Hennessy 250

wyjątkowa edycja, stworzona na 250-lecie marki Hennessy, zestawiona z 250 małych, 250-litrowych beczek z dębu limuzynowego, wcześniej zaś wykorzystane eau-de-vie leżakowały w klasycznych beczkach. To koniak klasy hors d’age, z niewielkim udziałem bardzo starych destylatów. Edycja kolekcjonerska, w pięknych dekanterach. W aromacie: tytoń, wędzone śliwki, rodzynki, figi, herbata, hibiskus, orzechy, skóra, cynamon, dojrzałe czerwone jabłka. Smaku wędzone śliwki, dużo tytoniu, sadza, grejpfrut, orzechy. Bardzo orzechowy, bardzo długi finisz, skóra, gruszki, wiśnie, śliwki, bardzo dużo tytoniu. Zabutelkowany z mocą 40%.

Pawlina Strong Day nr 2

W dniach 17-23 lutego w salonach sieci M&P trwać będzie akcja Pawlina Strong Day , a jej tematem koniak z Petite Champagne – Lheraud VSOP. Cena detaliczna tego koniaku to 289 zł, cena w akcji za 1 butelkę to 35% rabatu, czyli 187,85 zł, a za 2 butelki i wielokrotność, czyli zawsze parzysta ilość, minus 50% = 144,50 zł.

François Voyer M&P

unikatowa edycja, koniak z jednej beczki, wyselekcjonowanej dla M&P. Wydestylowany w 2013 roku, zabutelkowany w 2019, z mocą beczki 57,4%. W aromacie: toffi, gruszki, jabłka, rodzynki, dość rześki, ale też spore uderzenie alkoholu, którego w koniaku się nie spodziewamy. Głębiej, po napowietrzeniu pojawia się bukiet pieczonych jabłek z cynamonem. W ustach gorzki (głóg) i słodki (soczysta morela, gruszka), do tego nuty kwiatowe, muszkatowe, migdałowe. Przyjemny, słodki, brzoskwiniowo-morelowy finisz, nuty pomarańczy, mandarynek, powideł wiśniowych, śliwkowych.

Hardy Legend 1863

w 1863 roku Anthony Hardy stworzył własna markę koniaku w stolicy regionu, mieście Cognac. Ten kupaż różnych eau-de-vie ma aromat brzoskwini, moreli, hibiskusa, lekko tytoniu, bakalii. Smak wypełniony morelą i brzoskwinią, nuty pomarańczy, grejpfrut. W finiszu cierpkość tytoniu, gorzkiej herbaty i słodycz moreli, muszkatowych winogron, pieprzność nasturcji. Bardzo elegancko ułożony koniak. Polskim dystrybutorem koniaków Hardy jest Cerville Investments.

Koniaki ABK6 w Kita Koguta

30 września w Kita Koguta odbyła się prezentacja koniaków ABK 6. Markę stworzył Francis Abecassis, jako koniak dla młodszych konsumentów – o lżejszym smaku, z nowoczesną butelką, nazwą nawiązującą do komunikatów tekstowych. Abecassis promuje picie tych koniaków w nietypowy sposób, mocno schłodzonych, ma nawet specjalną wersję białego ABK6 Ice Cognac. Destylowany w Domaine de Chez Maillard, która w ofercie ma także koniaki Leyrat i Reviseur. Należy do nich 250 hektarów winnic, firma mieści się w miejscowości Claix i jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Hennessy Paradise Imperial

stworzony w 2011 roku przez Yanna Fillioux, Hennessy Paradis Imperial składa się z wyselekcjonowanych najlepszych beczek z różnych roczników, niektóre z wchodzących w skład kupażu eau-de-vie pochodzą jeszcze z XIX wieku. Złocona kryształowa karafka podkreśla unikatowość trunku. Aromat subtelny i delikatny – jabłka, pieczone jabłka, tytoń, skóra i cynamon, do tego egzotyczne drewno, lekko liście wiśni. W smaku taniczne, orzechy włoskie, gorzkie i kwaśne jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, hibiskus, bergamotka. Finisz bardzo korzenny, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, sencha, sok z wiśni, migdały, skórka pomarańczy.

Czytaj więcej

X Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

Jubileuszowa dziesiąta edycja odbędzie się w dniach 16-17 października. Festiwal OSWiA to idealna okazja by spróbować setek różnorodnych win (50 stanowisk) i alkoholi mocnych z całego świata, spotkać się z producentami, a także skorzystać z super ofert rabatowych. 16 października na gości będą czekać winiarze, a dnia następnego będzie można delektować się alkoholami z wyższą zawartością procentów. Miejsce: Forteca Kręgliccy, ul. Zakroczymska 12, Warszawa. Godz. 12-21.00. Bilety dwudniowy: 100 zł.

Czytaj więcej

Ciekawa kolekcja koniaków Augier

Augier to bardzo stary dom koniakowy, założony przez rodzinę Augier w 1643 roku. Obecnie marka oraz firma Augier Freres należy do grupy Pernod Ricard, a jej zapasami zarządza Martell. Augierowie byli spokrewnieni z Martellami i przez wiele lat firmy współpracowały ze sobą.
W ostatnich latach do sprzedaży trafiało bardzo niewiele koniaków z etykietami Augier, większość szła do kupaży Martella. Do niedawna dostępne były jedynie dwie wersje: VS i XO. Tym bardziej ucieszyła mnie i zainteresowała zupełnie nowa kolekcja trzech koniaków sygnowanych tą starą marką. Do degustacji zasiadłem w spokojny czwartkowy wieczór w Domu Whisky.

Czytaj więcej

RumNac

butelkowany z mocą 40% przez znaną francuską firmę Vinet Delpech SAS, trunek jest nowatorskim blendem rumów z Jamajki i Barbadosu oraz koniaku klasy VSOP. Jak reklamuje producent – stworzony do cygar. Aromat owocowo-ziołowy, nuta septyczna, nafta. W smaku bardzo dużo rumów w stylu angielski, do tego pomarańcze, morele, mirabelki. Finisz słodki, dużo moreli, brzoskwinie, słodkie śliwki, mandarynki.

Jubileuszowe targi ProWein: Marihuana jest na fali

To była dwudziesta piąta edycja targów ProWein. Zorganizowane w dniach 17-19 marca w Düsseldorfie, cieszyły się rekordową frekwencją i rekordową liczbą wystawców. Imprezę odwiedziło ponad 61 tys. osób ze 142 państw, a ponieważ targi nie są otwarte dla publiczności, więc były to wyłącznie osoby z branży alkoholowej – producenci, sprzedawcy, negocjanci, winiarze, dziennikarze plus producenci akcesoriów, jak: kieliszki, karafki, butelki, etykiety etc. Było 6900 wystawców z 64 krajów. Ile było prezentowanych butelek? Tego nikt nie zliczy, można jednak z powodzeniem przyjąć, że ponad pół miliona. Nikt tego nie ogarnie, nikt tego nie spróbuje, ale każdy liczy na swoje pięć minut, że zostanie dostrzeżony.

Czytaj więcej

Degustacja koniaków Prunier

8 lutego Szkoła Sommalierów zaprasza na degustację koniaków Prunier. Do spróbowania: VS, VSOP, VSOP Grande Champagne, 20YO, XO Very Old Grande Champagne. Na rozgrzewkę zostanie podany calvados i mała degustacyjna niespodzianka. Szkolenie poprowadzi Monika Bielka-Vescovi oraz Piotr Kuźnia z Dionizos Sklep Winiarski. Zapisy: monika@szkolasommelierow.com. Bilet: 150 zł. Liczba miejsc ograniczona. Miejsce: ul. Pijarska 17, Kraków. Godz. 19-21.00.