Destylaty Suntory

Dom Whisky zaprasza 20 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 376 zł/osoba, a w cenie: butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Smaki Japonii

Dom Whisky zaprasza 24 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji alkoholi z oferty Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Spotkanie prowadzi Mateusz Szuchnik, whisky & gin brand ambasador Beam Suntory. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 365 zł/osoba, a w cenie butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Rekordowa Yamazaki

Na aukcji Bonhams w Hong Kongu padł rekord ceny zapłaconej za butelkę japońskiej whisky. Kolekcjoner zapłacił 795 tys. dolarów za butelkę Yamazaki 55YO. Wydestylowana w 1960 roku, zabutelkowana z mocą 46% w licznie 100 butelek. Początkowo leżakowała w dębie mizunara, a od 1964 roku w beczkach z amerykańskiego dębu.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Masataka Taketsuru

Ojciec japońskiej whisky urodził się w 1894 w Takehara, niedaleko Hiroszimy, w rodzinie, która od 1733 roku miała swój browar i produkowała sake. W 1918 roku rodzina wysłała go do Szkocji, gdzie na University of Glasgow studiował chemię organiczną. W kwietniu 1919 roku rozpoczął praktykę w destylarni Longmorn w Strathspey, a w lipcu tego samego roku w James Calder & Co.’s Bo’ness Distillery w Lowlands. W styczniu 1920 roku poślubił Jessie Ritę Cowan i wspólnie zamieszkali w ówczesnej stolicy szkockiej whisky, Campbeltown, gdzie Masataka rozpoczął pracę w destylarni Hazelburn. Pod koniec 1920 roku państwo młodzi wyruszyli w podróż do Japonii, zatrzymując się w Nowym Jorku.

Czytaj więcej

Nikka z beczek po jabłkowej brandy

Nikka wypuściła dwie unikatowe edycje, z dwóch swoich destylarni – whisky single malt Yoichi oraz Miyagikyo Apple Brandy Finish. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920. W 1934 roku wspólnie założyli pierwszą z destylarni Nikka i uważani są za rodziców japońskiej whisky. Obydwie whisky spędziły ostatnich sześć miesięcy w beczkach po jabłkowej brandy, dzięki czemu zyskały wyrazisty owocowy charakter. Zabutelkowano je z mocą 47%. Jabłka mają tu symboliczny charakter, gdyż Masataka zanim zabutelkował swoją pierwszą whisky, zajmował się przerobem jabłek na soki i dżemy na Hokkaido.

Czytaj więcej

Japońskie skarby

Z okazji pierwszych urodzin Salonu M&P Strzelecka odbędzie się wyjątkowa degustacja, najdroższych nowych wypustów z destylarni Nikka. Do spróbowania będą: Nikka Yoichi Apple Wood Finish (cena butelki – 1050 zł), Nikka Miyagikyo Apple Wood Finish (1100 zł), Nikka Tailored (685 zł) oraz Nikka Coffey Grain i Nikka Coffey Malt, obydwie w cenach 299 zł za butelkę.

Czytaj więcej

Tenjaku Blended Whisky

marka należy do japońskiego importera alkoholi, Minami Alps Wine & Beverage Company Ltd. Whisky robiona z kukurydzy i jęczmienia, leżakowana w beczkach po bourbonie, wiek destylatów 3-5 lat. W całości wyprodukowana w Japonii, choć nie wiadomo w jakich destylarniach, bardzo prawdopodobne, że z dużym udziałem beczek z Fuji Gotemba. Pracę nad nią ogłoszono w 2012 roku, a zabutelkowano w 2020. Aromat rodzynek, śliwek, zielonych orzechów włoskich i nuta wulkaniczna oraz wytostowane ziarno. W smaku dużo słodu, grzanka, bardzo piekarnicze, lekka nuta owocowa – jagody. Słód i słodycz jagody, żurawiny w finiszu, grzanka z dżemem żurawinowym, lekko gruszka. Butelkowana jest także wersja blended malt. Whisky dostępna w Pinot Wine & Spirits.

Nikka Whisky From the Barrel

japoński klasyk, jedna z najbardziej lubianych na świecie wersji whisky Nikka, szczególnie ceniona w Europie. To whisky blended, ale z ogromną przewagą whisky słodowych, z udziałem whisky grain z kukurydzy. Podobno jest komponowana z ok. stu różnych beczek z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Leżakowana w beczkach po bourbonie, sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Barwa bursztynowa. Pierwszy wyraźny aromat to orzechy laskowe, dalej: czekolada, zioła, lekko lakier, nuta bourbonowa, poza tym wanilia i znów powracająca orzechowość. Smak bardzo złożony, są tu nuty słodkie, cierpkie, pieprzne i słone, sporo wiśni, czekolada z solą, nuta kukurydziana, skóra, kwaśne jabłka, sadza. W finiszu sól, delikatnie dym, prażone ziarno, słodki tytoń i goździki. Whisky zdradliwa, bo nie czuć mocy alkoholu, whisky pięknie ulokowana w połowie drogi między bourbonem a szkocką, wcale nie w japońskim stylu. Szukając plastycznych analogii, bardziej kojarzy się z bogactwem kreski Albrechta Dürera, niż z lekkością japońskiej ilustracji. Moc – 51,4%. W ofercie M&P.

Czytaj więcej

Wina & Strong Days na bogato

W salonach M&P od poniedziałku do końca marca trwać będzie akcja Pawlina Wina Day 10 i Pawlina Strong Days nr 4, a w niej bogaty wybór produktów. Wina: Pradorey Verdejo (cena w akcji za butelkę – 19,99 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 16,66 zł, cena katalogowa: 39,99 zł), Pradorey Crianza (cena w akcji za butelkę – 44,50 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 39,99 zł, cena katalogowa: 89 zł), Long Life (zestaw trzech butelek, cena w akcji za zestaw – 88,50 zł, a przy zakupie dwóch zestawów i wielokrotności – 79,99 zł, cena katalogowa: 177 zł), whisky Nikka From the Barrel (cena w akcji za butelkę – 129 zł, a przy zakupie dwóch butelek i wielokrotności – 114,99 zł, cena katalogowa: 199 zł), whisky Loch Lomond – zestawy z miniaturkami lub ze szklankami (cena w akcji 149,50 zł, cena katalogowa: 299 zł) oraz koniak Lheraud XO Oublie (cena w akcji za butelkę – 249 zł, a przy zakupie trzech butelek i wielokrotności – 199 zł, cena katalogowa: 385 zł).

Czytaj więcej

Crest

japońska whisky mieszana, produkowana na wewnętrzny rynek do końca lat 90. XX wieku. Wiek destylatów – powyżej 12 lat, moc – 43%. Zapach słodu i wiśni, wanilii. Smak cierpki – herbata, tytoń, wiśnie, skóra, słodka herbata. Finisz słodki, drożdże i wiśnie, do tego masa skóry, zielone orzechy włoskie.

Kensei

właścicielem marki jest Kiyokawa Company Ltd. Japońska whisky mieszana, niewiele o niej wiadomo. Lekki i słodki słodowy aromat, nuty mlecznej czekolady i czekolady z wiśnią. Smak czereśni, słodkich wiśni, migdałów, ciemnej czekolady. Intensywnie wiśniowy finisz, dużo pestki, gruszki i jabłka. Moc – 40%. W Polsce dystrybutorem jest Pravda.

Ootori 15YO

japoński blend whisky z dwóch destylarni – Karuizawa (malt) i Kawasaki (grain). W aromacie: wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, tarnina oraz wiórki kokosowe. Przyjemny smak wanilii, czekolady z wiśnią. Finisz – mleczna czekolada, rodzynki, kakao. Butelkowane były także wersje 12YO i 18YO. Wszystkie z mocą 40%.

J.B.A. Whisky Byron

japońska whisky mieszana vintage z 1957 roku, butelkowana z mocą 42% dziesięć lat później przez Toyo Jozo Co. Ltd. Blended. Producent, z miejscowości Izunokuni, produkował także Jupiter Whisky i Ji-Whisky. Obecnie jego aktywa należą do grupy Asahi, która jest także właścicielem marki Nikka. Whisky J.B.A. Byron była rekomendowana przez Japan Bartenders Association. Ma aromat drożdży, zwietrzałej makulatury, popiołu. W smaku drożdże, nic ponadto. Drożdżowo-popiołowy finisz. Mało przyjemne.

Suntory Toki

blend whisky z destylarni Yamazaki, Hakushu i Chita, butelkowany z mocą 43%. Przyjemny, delikatny aromat wiśni i śliwek, wiśnie w czekoladzie, w kierunku brandy, ale też jest ładnie podkreślona zbożowość, są też polne kwiaty, siano, mięta. W ustach najpierw słodka, nadal wiśnie w czekoladzie (gorzkiej), śliwki w czekoladzie, ale w stronę finiszu idzie w bardziej ostre rejestry – imbir, kardamon. W finiszu tytoń, lekko wanilia, gorzka czekolada.

Wakatsuru Junenmyo Half Decade

(十年明) firma Wakatsuru Shuzo z Hakuriku specjalizuje się w produkcji shōchū i działa od 1947 roku. Nie są nowicjuszem w produkcji whisky, ich pierwsza marka – Sunshine Whisky – pojawiła się w Japonii w 1953 roku. Przez wiele lat whisky stanowiła jednak margines ich oferty, kierowany głownie na rynek lokalny. Ich nowe edycje whisky, to efekt budowy nowej Saburomaru Distillery przy Wakatsuru Shuzo. Half Decade to whisky mocno torfowa, w wieku ok. 5 lat, zabutelkowana w 2019 roku. W aromacie: dużo torfu, maślane ciasteczka, toffi, wanilia, prażone zboże. W smaku dużo ziarna, prażony ryż, finisz medyczny, jodyna, dym i wanilia. Moc 40%. W Polsce w ofercie Sake Maruta.

Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej