, które je zapylają.

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej