Midleton Very Rare 2018

kolejna edycja rocznikowej whisky z Midleton, wypuszczanej systematycznie od 1984 roku i prezentującej to, co najlepszego można znaleźć w beczkach irlandzkiej destylarni należącej do Pernod Ricard. To mieszanka single pot still i single grain. Selekcji osobiście dokonuje Brian Nation, następca Barry’ego Crocketta w tej roli. W aromacie: miód, zioła, tymianek i majeranek. Smak: miodu, piołunu, tymianku, jabłka, bardzo tłusta. W finiszu: jabłka i czarne oliwki, lekko lukrecja, sól, anyż.

Dunville’s Three Crowns

Dunville’s Three Crowns to wskrzeszona dawna marka irlandzkiej whiskey. Od 2016 roku produkuje ją The Echlinville Distillery z Kircubbinin w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Wskrzesili także Dunville’s VR Old Irish Whiskey i wprowadzili limitowaną Dunville’s PX Cask. W latach 1837-1936 whiskey Dunville’s Three Crowns była produkowana w Belfaście przez Royal Irish Distillery dla spółki Dunville & Co. Była to whisky typu single pot still, leżakująca w dużym stopniu w beczkach po sherry, butelkowana z mocą 40%. Nowa wersja, poza nazwą, niewiele ma wspólnego z tą dawną whiskey. To whiskey blendowana, butelkowana z mocą 43,5%. Aromat ziół, jałowiec, igliwie, kukurydza. Smak ziarna i ziół, słodu. Bardzo ziołowy finisz, majeranek i rozmaryn.

Grant’s Elementary

w 2016 roku William Grant & Sons wypuściła na rynek wolnocłowy serię Elementary. Ukazały się w niej trzy whisky dedykowane różnym pierwiastkom – O (tlen), C (węgiel) i CU (miedź). Wszystkie z mocą 40%. W tej kolekcji CU jest prawdziwym rarytasem, to najstarsza kiedykolwiek zabutelkowana whisky spod znaku Grant’s, zestawiona z co najmniej dwudziestodziewięcioletnich whisky słodowych i zbożowych, w tym: Glenfiddich, Balvenie czy Girvan. Beczki z dębu europejskiego i amerykańskiego. Grant’s 29YO CU ma aromat lekko dymny, jabłka, gruszki, śliwki, porto ruby, zioła. Bardzo lekki smak, toffi, wiśnie, wędzone śliwki. Smak delikatny, likierowe wino, leciutko ziarno. W finiszu zioła, wiśnie i czereśnie, lekko migdały. Pozostałe whisky w serii Elementary miały sześć (Carbon) i osiem lat (Oxygen). Grant’s 6YO C ma aromat delikatnie dymny, ale też zdecydowanie słodki – miód, słodkie dojrzałe gruszki, dojrzałe brzoskwinie. Smak rześki, lekko dymny, czuć wpływ drewna, ponadto ziarno, dużo ziarna i… zaskoczenie, pieczone w ognisku ziemniaki. Grant’s Elementary 8YO O ma aromat jednocześnie słodowy i ziołowy, suszone kwiaty, rumianek, wiśnie w czekoladzie, smak także delikatny, kwiatowy, fiołki plus przyjemna nuta przypieczonej skórki chleba. Specjalna technologia zniwelowała kontakt alkoholu w beczce z tlenem. Wyszła fajna whisky, jedna z lepszych w tej kategorii wiekowej.

Czytaj więcej

Castle Bridge

whisky albańska, butelkowana przez Aquila Liquori z mocą 40%. Jak informuje producent, destylaty są z: kukurydzy, pszenicy, jęczmienia i słodowanego jęczmienia, a leżakowanie wyniosło 3 lata i odbywało się we francuskim dębie. W aromacie dużo słodu, dużo ziarna, lekko wiśnie i maliny. W smaku nieco dymu, wanilia i toffi. Finisz bardzo drewniany, chipsy dębowe, wędzenie.

O sztuce degustacji w Gorzycach Wielkich

15 listopada w Gminnej Bibliotece w Gorzycach Wielkich w sali widowiskowej odbyła się prezentacja prowadzona przez Łukasza Gołębiewskiego, połączona z degustacją. Tytuł spotkania, „Alkohole, nie tylko męska specjalność”, nawiązywał do tytułu powieści prowadzącego – „Kobiety, to męska specjalność”. I rzeczywiście, na widowni przeważała płeć piękna, a przybyło ok. 60 osób, w tym wiele z odleglejszych miast. Redaktor naczelny „Aqua Vitae” opowiadał o sztuce degustacji, publiczność mogła poznać m.in. historię i tajniki produkcji mocnych alkoholi. Alkohole na degustację przygotowała wielkopolska firma AWW z Kalisza. Do spróbowania były: Jarzębiak Czysty Luksus, whisky blendowane Charley’s Green i Gold Ben, gin Cherley’s oraz jego nowa, owocowa wersja Charley’s Pink i likier ziołowy Laufhund, który zdobył największe uznanie. Każdy uczestnik otrzymał arkusz degustacyjny. Były dyskusje, oceny degustujących i liczne pytania. Bardzo ciekawa propozycja edukacyjna, zainicjowana przez dyrektora biblioteki, Dariusza Pryczaka. Jak skomentował jeden z uczestników: „Od czterdziestu lat piję, a nie wiedziałem, że tak można mówić o alkoholu!”.

Czytaj więcej

Wyprawa do Balmenach

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Czytaj więcej

Grace O’Malley Blended Irish Whiskey

Grace O’Malley to barwna postać w irlandzkiej historii XVI wieku. Córka lordów Ó Máille, została piratem, przemytnikiem i rebeliantką przeciw angielskiej koronie. Młoda blendowana whiskey ma aromat: słodu, prażonego ziarna, wanilii, toffi. Przyjemny smak ziarna – zarówno prażonego, jak i młodego, zielonego. Finisz przydymiony, ale jest i nuta zielonych jabłek, zielonych śliwek. Moc – 40%.

Eksperymentalna edycja z Kininvie

Trzy nowe whisky sygnowane marką Kininvie, to nowa propozycja William Grant & Sons. Pracująca w cieniu Glenfiddich i Balvenie, destylarnia Kininvie nie jest w pełni są, oddzielnym zakładem i produkuje whisky głównie do blendów William Grant & Sons. Kilka dotychczasowych edycji single malt z Kininvie ukazało się w limitowanych edycjach i są to butelki bardzo drogie. Tym razem cena jest niezwykle atrakcyjna, 35 funtów. Seria nazywa się The Kininvie Works. Mamy w niej KVSM001 – pięcioletnią single malt, która była trzykrotnie destylowana i leżakowana w beczkach po bourbonie, zabutelkowana z mocą 47%. Kolejna butelka, to KVSG002, whisky single grain, z dodatkiem słodowanego żyta, leżakowana trzy lata w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 47,8%. I jeszcze KVSB003, whisky blendowana, z dużym udziałem destylatów słodowych, w wieku trzech lat. Butelkowana z mocą 48,2%.

W Lidlu Pieśń lodu i ognia

Od 23 września w ofercie winnicalidla.pl pojawiły się dwie limitowane edycje Johnnie Walker – Song of Fire i Song of Ice. Nawiązują do serialu HBO „Gra o tron” i dp tytułu cyklu powieści J.R.R. Martina „Pieśń lodu i ognia”. Obydwie są w cenie 149,99 zł. Johnnie Walker a Song of Fire jest inspirowana smokami, składają się na nią whisky zbożowe i słodowe z destylarni: Cameronbridge, Cardhu i Caol Ila. Johnnie Walker a Song of Ice związana jest tematycznie z wilkami, a tworzą ją whisky z: Cameronbridge, Cardhu, Knockando i Clynelish.

Old Barrey Batch 001

blend czesko-słowacki, alkohol z beczek z destylarni R. Jelinek i Nestville. Limitowana edycja 2856 butelek, które dla firmy DMS Barrels wyselekcjonował Artur Brzychcy. Aromat od razu zdradza świeże beczki z amerykańskiego dębu, dużo wanilin, nuty kukurydzy, białej czekolady – słodkie i przyjemne. Smak także idący w kierunku bourbona – wanilia, rozmaryn, tymianek, czekolada i konsekwentny finisz, słodko i ziołowo. Moc – 40%.

Nowe mariaże whiskey i piwa

Seria Jameson Caskmates rozrasta się. Irlandzka whiskey finiszowana w beczkach po piwie okazała się być dużym sukcesem. Jako pierwsza ukazała się w 2013 roku Jameson Caskmates Stout Edition, z beczek po piwie z sąsiedniego browaru Franciscan Wells w Cork. Kolejna edycja, Jameson Caskmates IPA Edition, zadebiutowała w 2017 roku i znów była efektem współpracy z Franciscan Well Brewery. Dwie nowe whiskey w serii są po piwach z USA, z Revolution Brewing i Bale Breaker Brewing Company. Beczki popłynęły do Irlandii z Waszyngtonu i Chicago, wcześniej sezonowano w nich piwa: Bale Breaker’s Topcutter IPA oraz Fist City Pale Ale Revolution Brewing. Jameson finiszowany w tych beczkach został zabutelkowany z klasyczną mocą 40% i trafi do sprzedaży głównie w USA.

Oamaruvian CS Doublewood

niezwykła nowozelandzka whisky. Najpierw przez sześć lat leżakowana w beczkach po bourbonie, a potem przez kolejne lata we francuskim dębie i beczkach po czerwonym winie z Nowej Zelandii. Pierwotny destylat, jako single grain whisky, pochodził z nowozelandzkiej destylarni Dunedin, a za maturację odpowiadali winiarze – Warren i Deb Prestonowie. Nazwę whisky zawdzięcza Zatoce Oamaru, leżakowanie odbywało się na wybrzeżu. Najpierw wypuszczono whisky Oamaruvian w wersji szesnastoletniej, potem osiemnastoletniej. Spodziewać się można kolejnych wypustów, gdyż łącznie dodatkowej maturacji poddano ponad 400 beczek whisky grain i malt z Dunedin. W aromacie więcej wina niż whisky, orzechy laskowe, prażone arachidowe, wanilia, wiśnie. Smak cierpki, bardzo taniczny, wiśnie i zielone włoskie orzechy, lekko drożdże, sól. Finisz wyraźnie drożdżowy, orzechy, tarnina, aronia. Bardzo cierpkie.

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Ostatnia kropla z Glen Albyn

W liczbie 330 butelek Diageo wypuściło unikatową edycję whisky The John Walker Last Cask. Złożyły się na nią whisky grain i malt z destylarni, które pamiętają czasy twórcy marki. John Walker żył w latach 1805-1857. Wykorzystane tu whisky grain pochodzą z destylarni Cambus, Port Dundas i Cameronbridge, single malt z: Cardhu, Mortlach, Clynelish, Dailuaine, Talisker, a także z zamkniętej w 1983 roku destylarni Glen Albyn, z której whisky dzisiaj jest bardzo rzadka. Po okresie dojrzewania zostały połączone w jednej kadzi osobno single grain i single malt, a dopiero w końcowej fazie zmieszano je wszystkie razem i zabutelkowano z mocą 40%. Większość butelek trafi do Chin, niewielka część do sklepów wolnocłowych, gdzie mają być oferowane w cenie 3000 funtów.

The Irishman Founder’s Reserve

Mieszanka 70% single malt i 30% single pot still whiskey jest swego rodzaju wizytówką marki. Butelkowana z mocą 40%. Aromat lekki, słodki, nuty toffi, słodkich jabłek, brzoskwini czy marmolady z tych owoców. Delikatna nuta dymna, jak z wypieczonego pieczywa tostowego. W ustach whiskey także jest lekka, owocowa – głównie brzoskwinie i słodkie morele, także słodkie jabłka. Finisz krótki, ale przyjemny, wciąż duża owocowość, na pierwszym planie jabłka. Zgodnie z nazwą, ta whiskey dobrze oddaje irlandzki styl.

Półfinały konkursu Hankey Bannister – Istota Stylu

Znamy już finalistów Hankey Bannister Cup 2019. Są nimi: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W dniach 5-7 sierpnia odbyły się półfinały w trzech miastach – Krakowie, Warszawie i Gdańsku, czyli chronologicznie: W.Rabbit & Co., ul. Bożego Ciała 12, Kraków, Coctail Bar Max & Dom Whisky, ul. Nowy Świat 32, Warszawa Galeria Metropolia, Bar Peron 5 (Stacja Food Hall), Jana Kilińskiego 4, 80-266 Gdańsk. Finał konkursu HBCup 2019 odbędzie się podczas Better Baru w restauracji Stary Maneż w dniu 19 sierpnia 2019 roku. Trzy pierwsze osoby pojadą do Szkocji, aby na żywo zobaczyć jak powstaje złocisty trunek w destylarni.

Czytaj więcej

Półfinały konkursu Hankey Bannister

Dziś półfinał w Gdańsku. A wczoraj w Koktajl Bar Max na Nowym Świecie dużo energii. Oksana Rokosz, jedna z uczestniczek powiedziała na temat konkursu. – Spodobał mi się temat konkursu. Akurat czytałam książkę Oscara Wilde „Dusza człowieka w socjalizmie” i to mnie skłoniło, aby wziąć udział w tym właśnie konkursie, bo odzwierciedla podobną filozofię jak w książce. Ma formułę ceniącą sztukę, humanizm i przede wszystkim wolność.
Jednym słowem, nie schlebia masowym gustom, ale daje pole indywidualizmowi – tak trzymać.