Haig RTD

Firmowana przez Davida Beckhama, produkowana przez Diageo, whisky grain Haig teraz ma lekką wersję napoju RTD w dwóch smakach: Haig Club Clubman mixed with root ginger ale and lime oraz Haig Club Clubman mixed with crafted cola. Puszki po 330 ml z mocą 5%, w cenach po 2 funty.

Blisko dwucyfrowy wzrost konsumpcji whisky w Polsce

Większa otwartość młodszego pokolenia na whisky, wzrost popularności butelek o mniejszej pojemności, pojawienie się single maltów w dyskontach spożywczych oraz rosnąca oferta smaków i gatunków. To tylko niektóre z czynników decydujących o obliczu krajowego rynku whisky w 2019 roku. International Wine & Spirit Research właśnie podsumowała 2019 rok w branży alkoholi.

Czytaj więcej

United Beverages kupuje Distribev Orbico

United Beverages S.A. kupiło 80% udziałów w spółce Distribev Orbico. Umowa została podpisana po uzyskaniu zgody prezesa UOKiK. Poprzednim udziałowcem większościowym Distribev Orbico była Grupa Orbico. Pozostałe 20% należy do Grupy Żywiec S.A. Dzięki tej transakcji Grupa United Beverages S.A. staje się jednym z największych dystrybutorów, a zarazem importerów, w Polsce. W Grupie zatrudnionych będzie ponad 2000 pracowników, a prognozowany przychód ze sprzedaży ma przekroczyć 3,5 mld zł. Distribev Orbico ma 33 oddziały w całej Polsce.

Rum Plantation zmienia nazwę

Aby oddzielić się od historii czarnej pracy niewolniczej na Karaibach, Maison Ferrand, właściciel marki Plantation, postanowiło zmienić nazwę dla swoich prestiżowych rumów. „Nie chcemy być kojarzeni z ponurą historią niewolnictwa” – mówi Alexandre Gabriel, twórca i master blender marki Plantation. Polskim dystrybutorem rumów Plantation jest Pinot Wine & Spirits.

Irlandzka whiskey na stałej wznoszącej

Polacy coraz częściej sięgają po whiskey z Zielonej Wyspy – takie wnioski płyną z raportu Ibec (Irish Whiskey Association) za 2019 rok. Import tego trunku do Polski wzrósł w ciągu roku o 28%. Według danych Ibec, w 2019 roku nad Wisłę trafiło 300 tys. kartonów (liczonych po 12 butelek w każdym), czyli 3,6 mln butelek irlandzkiej whiskey, co oznacza wzrost aż o 28% w porównaniu do roku wcześniejszego. Osiągnięty rezultat wciąż plasuje Irlandię daleko za Szkocją, która dostarczyła do Polski blisko dziesięć razy więcej alkoholu, ale przy zdecydowanie niższej dynamice wzrostu. Cały rok zamknął się dla Irlandii eksportem 143 mln butelek, czyli niecałych 12 mln kartonów, co stanowi 10,6% wzrost w stosunku do 2018 r. Dla porównania Szkocja w 2019 roku. wysłała poza granicę ok 1,3 mld butelek.

Czytaj więcej

Sazerac przejmuje whisky od Brown-Forman

Brown-Forman sprzedał grupie Sazerac dwie duże marki whisky – kanadyjską Canadian Mist i bourbona Early Times. Sazerac przejął także zakład produkcyjny Canadian Mist Distillery w Collingwood oraz pomniejsze marki produkowanych tam kanadyjskich whisky. Canadian Mist to trzecia najlepiej sprzedawana whisky z Kanady, a Early Times to bourbon o 160-letniej historii, w portfolio Brown-Forman od 1923 roku. Po akwizycji Canadian Mist Sazerac jest największym producentem kanadyjskich whisky, wcześniej bowiem przejęli od Diageo wszystkie marki whisky Seagram’s, mają też zakład Old Montreal Distillery.

Wódka Bartłomieja Misiewicza

10 czerwca zadebiutuje na rynku nowa wódka czysta pszeniczna, Misiewiczówka. Za produkt odpowiada spółka Alleati Holding Sp. z o.o. i Bartłomiej Misiewicz, były współpracownik Antoniego Macierewicza. Jak czytamy w materiałach właściciela marki: „Przedstawiamy Państwu 100% czystą, pszeniczną wódkę, która klasyfikuje się w segmencie premium, ale dzięki swojej cenie dostępna jest dla każdego. Nasza receptura oparta jest na starannie pielęgnowanych kłosach pszenicy, bez żadnego opryskiwania i bez dodatków detergentów. Kwintesencją oferowanego produktu jest woda źrodlana. Wszystko to służy temu, aby wytworzyć niezapomniany smak delikatności, z minimum goryczy typowej wódki, a na następny dzień móc od rana cieszyć się wspomnieniami z degustacji”.

Czytaj więcej

Spadki w Marie Brizard

Rok 2019 grupa Marie Brizard Wine & Spirits po raz kolejny zakończyła ze spadkiem przychodów, tym razem z 389 mln do 365 mln euro. Strata EBITDA wyniosła minus 17,3 mln euro (minus 28 mln euro rok wcześniej). Wyższa niż rok wcześniej była marża brutto – 35%, wobec 33,8%, ale związane jest to głównie z cięciem wydatków marketingowych.
W Europie Środkowo-Wschodniej sprzedaż wzrosła o 21,4%, do 65,9 mln euro, w szczególności dzięki zwiększonej sprzedaży w Polsce z powodu nadzwyczajnego efektu w czwartym kwartale 2019 roku przed wprowadzeniem podwyżki podatku akcyzowego.

Orzeźwiające nowości od Soplicy

CEDC przygotowało nowe warianty smakowe marki Soplica. W maju na sklepowych półkach pojawiła się Soplica Żurawinowa. Wariant ten, jest rozszerzeniem linii Soplic na bazie kwaskowych polskich owoców, jak: pigwa, morela, czy mirabelka, z dodatkiem soku i ekstraktu z dojrzałych owoców żurawiny. W czerwcu w sprzedaży dostępna będzie kolejna nowość, Soplica Cytryna Kwiat Bzu – połączenie orzeźwiającej cytryny z delikatnymi i aromatycznymi kwiatami dzikiego bzu, dołącza jako czwarty smak do linii cytrynowej, obok już obecnych na rynku: Soplica Cytryna-Mięta, Soplica Cytryna-Pigwa i Soplica Cytryna-Malina. Wprowadzenie do sprzedaży nowych wariantów Soplicy wspierane jest materiałami POS, specjalnymi ekspozycjami w sklepach, kampanią digitalową i działaniami PR. Rekomendowane ceny nowych wariantów to: 6,29 zł za 100 ml, 11,39 zł za 200 ml i 26,99 zł za 500 ml.

Co w wrocławskim Polmosem?

Już pod koniec 2019 roku pojawiły się w mediach informacje, że firma jest na skraju upadłości. Ostatnie opublikowane w „Monitorze Polskim B” sprawozdania finansowe spółki-matki, Akwawit-Brasco S.A., dotyczą 2012 roku, ostatni wpis do KRS jest z maja 2019 i dotyczy zwołanego WZA. Obecnie strona internetowa nie działa. Pod koniec października „Gazeta Wrocławska” pisała: „Dawny Polmos Wrocław od wielu lat znajduje się w rękach prywatnych. Ostatnio kontrolowany był przez biznesmena Grzegorza Ś. Zawiaduje on grupą spółek zajmujących się produkcją alkoholi, ale i biopaliw. Biznesmen został zatrzymany pod koniec sierpnia przez CBA – pod zarzutem wyprowadzania majątku ze spółki, którą kierował. Chodzi o Bartimpex – dużą prywatną grupę kapitałową kontrolowaną przez rodzinę Gudzowatych. Szkoda, jaką miął wyrządzić biznesmen, to 96 mln zł. Odkąd w firmie zabrakło Grzegorza Ś., produkcja stanęła, a pracownicy przestali dostawać wypłaty”. W kwietniu tego roku Grzegorz Ś wyszedł z więzienia po zapłaceniu 3 mln zł kaucji. O jego biznesach szeroko pisał w kwietniu br. „Puls Biznesu”. Jak na razie zakład produkcji spirytusu w Lesznie (obecnie HGBS Finanse S.A.) pracuje, choć trwa spór prawny pomiędzy Tomaszem Gudzowatym, głównym spadkobiercą po Aleksandrze Gudzowatym, a Grzegorzem Ślakiem. Część dawnych menadżerów z Akwawitu Wrocław obecnie jest w spółce HGBS Finanse S.A. (pod tym samym adresem we Wrocławiu, z zakładem produkcyjnym w Lesznie). Od października 2019 roku nowym prezesem jest Łukasz Stuczyk, w grudniu 2019 roku powołano nową Radę Nadzorczą. Wódek z Wrocławia na rynku nie ma.

Rekordowe wyniki Angostury

Angostura Holdings Limited poinformowała, że spółka zrealizowała najwyższe przychody od dziesięciu lat. Wzrost w 2019 roku wyniósł 8,1%, przychody wyniosły 847,2 mln dolarów. Wzrosła także rentowność, zyski po opodatkowaniu były wyższe o 9,2% i wyniosły 141,8 mln dolarów. Rósł zarówno eksport, jak i sprzedaż na rynkach lokalnych. Aż o 11% wzrosła sprzedaż bittersów Angostura. W Polsce dystrybutorem produktów Angostura jest MV Poland.

Niezależni bottlerzy w Polsce

Nie mamy jeszcze do końca w Polsce językowych odpowiedników na opisanie tego, czym się zajmują. Rozwijająca się świadomość konsumencka wyraźnie jednak im sprzyja. Independent bottlers – niezależni butelkujący, czy po prostu bottlerzy whisky. Co oferują na polskim rynku i czym przyciągają? Czym różnią się ich produkty od tych, które szeroko dostępne na półkach marketów określamy jako official bottlings?

Czytaj więcej