Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Francuskie wina i winiaki

10 września w Leonardo Royal Hotel Warsaw odbyła się wielka degustacja win i mocnych alkoholi z Francji. Gości zaprosił Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O., francuski eksporter wina, zaopatrujący w wina m.in. francuskie sieci hipermarketów w Polsce, posiadający w portfolio ponad 2500 etykiet win. Podczas warszawskiego spotkania reprezentowane były wszystkie regiony winiarskie Francji, z: Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Korsyki, Langwedocji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Roussilon, Szampanii czy Sabaudii, a także z: Argentyny, Hiszpanii, Libanu czy Urugwaju. Do spróbowania było ponad 150 win. Ponadto m.in. koniaki i pinneau des Charentes z Domaine Vinet-Delpech (w tym dwudziestopięcioletni koniak Delpech Fougerat XO), armaniaki z regionu BAS-Armagnac (wśród nich dwudziestopięcioletni Fabien), znakomite genièvre z francuskiej Flandrii (m.in. butelkowany z mocą beczki z destylarni Houlle), francuskie likiery, pastis z destylarni Janot oraz wiele tańszych, massmarketowych trunków – zestawiane we Francji szkockie blendy, gin, wódka, brandy.

Frapin Brogerolle Grande Champagne 1993

bardzo dziwna edycja – wedle informacji z etykiety zgodnie z apelacją Cognac nie powinien mieć w nazwie słowa „cognac”. Butelkowany w 2011 roku, według informacji na etykiecie był leżakowany i butelkowany w Wielkiej Brytanii, selekcjonowany przez Pepi Mongiardino, tylko 234 butelki (moc – 43%). Jako dystrybutor podana jest firma Moon Import, znana z rynku włoskiego. Pomijając jednak wątpliwości apelacyjne, jest to bardzo dobry trunek. W aromacie: rodzynki, figi, tytoń, skóra, cynamon. W ustach bardzo cierpki, bardzo dużo tytoniu, przez cierpkość wydaje się być mocniejszy. W finiszu (długim): tytoń, sól, lukrecja, orzechy, drożdże.

XO = 10YO

Od kwietnia obowiązują nowe regulacje dotyczące oznaczeń XO dla francuskich alkoholi z apelacjami Cognac i Armagnac. Wcześniej minimalny wiek dla oznaczenia XO wynosił sześć lat. Wcześniejsze butelkowania młodszych destylatów z oznaczeniem XO mogą nadal być w obrocie aż do skończenia zapasów.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries

25 kwietnia odbędzie się w Warszawie dziesiąta edycja imprezy French Wine Discoveries. Producenci z Francji i firma Wine 4 Trade zapraszają w godz. 11.00-17.00 przedstawicieli branży do hotelu Regent (ul. Belwederska 23). Będą winiarze m.in. z Szampanii, Doliny Rodanu, Doliny Loary, Prowansji, ale także destylarnie – armaniaków (Picardon) i koniaków (Vinet Delpech).

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Grupa Campari przejęła koniak Bisquit

Za 52,5 mln euro Grupa Campari odkupiła markę, destylarnię i zapasy koniaku Bisquit od południowoafrykańskiej spółki Distell Koniak ten produkowany jest w Jarnac od 1819 roku, firmę założył, dwudziestoletni Alexandre Bisquit – podróżnik, handlarz solą i polityk, przez krótki czas burmistrz Jarnac. Firma wytwarzała w tamtym czasie własne beczki. Marka pozostawała w rękach rodziny do 1965 roku, kiedy sprzedano ją Paulowi Ricard, znanemu z marki pastisu Ricard (później firma połączyła się ze swoim wielkim konkurentem, tworząc koncern Pernod Ricard). Ricard przeniósł produkcję Bisquit z Jarnac do Lignières, gdzie wybudował wielką destylarnię z 64 alembikami. Wpłynęło to niewątpliwie na styl tego koniaku, który stał się bardziej przemysłowy. Majątek ziemski w Rouillac zajmuje aż 200 ha. Posiadłość okolona jest wiekowym parkiem, jest tu też wspaniała posiadłość – neorenesansowy zameczek z XIX wieku. Wersje VS i VSOP trafiły do sieci dyskontowych, co nie buduje marki. W marcu 2009 roku grupa Pernod Ricard sprzedał markę Bisquit, nowym właścicielem stała się wywodząca się z RPA Grupa Distell. Bisquit Prestige, a zwłaszcza Bisquit XO (ponad 50 lat spędzonych w dębie) to jednak koniaki z najwyższej półki, o zaskakująco ożywczych, jak na wiekowe trunki, owocowych nutach. Ciekawostką było odkrycie w 1998 roku, we wnętrzu niemieckiego wraku zatopionego przez Rosjan w 1916 roku, starych butelek zawierających koniak Bisquit z tamtych czasów. Butelkują także koniaki pod marką Château de Lignières.

Czytaj więcej

Reflets de France

marka sieci Carrefour, która prezentuje ponad 200 produktów spożywczych ze wszystkich regionów Francji: sery, wędliny i pasztety, ciasta i słodycze, różne przetwory itd, w tym także alkohole. Z mocnych alkoholi są tu trunki niezłej klasy (zwykle co najmniej XO) w bardzo dobrej cenie – koniak, armaniak, kalwados, rum, likiery owocowe i ziołowe, a we Francji także destylaty owocowe (np. Eau de Vie de Poire d’Alsace) i mistele z apelacjami (np. Floc de Gascogne czy Pommeau de Normandie).

Czytaj więcej

Nowe oznaczenia apelacji koniaku

Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), czyli organizacja nadzorująca przestrzeganie zasad apelacji Cognac, pokazało nową wizualizację oznaczenia trunków. Projekt graficzny przygotowało studio Be-Poles z Paryża. Przedstawia w formie ikony mapę regionu apelacji, a proste litery wykonano klasyczną czcionką garmond. Ten krój druku został opracowany w XVI wieku przez Claude’a Garamonda. W tym samym mniej więcej czasie koniak przeistoczył się z trunku regionalnego w produkt eksportowy i zaczął podbijać świat. Producenci nie maja obowiązku posługiwania się znakiem słowno-graficznym, który sugeruje BNIC. W praktyce nowe logo znajdzie się przede wszystkim we wszystkich folderach turystycznych, katalogach, na mapach i tablicach informacyjnych, których przygotowanie finansuje BNIC.

Degustacja koniaków R. Delisle

Marka koniaków zestawianych obecnie dla firmy dystrybucyjnej Hawkins Distribution. Winnice należą do rodziny Cabanne, która od sześciu pokoleń zajmuje się destylacją koniaków, od 1686 roku. Mają 70 ha winnic w regionach Petite Champagne i Fins Bois, destylują głównie winogrona ugni blanc. Początkowo dostarczali eau-de-vie głównie do kupaży Courvoisier i Grand Marnier. Od lat 60. XX wieku butelkują pod marką R. Delisle. Destylują w 17 niewielkich aparatach, łącznie rocznie produkują ok. 6500 hl eau-de-vie, 2 mln butelek. Na szczególną uwagę zasługuje ich kolekcja rocznikowych koniaków z Fins Bois, butelkowanych z mocą beczki. Są to roczniki 1965 i 1975. Ponadto mają w ofercie klasyczne: VS, VSOP, XO i ciężki, tytoniowy koniak XO Club Cigare Grande Champagne. Poza tym ostatnim, styl destylatów Delisle cechuje łagodny, bakaliowy aromat – rodzynki, figi, suszone śliwki. Ponadto butelkują Pineau des Charentes Blanc (z winogron Ugni Blanc, Montils i Colombard) oraz Rosé (z winogron Merlot i Cabernet). Do rodziny Cabanne należą także zapasy starych koniaków (ok. 4000 hl) butelkowanych jako Héritage Marie Domain, z winnic założonych w 1806 roku. To drogie i bardzo eleganckie edycje.

Czytaj więcej

FC XO

Fondberg Cognac, butelkowany dla firmy Fondberg & Fondberg AS ze Szwecji przez kooperatywę C.GE.V.F. z Cognac. Moc – 40%. W nosie fiołki i tytoń, co by wskazywało, że to kupaż eau-de-vie z Borderies i Grande Champagne. W ustach bardzo delikatny, nuty lukrecjowe, nadal dużo fiołków, tytoń zniknął. Finisz słodki – deserowe winogrona, średnio długi.

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Château de Lignières

posiadłość ziemska w regionie Charente z neorenesansowym zameczkiem w Rouillac z 1872 roku i ogromnym areałem winnic. Od początku budowana z myślą o destylarni koniaku, jej właścicielem była firma Rémy Martin. W 1892 roku została wyposażona w osiem alembików o pojemności po 1500 l każdy. Zbudowano piętrowe piwnice do leżakowania beczek. W 1965 roku posiadłość i destylarnię kupiła fima Cognac Bisquit. W 1974 roku rozbudowano destylarnię, wstawiono m.in. nowe kadzie do fermentacji oraz 56 alembików o pojemności 2500 l, sterowanych komputerowo. Produkowny jest tu m.in. znany koniak  Bisquit, który od 2009 roku należał do Pernod Ricard, a od 2009 roku jest własnością wywodzącej się z RPA Grupy South African Distell. Tradycje produkcji koniaku w tym miejscu siegają jednak XIX wieku, tutaj eau-de-vie destylował Rémy Martin. Są tu także piwnice i zakład bednarski. Powstaje tu także marka koniaku o nazwie takiej samej jak posiadłość – Château de Lignières. Całość produkcji dla tej marki odbywa się na winnicy Avanat, od zbioru i prasowania winogron, przez fermentację po destylację, starzenie w beczkach i butelkowanie, co jest rzadkością. Jest tu 205 ha winnic. Pod marką Château de Lignères Bisquit butelkuje dwa koniaki – Vieille Réserve Privée oraz 10 Ans. Aromat koniaku jest bardzo delikatny, kwiatowy, z nutą moreli i orzechów włoskich oraz migdałów. Smak również jest niezwykle delikatny, choć tu pojawia się ostrzejsza nutka tytoniu, trochę kawy, głównie są to jednak kwiaty. Finisz krótki, nieco trawiasty i migdałowy.

Czytaj więcej