French Wine Discoveries

Tegoroczna warszawska edycja French Wine Discoveries odbyła się w Hotelu Novotel Centrum. Wystawców było niewielu – zaledwie 18 firm, odwiedzających również bardzo mało. Szkoda, bo pokazano wiele ciekawych trunków, w tym kolekcje koniaków i armaniaków. Poza tym, jak co roku, sporo szampanów. Kolejny raz swoje wino lodowe pokazywała Vignoble Perceval – winnica jest na szczycie Mont Blanc. dziwne, że tak medialny produkt wciąż nie znalazł w Polsce dystrybutora (butelka 20 euro). Byli winiarze z Langwedocji, Doliny Rodanu, Doliny Loary czy Bordeaux. Była kolekcja win Beaujolais.

Czytaj więcej

French Wine Discoveries 2017

24 kwietnia w warszawskim hotelu Novotel Centrum (ul. Marszałkowska 94/98) odbędzie się kolejna edycja degustacji trunków z Francji – French Wine Discoveries. Swoje walory prezentować będą małe firmy, nie znane jeszcze na polskim rynku z regionów: Szampanii, Bordeaux, Doliny Rodanu, Langwedocji, Pikardii czy Sabaudii. Oprócz winiarzy, będzie jeden producent koniaków – Distillerie Vinet Delpech. Impreza adresowana jest dla osób profesjonalnie zajmujących się rynkiem alkoholowym, wejście po wcześniejszej akredytacji. Godziny otwarcia: 10.00-17.30.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Drouet et Fils

producent koniaku z Salles d’Angles, właścicielem firmy jest Patrick Drouet. Mają 74 akry winnic – 70% w regionie Grande Champagne i 30% w Petite Champagne. Historia destylarni sięga pierwszej połowy XIX wieku, założył ją w 1848 roku Jean L’Homme. Pradziadkowie obecnego właściciela – Ulysse i Elina Dumargue, a następnie dziadkowie – Irène Dumargue i Gabriel Drouet pracowali w destylarni Jeana L’Homme. W 1969 roku rodzina Drouet odkupiła majątek dawnego pracodawcy – winnicę i destylarnię. Obecnie mają dwa nieduże alembiki o pojemności 1000 l każdy. Wina destylowane są razem z osadem, co daje większą koncentrację aromatów. Wykorzystują niemal wyłącznie wina z winogron ugni blanc, w bardzo niewielkim stopniu colombard – z własnych winnic. Beczki z francuskiego dębu mają pojemność 250 i 400 l. Za kupażowanie koniaków odpowiada Patrick Drouet. Kolekcja koniaków obejmuje: VS, VSOP, Fine Mélina, Réserve de Jean, XO Ulysse, XO Cigar, Paradis de Famille. Ten ostatni to unikatowa edycja, pochodzi z 1969 roku, a ojciec obecnego właściciela, Gérard Drouet, destylował trunek w maleńkim 400 l alembiku. Edycje XO to kupaże koniaków ok. 20-letnich. Firma butelkuje też Pineaux des Charentes w kilku wersjach: Blanc, Rosé, Gabriel, X’cep i Mathilde.

Czytaj więcej

ProWein 2017

W dniach 19-21 marca odbędą się w Düsseldorfie targi wina i mocnych alkoholi ProWein. Spodziewanych jest ok. 6300 wystawców z 60 krajów, reprezentujących łącznie aż 295 regionów winiarskich! Oferta mocnych alkoholi obejmować będzie ok. 400 produktów. Będą także firmy z Polski, m.in.: AWW, Piasecki, Bartex-Bartol, Dictador, Polanin, Janton, Winnica Turnau czy Apple Paple.

Czytaj więcej

Sazerac kupuje Domaine Breuil de Segonzac

Amerykańska grupa Sazerac kupiła we Francji stary dom koniakowy Breuil de Segonzac. Transakcja (kwoty nie ujawniono) obejmuje zakup gorzelni, winnic, akcji oraz budynków, m.in. pałacu z 1870 roku i centrum turystycznego. Zespół dotychczas pracujący we Francji, według zapewnień nowego właściciela, zostanie bez zmian. Centrum turystyczne pozostanie otwarte dla zwiedzających.

Czytaj więcej

EnoExpo w Krakowie

W dniach 16-18 listopada w nowych pawilonach wystawowych w Krakowie odbyły się targi: EnoExpo, Horeca i Gastrofood. Z zadowoleniem należy odnotować, że część winiarska rozwija się i dystansuje konkurencję w Warszawie (WineExpo). Wciąż jest stosunkowo mało odwiedzających, ale program towarzyszący i prezentowane alkohole są na coraz wyższym poziomie. Targi ExoExpo odbyły się już po raz czternasty, dwie pozostałe imprezy mają jeszcze dłuższą tradycję (Horeca aż 24 lata).

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Staub

firma Maison A. Staub & Cie została założona w 1858 roku przez Augusta Staub, Szwajcara z kantonu Berno. Dzięki licznym podróżom i międzynarodowym kontaktom stworzył dystrybucję do: Niemiec, Szwajcarii i Belgii. W 1889 roku otrzymali złoty medal na wystawie w Paryżu. Dziś firma jest jednym z czołowych eksporterów koniaku głównie do: Szwajcarii, Włoch, Norwegii, Irlandii, Danii, Rosji, Austrii, ale też na Karaiby, Afryki Zachodniej i Azji.

Czytaj więcej

Grand Breuil

historia tradycji rodzinnych związanych z produkcją koniaku sięga tu XIX wieku, kiedy Laetitia Maingot i Pierre Tessendier wzięli ślub, choć głównym założycielem był ich syn, Gaston Tessendier. Nabył on w 1862 roku Buisson wraz z rozlicznymi gruntami i wybudował tu gorzelnię. Potem kolejne pokolenia kontynuowały dziedzictwo przodków, trzymając się rodzinnego motta: Post Tenebras Spero lucem. Obecnie dwaj bracia, Lilian i Jérôme Tessendier, zarządzają Maison Tessendier. Winogrona pochodzą z regionów: Grande Champagne i Petite Champagne, Fin Bois, Borderies.

Czytaj więcej

Chollet

na obrzeżach Cognac w miejscowości Boutiers St-Trojan w 1952 roku zamieszkali młodzi małżonkowie Jacques i Jeannine Chollet. W 1971 roku wybudowali tu gorzelnię. Pierwsze partie butelek ze złocistym trunkiem wypuszczono w 1977 roku. Obecnie rodzinną firmą zarządza Christophe ze swoją żoną, Marie. Na miejscu przebiega cały proces technologiczny, łącznie z magazynowaniem i butelkowaniem. Destylarnia otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok, od poniedziałku do piątku. Mają własny sklep, w którym można nabyć ich produkty, jak i regionalne specjały: fois gras, czekoladę, miód, trufle. – Mamy własne winnice w regionie Fins Bois, jednak koniaki zestawiamy także z niewielkim dodatkiem winogron z Petite Champagne. Stosujemy wyłącznie winogrona ugni blanc i wyłącznie beczek z dębów z Limousin – opowiada Christophe Chollet. Mają pięć par alembików. Koniaki w ich ofercie to: Chollet VS (2-3 lata), Chollet VSOP (ponad 4 lata) Chollet XO (kupaż destylatów co najmniej 10 letnich), Chollet Napoleon (zestawiany z destylatów podobnych wiekiem jak XO), Chollet XO Extra (kupaż trunków co najmniej dwudziestoletnich), Grande Champagne Altesse XO Extra (zestawiany tylko ze starych roczników), rocznikowe: Grande Champagne Millésimé 1989, Grande Champagne Lot 1977, Petite Champagne Millésimé 1975, Petite Champagne Millésimé 1973, Petite Champagne Millésimé 1969) i prawdziwy rarytas – Vieux Cognac 3945 (destylat w wieku ponad 60 lat). Jest także specjalna edycja Chollet XO butelkowana w Polsce wyłącznie na nasz rynek przez firmę Komers. Ponadto pineau: Vieux, Marquis Blanc, Marquis Rouge, Chollet Rosé, Chollet Blanc i likiery: Crème de Cassis, Pinokio, Magic Citron, Cocktail de Fruits Rouge, Liqueur à l’Orange, Liqueur d’Amande, Liqueur de Poire. Butelkują też – jako negocjant – kalwadosy i armaniaki.

Czytaj więcej

Kazumian

koniak zestawiany specjalnie na rosyjski rynek przez firmę Meukow. Stworzony przez Surana Kazumiana, winiarza z czteropokoleniowymi tradycjami, specjalnie na potrzeby rosyjskiego rynku. Przez dziesięć lat analizował gusta rodaków i bazując na ich smakach, określił profil trunku. Na butelkach figuruje gołąb, symbol tego koniaku. Jest to kupaż destylatów z regionów: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies i Fins Bois. Dostępny w wersji VS, VSOP i XO. Aromat jest delikatny, niemal perfumowany, z nutą wanilii, rześkich słodkich winogron, delikatnie czuć skórę. Dłużej leżakujące zaskakują słodkim aromatem sherry i wiśni w czekoladzie, a w smaku wyraźnie czuć dębinę i lekko nuty tytoniowe.

Czytaj więcej

Cognac Pen

Montegrappa wraz z Wealth Solutions wypuściły wieczne pióro z kapsułą, w której mieści się najstarszy zlicytowany na publicznej aukcji koniak świata (Gautier, rocznik 1762). Seria jest limitowana, wypuszczono tylko 110 sztuk. Korpus i skuwka zostały wykonane z drewna dębowego, ozdobionego motywami winorośli. Pióro w wersji ze stalówką srebrną lub złotą oferowane jest w różnej grubości – od F do B. Więcej www.wealth.pl/centrum-prasowe/cognac-pen-wyjatkowe-pioro-wieczne-o-polsko-wloskim-rodowodzie.

Seguinot

dom koniakowy, założony w 1890 roku przez Emila Seguinot. Rodzina Seguinot przybyła do Francji w XIII stuleciu ze Skandynawii, osiedlili się w okolicach Vendée i przez długi czas zajmowali się uprawą roli. Obecnie przedsiębiorstwem pod nazwą Pierre Seguinot et Fils zarządza Gérard Seguinot. Mają uprawy winorośli ugni blanc w regionie Grande Champagne i destylarnię w mieście Segonzac. Ich oferta obejmuje koniaki: VSOP, XO, Âge Inconnu, Réserve de la Famille oraz Réserve d’Or. Smak ich koniaków jest zaskakująco owocowy jak na Grande Champagne – aromat rodzynek, suszonych moreli, śliwek, jabłek.

Czytaj więcej

Paul Giraud

rodzina Giraud zajmuje się produkcją koniaków w Bouteville od XVII wieku. Mają własne winnice w regionie Grande Champagne i tylko z nich pochodzą winogrona – ręczmnie zbierane – na destylat. Oferta to koniaki: Elegance, VSOP, Napoléon, Vieille Réserve 15 ans, Extra Vieux 25 ans, Très Rare i Héritage. W przypadku Vieille Réserve nosie dominują tytoń i morele. W smaku w pierwszej chwili słodko, brzoskwinie, ale zaraz smak robi się taniczny, wytrawny, tytoniowy, orzechy włoskie, ale też wiśnie i lukrecja. Finisz bardzo długi, cierpki, herbaciany. Extra Vieux w aromacie ma: orzechy laskowe, wanilię i toffi. W smaku słodko-cierpko-gorzko i bardzo harmonijnie te smaki przechodzą jeden w drugi – z moreli i gruszki do herbaty, a na tytoniu i dębinie kończąc, w finiszu zaś – skóra.

Czytaj więcej