François Voyer M&P

unikatowa edycja, koniak z jednej beczki, wyselekcjonowanej dla M&P. Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2019, z mocą beczki 57,4%. W aromacie: toffi, gruszki, jabłka, rodzynki, dość rześki, ale też spore uderzenie alkoholu, którego w koniaku się nie spodziewamy. Głębiej, po napowietrzeniu pojawia się bukiet pieczonych jabłek z cynamonem. W ustach gorzki (głóg) i słodki (soczysta morela, gruszka), do tego nuty kwiatowe, muszkatowe, migdałowe. Przyjemny, słodki, brzoskwiniowo-morelowy finisz, nuty pomarańczy, mandarynek, powideł wiśniowych, śliwkowych.

Hardy Legend 1863

w 1863 roku Anthony Hardy stworzył własna markę koniaku w stolicy regionu, mieście Cognac. Ten kupaż różnych eau-de-vie ma aromat brzoskwini, moreli, hibiskusa, lekko tytoniu, bakalii. Smak wypełniony morelą i brzoskwinią, nuty pomarańczy, grejpfrut. W finiszu cierpkość tytoniu, gorzkiej herbaty i słodycz moreli, muszkatowych winogron, pieprzność nasturcji. Bardzo elegancko ułożony koniak. Polskim dystrybutorem koniaków Hardy jest Cerville Investments.

Koniaki ABK6 w Kita Koguta

30 września w Kita Koguta odbyła się prezentacja koniaków ABK 6. Markę stworzył Francis Abecassis, jako koniak dla młodszych konsumentów – o lżejszym smaku, z nowoczesną butelką, nazwą nawiązującą do komunikatów tekstowych. Abecassis promuje picie tych koniaków w nietypowy sposób, mocno schłodzonych, ma nawet specjalną wersję białego ABK6 Ice Cognac. Destylowany w Domaine de Chez Maillard, która w ofercie ma także koniaki Leyrat i Reviseur. Należy do nich 250 hektarów winnic, firma mieści się w miejscowości Claix i jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Hennessy Paradise Imperial

stworzony w 2011 roku przez Yanna Fillioux, Hennessy Paradis Imperial składa się z wyselekcjonowanych najlepszych beczek z różnych roczników, niektóre z wchodzących w skład kupażu eau-de-vie pochodzą jeszcze z XIX wieku. Złocona kryształowa karafka podkreśla unikatowość trunku. Aromat subtelny i delikatny – jabłka, pieczone jabłka, tytoń, skóra i cynamon, do tego egzotyczne drewno, lekko liście wiśni. W smaku taniczne, orzechy włoskie, gorzkie i kwaśne jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, hibiskus, bergamotka. Finisz bardzo korzenny, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, sencha, sok z wiśni, migdały, skórka pomarańczy.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Ciekawa kolekcja koniaków Augier

Augier to bardzo stary dom koniakowy, założony przez rodzinę Augier w 1643 roku. Obecnie marka oraz firma Augier Freres należy do grupy Pernod Ricard, a jej zapasami zarządza Martell. Augierowie byli spokrewnieni z Martellami i przez wiele lat firmy współpracowały ze sobą.
W ostatnich latach do sprzedaży trafiało bardzo niewiele koniaków z etykietami Augier, większość szła do kupaży Martella. Do niedawna dostępne były jedynie dwie wersje: VS i XO. Tym bardziej ucieszyła mnie i zainteresowała zupełnie nowa kolekcja trzech koniaków sygnowanych tą starą marką. Do degustacji zasiadłem w spokojny czwartkowy wieczór w Domu Whisky.

Czytaj więcej

RumNac

butelkowany z mocą 40% przez znaną francuską firmę Vinet Delpech SAS, trunek jest nowatorskim blendem rumów z Jamajki i Barbadosu oraz koniaku klasy VSOP. Jak reklamuje producent – stworzony do cygar. Aromat owocowo-ziołowy, nuta septyczna, nafta. W smaku bardzo dużo rumów w stylu angielski, do tego pomarańcze, morele, mirabelki. Finisz słodki, dużo moreli, brzoskwinie, słodkie śliwki, mandarynki.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Degustacja koniaków Prunier

8 lutego Szkoła Sommalierów zaprasza na degustację koniaków Prunier. Do spróbowania: VS, VSOP, VSOP Grande Champagne, 20YO, XO Very Old Grande Champagne. Na rozgrzewkę zostanie podany calvados i mała degustacyjna niespodzianka. Szkolenie poprowadzi Monika Bielka-Vescovi oraz Piotr Kuźnia z Dionizos Sklep Winiarski. Zapisy: monika@szkolasommelierow.com. Bilet: 150 zł. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce: ul. Pijarska 17, Kraków. Godz. 19-21.00.

Courvoisier VSOP Le Voyage de Napoleon

ta edycja VSOP najbardziej znanego koniaku z Jarnac, jest mieszanką eau-de-vie z czterech różnych regionów produkcji koniaku – Grande i Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. Aromat słodki, ale jednocześnie ciężki: rodzynki, suszone morele, figi, tytoń, suszone zioła. W ustach – orzechy włoskie, daktyle, dużo tytoniu, dębina, odrobina gorzkiej czekolady. Złożony, ale brakuje mu głębi i długiego finiszu. Posmak jest bakaliowy, niewiele więcej. Moc – 40%.

Bache Gabrielsen American Oak

trunek przez 3,5 roku leżakował w beczkach z francuskiego dębu Limousin o pojemności 350 l, a następnie dodatkowo przez pół roku w beczkach z nowego amerykańskiego dębu. W 100% są to winogrona ugni blanc z regionu Fins Bois. Amerykański dąb dał dużo ciekawych tannin, aromaty: brzoskwiń, morele, banany, ananas, przyprawy korzenne. Smak słodki, sporo ananasa, bardzo słodkie winogrona, banany. Finisz bardzo bananowy. Ciekawy koniak, który z jednej strony oddaje charakter winogronowego destylatu, z drugiej – wnosi zupełnie inne nuty w porównaniu do klasycznej wersji Bache Gabrielsen VS. Butelkowany z mocą klasyczną, 40%.