Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni whisky na Hokkaido

Whisky będzie produkowana w destylarni Akkeshi, w miejscowości o tej samej nazwie. Będzie to druga gorzelnia na wyspie – pierwsza to Nikka Yiochi. Właścicielem nowej destylarni jest firma Kenten. Alembiki kupili w Szkocji, w firmie Forsyths (5000 l do pierwszej destylacji i 3600 l do drugiej). Planują na początek edycję single malt 3YO, która trafi na rynek lokalny i międzynarodowy. Zajmą się też produkcją alkoholi słodowych, leżakujących 3-, 6- i 12- miesięcy w różnych beczkach. Whisky ma mieć charakter podobny do tych ze szkockiej Islay. Słód będzie mocno torfowy. Akkeshi przede wszystkim zamierza korzystać z beczek po bourbonie i sherry, choć w asortymencie mają też beczki z francuskiego dębu, beczki po czerwonych winach z Australii, z japońskiego dębu mizunara i po rumach. Destylarnia o powierzchni 9711 mkw. będzie miała zdolności przerobowe 30 tys. l w pierwszym roku produkcji. Słód sprowadzają ze Szkocji, ale docelowo chcą wykorzystywać lokalny, używając też miejscowej wody, drożdży i torfu. W planach mają wybudowanie magazynów w terenach górskich i przybrzeżnych.

Czytaj więcej

Nikka rozszerza produkcję w Miyagikyo

W destylarni Miyagikyo uruchomiono cztery alembiki, które nie działały od 1990 roku. Gorzelnię wybudowano w 1969 roku, początkowo czterema kolumnami, ale w 1970 roku wzbogacono ją jeszcze o kolejne cztery. Ze względu na spadek popytu wyłączono je jednak z produkcji. Obecnie wielka światowa popularność japońskiej whisky sprawiła, że magazyny firmy Nikka – właściciela Miyagikyo – świecą pustkami. Tylko w 2015 roku aż czternaście produktów zostało skreślonych z oferty ze względu na wyczerpanie zapasów. Polskim importerem whisky Nikka jest M&P.

Mars Whisky otwiera destylarnię

Firma Hombo Shuzo Co, która powstała w 1872 roku, właściciel marki Mars Whisky oraz producent shochu, w listopadzie otwiera własną destylarnię Mars Tsunuki Distillery. Położona jest w miejscu najbardziej wysuniętym na południe regionie Japonii – prefekturze Kagoshima. Została wybudowana kosztem 5 mln jenów, będzie mogła produkować 108 tys. l alkoholu. Hombo Shuzo Co jest także właścicielem destylarni w prefekturze Nagano, Mars Shinshu Distillery, która położona jest na wysokości 800 m n.p.m. i jest najwyżej usytuowaną gorzelnią w Japonii. Wraz z otwarciem nowej destylarni firma wypuści nowy brand – Komagatake.

Stock z pełnym portfolio Beam Suntory

Od 1 stycznia 2017 Stock Polska będzie odpowiadał za dystrybucję wszystkich marek Beam Suntory dostępnych w Polsce. Nowa umowa, która przedłuża i rozszerza dotychczasową współpracę, została zawarta na trzy lata. W uzupełnieniu do dotychczasowej oferty marek Beam Suntory, w skład której wchodzą: Jim Beam, Maker’s Mark, Teacher’s, Laphroaig, Kilbeggan, Ardmore, Connemara, Knob Creek, Basil Hayden, Baker’s, Booker’s, Courvoisier i Sauza, Stock Polska rozpocznie dystrybucję pięciu kolejnych marek z segmentu premium i superpremium: Yamazaki, Hibiki, Hakushu, Auchentoshan i Bowmore. Marki te są obecnie dystrybuowane na terenie Polski przez Tudor House Ltd.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Nowy blend od Suntory

Suntory Whisky Toki, bo tak brzmi jej nazwa, została zestawiona z destylatów ze zbóż i słodowanego jęczmienia z destylarni: Hakushu, Yamazaki i Chita. Od Hakushu trafiły malty, które leżakowały w beczce z białego amerykańskiego dębu, Yamazaki wzbogaciło kombinację dwoma destylatami słodowymi a Chita dodała ciężkie whisky zbożowe. Proporcje pomiędzy słodem i zbożem zostały mocno zmienione na korzyść słodu i różnią się od tradycyjnych whisky Beam Suntory. Zabieg spowodował – jak rekomenduje producent – że powstał blend o aromacie: bazylii, świeżych, zielonych jabłek, miodu, smak grejpfruta, zielonych winogron, mięty, tymianku z nutami słodyczy, wanilii, akcentami brzoskwini, drzewiastymi, lekko wytrawnymi, białego pieprzu i imbiru.

Nikka na dzień ojca

23 czerwca, z okazji Dnia Ojca, kultowa Restauracja Benihana przygotowała wyjątkowy prezent na ich święto – degustację najwyższej jakości japońskiej whisky. Podczas wydarzenia uczestnicy spróbują: Nikka Barrel The Barrel podawane ze stekiem z polędwicy wołowej, Nikka Red Pure Malt z kotlecikami jagnięcymi, Nikka Taketsuru No Aged serwowanego ze szparagami, Nikka Miyagikyo No Aged w towarzystwie szaszłyka z soczystego kurczaka Yakitori.

Czytaj więcej

Nikka w Bar & Books

25 kwietnia w Bar & Books w Warszawie odbyła się prezentacja czterech japońskich whisky z oferty firmy Nikka, z ich dwóch destylarni – Yoichi i Miyagikyo. Destylarnia Yoichi, wyposażona jest w sześć alembików, tu powstaje cięższa whisky niż w Miyagikyo. To pierwsza destylarnia zbudowana przez Masataka Taketsuru w 1934 roku na wsypie Hokkaido, tu zaczęła się historia marki Nikka. W Miyagikyo powstaje whisky delikatniejsza, nie torfowana. Destylarnia powstała w 1969 roku, w północnej części wyspy Honshu. Alembiki są wyższe, z długimi szyjami wyciągniętymi do góry, jest ich osiem. 22 kadzie fermentacyjne, dwie osobne kadzie do filtracji brzeczki. Tu mają też dwa aparaty coffeya. Obydwie destylarnie przerabiają słód sprowadzany ze Szkocji. Masataka Taketsuru był ojcem japońskiej whisky. Jak mówił, „produkcja whisky to sztuka łączenia błogosławieństwa natury z mądrością człowieka”.

Czytaj więcej

Kakubin

sztandarowa blendowana whisky Suntory, produkowana od 1937 roku, od 2009 roku ponownie na rynku pod nazwą Suntory Whisky. Podstawowy składnik ulubionego koktajlu Japończyków – Highball, złozonego w znacznym stopniu z wody gazowanej i lodu. To niedroga whisky o przyjemnym wiśniowym aromacie, z nutą spalonego drewna. W ustach dość słodowo, ale też ciekawe nuty – cyprysu i żywicy. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Akashi White Oak

popularna wersja blendowanej whisky produkowana na rynek japoński to mieszanka spirytusu melasowego i single malt. Destylarnia Eigashima Shuzō ma też w ofercie single malt White Oak (od 2007 roku) oraz blend White Oak w wersji eksportowej, będący mieszanką własnej malt i grain whisky importowanej z USA. Ta japońska wersja zgodnie z przepisami UE nie jest whisky. Jest to jednak całkiem przyjemny trunek, o aromacie dość słodkim – wiśnie, mandarynki, kandyzowana limonka, lukier. W ustach także słodko – pojawia się nuta banana i mango, eukaliptusa, syropu klonowego, bardzo delikatnie dym.

Degustacja w destylarni Yamazaki

Degustacja towarzysząca zwiedzaniu destylarni Yamazaki obejmuje trzy whisky, do spróbowania jest klasyczna Yamzaki Single Malt bez podania wieku oraz dwie edycje dostępne wyłącznie w destylarni – White Oak Cask i Wine Cask. Następnie w barze destylarni można próbować czego dusza zapragnie, zamówiłem Yamazaki new make spirit oraz kilka edycji niedostępnych poza destylanią – z dębu mizunara i torfowych.

Czytaj więcej