Camus Jubilee

Zamknięty w kryształową karafkę Baccarat Crystal, zaprojektowaną przez Serge Manceon, koniak został skomponowany przez Edmunda Camus z okazji 50-lecia firmy Camus. W skład wchodzi 200 wyselekcjonowanych eau-de-vie z różnych dekad, podobno niektóre jeszcze z XIX wieku. Moc – 40%. Zapach słodkich moreli, jagód leśnych, poziomek, skóry, tytoniu, bratków, anyżu. Smak najpierw cierpki – skóra, tytoń, potem: rodzynki, suszone morele, pigwa, suszona śliwka, figa, daktyle. W finiszu znów powraca skóra, słodycz rumianku, miód, melasa, śliwki, pigwa, znów skóra, tytoń, pieprz, imbir.

François Voyer Selection Speciale M&P No 4

To czwarta edycja koniaku single cask dla M&P od François Voyer. Wydestylowany w 2017 roku, zabutelkowany w 2022 z mocą 45%. Każda butelka indywidualnie numerowana, 100% winogron z apelacji Grande Champagne. Zapach: śliwek, gruszek, jabłek, rodzynek, wanilii. Rześko. Są też w aromacie polne zioła i anyż. Smak cierpki – skóra, imbir, anyż, kwaśne jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mięta. W finiszu orzech laskowy, cierpkie jabłka i śliwki, cynamon, rodzynki, konfitury różane, dużo kwiatów, bardzo delikatny finisz.

Metody degustacji alkoholi leżakowanych

28 maja w My Story Gdynia Hotel odbędzie się degustacja prowadzona przez Tomasza Milera. Do spróbowania będą: armagnac Bas Armagnac Intemporel 12 ANS, cognac Jean Fillioux Tres Vieux XO, calvados Roger Groult „12 Ans D’Age”, rum Zacapa 23 yo, whisky Glenkinchie 12 yo, wódka ziemniaczana MILER Spirits. Koszt degustacji: 199 zł. Adres: aleja Zwycięstwa 14, Gdynia. Godz. 12.01. Link do wydarzenia.https://krest.pl/pl/degustacje/degustacja-gdynia0522?utm_source=sib&utm_medium=newsletter&utm_campaign=miler_tour_0422&utm_term=gdynia

Metody degustacji alkoholi leżakowanych

23 kwietnia w hotelu Hilton Warsaw City odbędzie się degustacja prowadzona przez Tomasza Milera. Do spróbowania będą: armagnac Bas Armagnac Intemporel 12 ANS, cognac Jean Fillioux Tres Vieux XO, calvados Roger Groult „12 Ans D’Age”, rum Zacapa 23 yo, whisky Glenkinchie 12 yo, wódka ziemniaczana MILER Spirits. Koszt degustacji: 199 zł. Adres: ul. Grzybowska 63, Warszawa. Godz. 15.00. Więcej informacji pod linkiem.https://krest.pl/pl/degustacje/degustacja2-warszawa0422?utm_source=sib&utm_medium=newsletter&utm_campaign=miler_tour_0422&utm_term=warszawa2

Rośnie zainteresowanie koniakiem

Według danych Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) w 2021 roku sprzedaż koniaku wzrosła na świecie o 31% i osiągnęła wartość 3,6 mld euro. Rosła głównie sprzedaż butelek luksusowych, gdyż ilościowy wzrost to nieco ponad 16% – sprzedano na świecie 223 mln butelek koniaku. Główny wzrost nastąpił w Chinach – o 55,8%, eksport do USA wzrósł o 11,1%, a sprzedaż na rynku europejskim wzrosła o 8,1%.

Dupuy XO Tentation

Kupaż wyselekcjonowanych, długo leżakowanych eau-de-vie z regionów Grande Champagne, Petite Champagne i Fins Bois. Zapach rodzynek, suszonych moreli, tytoniu, miodu, syropu brzoskwiniowego, lekko soli. Smak słono-słodko-cierpki, lekko pikantny, goryczka, suszone kwiaty, suszone zioła, pieprz. Finisz bardzo korzenny – gałka muszkatołowa, ziele angielskie, lekko cynamon, herbata, tytoń, morele, rodzynki, gorzkie pomarańcze, pieprz i chili. W ofercie M&P.

H by Hine VSOP

Kupaż eau-de-vie z Grande Champagne i Petite Champagne, tylko dwudziestu wyselekcjonowanych beczek, starzonych ponad cztery lata w limuzynowym dębie. W zapach gruszki, nuta popiołu, śliwki, marcepan, placek ze śliwkami. Smak lekki, owocowy, sporo jabłek, gruszki, morele. Nuta delikatnie dymna i cierpka, tytoniowa, ale nie jest to ciężki cygaro, raczej słodka cygaretka. W finiszu gruszki, jabłka i pestki jabłek, nieco goryczki, lekka taniczność, jak w cierpkich winogronach. Moc 40%. W Polsce w ofercie Vininova.

Hine Rare VSOP

Kupaż eau-de-vie z Grande Champagne (60%) i Petite Champagne (40%), starzonych 6-12 lat w limuzynowym dębie. Zapach słodki, bakaliowy, dużo rodzynek, gruszki williams, słodkie jabłka, gruszki, śliwki, morele. Syrop owocowy. W smaku także słodko, owocowo, choć jest również nutka taniczna, tytoniowa i herbaciana, do tego imbir, trochę pomarańczy. W finiszu więcej przypraw korzennych, zwłaszcza imbiru, skóra i tytoń, słodycz niemal całkowicie ustępuje taniczności, choć morele i gruszki pozostają na języku. Jest też mineralność. Ładnie ułożony koniak. Moc 40%. W Polsce w ofercie Vininova.

Hine Homage XO

Kupaż ponad dwudziestoletnich eau-de-vie, pochodzących wyłącznie z Grande Champagne, które został wzbogacone czterema rocznikami „Early Landed” (eau-de-vie leżakowane na terenie Wielkiej Brytanii w Bristolu), wszystkie składniki leżakowały minimum 10 lat. Zapach bardzo słodki – banany, mango, wanilia, rodzynki, figi, daktyle, śliwki, zielone jabłuszko. Smak słodko-cierpki, daktyle, powidła śliwkowe, wanilia, mleczna czekolada. W finiszu czekolada z rodzynkami, suszone skórki jabłek, syrop gruszkowy, nuty likierowego wina, słodycz botrytyzowanych gron. Bardzo deserowy koniak. Moc – 40%. W ofercie Vininova,

Bisquit L’Eternite

Unikatowa edycja, kupażowana z najstarszych beczek, jakie są w magazynach Bisquit & Dubouché. Zapach suszonych owoców – jabłek, śliwek, gruszek, lekko kawy, herbaty, skóra. W ustach bardzo elegancki, skóra i śliwki, morele, wiśnie, cierpki, ale nie przesadnie, owocowy tytoń. Finisz szorstki, tytoniowy, dużo skóry, suszone morele i śliwki, czekolada, stara słodka madera. Moc – 40%.

Godet No 1 Young Sport

Lekki koniak klasy VS, leżakowany trzy lata w beczkach kolejnego napełnienia. Winogrona z regionów Fins Bois i Bons Bois. Zapach delikatny, rześki, bardzo owocowy – dużo brzoskwini, moreli, gruszek, lekko ziołowość w tle. Smak owocowy, bakaliowy, sporo suszonych moreli, suszonych jabłek, rodzynek, lekko sól. W finiszu poza owocami – orzechy włoskie i ziarna kawy, oleistość, lekko goryczka owocowa. Moc – 42,5. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

XII Salon Win i Alkoholi Mocnych

Przez stronę www.wina-mp.pl/kup-bilet ruszyła sprzedaż biletów na dwunastą edycję festiwalu OSWiA (08.09 – wina i 09.09 – alkohole mocne). W tych dniach, na łącznie ok. 90 stanowiskach producenckich zostanie zaprezentowanych kilkaset win i mocnych alkoholi, tworzonych w znakomitych winnicach i destylarniach całego świata. Przy wyjściu dla każdego gościa – prezent niespodzianka.

Czytaj więcej

Godet XO Fine Champagne

już od czternastu pokoleń rodzina Godet zajmuje się produkcją koniaków. Firma powstała w La Rochelle w 1782 roku. Założyli ją potomkowie holenderskiej rodziny kupieckiej. Koniak zestawiony z destylatów z Grande i Petite Champagne, najmłodsze destylaty w kupażu spędziły ponad 30 lat w beczkach. Aromat głęboki – mahoń, stara biblioteka, przepocona skóra, orzechy, tytoń, ale i słodkie winogrona. W ustach jest i słodycz malin, i stara butwiejąca skóra, suche orzechy włoskie, gorzka herbata. W finiszu herbata dominuje, ale pojawia się też nuta ziół i lukrecji. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Degustacja koniaków Vaudon

Marka Vaudon powiązana jest z domem koniakowym François Voyer, którego mistrzem destylacji jest obecnie Pierre Vaudon. Historia rodzinnych kontaktów z destylacją zaczyna się w 1771 roku, kiedy Francois Gaborit zapisał swoje winnice i posiadłość swojemu pasierbowi, Pierre Nalbert. Z czasem dokupiono winnic, dostawiono nowe i większe alembiki do produkcji koniaku. Obecnie marką kierują Anne-Marie Vaudon i Pierre Vaudon. Wyrabiane przez nich koniaki pochodzą z winogron z regionu Fins Bois, są lekkie, kwiatowe, bardzo owocowe. Używają wyłącznie winogron ugni blanc, po fermentacji dodają do alembików także osady z kadzi. Do starzenia używają beczek z dębu limuzynowego o pojemności 350 l.
Ponieważ pojawiły się właśnie w Polsce w ofercie M&P, to zasiadłem do degustacji tego, co do naszego kraju trafiło, czyli pięciu koniaków i lekkiego pinneau.

Czytaj więcej

Specjalna selekcja Lhèraud

28 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech specjalnych butelkowań koniaków z Petite Champagne, z piwnic Lhèraud.
Petite Champagne to region obejmujący powierzchnię 66 tys. ha, z czego 15 tys. ha zajmują winnice. Dominują tu nasadzenie ugni blanc, ale są też colombard i folle blanche. Gleby są wapienne i piaskowe, gliniaste, z niewielką warstwą kredy. Płytkie, winorośl ma bardzo dużo dostępu do wody, teren jest zbyt żyzny na wysokiej klasy wina. Wpływ morskiego klimatu wyraźny.

Czytaj więcej

Whisky jak koniak

Trudno w to dzisiaj uwierzyć, ale były czasy (nie tak odległe), kiedy producenci szkockiej whisky próbowali pozyskać klientów odwołując się do wizerunku bardziej prestiżowych koniaków. Oznaczenia na whisky typu V.O. (Very Old) klub napisy Pale Old czy Very Special były na porządku dziennym. Jednym z najbardziej kuriozalnych butelkowań w historii single malt była edycja Aberlour VOHM (Very Old Highland Malt), która była w sprzedaży w latach 80. i 90. XX wieku jako whisky dziesięcio- oraz dwunastoletnia. Współcześnie sytuacja zupełnie się odwróciła i to producenci koniaków zaczęli naśladować butelkowania whisky, wprowadzając oznaczenia wieku, terminy na etykietach w rodzaju single grape czy single estate, a także o nie filtrowaniu na zimno i braku barwienia karmelem.

Lharaud VS Terre et Bois

nowa edycja VS od Lheraud to koniak starszy, ciekawszy niż klasyczna wersja VS. Aromat: brzoskwini, moreli, mango, miodu, skóry, tytoniu, lekko imbiru. Smak bardzo przyjemny, złożony – tytoń, skóra, dużo owoców sadu – morele, nektarynki. Finisz cierpkawy, tytoń, herbata earl gray, bergamotka i jeszcze raz tytoń, a na sam koniec ukłucie imbiru. Jeden z najlepszych koniaków klasy VS. Moc – 40%. W Polsce w ofercie M&P.

Unikatowe beczki François Voyer

22 marca odbyła się niezwykła degustacja François Voyer Cask Experience. Gościem specjalnym wydarzenia był Morgan Moutet, a do spróbowania były koniaki z pojedynczych beczek, najstarszy z 1960 roku, nie rozcieńczony, po 61 latach leżakowania zachował moc 48,1% mocy alkoholu. Była to rzadka okazja spróbowania edycji z beczki tak starego koniaku. Butelka została przygotowana specjalnie na polską degustację, jak wyjawił Morgan Moutet gdyby miała być oferowana do sprzedaży, jej koszt przekraczałby tysiąc euro.

Czytaj więcej