Sir Thomas Dewar

Zwany Tommy lub Whisky Tom, razem z bratem Johnem Dewar, stworzył w XIX wieku jedną z największych marek whisky. Urodził się w Perth, od najmłodszych lat miał kontakt z gorzelnictwem, jego ojciec John Dewar Senior założył w rodzinnym mieście firmę John Dewar & Sons Ltd., również wuj zajmował się handlem alkoholami. W 1893 roku rodzina Dewar dostała przywilej dostaw na królewski dwór, obsługiwali króla Edwarda VII. Kupili niewielką destylarnię whisky słodowej – Tullymet w Perthshire, która działała do 1910 roku. W latach 1896-1898 wybudowali też własną destylarnię Aberfeldy. W kolejnych latach imperium whisky rodziny Dewar powiększyło się o zakłady: Royal Lochnagar, Glen Ord, Pulteney, Aultmore, Parkmore i Benrinnes. Byli także udziałowcem w destylarni Yoker w okolicach Glasgow, a wspólnie z firmą W.P. Lowrie kupili Port Ellen, co dawało dostęp do wszelkiego rodzaju słodowych whisky. W 1915 roku doszło do połączenia z aktywami Jamesa Buchanana, powstała spółka Buchanan-Dewar Ltd., a w 1925 roku przyłączyli się do konglomeratu DCL, przy czym obaj bracia Dewar dostali miejsca w zarządzie koncernu. Tommy był ambasadorem firmy, twarzą i twórcą jej kampanii reklamowych, m.in. zrealizował pierwszą w historii filmową reklamę, która w 1898 roku była wyświetlana na jednym z nowojorskich wieżowców. Podróżował po świecie w szkockim kitlu, w klanowych barwach, zatrudnił agentów w 26 krajach, sam w ciągu dwóch lat objechał wszystkie kontynenty. Otwarcie własnego oddziału w Nowym Jorku zaowocowało tym, że Dewar’s White Label stał się najlepiej sprzedawaną szkocka whisky w USA. Kronikarze piszą, że Tommy Dewar był urodzonym handlowcem, pełen wdzięku i elokwencji. Szybko podbił Londyn, whisky Dewar’s była najbardziej widoczna marką w barach i hotelach stolicy. Był najdłużej zameldowanym gościem słynnego Savoy Hotel, w którym pierwszy raz wynajął pokój w 1893 roku, a własny apartament miał tam wynajęty nieprzerwanie od 1904 roku do śmierci w 1930 roku. Przyjaźnił się z twórcą herbacianego imperium Thomasem Liptonem, wspólnie żeglowali. Był miłośnikiem sportów konnych i motorowych, sponsorował wiele dyscyplin sportowych. Angażował się politycznie, reprezentował Torysów w Parlamencie przez sześć lat. Otrzymał tytuł szlachecki.

Czytaj więcej

Wizyta w Loch Lomond

To zamknięta dla odwiedzających destylarnia, położona niedaleko Jeziora Lomond, największego jeziora w Szkocji, w miasteczku Alexandria. Pierwszy zakład produkcji whisky powstał nad Jeziorem Lomond w 1814 roku, jednak obecnie istniejący zakład został zbudowany w 1964 roku. Pracował z przerwą, był zamknięty w latach 1984-1987. Ponownie otwarty przez nowego właściciela, inwestorów Alexander Bulloch i Glen Catrine. W 1993 roku rozpoczęto produkcje whisky grain, a w 1999 roku dodano dwa nowe alembiki. W czerwcu 2019 roku grupa finansowa Hillhouse Capital Management kupiła markę i zakłady należące do Loch Lomond Group.

Czytaj więcej

Wieczór z Tullamore DEW

Dom Whisky zaprasza 10 marca o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Jakub Sienkiewicz – Brand Ambassador marki Tullamore DEW. Do spróbowania będą: Tullamore DEW Original, Tullamore DEW 12YO Special Reserve, Tullamore DEW 14YO Single Malt, Tullamore DEW 15YO Trilogy oraz Tullamore DEW Phoenix (46.2 %). Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 171 zł/os. W cenie są: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish oraz 5 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 8 marca. Zapisać można się pod tym linkiem.

Charley’s French Oak Cask Limited Edition

Nowa whisky blended z AWW z Kalisza. Użyte destylaty to: 50% polska whisky zbożowa, 40% szkocka grain i 10% szkocka malt. Polskie destylaty były przechowywane w beczkach po bourbonie i z francuskich po winach austriackich. Zapach delikatny, nuty orzechowe i czerwone owoce, lekko wanilia, migdały, śliwki, wiśnie, truskawki. W ustach lekka, wytrawna, dużo orzechów laskowych i włoskich, porażone migdały, anyż. Spora rześkość w finiszu – eukaliptus, mięta, kwaskowe jabłka oraz orzechy włoskie, pistacje, wanilia, uprażone ziarno. Moc – 40%.

Bimber Apogee XII

Blended malt – whisky w wieku 12 lat ze Speyside i Highland, leżakowana w beczce po whisky z Bimber Distillery. Aromat soczysty, masa gruszek, słodkie malinowe jabłka, lekkie nie do końca dojrzałe morele z Wachau, nuta szampańska. Smak delikatny, słodki, gruszka williams, słodkie jabłko, brzoskwinia, delikatnie nuta słona. W finiszu wciąż słodko i owocowo, dużo jabłek i gruszek, syrop z gruszki. Moc – 46,3%.

Johnnie Walker na rok Tygrysa

1 lutego zadebiutuje nowa specjalna edycja whisky Johnnie Walker Blue Label na powitanie Nowego Roku Chińskiego to rok Tygrysa. W butelce są whisky z większości destylarni należących do Diageo, w tym pewne ilości whisky z zamkniętych destylarni. Projekt butelki i opakowania zaprojektował chiński artysta, Shan Jiang. Równolegle ukazują się też limitowane edycje whisky John Walker & Sons King George V i John Walker & Sons XR 21, również w butelkach zaprojektowanych przez Shan Jianga.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich

Czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal. Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Moc – 43,8%. Zapach elegancki – słodkie śliwki, gruszki williams, morele, brzoskwinie, mirabelki, rodzynki, nuty sody, wanilia, budyń waniliowy, crème brûlée, wisienki koktajlowe. W smaku bardzo słodka – budyń waniliowy, mleczna czekolada z rodzynkami, soczyste nektarynki, lekko sól i dym. Finisz złożony – jest marcepan i migdały, są jabłka, dużo dymu, chleb sodowy, śliwki, kakao.

Signal Hill

Mieszana whisky kanadyjska, stworzona w 2014 roku. Zestawiana z kukurydzy i słodowanego jęczmienia, mieszanka destylatów z kolumny i alembiku. Wykorzystano trzy rodzaje beczek: po kanadyjskiej whisky, po bourbonie i nowych z amerykańskiego dębu, leżakowanie 3-5 lat. Woda nowofundlandzka. Przy jej zestawianiu pracował przy niej Michael Booth, jeden z najsłynniejszych kanadyjskich blenderów, wcześniej związany z Hiram Walker. Whisky powstała w Ontario, w dawnym zakładzie Hiram Walker, założonym w 1858 roku. Aromat bardzo delikatny, orzeszków ziemnych, orzeszków laskowych, pop-cornu, karmelu, lekka nuta miodu, lipa, suszone liście, suszone kwiaty, słodka gruszka. Smak lekki, słodki, mleczna czekolada z orzechami, karmel, nalew na żołędzie, nadal sporo miodu i lipy. Finisz jodowy, septyczny, liście dębu, ale też słodycz i orzechy jak w batoniku Snickers. Do koktajli. Moc – 40%. W ofercie M&P.

Royal Salute

Jedna z najbardziej luksusowych marek blendowanych szkockich whisky, od początku pomyślana jako produkt super premium, z czasem także wzbogacony o liczne edycje kolekcjonerskie. Należąca do Pernod Ricard, firmowana przez Chivas Brothers, whisky po raz pierwszy została wypuszczona 2 czerwca 1953 roku, w dniu koronacji królowej Elżbiety II. Nazwa nawiązuje do salwy – dwudziestu jeden strzałów gwardzistów królewskich, stąd też najmłodsza whisky w kupażu ma 21 lat. Royal Salute 21YO The Signature Blend zamknięta jest w porcelanową karafkę (jest jej wiele wersji kolorystycznych), pierwotna wersja opatrzona była portretem czternastowiecznego króla Szkocji Roberta Bruce i mottem po gaelicku: treibhireas bunaiteachd bho 1801, co znaczy: wierność, stabilność od 1801 roku. Oryginalny blend z 1953 roku wciąż jest obecny na rynku, ale było też bardzo wiele specjalnych edycji, m.in. Royal Salute złożona w whisky z nieczynnych destylarni, wyłącznie z whisky słodowych, z wyselekcjonowanych tak lub inaczej beczek, finiszowana w beczkach np. po pedro ximenez oraz starsze edycje niż 21 lat, m.in.: 40YO w kryształowej karafce, 50YO z okazji pięćdziesięciolecia panowania Elżbiety II, były też edycje starsze niż pięćdziesięcioletnia. Klasyczna Royal Salute 21YO The Signature Blendto whisky o słodkich owocowych aromatach – gruszek, moreli, pomarańczy, do tego nuty kwiatowe. W ustach jest i słodycz, i cierpkość, i dymność. Dużo bakalii, nuty sherry, skóra, tytoń.

Czytaj więcej

Sir Alexander Walker

Najsłynniejsza blendowana whisky świata swoją markę nosi na cześć Johna (Johnnie) Walkera (1805-1857), szkockiego drobnego handlarza alkoholem z Kilmarnock. Jak wielu marszandów tamtych czasów Johnnie Walker miał własne składy whisky i własną mieszankę, zwaną wśród lokalnych klientów Walker’s Kilmarnock Whisky. Co ciekawe, sam był abstynentem. Radził sobie ze zmiennym szczęściem, w 1852 roku większość jego majątku zniszczyła powódź, jednak podźwignął się, a w 1857 roku wciągnął do rodzinnych interesów syna, Alexandra, który z lokalnego trunku zrobił globalna markę, znaną na wszystkich kontynentach. Sir Alexander Walker w 1867 roku zarejestrował markę Old Highland Whisky, której cechą charakterystyczną była czarno-złota etykieta o charakterystycznym pochyłym układzie typograficznym, w tym czasie zaczął używać znanej do dziś kantowej butelki o kwadratowej podstawie. Alexander wcześniej praktykował w Glasgow jako specjalista od mieszania herbat, doświadczenia sensoryczne okazały się bardzo pomocne przy zestawianiu nowych smaków whisky. Mieszał ze sobą beczki z regionów: Campbeltown, Islay i Speyside oraz whisky zbożowe z Highland. Zamiast koncentrować się na lokalnym rynku, zajął się najpierw kontraktami w Londynie, a potem promocją i eksportem whisky. Kiedy zmarł w 1889 roku miał już tytuł szlachecki i był uważany za jednego z magnatów whisky, a rodzinny biznes przekazał synom – George Paterson Walker był odpowiedzialny za biuro handlowe w Londynie, a Alexander Walker II za produkcję i kupażowanie. W 1893 roku rodzina Walkerów przejęła destylarnię whisky single malt Cardhu, w kolejnych latach destylarnie: Coleburn, Clynelish i Mortlach oraz jako współudziałowiec (wraz z firmami John Dewar & Sons i James Buchanan & Co.) destylarnie: Dailuaine, Talisker i Imperial. Oficjalnie marka Johnnie Walker została zarejestrowana dopiero w 1909 roku. Na rynki trafiły edycje: Johnnie Walker White Label, Red Label, Black Label, a potem kolejne. Imperium Walkerów w 1925 roku weszło w skład konglomeratu Distillers Company Limited (DCL), obecnie Diageo.

Czytaj więcej

William Peel

Marka szkockiej whisky, która najbardziej popularna jest we Francji. Jej właścicielem jest francuska grupa Marie Brizard Wine & Spirits. Od początku powstała z myślą o rynku francuskim, stworzył ją w 1964 roku Bernard Magrez, marszant z Bordeaux. Magrez stworzył firmę William Pitters International, która skupowała szkockie whisky. Oryginalna receptura William Peel to mieszanka 18 whisky słodowych ze Speyside i Highland z whisky zbożową z Lowland. Początkowo Magrez butelkował też szkockie single malts pod marką The Glen Peel. W 2005 roku jego aktywa przejęła Marie Brizard. W podstawowej wersji William Peel Blended Scotch jest to whisky lekka, słodka, wyraźnie słodowa, z subtelnymi akcentami wanilii, ciasteczek maślanych, owocowością jabłek i gruszek. W ostatnich latach marka poszerzyła się o wersje Double Maturation Blended Scotch (finszowana w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie) oraz Distillery Selection, która jest whisky typu single grain. Są też trzy smakowe wersje likierowe o mocy 35%: William Peel Spicy Shot (jabłka i ostre przyprawy), William Peel Sweet Honey (z miodem) i William Peel Delicious Coffee (kawa i wanilia).

Czytaj więcej

Chivas w chmurach

Lokal Olivia Star zaprasza 21 stycznia o godzinie 19 na degustację whisky Chivas Regal połączoną z poczęstunkiem. Do spróbowania będą: Chivas Regal 13yo, Chivas Regal XV, Chivas Regal Mizunara oraz Chivas Regal 18yo. Degustacja odbędzie się na 32. piętrze Olivia Star w Gdańsku na alei Grunwaldzkiej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 250 zł/os. i zawiera cztery porcje degustacyjne, poczęstunek i welcome drink. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Breizh

Breizh to po bretońsku nazwa Bretanii, miejsca skąd pochodzi producent whisky, czyli Distillerie Warenghem. Destylowana w całości w alembikach, skomponowana w 50% z whisky single malt i 50% grain. Butelkowana z mocą 42%. Aromat subtelny, dużo nut owocowych, cytrusowych, kwiatowych, do tego słodycz słodu i wanilii. W ustach najpierw słodka, słodowa, ciasto z rodzynkami, morele, do tego nuty kwiatowe, zwłaszcza rumianek. W finiszu pojawiają się nuty ostrzejsze – pieprzu, kardamonu i imbiru, ale złagodzone posmakiem wanilii, budyniu cytrusowego.

Bell’s

Marka powstała w 1851 roku, stworzył ja Arthur Bell, którego rodzina prowadziła własną destylarnię od 1798 roku. Początkowo była to mieszanka kilku whisky single malt, potem zaczęto dodawać whisky zbożowej. Sprzedawana była pod prostą nazwą Extra Special, dopiero w 1904 roku zmieniono nazwę na Bell’s. Największe sukcesy przyszły już po śmierci Artura, pod zarządem jego synów, w latach 30. XX wieku, kiedy Bell’s stała się marką eksportową, trafiając m.in. na rynek amerykański. Sukces pozwolił na zakup destylarni – w 1933 roku Blair Athol i w 1936 roku Inchgower. W latach 70. i 80. XX wieku była to najlepiej sprzedawana marka whisky na rynku brytyjskim. Obecnie wersja Bell’s Original to mieszanka ok. 40 różnych whisky słodowych i zbożowych. Jej serce to wciąż malt z Blair Athol, duży udział mają też destylaty z: Dufftown, Inchgower, Glenkinchie i Caol Ila, a w okresie największych sukcesów, czyli w latach 70. i 80. ważnym składnikiem były też whisky z destylarni Pittyvaich. To whisky lekka, o słodkawym aromacie owoców, kwiatów, w smaku sporo wanilii, orzechy laskowe, nieco przypraw korzennych i wyczuwalny torf. Na butelkach jest portret i podpis Arthura Bella, a także hasło Afore ye go, będące sloganem marki od 1925 roku. Edycja Bell’s Original zastąpiła w 2008 roku wcześniejszą, znaną od 1994 roku, whisky Bell’s 8YO. Obecnie jest też w sprzedaży Bell’s Spiced – napój spirytusowy na bazie whisky o mocy 35%, z dodatkiem cynamonu i innych przypraw korzennych. Wartość kolekcjonerską mają edycje bożonarodzeniowe whisky Bell’s, wypuszczane od 1988 roku w ceramicznych flaszach o kształcie dzwoneczka. Właścicielem marki jest Diageo.

Czytaj więcej

Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3

Kinahan’s Kasc to irlandzki blend, leżakowany w specjalnie przygotowanych beczkach zbudowanych z klepek pięciu różnych rodzajów drzew (dębów: portugalskiego, amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego oraz drewna orzecha). Zapach pełen wanilin, słodki, bourbonowy, lekko śliwki. Smak słodko-cierpki – dużo orzechów laskowych i włoskich, pigwa. W finiszu śliwki, wędzone śliwki, wanilia, orzechy, bourbon. Moc – 43%. W ofercie Whisky Embassy.

Japoński wieczór z Suntory

Dom Whisky zaprasza 13 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony oraz Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji wynosi 216 zł/os. W cenie są: butelka The Chita Single Grain i 4 sample degustacyjne o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 11 stycznia.

VAT 69

Jedna z najbardziej znanych marek blendowanych szkockich, została stworzona w 1882 roku przez Williama Sandersona. Nazwa – jak głosi legenda – pochodzi od 69 próbki ze 100 beczek, które Sanderson dał do spróbowania w ślepym panelu degustacyjnym. Ta wygrała i została wykorzystana do stworzenia kupażu. Potem były już inne beczki, ale nazwa pozostała, a sam Sanderson kupił destylarnię whisky słodowej Glen Garioch i został udziałowcem w destylarni whisky zbożowej North British, by zapenić sobie dostęp do dobrych beczek. Sama marka stała się sławna już po śmierci jej twórcy, w 1914 roku towarzyszyła wyprawie Ernesta Shackletona na Antarktydę. W latach 30. doszło do połączenia firmy Sandersonów z Booth’s Distillers (producent ginu), a w 1937 roku wszystkie aktywa przejęła DCL, obecnie Diageo. W latach 80. oferowane były edycje: VAT69 De Luxe w wieku dwunastu lat, VAT 69 Reserve z podwyższoną mocą i lżejszy blend VAT 69 Gold. Obecna VAT 69 Blended Scotch to lekka whisky, o zapachu ziarna, jabłek, gruszek i wanilii, wyraźnie wyczuwalny wpływ beczek po bourbonie, w finiszu nieco ostrzejsza – nuty imbiru i kardamonu.

Sir James Buchanan

Sir James Buchanan (Szkocja, 1849-1935) to jeden z najsłynniejszych blenderów i pionierów szkockiej mieszanej whisky urodził się w Ontario, w Kanadzie, w rodzinie szkockich emigrantów. Rodzina wróciła na Wyspy Brytyjskie, ojciec był przewoźnikiem promowym, a młody James zaczął prace jako nastolatek, zajmując się m.in. spedycją zboża. W 1879 został przedstawicielem handlowym w Londynie firmy blendującej whisky Charles Mackinlay & Co. Od 1884 roku już prowadził własną firmę w whisky-biznesie, wcześniej, bo w 1879 roku, wprowadzając markę Buchanan Blend. Była to whisky mniej torfowa i bardziej delikatna od ówczesnych mieszanek. Marka dzisiaj należy do Diageo i wciąż jest obecna na rynku, m.in. jako piętnastoletnia blended malt, zestawiana z whisky z destylarni Dufftown i Glendullan. Ponieważ używał bardzo ciemnego szkła, a etykiety były białe, zaczęto mówić na jego whisky black and white whisky i taka też nazwa również jest od wielu lat na rynku – Black & White (współcześnie także w portfolio Diageo). W pierwszej dekadzie XX wieku była to najlepiej sprzedawana marka szkockiej whisky, a James Buchanan zbił fortunę, w ciągu dwudziestu lat z jednoosobowej firmy stał się międzynarodową marką. Uzyskał m.in. gwarancję zamówień królewskiego dworu od królowej Wiktorii. Otworzył biura w Paryżu i Nowym Jorku. W 1898 roku otworzył własną destylarnię Glentauchers w Speyside, przejął składy i zakład butelkowania Lowrie’s w Glasgow oraz udziały w North British Bottle Manufacturing Company. Kupił też Black Swan Distillery w Londynie, Bankier Distillery w Lowlands, a wraz z przejęciem biznesu W.P. Lowrie’s także destylarnię Convalmore w Speyside. W 1915 roku doszło do połączenia z marka Dewar’s, powstała silna firma Buchanan Dewar Ltd. Kolejne akwizycje ew latach dwudziestych to destylarnie: Port Ellen, Lochruan i Benrinnes. W 1925 roku cały biznes Buchanan Dewar Ltd przejęła DCL, łącząc z aktywami John Walker & Sons. James Buchanan uzyskał tytuł szlachecki, został baronem Woolavington i reprezentantem w Izbie Lordów. Był filantropem i znanym amatorem wyścigów konnych. Jego biznesy obejmowały aktywa na kilku kontynentach, także w takich branżach jak produkcja herbaty, czy import owoców tropikalnych.

Czytaj więcej