ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Calvados

Z niejadalnych owoców w wyniku fermentacji powstaje mało pijalny, albo niepijalny napój, który po destylacji staje się czymś tak smacznym, pachnącym, że aż dziw bierze, że po fermentacji Francuzi nie rezygnują z dalszej obróbki. Mowa o kalwadosie, głównym bohaterze najnowszej książki Łukasza Gołębiewskiego. Książki łączącej swadę przewodnika turystycznego po regionie z filozoficzną dysputą o najsłynniejszej wódce z jabłek. I tu kolejna ciekawostka, gros kalwadosu to niekoniecznie jabłka w nadmiarze, ale raczej gruszki.

Czytaj więcej

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej

D’Estou

kalwados o ostrym aromacie – kwaśne jabłka i ocet jabłkowy oraz o tanicznym, gorzkim smaku (gorzkie jabłka, tytoń, skóra). Właścicielem marki jest firma Vasconia S.A.R.L. z Ayguetine w Gaskonii, producent armaniaków. Produkowany wyłącznie młody, dwuletni – Fine.

Degustacja kalwadosów Louis de Lauriston

13 grudnia o godz. 19.00 zapraszamy do Bar & Books (Wąski Dunaj 20, Warszawa) na niezwykłą degustację kalwadosów z piwnic Les Chais des Calvados Comte Louis de Lauriston w Domfront, a także pommeau – orzeźwiającego likieru na bazie kalwadosu. Apelacja Domfrontais jest o tyle wyjątkowa, że do produkcji kalwadosów w większości używa się gruszek, a nie jabłek. Perłą wieczoru będzie kalwados Hors D’Age Louis Lauriston, wielokrotnie nagradzany, kupaż starych eau-de-vie z najlepszych beczek.

Trunki wieczoru to:
Calvados Fine Louis Lauriston
Calvados Reserve Louis Lauriston
Calvados VSOP Louis Lauriston
Calvados Hors D’Age Louis Lauriston
Pommeau Louis Lauriston

Wstęp: bilety przy przedpłacie – 40 zł, w barze w dniu imprezy – 60 zł, liczba miejsc limitowana do 25 osób.
Zakup biletów: www.barandbooks.pl/warsaw/events_tim-calvados-louis-de-laurinston-178.html

Zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Kobiety i wino z M&P i Niedźwiedziem

8 listopada w Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie odbędzie się degustacja gęsiny w towarzystwie cydru, kalwadosu i wina. W menu: pasztet z gęsich wątróbek, półgęsek z piernikiem i soczystą gruszką, gęsie udo, gęsia pierś z lekko słodką i dymną suską sechlońską, a na deser sernik. Do dań odpowiednio dopasowane trunki. Jako aperitif Cidre Brut Louis Lauriston, skomponowany z ponad 50 odmian jabłek, dalej Weinbiet Riesling Classic 2015, Langwedockie Syrah Rose, Arrogant Frog Ribet Pink, Pinot Noir Maurice Scheller, Cabernet Franc Chinon Bernard Baudry Les Grezeaux, Beres Tokaji Szamorodni Edes. Na koniec kalwados.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Ferme de Félicité

gospodarstwo znajduje się w Bessin, tuż przy plażach na których 6 czerwca 1944 roku wylądowały wojska alianckie. Prowadzą je Claire i Sébastien, którzy zajmują się uprawą zbóż, hodowlą krów i wytwarzaniem różnego rodzaju trunków na bazie jabłek. Sady jabłoni obejmują 10 ha, z czego 6 ha zajmuje odmiana basses, reszta obsadzona jest wysokimi odmianami. Firma jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Degustacja kalwadosów Louis de Lauriston

Do degustacji kolekcji kalwadosów Louis de Lauriston (a właściwie jej wycinka) przystąpiłem w magazynie beczek firmy, w Domfront, w towarzystwie mistrza poiwnic, Guillaume Drouina. Zaczęliśmy od beczek, potem przeszliśmy do butelek. Firma skupia 40 gospodarstw, które dostarczają alkohol, w sezonie zbioru jabłek korzystając z mobilnej destylarni. Ich kalwadosy destylowane są jednokrotnie, robione w 50-70% z normandzkich gruszek, a w mniejszości z jabłek, zbieranych z ziemi – dojrzałych, które spadły z drzew. Magazyny w Domfront można zwiedzać, jest tu też przewoźny aparat do destylacji, na miejscu odbywają się degustacje. W piwnicach dojrzewają destylaty zarówno zupełnie świeże, jak i najstarsze jakie zachowały się w regionie – jeszcze z czasów, kiedy było to bimbrownictwo, czyli z lat 60. XX wieku. Miałem okazję próbować m.in. rocznik 1963 z beczki oraz roczniki 1958 i 1959 z butelek, są doskonałe. Proces starzenia zaczyna się w wielkich dębowych beczkach, potem w mniejszych, używanych, także po słodkich winach jak sherry, ale też po koniaku. Firma nie używa niemal w ogóle nowych beczek, jest ich zaledwie kilka dla celów eksperymentalnych.

Czytaj więcej

Dauphin

destylarnia leży w Coquainvilliers, w samym sercu regionu Pays d’Auge. Nazwa Dauphin, oznaczająca dosłownie Delfin, wywodzi się od tytułu jaki był nadawany we Francji od 1349 do 1830 roku najstarszemu synowi króla. Wcześniej był zwierzęciem w herbie, a od 1150 roku przydomkiem władców Dolnej Burgundii. Kalwadosy Dauphin to aż 20% sprzedaży z regionu Pays d’Auge, choć nie jest to trunek wyrafinowany. Głównie trafiają do niemieckich marketów. W ofercie: Fine, VSOP i Hors d’Age – wszystkie o mocy 40%.