Whisky jak koniak

Trudno w to dzisiaj uwierzyć, ale były czasy (nie tak odległe), kiedy producenci szkockiej whisky próbowali pozyskać klientów odwołując się do wizerunku bardziej prestiżowych koniaków. Oznaczenia na whisky typu V.O. (Very Old) klub napisy Pale Old czy Very Special były na porządku dziennym. Jednym z najbardziej kuriozalnych butelkowań w historii single malt była edycja Aberlour VOHM (Very Old Highland Malt), która była w sprzedaży w latach 80. i 90. XX wieku jako whisky dziesięcio- oraz dwunastoletnia. Współcześnie sytuacja zupełnie się odwróciła i to producenci koniaków zaczęli naśladować butelkowania whisky, wprowadzając oznaczenia wieku, terminy na etykietach w rodzaju single grape czy single estate, a także o nie filtrowaniu na zimno i braku barwienia karmelem.

Lharaud VS Terre et Bois

nowa edycja VS od Lheraud to koniak starszy, ciekawszy niż klasyczna wersja VS. Aromat: brzoskwini, moreli, mango, miodu, skóry, tytoniu, lekko imbiru. Smak bardzo przyjemny, złożony – tytoń, skóra, dużo owoców sadu – morele, nektarynki. Finisz cierpkawy, tytoń, herbata earl gray, bergamotka i jeszcze raz tytoń, a na sam koniec ukłucie imbiru. Jeden z najlepszych koniaków klasy VS. Moc – 40%. W Polsce w ofercie M&P.

Unikatowe beczki François Voyer

22 marca odbyła się niezwykła degustacja François Voyer Cask Experience. Gościem specjalnym wydarzenia był Morgan Moutet, a do spróbowania były koniaki z pojedynczych beczek, najstarszy z 1960 roku, nie rozcieńczony, po 61 latach leżakowania zachował moc 48,1% mocy alkoholu. Była to rzadka okazja spróbowania edycji z beczki tak starego koniaku. Butelka została przygotowana specjalnie na polską degustację, jak wyjawił Morgan Moutet gdyby miała być oferowana do sprzedaży, jej koszt przekraczałby tysiąc euro.

Czytaj więcej

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

Koniec zapisów na degustację François Voyer single casks

Na ponad dwa tygodnie przed degustacją wszystkie bilety zostały sprzedane. Szczęśliwcy, którzy zdążyli kupić bilet, będą mieli okazję spróbowania naprawdę wyjątkowego koniaku. François Voyer 1960 został ściągnięty prosto z beczki, po 62 latach leżakowania ma jeszcze 48,1%, aromat słodko-wytrawny, smak bardzo wytrawny, dużo tytoniu, orzechów, skóry, lukrecji, nieco soli. Finisz bardzo długi i zaskakująco owocowy, jak na tyle lat w beczce, dużo rodzynek, pigwa, suszone morele, skórki pomarańczy. Oprócz rocznika 1960 do spróbowania będą koniaki François Voyer: 2008 (65,8%), 2013 (57,4%) i 2016 (43,9%). Gościem specjalnym będzie Olivier H. Renaud. Degustacja odbędzie się online 22 marca o godz. 19.30.

Cognac François Voyer Single Cask

Zapraszamy 22 marca na niezwykłe wydarzenie. Do spróbowania będą unikatowe koniaki z piwnic François Voyer. Gościem specjalnym będzie Olivier H. Renaud. Region Grande Champagne, koniaki z pojedynczych beczek, roczniki: 1960 (48,1%), 2008 (65,8%), 2013 (57,4%) i 2016 (43,9%). Udział w degustacji – 4 sample po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Francois Voyer Selection Speciale M&P No 2

druga odsłona koniaku zabutelkowanego z jednej beczki dla M&P. Wydestylowany w 2016 roku, zabutelkowany w 2020 z mocą 43,9% (poprzednia edycja miała 57,4% i był to koniak starszy, sześcioletni). Każda butelka jest indywidualnie numerowana. Winogrona są z regionu Grande Champagne, choć lekki, kwiatowy aromat bardziej przypomina koniaki z Borderies. Poza kwiatami bardzo wyraźnie czuć rodzynki, głębiej – wanilia, słodkie śliwki, wiórki kokosowe. W ustach duża wyczuwalność alkoholu, brzoskwinie, morele, delikatnie tytoń, który jest bardziej wyraźny w finiszu. Czujemy też w końcówce aromatyczny tytoń fajkowy, skóra i słodkie nektarynki.

Bardzo stare koniaki na sprzedaż

Jacques Hardy, jeden z właścicieli destylarni Hardy, wystawia na licytację pięć butelek bardzo starych, bardzo unikatowych koniaków z roczników: 1777, 1802, 1812, 1906 i 1914. Każdy ma certyfikat autentyczności, pochodzą z rodzinnego skarbca. Najstarszy pochodzi z destylarni Domaine de la Vie z regionu Grande Champagne, do 1996 roku przechowywany był w beczce, by potem trafić do szklanego naczynia, które chroni przed odparowaniem alkoholu, ale pozwala na dalsze procesy utleniania. Z tego, co pozostało udało się napełnić tylko 12 butelek, z czego siedem zostało już wypitych, pozostało pięć. Koniak z 1802 roku to mieszanka gron folle blanche i colombard z regionu Petite Champagne, rocznik 1812 to te same winogrona, ale pochodzące z Borderies. Aukcja na platformie Whisky.Auction zacznie się 31 stycznia a zakończy 9 lutego.

Wieczór z Remy Martin

Dom Whisky zaprasza 28 stycznia o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Piotr Wesołowski, Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Remy Martin Accord Royal, Remy Martin XO, Remy Martin Carte Blanche No2 (special highlight – limited edition). Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype. Koszt degustacji 680 zł/osoba, a w cenie: butelka Cognac Remy Martin XO Excellence Carafe + 3 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + 2 kieliszki degustacyjne Remy Martin.

150 lat Hennessy XO

Koniak Hennessy XO zadebiutował w butelkach w 1870 roku. Kupaż był wspólnym dziełem panów Maurice Hennessy i Emile Fillioux z przeznaczeniem dla rodziny i najbliższego kręgu przyjaciół firmy. Teraz, z okazji 150-lecia pierwszej edycji XO, Hennessy wypuściła specjalną edycję 150 limited karafek, po 15 tys. euro za sztukę, zaprojektowanych przez architekta Franka Gehry i częściowo przykrytych złotem. Równolegle ukazała się także znacznie tańsza specjalna edycja, także zaprojektowana przez Franka Gehry, bez złota, ale za to za 200 euro.

Pierre de Segonzac Private Collection Lot#1

winogrona wyłącznie ugni blanc, destylacja z osadami drożdżowymi, beczki z limuzynowego dębu 400-500 l. Głównie bardzo stare eau-de-vieux z Petite Champagne, kupażowane z niewielkim dodatkiem koniaków z Grande Champagne, by dodać tanin. Tylko 450 butelek.
Aromat kwiatów, łąk, pól, sadów, gruszki, morele, brzoskwinie, migdały, akacje, czarny bez, delikatnie tytoń. W ustach: tłuste, oleiste, bardzo owocowe, masa brzoskwini, moreli, gruszki, renklody. Finisz to przyjemny balans między słodyczą owoców, a tanicznością – słodki tytoń, cynamon, nuta herbaciana, ale przede wszystkim masa gruszek i moreli.

Camus z ekspedycją karaibską

Camus Caribbean Expedition, to specjalna edycja koniaku, który był starzony podczas oceanicznej podróży oraz na Barbadosie. Dziesięć beczek z czteroletnim trunkiem trafiło na pokład statku De Gallant pod koniec 2018 roku i wyruszyły na Barbados. Po 45 dniach rejsu przybiły do portu Bridgetown, skąd odebrał je Richard Seale, master distiller w Foursquare Distillery. Przez rok maturacja odbywała się w tropikalnym klimacie Karaibów, nabierając aromatów egzotycznych owoców, m.in. bananów i kokosa. Wypuszczono 4500 butelek z mocą 45,3%. Koniak trafi do sprzedaży 1 września w cenie 109 euro za butelkę.

Oliver de Baupréau Cognac

na butelce trzy gwiazdki. Kto dzisiaj stosuje na koniaku oznaczenie gwiazdkowe? Ten, kto się nie przyznaje do tego, że to jego trunek. Tak jest i tym razem, na kontretykiecie jest firma z Bordeaux, a nie z Cognac. Firma, która rozlała to coś dla Carrefour. Zapach alkoholu, w którym krótki czas moczono rodzynki. Plus trochę wanilii, trochę kwiatowości. Bardzo słabo. W smaku więcej rodzynek, skórki jabłek, daktyle, a może i soczyste figi, do tego suchy orzech włoski. Dużo rodzynek i suszone morele w delikatnie słodkim finiszu. Nie dziwię się, że destylator postanowił pozostać anonimowy. Pod tą marką w Carrefour jest też brandy.

Metaxa vs Remy Martin

Dom Whisky zaprasza 8 maja o godz. 18.00 na degustację Metaxa vs Remy Martin. Do spróbowania będą greckie brandy: Metaxa 12*, Metaxa Private Reserve i Metaxa Angel’s Treasure Limited Edition oraz francuskie koniaki: Remy Martin VSOP, Remy Martin Accord Royal 1738 i Remy Martin XO. Spotkanie prowadzi Piotr Wesołowski, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 6 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 268 zł/osoba, a w cenie butelka Metaxa Private Reserve, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Cognac Show online

Tegoroczne targi Cognac Show miały odbyć się w dniach 24-25 kwietnia w londyńskiej Glazier’s Hall. Impreza odbędzie się w tym samym czasie, ale wirtualnie. Za 24,95 funta będzie można otrzymać zestaw degustacyjny i zaproszenie do cyklu spotkań on-line na platformie Zoom. Organizatorem jest sklep internetowy The Whisky Exchange. We współpracy z barem Luciole zaprezentowane zostaną też receptury klasycznych koktajli z koniakiem, Cognac Old Fashioned, Spitfire czy Sidecar.