Restauracja Baczewskich we Lwowie

W centrum Lwowa, przy ulicy Szewskiej 8, powstała w 2015 roku restauracja Baczewskich – Ресторація Бачевських. Wchodzi się przez sklepik z oryginalnymi wódkami J.A. Baczewski z Austrii, a także z własnymi nalewkami w butelkach noszących logo restauracji, są tu też: książki, widokówki, kieliszki, gadżety. Zaprezentowano też stare materiały reklamowe oraz oryginalne stare butelki po wódkach Baczewskiego. Przy wejściu do restauracji jest recepcja, a sama sala restauracyjna prezentuje się niezwykle elegancko. Na dole zaś jest koktajl-bar oraz wybór kilkudziesięciu smaków nalewek, które dojrzewają w szklanych zbiornikach od kilku miesięcy do nawet trzech lat. Część smaków dostępnych jest wyłącznie w barze, ale ponad 30 można kupić w firmowych butelkach i w miniaturkach.

Czytaj więcej

Lwowski „sałogon”

Bar Sało to kultowe miejsce na mapie Lwowa, przy głównym Prospekcie Svobody, niemal naprzeciwko pomnika Mickiewicza. Schodzi się w dół, tam wystrój trochę jak w laboratorium, gdzie bada się otłuszczone wątroby i zgubne skutki picia wódki pod plastry słoniny. Kanapy w kolorze i formie przypominają sało. W menu słonina na wiele sposobów, klasycznie do chlebka i ogóreczka, w formie smalcu, ale też dania ciepłe ze słoniną, czekoladki ze słoniną (pralinki) czy słoninowe sushi. Jest sałogon – cukrówka jednokrotnej destylacji, własnej roboty. Jest ciekawa wódka z orzechów – fermentowane są zielone orzechy (plus cukier i drożdże robią swoje). Obydwa trunki, choć cierpkie w smaku, o mocy 48%, doskonale pasują do słoniny. Są tu też bardziej wymyślne nastojki, czyli nalewki, np. na korzeń mandragory czy klasyka – na korzeń chrzanu. Nie jest przesadnie drogo i na pewno to miejsce trzeba we Lwowie odwiedzić, bo pomysł jest unikatowy.

Czytaj więcej

Dom Wódki z szansą na restauracyjnego Oscara

Warszawska restauracja Elixir by Dom Wódki jako jedyna restauracja z Polski została nominowana do prestiżowej nagrody „World Restaurant Awards 2019”, uważanej za restauracyjne Oscary. To pierwszy w historii naszego kraju przypadek, gdy rodzimy koncept gastronomiczny został wyróżniony w najwyższej rangi międzynarodowym konkursie. Wśród nominowanych znalazły się topowe restauracje z kilkudziesięciu krajów na pięciu kontynentach. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego w Paryżu. W gronie nominowanych do World Restaurant Awards 2019 znalazły się zarówno młode wiekiem restauracje, które tak jak Elixir przełamują stereotypy i kreują nowe trendy, a także wielokrotnie nagradzane gwiazdy światowej sceny restauracyjnej jak francuskie Paul Bocuse i Alain Ducasse at Hotel Plaza Athénée, duńskie Noma i Geranium, hiszpańskie Celler de Can Roca i DiverXo czy amerykańskie Eleven Madison Park i Peter Luger Steak House.

Czytaj więcej

Nominacja dla Domu Wódki

Elixir & Vodka Atelier, jako jedyna restauracja z Polski, została nominowana do prestiżowej nagrody „The World Restaurant Awards 2019”. W kilkudziesięcioosobowym, międzynarodowym jury zasiadło wiele znamienitych osobistości, m.in.: René Redzepi, Massimo Bottura, Alex Atala, Andoni Luis Aduriz, Anna Morelli a także jedyna reprezentantka naszego kraju Justyna Adamczyk z Gault & Millau Polska. Wśród nominowanych w kilku kategoriach znalazły się restauracje: francuskie: Alain Ducasse at Hotel Plaza Athénée i Paul Bocuse – Le Restaurant Gastronomique, duńskie Noma i Restaurant Geranium, hiszpańskie Mugaritz, DiverXo i Celler de Can Roca, amerykańskie Eleven Madison Park i Peter Luger Steak House Est. 1887. Uroczysta gala wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego 2019 roku w Paryżu.

Nowe miejsce w Warszawie – Evil Steak House

W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil – restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Za barem ciekawie, jeśli chodzi o mocne alkohole, spory wybór koktajli na bazie ginu, tequili, whisky, koniaków czy bitterów – Evil Specials: Hollywood Dreas, Sweet Lies, Evil Wears Prada, Bitter Truth, Man Go, Cherryberry, Bubble Deer, Ahoyl, Mexican Bloom, Sunset On Mont Blanc. Evil ma również własne piwo, kawę, oryginalne napoje gazowane, a w najbliższym czasie zaskoczy jeszcze innymi nowościami.

Czytaj więcej

Dom Wódki z godłem „Teraz Polska”

W poniedziałek, 18 czerwca, w Teatrze Wielkim w Warszawie odbyła się XXVIII uroczysta Gala „Teraz Polska”, podczas której nagrodzone zostały najlepsze polskie firmy, usługi, innowacje i samorządy. Po raz dziewiąty przyznane zostały również tytuły Wybitnego Polaka. W tym roku Kapituła Konkursu „Teraz Polska” nagrodziła Godłem dwanaście produktów, dziesięć usług, dwa przedsięwzięcia innowacyjne oraz dwie gminy.

Czytaj więcej

Odkupienie Win – nowe miejsce w Warszawie

Któż z nas nie jest winny słabości do pysznego jedzenia i dobrych trunków? To nic zdrożnego, zwłaszcza, że teraz możemy łatwo nasze winy „odkupić”. Na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiła się restauracja i winiarnia – o przewrotnej nazwie Odkupienie Win. Swoich gości raczy starannie wyselekcjonowanymi winami w połączeniu z wybornymi daniami. Oferuje także szereg innych atrakcyjnych usług: organizację degustacji, prywatne szkolenia z wizytą sommeliera w domu klientów, winne vouchery, czy dostawę trunków pod wskazany adres.

Czytaj więcej

Stock i Dom Wódki – wspólne menu

W warszawskiej Restauracji Elixir w Domu Wódki goście mogą spróbować polskich dań w nowoczesnej odsłonie, które na zasadzie food & vodka pairingu są łączone z trunkami czystymi i smakowymi z portfolio Stock Polska. Specjalne menu będzie dostępne do 21 stycznia.
Jednym z wzmacniających się trendów w gastronomii jest rosnąca otwartość na nowe smaki. Jednocześnie, jak wynika z raportu Rynku Gastronomicznego w Polsce 2017, 80% Polaków najchętniej wybiera lokale z polskim jedzeniem, z kolei jednym z najczęstszych powodów jadania poza domem jest właśnie chęć poznania nowych, nieznanych dotychczas doznań kulinarnych. Restauracja Elixir w Domu Wódki i Stock Polska doskonale wpisują się w te tendencje, czego dowodem jest stworzenie menu polskiej kuchni, które w połączeniu z trunkami Amundsen, Beluga i Saska eksponuje największe walory smakowe poszczególnych potraw. Nowa karta dań jest dostępna dla gości do 21 stycznia br. włącznie.
– Cieszymy się, że oferowane przez nas marki są doceniane również przez branżę gastronomiczną. Nasi konsumenci rzeczywiście poszukują nowych połączeń kulinarnych, ale tych o wysokiej jakości i z wyczuciem dobrego smaku. Odpowiadając na ich potrzeby, staramy się zatem częściej uczestniczyć w wyselekcjonowanych wydarzeniach gastronomicznych w Polsce. Takim przykładem jest właśnie Tydzień z polską kuchnią oraz markami Amundsen, Beluga i Saska w warszawskiej Restauracji Elixir w Domu Wódki – mówi Arkadiusz Słota, Brand Manager marki Beluga.

Czytaj więcej

Pierwsze i drugie etykiety Wielkiej Piątki Bordeaux w restauracji Akademia

Restauracja Akademia stała się posiadaczem w karcie win pierwszych i drugich etykiet producentów Wielkiej Piątki Bordeaux – Château Margaux, Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild. Są wyznacznikiem kunsztu, klasy i niedoścignionego stylu. Kiedyś pijane tylko przez królów, prezydentów, bogatych kupców i aktorów – dzisiaj dostępne dla każdego w restauracji Akademia.

Czytaj więcej

Ziemniak z beczki w Restauracji Akademia

Restauracji Akademia w Warszawie (ul. Różana 2) dołączyła do niewielkiego grona miejsc, gdzie można spróbować bardzo limitowanej edycji Młody Ziemniak Arielle 2013 z beczki. Kilka miesięcy wcześniej restauracja stała się posiadaczem jedynej w stolicy beczki Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey, dojrzewającej w najstarszej destylarni w USA.

Czytaj więcej