Climax Moonshine

new make spirit, destylowany w Limestone Branch Distillery w Lebanon (Kentucky). Jak mówi Tim Smith, twórca tego napitku i słynny amerykański bimbrownik: „Zacier to w 70% kukurydza, reszta to jęczmień i żyto. Zużywam bardzo dużo ziarna, wszystko to są zboża ze stanu Wirginia. Do tego własne drożdże, dziadek je wyhodował. Fermentacja jest powolna, destylacja też trwa długo, do obniżenia mocy używam bardzo zimnej wody”. Ziarnisty, wyrazisty trunek, przyjemnie wypełniający usta, przypomina nieco smak kwasu chlebowego. Moc – 45%.

Czytaj więcej

Degustacja whisky Aberlour

Moje kolejne spotkanie degustacyjne z whisky Aberlour odbyło się w wyjątkowej scenerii, bo w samej destylarni, w mieście o tej samej nazwie. Poza tradycyjnymi edycjami 10YO, 16YO czy A’Bunadh, była to okazja do spróbowania spirytusu, z jakiego powstają whisky Aberlour, a także dwóch edycji dostępnych tylko w destylarni. Oto spisywane na bieżąco wrażenia z degustacji.

Czytaj więcej

Samanė

litewska firma Alita z Alitaus oferuje wysokiej klasy samogon, destylowany tradycyjną metodą w kubłowym aparacie, z żyta (a wcześniej także z pszenżyta). Po ześrutowaniu ziarno jest gotowane przez półtorej godziny, potem dodawane są drożdże piekarnicze (a nie gorzelnicze). Fermentacja trwa 72 godziny, a drożdże przefermentowują niemal cały cukier. Destylacja jest dwukrotna, aparaty są miedziane, w drugiej destylacji rozdzielane są frakcje, alkohol odbierany jest z mocą 50%. Nie jest rozcieńczany, butelkowany jest z mocą z jaką zszedł z kolumny. Wyrazisty, w aromacie i w smaku dużo ziarna, zacieru, w nosie trochę owocowości (jabłka, śliwki), właściwie nie czuć w ustach mocy alkoholu.

Czytaj więcej

Metsakohin

to mocny zbożowy alkohol wytwarzany w domowych warunkach, w lasach na granicy między Estonią a Łotwą. Ten duch lasu, czy raczej leśny potwór, ma 64%. To alkohol destylowany z żyta, znakomity, o wyrazistym smaku i aromacie ziaren i zacieru zbożowego. Bimbrownik pokazuje moc zamaczając w alkoholu palec i podpalając go. Nigdy nie piłem samogonu tej klasy, tak wspaniale zachowującego aromaty ziaren żyta.

Czytaj więcej

White Dog

nazwa używana głównie w USA, ale też w innych krajach, dla określenia niestarzonego destylatu, z którego po okresie spędzonym w beczce powstałaby whisk(e)y. Alkohole te są aromatyczne i zwykle ostre, o wysokiej mocy, przekraczającej 60%. Bardzo różnią się smakiem, w zależności od technologii produkcji, mocy i wykorzystanych zbóż – pod tą nazwą możemy trafić zarówno destylat z kukurydzy, jak i z żyta, czy też mieszankę kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia. W Stanach wymiennie używa się też nazwy Moonshine (księżycówka, czyli bimber). White Dog jest w ofercie wielu amerykańskich mikrodestylarni, można tu wymienić takie marki ja: Woodinville, Mikkeller, Civilized Spirits, FEW, Distillery 291. Ale także duże firmy wypuszczają w ostatnich latach niestarzone destylaty – np. Buffalo Trace, Jack Daniel’s czy Jim Beam i trzeba przyznać, że ich jakość jest zaskakująco wysoka. W Szkocji tego typu alkohol zwykle nazywa się New Make i również zaczyna pojawiać się w sprzedaży, podobnie jak w Irlandii ich Moonshine lub Potcheen. W Polsce wysokiej klasy alkohol o nazwie White Dog produkuje firma Kozuba, nawiązuje on bardziej do amerykańskich niż szkockich tradycji whisk(e)y, początkowo firma wypuszczała młody destylat ze słodowanego jęczmienia, a obecnie na rynku dostępny jest White Dog Kozuba ze słodowanego żyta. Także w innych krajach produkowane są tego typu alkohole, np. w Niemczech czy Austrii, czasami pod nazwą White Dog, czasami pod regionalną, lub w lokalnym brzmieniu, jak np. w Szwecji, gdzie firma Mackmyra butelkuje młody destylat pod nazwą Vit Hund.

Czytaj więcej

Jacob’s Ghost

Duch Jakuba to nowa biała whiskey ze stajni Jima Beama, wprowadzona na rynek w 2013 roku, starzona przez rok, filtrowana, o mocy 40%, wyraziście zbożowo-drożdżowa w smaku. Upamiętnia założyciela firmy, Jacoba Boehma, który podobno zaczynał od białej Rye Whiskey. Jest to zupełnie odmienny produkt od typowej amerykańskiej white dog czy moonshine whiskey, bardzo delikatny, a jednocześnie przyjemnie aromatyczny. Skład, czyli mash-bill, jest taki sam jak w przypadku klasycznego bourbona Jim Beam White Label – kukurydza, żyto i słodowany jęczmień. Reklamowana jako idealny składnik drinków, moim zdaniem doskonale smakuje sama, w szklance.

Czytaj więcej