W związku z przewidywanym wzrostem sprzedaży amerykańskiej whiskey, koncern Beam Suntory przeznaczy 101,7 mln dolarów na rozbudowę dwóch destylarni Jim Beam – zakładów w Clermont i w Boston.
Beam Suntory inwestuje ponad 100 mln dolarów

W związku z przewidywanym wzrostem sprzedaży amerykańskiej whiskey, koncern Beam Suntory przeznaczy 101,7 mln dolarów na rozbudowę dwóch destylarni Jim Beam – zakładów w Clermont i w Boston.
piąta whisky z limitowanej serii Distiller Master, stworzonej dla uczczenia mistrzów destylacji związanych z firmą. Wcześniej ukazały się: Jack Daniel’s Old No. 1 dla uczczenia samego Jacka, No. 2 dla uczczenia Jessa Motlowa, który przeprowadził firmę przez lata prohibicji, No. 3 dla uczczenia trzeciego w historii mistrza destylacji, Lemuela Tolleya, znanego jako Lem, który kierował firmą w latach 1941-1964, No 4 dla uczczenia Jessa Gamble, który zaledwie przez dwa lata stał za sterami firmy. Ta powstała dla Franka Bobo, który prowadził firmę w latach 1966-1988. Bardzo przyjemny, słodki aromat, w którym są i miód, i kukurydza, i ocet jabłkowy z przyprawami korzennymi. Smak słodko-ziołowy, wciąż dużo miodu, rozmaryn, imbir. W finiszu: tytoń, skóra, goryczka, ocet. Moc – 43%.
If the ocean was whiskey and I was a duck
I’d dive to the bottom and I’d never come up…
To jedna z najstarszych znanych pieśni jakie wykonywano w salonach Dzikiego Zachodu, słowa pochodzą najprawdopodobniej z początku XIX wieku, zwykło się ją wykonywać chóralnie, wieczorami, wznosząc szklaneczki tego, co nazywano whiskey, a co w tamtych czasach było najczęściej zabarwioną karmelem i herbatą berbeluchą, gdyż były to czasy jeszcze przed budową linii kolejowych na Zachód i transport prawdziwej whiskey odbywał się karawanami lub był spławiany rzeką, co nie tylko podnosiło koszty, ale też powodowało przerwy w zaopatrzeniu. A były to czasy, kiedy każdy kowboj nosił swojego kolta i żaden barman nie ważył się ryzykować, że w jego szynku whiskey mogłoby zabraknąć.
22 sierpnia w Kity Koguta odbyło się niezwykłe spotkanie, zatytułowane „Szkoci vs Yankesi”. Naprzeciwko siebie stanęli Charlie Graham i Kenny Macdonald, pierwszy reprezentował amerykańską destylarnię Heaven Hill, drugi – szkocką firmę Ian Macleod. Panowie przekonywali warszawską publiczność do swoich whisky i whiskey.
Czytaj więcejDestylarnia Yellow Rose powstała w Houston w Teksasie w 2010 roku. Dwa lata później przedstawiła swoje pierwsze butelkowania. W ofercie mają kilka roidzajów whiskey (blended, rye, american whiskey, rye maple finishm single malt), coś co nazywają Outlaw Bourbon, a co jest starzoną whiskey kukurydzianą i prawdziwego bourbona. Cztery z ich whiskey dostępne są w Domu Whiskey przy Nowym Świecie i tam je niedawno próbowałem.
Czytaj więcej22 czerwca Unia Europejska wprowadziła cło w wysokości 25% wartości produktów na import amerykańskiej whiskey. Jako pierwszy z producentów zareagował Brown Forman, zapowiadając wzrost cen swoich marek w Europie o 10%, są to przede wszystkim: Jack Daniel’s, a także Woodford Reserve czy Old Forester.
20 czerwca firma M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację bourbonów. Do spróbowania: Benchmark, Buffalo Trace, Blanton’s Original, 1792 Small Batch Bourbon i Eagle Rare. Zapisy i informacje w salonach M&P. Miejsce: Salon Niepodległości, Al. Niepodległości 129, Warszawa. Godz. 19.00.
Whiskey sygnowane polsko brzmiącą nazwą Koval zdobywają najcenniejsze nagrody po obu stronach Atlantyku, a ich gin w wersji Dry był najczęściej nagradzanym w tej kategorii w 2015 roku w USA. To spełnione marzenie małżeństwa Roberta i Sonat Birnecker. Oboje pragnęli mieć własną destylarnię w swoim ukochanym mieście Chicago. Porzucili kariery naukowe i zajęli się produkcją whiskey. Udało się, Koval prawie od dziesięciu lat zupełnie dobrze radzi sobie na rynku i jest obecnie jedną z wiodących destylarni rzemieślniczych w Stanach Zjednoczonych.
Czytaj więcejDestylarnia George Dickel wypuściła niecodzienną whiskey, która przez 30 dni finiszowała w beczkach, w których wcześniej przez trzy lata macerowały się ostre papryczki dla sosu Tabasco. George Dickel Tabasco Brand Barrel Finish ma 35%, więc tak naprawdę jest to mocny i ostry likier na bazie whiskey, rekomendowany do warzywnych koktajli.
Heaven’s Door to amerykańska whiskey sygnowana przez laureata literackiej Nagrody Nobla, Boba Dylana. Za biznes odpowiada Marc Bushala, twórca sukcesu marki Angel’s Envy Bourbon. W 2019 roku zostanie otwarta destylarnia Heaven’s Door – w Nashville, w starym opuszczonym kościele, powstanie centrum dla zwiedzających. Tymczasem jednak wypuszczono trzy różne whiskey, zestawiane z kupionych odleżakowanych destylatów, są to: Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey i Straight Rye Whiskey. O ile dwie pierwsze leżakowały tradycyjnie w nowym amerykańskim dębie, to ta ostatnia była dodatkowo finiszowana w beczkach, które służyły do leżakowania liści tytoniu cygarowego.
Czytaj więcej19 kwietnia firma Brown-Forman zaprosiła do klubu Szarotka na wielkie grillowanie i wspólną zabawę z Jackiem Daniel’sem. Uczestnicy poznali technologię produkcji legendarnej whiskey z Tennessee – od ziarna kukurydzy do butelki, a głównym tematem było niezwykłe drewno białego amerykańskiego dębu, z którego robione są beczki do leżakowania Jacka. Jako jeden z nielicznych producentów whiskey, Jack Daniel’s ma pełna kontrolę nad swoimi beczkami, gdyż firma ma własny zakład bednarski.
Czytaj więcejWhisky & Pub Czasem Trzeba (Września, ul. Słowackiego 10a) zaprasza 27 kwietnai o godz. 18.10 na degustację pod hasłem Bourbon vs Scotch. Na przeciwko siebie staną: Booker’s, Maker’s Mark, Jim Beam Black, Laphroaig 10 i Auchentoshan 12. Prowadzącym będzie przedstawiciel firmy Stock Polska, dystrybutora marek Beam Suntory – Rafał Sahaj.
Czytaj więcejseria Jack Daniel’s Distiller Master powstała dla uczczenia związanych z firmą na przestrzeni lat mistrzów destylacji. Trzy pierwsze edycje to były: Jack Daniel’s No. 1 dla uczczenia samego Jacka, No. 2 dla uczczenia Jessa Motlowa, który przeprowadził firmę przez lata prohibicji, No. 3 dla uczczenia trzeciego w historii mistrza destylacji, Lemuela Tolleya, znanego jako Lem, który kierował firmą w latach 1941-1964. Teraz ukazała się No. 4, wypuszczona dla uczczenia Jessa Gamble, który zaledwie przez dwa lata stał za sterami firmy. Aromat delikatny, cytrusowy – grejpfrut, pomarańcze, anyż, brzoskwinie. Smak najpierw waniliowy, ale po chwili gorycz – albedo, nawet piołun. Finisz gorzki, ale delikatny, bardziej rabarbar niż goryczka. Moc – 43%.
bardzo nietypowy produkt w portfolio Jima Beama – bourbon z dodatkiem szkockiej torfowej whisky z destylarni Ardmore. Blend robiony na rynek hiszpański. W nosie: zielone jabłka, wanilia, kukurydza, aromatyczne drewno typu heban. W smaku – przefermentowana kukurydza. Finisz delikatny, lekko czekoladowy. Moc – 40%.
to jeden z czołowych koncernów alkoholowych, amerykańska spółka o zasięgu globalnym z siedzibą w Louisville. Właściciel m.in. tak znanych marek jak: Jack Daniel’s, Gentelman Jack, Finlandia Vodka, Maximus Vodka, Woodford Reserve Bourbon, Canadian Mist, Early Times, Old Forester, Korbel Champagne, Chambord, Casa Herradura, Pepe Lopez, El Jimador i wiele innych. Działając w wielu krajach Brown-Forman zatrudnia obecnie blisko 4000 ludzi.
Czytaj więcejBrown Forman poszerza portfolio whiskey Jack Daniel’s o edycję Single Barrel Collection Barrel Strength o mocy 129 Proof, czyli 64,5%. Jeff Arnett, mistrz destylacji Jacka, ujawnił mashbill nowej whiskey, jest to: 80% kukurydzy, 12% słodowanego jęczmienia i 8% żyta. Beczki były ręcznie wypalane i wypiekane, a następnie umieszczone na górnym poziomie magazynu leżakowania. Mocne wypiekanie dało nuty ciemnego cukru. Na razie jest to limitowana edycja, dostępna praktycznie wyłącznie w sprzedaży internetowej. Każda butelka jest ręcznie etykietowana i ma swój indywidualny numer. Cena w sklepie store.jackdaniels.co.uk – 54,99 GBP.
13 grudnia w samym sercu warszawskiej Pragi odbyło się spotkanie z whiskey Jack Daniel’s. W pięknie odnowionej kamienicy przy ulicy Stalowej 52 czekały na gości pyszne przekąski, dania z soczystego indyka, krewetki w maśle czosnkowym, a na deser pyszny tort z borówkami zatopionymi w jajecznym kremie. Oczywiście nie zabrakło koktajli na bazie whiskey z Tennessee – rozgrzewające, na gorąco z przyprawami lub orzeźwiające z nutami cytrusów i gałązką jałowca. Jack Daniel’s Fire serwowano prawie zmrożonego ze specjalnego saturatora. Wieczór uświetnił recital składający się z piosenek Franka Sinatry.
Innymi atrakcjami były: warsztaty barmańskie – przygotowanie whiskey sour czy nauka pakowania prezentu – butelki Jack Daniel’s Honey.
12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.
Czytaj więcej13 października odbędzie się spotkanie z ambasadorem destylarni Evan Williams Bernie Lubbersem, zwanym profesorem whiskey, który zabierze uczestników w podróż w czasie i przestrzeni, odkrywając kolejne karty historii bourbona. Do degustacji będą: Georgia Moon Corn Whiskey, Mellow Corn, Bernheim Original, Pikesville Rye, Evan Williams Bottled-in-Bond oraz Elijah Craig 12YO. Miejsce: Whisky and Wine Place, Jana Kazimierza 30, Warszawa. Koszt degustacji: 70 zł. Zgłoszenia: sklep@wawp.pl. Ilość miejsc: 20.
W trzech miastach w Polsce staną specjalne czarne przyczepy, z których serwowane będą klasyki gatunku koktajli tworzonych na Jacku Daniel’sie. Każdy gość strefy Jacka będzie mógł skorzystać z wygodnego leżaka. Oprócz flagowego koktajlu Lynchburg Lemonade, serwowany będzie słodki Hello Honey i rozpalający, acz zmrożony shot Jack Fire. Nie zabraknie bezalkoholowej pozycji, która ugasi pragnienie i zaskoczy oryginalnym smakiem.
Czytaj więcej