Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Nikka Tsuru

linia Nikka Tsuru nawiązuje do nazwiska założyciela firmy, Masataki Taketsuru. Niezależnie od edycji, na blendy Nikka Tsuru zawsze składają się destylaty z najlepszych beczek z zakładów Miyagikyo i Yoichi. Butelkowana jest zawsze z mocą 43%. Dwie najbardziej znane wersje to Nikka Tsuru Distillery Limited i Nikka Tsuru 17YO. Pierwsza, to aromat starego sherry, drożdży, wiśnie, słodki słód piwny. W smaku winogrona, brandy, tytoń, finisz: winogrona, miód, propolis, pieprz. W finiszu słodycz karmelu, ale i pikantność papryczki chilli. Edycja Tsuru 17YO ma głęboki waniliowy aromat z nutą wiśni. W ustach słodko – wiśnia i banan, orzechy i czekolada. Dużo słodu. W finiszu – mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Znakomita whisky. Dystrybutorem whisky Nikka w Polsce jest M&P.

Czytaj więcej

Sapporo Whisky

tania japońska whisky blendowana, pochodząca z Sapporo Shusei Distillery, z Hokkaido, znanej głównie z sake i shochu. Aromat przypomina archiwum akt zapomnianych – kurz. Gdzieś tam w tle lekko maliny, wiśnie, czerwone jabłka, ale blado. W smaku butterscotch i kurz, straszne. Krówki w spirytusie w finiszu. Moc – 40%.

Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Yamazaki 25YO

beczki po sherry, co bardzo wyraźnie czuć, ale też głębokie nuty dębu, starych beczek, rodzynek, suszonych moreli, orzechów, zresztą cały kosz bakalii tu jest. W ustach wytrawne, cierpkie, bardzo dużo wina, nadal dużo dębiny. W finiszu przede wszystkim tytoń, spalone drewno, skóra. Od początku do końca cierpka. Z powodzeniem może być zestawiana w parze z najlepszymi francuskimi armaniakami (ten gorzki styl jak z czarnego gaskońskiego dębu).Butelkowana z mocą 43%. O stosunku jakości do ceny nie ma co gadać, bo w Europie praktycznie nie osiągalna.

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Japoński styl picia whisky

30 stycznia będzie miała miejsce pierwsza w 2019 roku Akademia El Koktel we współpracy z M&P Wina i Alkohole Świata. Temat przewodni – Japoński styl cieszenia się smakiem i charakterem japońskich destylatów. Spotkanie poprowadzi Tomek Źródłowski (Mercy Brown, Kraków), zwycięzca polskiej Nikka Perfect Serve i globalnego finału z 2016 roku. Poza przeprowadzeniem degustacji odpowie na pytania: jak wygląda życie w Japonii, jakie rytuały królują w japońskich barach, co piją Japończycy i jak wygląda japoński styl pracy barmanów, w jaki sposób produkuje się japońską whisky i czym ona się charakteryzuje. Do spróbowania będą cztery produkty z portfolio Nikka i kilka koktajli stricte powiązanych z japońską kulturą. Partner wydarzenia, M&P Wina i Alkohole Świata przygotował dla wszystkich uczestników Akademii specjalne cenny na cały asortyment alkoholi Japońskich. Miejsce: El Koktel, ul Wojciecha Górskiego 9, Warszawa. Godz. 18.00. Orientacyjny czas trwania Akademii: 75 min. Zapisy na szkolenia: elkoktel@gmail.com. Koszt: 50 zł.

Degustacja nowych whisky z oferty M&P

24 stycznia M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację: kanadyjska whisky Signal Hill, nowość od GlenAllachie – torfowa blended malt whisky MacNair’s oraz 4 limitowanych perełek z Japonii: Miyagikyo Bourbon Wood Finish, Yoichi Bourbon Wood Finish, Miyagikyo Sherry Wood Finish, Yoichi Sherry Wood Finish. To kolejne limitowane Single Malt whisky od Nikka po edycjach finiszowanych w beczkach po rumie i moscatelu. Łączny koszt butelek w degustacji to ponad 4.000,00 zł. Oczywiście jak zawsze będzie możliwość wspólnego otwarcia dodatkowych butelek i korzystania z baru do późnych godzin. Ilość miejsc ograniczona. Wstęp: 100,00 zł. Zapisy prowadzi Salon Wesoła: 501540625, wesola@wina-mp.pl.

Degustacja whisky i cygar

13 grudnia Whisky & Cognac Club zaprasza na degustację nowości whisky w ofercie M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas ostatniej w tym roku degustacji w Whisky&Cognac Club zaprezentowane będą m.in.: Nikka Days (Japonia), Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia), najnowszy Kilkerran 8YO Cask Strength (Szkocja) oraz Springbank Local Barley 9YO. Będą też dwie niespodzianki.

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Japanese Whisky tasting

11 maja będzie miała miejsce degustacja whisky: Hibiki Japanese Harmony, Nikka 12YO, Miyagikyo Single Malt, Yoichi Single Malt, Ichiro’s Malt Wine Wood Reserve. Spotkanie poprowadzą twórcy blogów Whisky Hooligans oraz Whisky My Life. Miejsce: Pub Donegal, ul. Zgoda 10, Gdynia, godz. 18.00. Cena: 100 zł. Zakup biletów: bezpośrednio w Pub Donegal, telefonicznie 586204623, mailowo piotrweber@onet.eu.

Czytaj więcej

Nikka we Wrocławiu

23 listopada we wrocławskim Cocktail Bar by Incognito przy Placu Solnym 11 odbędzie się degustacja whisky pod tytułem „Nikka – płynne złoto z Kraju Kwitnącej Wiśni”. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak, brand ambasador M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas degustacji będzie pięć porcji różnych whisky, każda o pojemności 20 ml: Nikka All Malt, Nikka Pure Malt Taketsuru, Nikka Coffey Malt, Nikka Pure Malt Black i Nikka Whisky From The Barrel.

Czytaj więcej

Nikka Whisky Night

22 listopada o godz. 19.00 M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację trunków z rodziny Nikka oraz wyjątkowych koktajli stworzonych na bazie japońskiej whisky. Podczas spotkania odbędą się gościnne występy barmanów – finalistów konkursu Nikka Perfect Serve, a także pokazy artystów związanych ze sztuką Kraju Kwitnącej Wiśni. Miejsce: Woda Ognista, ul. Wilcza 8, Warszawa. Rezerwacje: info@wodaognista.com lub tel. 22 2581441.

Degustacja whisky z Japonii

10, 17 i 18 listopada odbędą się degustacje japońskiej whisky Nikka. Organizatorem jest polski importer marki – M&P Alkohole i Wina Świata. Pierwsza degustacja już w najbliższy piątek w Krakowie o godz. 19.00 (adres: ul. Mogilska 86). 17 listopada Nikka pojawi się w Gdańsku o godz. 19.00 (adres: ul. Stary Rynek Oliwski 7). W sobotę 18 listopada w Gdyni o godz. 16.00 (adres: ul. Mściwoja 10). Zapisy i informacje w salonach M&P. Liczba miejsc ograniczona.