Japanese Whisky tasting

11 maja będzie miała miejsce degustacja whisky: Hibiki Japanese Harmony, Nikka 12YO, Miyagikyo Single Malt, Yoichi Single Malt, Ichiro’s Malt Wine Wood Reserve. Spotkanie poprowadzą twórcy blogów Whisky Hooligans oraz Whisky My Life. Miejsce: Pub Donegal, ul. Zgoda 10, Gdynia, godz. 18.00. Cena: 100 zł. Zakup biletów: bezpośrednio w Pub Donegal, telefonicznie 586204623, mailowo piotrweber@onet.eu.

Czytaj więcej

Karuizawa Club Pure Malt

sygnowana przez Mercian Karuizawa Distillery, złożona z destylatów w wieku ok. 12 lat, obecnie już unikatowy rarytas. Ma aromat młodego drewna i wiśni. Smak słodko-dymny, zdecydowanie wiśniowy z zaskakującą nutą limonki. W finiszu – słodka herbata i dębina. Butelkowana z mocą 40%.

Nikka Black Clear

niezwykle popularna w Japonii blendowana whisky, oferowana w każdym dyskoncie. Obniżona do 37% moc dyskwalifikuje ją na rynkach europejskich. W aromacie i w smaku wiśnie, a także kwaśne japońskie śliwki ume. W smaku też leciutka nuta dymna. Całość jednak cieniutka.

Whisky w Wesołej

8 lutego w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyła się prezentacja siedmiu unikatowych butelek whisky, których importerem jest M&P. Dwie japońskie, pięć szkockich, niewątpliwą królową wieczoru była Glendronach Vintage 1991 Kingsman Edition, whisky wyceniana na ok. 550 funtów. Spotkanie prowadził Mariusz Masiak.

Czytaj więcej

Nikka we Wrocławiu

23 listopada we wrocławskim Cocktail Bar by Incognito przy Placu Solnym 11 odbędzie się degustacja whisky pod tytułem „Nikka – płynne złoto z Kraju Kwitnącej Wiśni”. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak, brand ambasador M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas degustacji będzie pięć porcji różnych whisky, każda o pojemności 20 ml: Nikka All Malt, Nikka Pure Malt Taketsuru, Nikka Coffey Malt, Nikka Pure Malt Black i Nikka Whisky From The Barrel.

Czytaj więcej

Nikka Whisky Night

22 listopada o godz. 19.00 M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację trunków z rodziny Nikka oraz wyjątkowych koktajli stworzonych na bazie japońskiej whisky. Podczas spotkania odbędą się gościnne występy barmanów – finalistów konkursu Nikka Perfect Serve, a także pokazy artystów związanych ze sztuką Kraju Kwitnącej Wiśni. Miejsce: Woda Ognista, ul. Wilcza 8, Warszawa. Rezerwacje: info@wodaognista.com lub tel. 22 2581441.

Degustacja whisky z Japonii

10, 17 i 18 listopada odbędą się degustacje japońskiej whisky Nikka. Organizatorem jest polski importer marki – M&P Alkohole i Wina Świata. Pierwsza degustacja już w najbliższy piątek w Krakowie o godz. 19.00 (adres: ul. Mogilska 86). 17 listopada Nikka pojawi się w Gdańsku o godz. 19.00 (adres: ul. Stary Rynek Oliwski 7). W sobotę 18 listopada w Gdyni o godz. 16.00 (adres: ul. Mściwoja 10). Zapisy i informacje w salonach M&P. Liczba miejsc ograniczona.

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Suntory Royal

blend złożony z destylatów, które mają od 9 do 16 lat, Yamazaki Puncheon jest tu głównym składnikiem. Aromat wybitnie melonowy, do tego zielony ogórek, bardzo w stylu single malt Hakushu. W ustach słodko – miód, owoce liczi, ale też sól. Finisz krótki i melonowy. Moc – 43%.

Czytaj więcej

Suntory Red

blendowana whisky, produkowana od 1930 roku według tej samej receptury, pierwsza blendowana whisky Suntory. Aromat tytoniu, popiołu, karmelu, wiśni i mirabelki. W smaku przypalony karmel, słodko, lekko rumowo. Moc – zaledwie 39%, przez co w Europie nie mogłaby być sprzedawana jako whisky.

Czytaj więcej

Suntory Old Whisky

blend złożony z destylatów, które mają od 9 do 11 lat, częściowo złożona z single malt Yamazaki (w tym z beczek po sherry) oraz z kukurydzianej whisky grain z destylarni Chita. Aromat bardzo słodki, czekolada, toffi, ale też zmielone ziarno żyta. Poza tym melon. W ustach jest bardzo zbożowa, słodkie ziarna, żyto i kukurydza. Moc – 43%.

Czytaj więcej

Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni whisky na Hokkaido

Whisky będzie produkowana w destylarni Akkeshi, w miejscowości o tej samej nazwie. Będzie to druga gorzelnia na wyspie – pierwsza to Nikka Yiochi. Właścicielem nowej destylarni jest firma Kenten. Alembiki kupili w Szkocji, w firmie Forsyths (5000 l do pierwszej destylacji i 3600 l do drugiej). Planują na początek edycję single malt 3YO, która trafi na rynek lokalny i międzynarodowy. Zajmą się też produkcją alkoholi słodowych, leżakujących 3-, 6- i 12- miesięcy w różnych beczkach. Whisky ma mieć charakter podobny do tych ze szkockiej Islay. Słód będzie mocno torfowy. Akkeshi przede wszystkim zamierza korzystać z beczek po bourbonie i sherry, choć w asortymencie mają też beczki z francuskiego dębu, beczki po czerwonych winach z Australii, z japońskiego dębu mizunara i po rumach. Destylarnia o powierzchni 9711 mkw. będzie miała zdolności przerobowe 30 tys. l w pierwszym roku produkcji. Słód sprowadzają ze Szkocji, ale docelowo chcą wykorzystywać lokalny, używając też miejscowej wody, drożdży i torfu. W planach mają wybudowanie magazynów w terenach górskich i przybrzeżnych.

Czytaj więcej

Nikka rozszerza produkcję w Miyagikyo

W destylarni Miyagikyo uruchomiono cztery alembiki, które nie działały od 1990 roku. Gorzelnię wybudowano w 1969 roku, początkowo czterema kolumnami, ale w 1970 roku wzbogacono ją jeszcze o kolejne cztery. Ze względu na spadek popytu wyłączono je jednak z produkcji. Obecnie wielka światowa popularność japońskiej whisky sprawiła, że magazyny firmy Nikka – właściciela Miyagikyo – świecą pustkami. Tylko w 2015 roku aż czternaście produktów zostało skreślonych z oferty ze względu na wyczerpanie zapasów. Polskim importerem whisky Nikka jest M&P.

Mars Whisky otwiera destylarnię

Firma Hombo Shuzo Co, która powstała w 1872 roku, właściciel marki Mars Whisky oraz producent shochu, w listopadzie otwiera własną destylarnię Mars Tsunuki Distillery. Położona jest w miejscu najbardziej wysuniętym na południe regionie Japonii – prefekturze Kagoshima. Została wybudowana kosztem 5 mln jenów, będzie mogła produkować 108 tys. l alkoholu. Hombo Shuzo Co jest także właścicielem destylarni w prefekturze Nagano, Mars Shinshu Distillery, która położona jest na wysokości 800 m n.p.m. i jest najwyżej usytuowaną gorzelnią w Japonii. Wraz z otwarciem nowej destylarni firma wypuści nowy brand – Komagatake.

Stock z pełnym portfolio Beam Suntory

Od 1 stycznia 2017 Stock Polska będzie odpowiadał za dystrybucję wszystkich marek Beam Suntory dostępnych w Polsce. Nowa umowa, która przedłuża i rozszerza dotychczasową współpracę, została zawarta na trzy lata. W uzupełnieniu do dotychczasowej oferty marek Beam Suntory, w skład której wchodzą: Jim Beam, Maker’s Mark, Teacher’s, Laphroaig, Kilbeggan, Ardmore, Connemara, Knob Creek, Basil Hayden, Baker’s, Booker’s, Courvoisier i Sauza, Stock Polska rozpocznie dystrybucję pięciu kolejnych marek z segmentu premium i superpremium: Yamazaki, Hibiki, Hakushu, Auchentoshan i Bowmore. Marki te są obecnie dystrybuowane na terenie Polski przez Tudor House Ltd.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej