Rośnie sprzedaż kalwadosu

Sprzedaż kalwadosu na świecie e 2019 roku wzrosła o 8,7%, informuje L’Interprofession des Appellations Cidricoles (IDAC). Łącznie sprzedano 5,08 mln butelek trunku z Normandii, z czego ponad połowę we Francji. Patrząc na apelacje kalwadosu sprzedaż rozkładała się następująco: 71% Calvados AOC, 28% Calvados Pays d’Auge AOC i 1% Calvados Domfrontais AOC. Pod względem wieku natomiast podział sprzedaży był następujący: VS – 62%, VSOP – 23%, XO – 15%. Region Calvados w Normandii to 8000 ha sadów, 3 mln drzew i ok. 10 mln pszczół, które je zapylają.

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Calvados

Z niejadalnych owoców w wyniku fermentacji powstaje mało pijalny, albo niepijalny napój, który po destylacji staje się czymś tak smacznym, pachnącym, że aż dziw bierze, że po fermentacji Francuzi nie rezygnują z dalszej obróbki. Mowa o kalwadosie, głównym bohaterze najnowszej książki Łukasza Gołębiewskiego. Książki łączącej swadę przewodnika turystycznego po regionie z filozoficzną dysputą o najsłynniejszej wódce z jabłek. I tu kolejna ciekawostka, gros kalwadosu to niekoniecznie jabłka w nadmiarze, ale raczej gruszki.

Czytaj więcej

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej

D’Estou

kalwados o ostrym aromacie – kwaśne jabłka i ocet jabłkowy oraz o tanicznym, gorzkim smaku (gorzkie jabłka, tytoń, skóra). Właścicielem marki jest firma Vasconia S.A.R.L. z Ayguetine w Gaskonii, producent armaniaków. Produkowany wyłącznie młody, dwuletni – Fine.

Degustacja kalwadosów Louis de Lauriston

13 grudnia o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na niezwykłą degustację kalwadosów z piwnic Les Chais des Calvados Comte Louis de Lauriston w Domfront, a także pommeau – orzeźwiającego likieru na bazie kalwadosu. Apelacja Domfrontais jest o tyle wyjątkowa, że do produkcji kalwadosów w większości używa się gruszek, a nie jabłek. Perłą wieczoru będzie kalwados Hors D’Age Louis Lauriston, wielokrotnie nagradzany, kupaż starych eau-de-vie z najlepszych beczek.

Trunki wieczoru to:
Calvados Fine Louis Lauriston
Calvados Reserve Louis Lauriston
Calvados VSOP Louis Lauriston
Calvados Hors D’Age Louis Lauriston
Pommeau Louis Lauriston

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-calvados-louis-de-laurinston-178.html

Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej