Degustacja whisky Aberlour

Moje kolejne spotkanie degustacyjne z whisky Aberlour odbyło się w wyjątkowej scenerii, bo w samej destylarni, w mieście o tej samej nazwie. Poza tradycyjnymi edycjami 10YO, 16YO czy A’Bunadh, była to okazja do spróbowania spirytusu, z jakiego powstają whisky Aberlour, a także dwóch edycji dostępnych tylko w destylarni. Oto spisywane na bieżąco wrażenia z degustacji.

Czytaj więcej

Samanė

litewska firma Alita z Alitaus oferuje wysokiej klasy samogon, destylowany tradycyjną metodą w kubłowym aparacie, z żyta (a wcześniej także z pszenżyta). Po ześrutowaniu ziarno jest gotowane przez półtorej godziny, potem dodawane są drożdże piekarnicze (a nie gorzelnicze). Fermentacja trwa 72 godziny, a drożdże przefermentowują niemal cały cukier. Destylacja jest dwukrotna, aparaty są miedziane, w drugiej destylacji rozdzielane są frakcje, alkohol odbierany jest z mocą 50%. Nie jest rozcieńczany, butelkowany jest z mocą z jaką zszedł z kolumny. Wyrazisty, w aromacie i w smaku dużo ziarna, zacieru, w nosie trochę owocowości (jabłka, śliwki), właściwie nie czuć w ustach mocy alkoholu.

Czytaj więcej

Metsakohin

to mocny zbożowy alkohol wytwarzany w domowych warunkach, w lasach na granicy między Estonią a Łotwą. Ten duch lasu, czy raczej leśny potwór, ma 64%. To alkohol destylowany z żyta, znakomity, o wyrazistym smaku i aromacie ziaren i zacieru zbożowego. Bimbrownik pokazuje moc zamaczając w alkoholu palec i podpalając go. Nigdy nie piłem samogonu tej klasy, tak wspaniale zachowującego aromaty ziaren żyta.

Czytaj więcej

White Dog

nazwa używana głównie w USA, ale też w innych krajach, dla określenia niestarzonego destylatu, z którego po okresie spędzonym w beczce powstałaby whisk(e)y. Alkohole te są aromatyczne i zwykle ostre, o wysokiej mocy, przekraczającej 60%. Bardzo różnią się smakiem, w zależności od technologii produkcji, mocy i wykorzystanych zbóż – pod tą nazwą możemy trafić zarówno destylat z kukurydzy, jak i z żyta, czy też mieszankę kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia. W Stanach wymiennie używa się też nazwy Moonshine (księżycówka, czyli bimber). White Dog jest w ofercie wielu amerykańskich mikrodestylarni, można tu wymienić takie marki ja: Woodinville, Mikkeller, Civilized Spirits, FEW, Distillery 291. Ale także duże firmy wypuszczają w ostatnich latach niestarzone destylaty – np. Buffalo Trace, Jack Daniel’s czy Jim Beam i trzeba przyznać, że ich jakość jest zaskakująco wysoka. W Szkocji tego typu alkohol zwykle nazywa się New Make i również zaczyna pojawiać się w sprzedaży, podobnie jak w Irlandii ich Moonshine lub Potcheen. W Polsce wysokiej klasy alkohol o nazwie White Dog produkuje firma Kozuba, nawiązuje on bardziej do amerykańskich niż szkockich tradycji whisk(e)y, początkowo firma wypuszczała młody destylat ze słodowanego jęczmienia, a obecnie na rynku dostępny jest White Dog Kozuba ze słodowanego żyta. Także w innych krajach produkowane są tego typu alkohole, np. w Niemczech czy Austrii, czasami pod nazwą White Dog, czasami pod regionalną, lub w lokalnym brzmieniu, jak np. w Szwecji, gdzie firma Mackmyra butelkuje młody destylat pod nazwą Vit Hund.

Czytaj więcej

Jacob’s Ghost

Duch Jakuba to nowa biała whiskey ze stajni Jima Beama, wprowadzona na rynek w 2013 roku, starzona przez rok, filtrowana, o mocy 40%, wyraziście zbożowo-drożdżowa w smaku. Upamiętnia założyciela firmy, Jacoba Boehma, który podobno zaczynał od białej Rye Whiskey. Jest to zupełnie odmienny produkt od typowej amerykańskiej white dog czy moonshine whiskey, bardzo delikatny, a jednocześnie przyjemnie aromatyczny. Skład, czyli mash-bill, jest taki sam jak w przypadku klasycznego bourbona Jim Beam White Label – kukurydza, żyto i słodowany jęczmień. Reklamowana jako idealny składnik drinków, moim zdaniem doskonale smakuje sama, w szklance.

Czytaj więcej