Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Japanese Whisky tasting

11 maja będzie miała miejsce degustacja whisky: Hibiki Japanese Harmony, Nikka 12YO, Miyagikyo Single Malt, Yoichi Single Malt, Ichiro’s Malt Wine Wood Reserve. Spotkanie poprowadzą twórcy blogów Whisky Hooligans oraz Whisky My Life. Miejsce: Pub Donegal, ul. Zgoda 10, Gdynia, godz. 18.00. Cena: 100 zł. Zakup biletów: bezpośrednio w Pub Donegal, telefonicznie 586204623, mailowo piotrweber@onet.eu.

Czytaj więcej

Nikka we Wrocławiu

23 listopada we wrocławskim Cocktail Bar by Incognito przy Placu Solnym 11 odbędzie się degustacja whisky pod tytułem „Nikka – płynne złoto z Kraju Kwitnącej Wiśni”. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak, brand ambasador M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas degustacji będzie pięć porcji różnych whisky, każda o pojemności 20 ml: Nikka All Malt, Nikka Pure Malt Taketsuru, Nikka Coffey Malt, Nikka Pure Malt Black i Nikka Whisky From The Barrel.

Czytaj więcej

Nikka Whisky Night

22 listopada o godz. 19.00 M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację trunków z rodziny Nikka oraz wyjątkowych koktajli stworzonych na bazie japońskiej whisky. Podczas spotkania odbędą się gościnne występy barmanów – finalistów konkursu Nikka Perfect Serve, a także pokazy artystów związanych ze sztuką Kraju Kwitnącej Wiśni. Miejsce: Woda Ognista, ul. Wilcza 8, Warszawa. Rezerwacje: info@wodaognista.com lub tel. 22 2581441.

Degustacja whisky z Japonii

10, 17 i 18 listopada odbędą się degustacje japońskiej whisky Nikka. Organizatorem jest polski importer marki – M&P Alkohole i Wina Świata. Pierwsza degustacja już w najbliższy piątek w Krakowie o godz. 19.00 (adres: ul. Mogilska 86). 17 listopada Nikka pojawi się w Gdańsku o godz. 19.00 (adres: ul. Stary Rynek Oliwski 7). W sobotę 18 listopada w Gdyni o godz. 16.00 (adres: ul. Mściwoja 10). Zapisy i informacje w salonach M&P. Liczba miejsc ograniczona.

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni whisky na Hokkaido

Whisky będzie produkowana w destylarni Akkeshi, w miejscowości o tej samej nazwie. Będzie to druga gorzelnia na wyspie – pierwsza to Nikka Yiochi. Właścicielem nowej destylarni jest firma Kenten. Alembiki kupili w Szkocji, w firmie Forsyths (5000 l do pierwszej destylacji i 3600 l do drugiej). Planują na początek edycję single malt 3YO, która trafi na rynek lokalny i międzynarodowy. Zajmą się też produkcją alkoholi słodowych, leżakujących 3-, 6- i 12- miesięcy w różnych beczkach. Whisky ma mieć charakter podobny do tych ze szkockiej Islay. Słód będzie mocno torfowy. Akkeshi przede wszystkim zamierza korzystać z beczek po bourbonie i sherry, choć w asortymencie mają też beczki z francuskiego dębu, beczki po czerwonych winach z Australii, z japońskiego dębu mizunara i po rumach. Destylarnia o powierzchni 9711 mkw. będzie miała zdolności przerobowe 30 tys. l w pierwszym roku produkcji. Słód sprowadzają ze Szkocji, ale docelowo chcą wykorzystywać lokalny, używając też miejscowej wody, drożdży i torfu. W planach mają wybudowanie magazynów w terenach górskich i przybrzeżnych.

Czytaj więcej

Nikka rozszerza produkcję w Miyagikyo

W destylarni Miyagikyo uruchomiono cztery alembiki, które nie działały od 1990 roku. Gorzelnię wybudowano w 1969 roku, początkowo czterema kolumnami, ale w 1970 roku wzbogacono ją jeszcze o kolejne cztery. Ze względu na spadek popytu wyłączono je jednak z produkcji. Obecnie wielka światowa popularność japońskiej whisky sprawiła, że magazyny firmy Nikka – właściciela Miyagikyo – świecą pustkami. Tylko w 2015 roku aż czternaście produktów zostało skreślonych z oferty ze względu na wyczerpanie zapasów. Polskim importerem whisky Nikka jest M&P.

Mars Whisky otwiera destylarnię

Firma Hombo Shuzo Co, która powstała w 1872 roku, właściciel marki Mars Whisky oraz producent shochu, w listopadzie otwiera własną destylarnię Mars Tsunuki Distillery. Położona jest w miejscu najbardziej wysuniętym na południe regionie Japonii – prefekturze Kagoshima. Została wybudowana kosztem 5 mln jenów, będzie mogła produkować 108 tys. l alkoholu. Hombo Shuzo Co jest także właścicielem destylarni w prefekturze Nagano, Mars Shinshu Distillery, która położona jest na wysokości 800 m n.p.m. i jest najwyżej usytuowaną gorzelnią w Japonii. Wraz z otwarciem nowej destylarni firma wypuści nowy brand – Komagatake.

Stock z pełnym portfolio Beam Suntory

Od 1 stycznia 2017 Stock Polska będzie odpowiadał za dystrybucję wszystkich marek Beam Suntory dostępnych w Polsce. Nowa umowa, która przedłuża i rozszerza dotychczasową współpracę, została zawarta na trzy lata. W uzupełnieniu do dotychczasowej oferty marek Beam Suntory, w skład której wchodzą: Jim Beam, Maker’s Mark, Teacher’s, Laphroaig, Kilbeggan, Ardmore, Connemara, Knob Creek, Basil Hayden, Baker’s, Booker’s, Courvoisier i Sauza, Stock Polska rozpocznie dystrybucję pięciu kolejnych marek z segmentu premium i superpremium: Yamazaki, Hibiki, Hakushu, Auchentoshan i Bowmore. Marki te są obecnie dystrybuowane na terenie Polski przez Tudor House Ltd.

Czytaj więcej