Courvoisier VSOP Le Voyage de Napoleon

ta edycja VSOP najbardziej znanego koniaku z Jarnac, jest mieszanką eau-de-vie z czterech różnych regionów produkcji koniaku – Grande i Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. Aromat słodki, ale jednocześnie ciężki: rodzynki, suszone morele, figi, tytoń, suszone zioła. W ustach – orzechy włoskie, daktyle, dużo tytoniu, dębina, odrobina gorzkiej czekolady. Złożony, ale brakuje mu głębi i długiego finiszu. Posmak jest bakaliowy, niewiele więcej. Moc – 40%.

Bache Gabrielsen American Oak

trunek przez 3,5 roku leżakował w beczkach z francuskiego dębu Limousin o pojemności 350 l, a następnie dodatkowo przez pół roku w beczkach z nowego amerykańskiego dębu. W 100% są to winogrona ugni blanc z regionu Fins Bois. Amerykański dąb dał dużo ciekawych tannin, aromaty: brzoskwiń, morele, banany, ananas, przyprawy korzenne. Smak słodki, sporo ananasa, bardzo słodkie winogrona, banany. Finisz bardzo bananowy. Ciekawy koniak, który z jednej strony oddaje charakter winogronowego destylatu, z drugiej – wnosi zupełnie inne nuty w porównaniu do klasycznej wersji Bache Gabrielsen VS. Butelkowany z mocą klasyczną, 40%.

Wieczór z koniakami Hardy

11 października w eleganckich wnętrzach restauracji Dom Polski odbyła się prezentacja koniaków Hardy, które pojawiły się jako nowość w ofercie Cerville Investments. Masterclass prowadziła Nathalie Egreteau, a po degustacji koniaków goście zostali zaproszeni na uroczystą kolacje, która przeciągnęła się do późnych godzin nocnych. Przy deserach Nathalie zaprezentowała prawdziwy skarb, 75-letni koniak Hardy Noces d’Albâtre, który był niewątpliwie wielką gwiazdą tego miłego wieczoru.

Czytaj więcej

Trzy dni z M&P

W tym roku Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P trwać będzie trzy dni i wykroczy poza Warszawę. Po raz pierwszy wydarzenia festiwalowe odbędą się także w Katowicach. W piątek, 19 października w godz. 14.-21.00, odbędą się degustacje w Królestwo Rondo (ul. Gen. Józefa Ziętka 1, Katowice). W środę i czwartek (17-18.10) będzie zaś miała miejsce dwudniowa impreza w warszawskiej Fortecy (ul. Zakroczymska 12) prezentowane będą najpierw wina, potem następnego dnia mocne alkohole, obydwa dni w godz. 12.-20.00. To już dziewiąta edycja imprezy, która jest okazją do zapoznania się z niemal pełną ofertą importową sieci sklepów M&P – to łącznie ponad 1500 win i kilkaset mocnych alkoholi w jednym miejscu. Na stoiskach będzie można spotkać przedstawicieli i właścicieli winnic, winiarni i destylarni z całego świata.

Festiwal Vininova w Katowicach

13 września firma Vininova zorganizowała w Katowicach jednodniowy festiwal win i mocnych alkoholi z ich portfolio. Impreza odbyła się w luksusowych wnętrzach hotelu Metropol, a uczestniczyli w niej przedstawiciele producentów z całego świata – około 70 przedstawicieli na 60 stoiskach. Importer pokazał całe swoje portfolio, blisko 600 win i ponad 100 mocnych alkoholi.
Skupiliśmy się na osobnej sali, w której zaprezentowano spirytualia. Były tu marki: Mamont Vodka, Langley’s Gin, Mezan Rum, Doorly’s Rum, Hacienda de Chihuahua Sotol, Lunazul Tequila, whisky: Tamdhu, Glengoyne, Smokehead, Muirhead’s, Wemyss Malts, Heaven Hill, Evan Williams, Elijah Craig, koniaki Bache Gabrielsen, armaniaki Clos Martin, likiery Mozart czy grappy Nonino. Były też wina wzmacniane, likierowe i sake.

Czytaj więcej

Francuskie wina i winiaki

10 września w Leonardo Royal Hotel Warsaw odbyła się wielka degustacja win i mocnych alkoholi z Francji. Gości zaprosił Patrick Ducrocq, właściciel firmy D.D.C.O., francuski eksporter wina, zaopatrujący w wina m.in. francuskie sieci hipermarketów w Polsce, posiadający w portfolio ponad 2500 etykiet win. Podczas warszawskiego spotkania reprezentowane były wszystkie regiony winiarskie Francji, z: Alzacji, Bordeaux, Burgundii, Korsyki, Langwedocji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Roussilon, Szampanii czy Sabaudii, a także z: Argentyny, Hiszpanii, Libanu czy Urugwaju. Do spróbowania było ponad 150 win. Ponadto m.in. koniaki i pinneau des Charentes z Domaine Vinet-Delpech (w tym dwudziestopięcioletni koniak Delpech Fougerat XO), armaniaki z regionu BAS-Armagnac (wśród nich dwudziestopięcioletni Fabien), znakomite genièvre z francuskiej Flandrii (m.in. butelkowany z mocą beczki z destylarni Houlle), francuskie likiery, pastis z destylarni Janot oraz wiele tańszych, massmarketowych trunków – zestawiane we Francji szkockie blendy, gin, wódka, brandy.

Frapin Brogerolle Grande Champagne 1993

bardzo dziwna edycja – wedle informacji z etykiety zgodnie z apelacją Cognac nie powinien mieć w nazwie słowa „cognac”. Butelkowany w 2011 roku, według informacji na etykiecie był leżakowany i butelkowany w Wielkiej Brytanii, selekcjonowany przez Pepi Mongiardino, tylko 234 butelki (moc – 43%). Jako dystrybutor podana jest firma Moon Import, znana z rynku włoskiego. Pomijając jednak wątpliwości apelacyjne, jest to bardzo dobry trunek. W aromacie: rodzynki, figi, tytoń, skóra, cynamon. W ustach bardzo cierpki, bardzo dużo tytoniu, przez cierpkość wydaje się być mocniejszy. W finiszu (długim): tytoń, sól, lukrecja, orzechy, drożdże.

French Wine Discoveries

25 kwietnia odbędzie się w Warszawie dziesiąta edycja imprezy French Wine Discoveries. Producenci z Francji i firma Wine 4 Trade zapraszają w godz. 11.00-17.00 przedstawicieli branży do hotelu Regent (ul. Belwederska 23). Będą winiarze m.in. z Szampanii, Doliny Rodanu, Doliny Loary, Prowansji, ale także destylarnie – armaniaków (Picardon) i koniaków (Vinet Delpech).

ProWein 2018

W tym roku targi w Dusseldorfie odbywają się 18-20 marca. Mocne alkohole będą prezentowane w hali nr 12, oczywiście nie należy zapominać o producentach spirytualiów wkomponowanych w krajowe stoiska. Tegoroczne ProWein pod hasłem „same but different” – po raz pierwszy udostępnią halę dla producentów alkoholi craftowych: destylatów, cydru, piwa. Producentów wyrobów rzemieślniczych będzie można spotkać w pawilonie nr 7.
Miejsce: Messe Düsseldorf GmbH.

Trzecia edycja Whisky & Friends

14 kwietnia w Courtyard by Marriott Warsaw Airport Hotel (Żwirki i Wigury 1), w godz. 11.00-21.00, odbędzie się trzecia edycja festiwalu Whisky & Friends. Organizatorem jest firma M&P Wina i Alkohole Świata, a uczestniczyć będzie ponad czterdziestu wystawców z całego świata – producenci szkockiej, irlandzkiej, francuskiej, japońskiej i amerykańskiej whisky, brandy z Hiszpanii, Włoch i Portugalii, rumy z Dominikany, Indii i Jamajki, grappy, giny, wódki, koniaki, armaniaki, tequile, mezcal i wiele innych znakomitych trunków. Do tego przewidziane są specjalistyczne degustacje Masterclass. Cena biletu na festiwal – 80 zł (zakup przez internet do 12 kwietnia włącznie) lub 100 zł na miejscu w dniu festiwalu. Szczegóły: www.whiskyandfriends.pl.

Grupa Campari przejęła koniak Bisquit

Za 52,5 mln euro Grupa Campari odkupiła markę, destylarnię i zapasy koniaku Bisquit od południowoafrykańskiej spółki Distell Koniak ten produkowany jest w Jarnac od 1819 roku, firmę założył, dwudziestoletni Alexandre Bisquit – podróżnik, handlarz solą i polityk, przez krótki czas burmistrz Jarnac. Firma wytwarzała w tamtym czasie własne beczki. Marka pozostawała w rękach rodziny do 1965 roku, kiedy sprzedano ją Paulowi Ricard, znanemu z marki pastisu Ricard (później firma połączyła się ze swoim wielkim konkurentem, tworząc koncern Pernod Ricard). Ricard przeniósł produkcję Bisquit z Jarnac do Lignières, gdzie wybudował wielką destylarnię z 64 alembikami. Wpłynęło to niewątpliwie na styl tego koniaku, który stał się bardziej przemysłowy. Majątek ziemski w Rouillac zajmuje aż 200 ha. Posiadłość okolona jest wiekowym parkiem, jest tu też wspaniała posiadłość – neorenesansowy zameczek z XIX wieku. Wersje VS i VSOP trafiły do sieci dyskontowych, co nie buduje marki. W marcu 2009 roku grupa Pernod Ricard sprzedał markę Bisquit, nowym właścicielem stała się wywodząca się z RPA Grupa Distell. Bisquit Prestige, a zwłaszcza Bisquit XO (ponad 50 lat spędzonych w dębie) to jednak koniaki z najwyższej półki, o zaskakująco ożywczych, jak na wiekowe trunki, owocowych nutach. Ciekawostką było odkrycie w 1998 roku, we wnętrzu niemieckiego wraku zatopionego przez Rosjan w 1916 roku, starych butelek zawierających koniak Bisquit z tamtych czasów. Butelkują także koniaki pod marką Château de Lignières.

Czytaj więcej