Degustacja whisky i cygar

13 grudnia Whisky & Cognac Club zaprasza na degustację nowości whisky w ofercie M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas ostatniej w tym roku degustacji w Whisky&Cognac Club zaprezentowane będą m.in.: Nikka Days (Japonia), Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia), najnowszy Kilkerran 8YO Cask Strength (Szkocja) oraz Springbank Local Barley 9YO. Będą też dwie niespodzianki.

Czytaj więcej

Whisky dookoła świata

14 września w restauracji Bistro de La Tour w Józefowie odbyła się degustacja zatytułowana „Whisky dookoła świata”. W podróż po smakach tego wspaniałego trunku degustatorów zabrali: sklep „Cezar – Wina i alkohole świata” znajdujący się w Józefowie na czele z właścicielem Cezarym Wochalem oraz Stock Polska – dystrybutor prezentowanych rodzajów whisky. Już na początku spotkania goście mieli okazję spróbowania autorskiego drinka, którym było whisky Jim Beam White z dodatkiem piwa imbirowego. Spotkanie poprowadził Janusz Trendewicz – whisky brand ambasador w Stock Polska – który degustację rozpoczął od wprowadzenia zebranych gości w świat whisky bardziej od strony teoretycznej, po której nastąpiła właściwa degustacja. Podróż rozpoczęła się w Irlandii i zakosztowania najłagodniejszego z prezentowanych trunków – Kilbeggana. Następnie goście przenieśli się do Szkocji, by spróbować Auchentoshan, o wyczuwalnym cytrusowym smaku i do Azji, gdzie japońskie Hibiki wzbudziło ogromne zainteresowanie, szczególnie u damskiej części degustatorów. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznania świata whisky w amerykańskim stylu. Gościom zaproponowano zakosztowanie bourbonów: Maker’s Mark – najmocniejszej z prezentowanych whisky (45%) oraz Basil Hayden’s – o wyczuwalnym dębowym smaku. Ostatni etap podróży znajdował się w Europie, gdzie goście mieli okazję poznać dymny i zarazem torfowy aromat szkockiego Laphroaiga. Degustatorzy byli wyraźnie zachwyceni opowiadaniami prowadzącego, a różnorodność prezentowanych whisky pozwoliła na odkrycie nowych i niespotykanych smaków. Świat whisky pozostaje jeszcze nie do końca poznany, dlatego też podobne wydarzenia z pewnością będą odbywały się także w przyszłości.

Czytaj więcej

Japanese Whisky tasting

11 maja będzie miała miejsce degustacja whisky: Hibiki Japanese Harmony, Nikka 12YO, Miyagikyo Single Malt, Yoichi Single Malt, Ichiro’s Malt Wine Wood Reserve. Spotkanie poprowadzą twórcy blogów Whisky Hooligans oraz Whisky My Life. Miejsce: Pub Donegal, ul. Zgoda 10, Gdynia, godz. 18.00. Cena: 100 zł. Zakup biletów: bezpośrednio w Pub Donegal, telefonicznie 586204623, mailowo piotrweber@onet.eu.

Czytaj więcej

Nikka we Wrocławiu

23 listopada we wrocławskim Cocktail Bar by Incognito przy Placu Solnym 11 odbędzie się degustacja whisky pod tytułem „Nikka – płynne złoto z Kraju Kwitnącej Wiśni”. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak, brand ambasador M&P Alkohole i Wina Świata. Podczas degustacji będzie pięć porcji różnych whisky, każda o pojemności 20 ml: Nikka All Malt, Nikka Pure Malt Taketsuru, Nikka Coffey Malt, Nikka Pure Malt Black i Nikka Whisky From The Barrel.

Czytaj więcej

Nikka Whisky Night

22 listopada o godz. 19.00 M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację trunków z rodziny Nikka oraz wyjątkowych koktajli stworzonych na bazie japońskiej whisky. Podczas spotkania odbędą się gościnne występy barmanów – finalistów konkursu Nikka Perfect Serve, a także pokazy artystów związanych ze sztuką Kraju Kwitnącej Wiśni. Miejsce: Woda Ognista, ul. Wilcza 8, Warszawa. Rezerwacje: info@wodaognista.com lub tel. 22 2581441.

Degustacja whisky z Japonii

10, 17 i 18 listopada odbędą się degustacje japońskiej whisky Nikka. Organizatorem jest polski importer marki – M&P Alkohole i Wina Świata. Pierwsza degustacja już w najbliższy piątek w Krakowie o godz. 19.00 (adres: ul. Mogilska 86). 17 listopada Nikka pojawi się w Gdańsku o godz. 19.00 (adres: ul. Stary Rynek Oliwski 7). W sobotę 18 listopada w Gdyni o godz. 16.00 (adres: ul. Mściwoja 10). Zapisy i informacje w salonach M&P. Liczba miejsc ograniczona.

Mocne alkohole na festiwalu M&P – relacja

12 października odbył się drugi dzień 8. Ogólnopolskiego Salonu Win i Mocnych Alkoholi M&P – poświęcony tym drugim. Importer gościł producentów z: Szkocji, Irlandii, USA, Kanady, Japonii, Indii, Nowej Zelandii, Hiszpanii, Portugalii, Holandii czy Armenii, prezentował też własne wódki – Pawlina, Starosta, Dwór Polski. Reprezentowane były niemal wszystkie kategorie alkoholi, od delikatnej sake po ciężkie jamajskie rumy.

Czytaj więcej

Chita

destylarnia whisky zbożowej, należąca do grupy Beam Suntory. Zakład powstał w 1972 roku w mieście Chita w prefekturze Aichi. To nowoczesny zakład z kolumnami do destylacji ciągłej, zamknięty dla zwiedzających. Niemal cała produkcja trafia do blendowanych whisky Suntory, dostępnych praktycznie wyłącznie na japońskim rynku – jak: Suntory Red, Kakubin, Torys Extra, Suntory Old Whisky, Suntory Special Reserve czy Suntory Whisky Royal. Jest także butelkowana Chita Single Grain Whisky (43%) z kukurydzy. Leżakowała ok. 10 lat w beczkach po bourbonie i francuskim winie. Przesycona aromatami beczki – białego amerykańskiego dębu i bourbona. Słodki, maślany aromat, dużo wanilii. W ustach bardzo słodka – toffi, biała czekolada.

Czytaj więcej

Otwarcie destylarni whisky na Hokkaido

Whisky będzie produkowana w destylarni Akkeshi, w miejscowości o tej samej nazwie. Będzie to druga gorzelnia na wyspie – pierwsza to Nikka Yiochi. Właścicielem nowej destylarni jest firma Kenten. Alembiki kupili w Szkocji, w firmie Forsyths (5000 l do pierwszej destylacji i 3600 l do drugiej). Planują na początek edycję single malt 3YO, która trafi na rynek lokalny i międzynarodowy. Zajmą się też produkcją alkoholi słodowych, leżakujących 3-, 6- i 12- miesięcy w różnych beczkach. Whisky ma mieć charakter podobny do tych ze szkockiej Islay. Słód będzie mocno torfowy. Akkeshi przede wszystkim zamierza korzystać z beczek po bourbonie i sherry, choć w asortymencie mają też beczki z francuskiego dębu, beczki po czerwonych winach z Australii, z japońskiego dębu mizunara i po rumach. Destylarnia o powierzchni 9711 mkw. będzie miała zdolności przerobowe 30 tys. l w pierwszym roku produkcji. Słód sprowadzają ze Szkocji, ale docelowo chcą wykorzystywać lokalny, używając też miejscowej wody, drożdży i torfu. W planach mają wybudowanie magazynów w terenach górskich i przybrzeżnych.

Czytaj więcej

Nikka rozszerza produkcję w Miyagikyo

W destylarni Miyagikyo uruchomiono cztery alembiki, które nie działały od 1990 roku. Gorzelnię wybudowano w 1969 roku, początkowo czterema kolumnami, ale w 1970 roku wzbogacono ją jeszcze o kolejne cztery. Ze względu na spadek popytu wyłączono je jednak z produkcji. Obecnie wielka światowa popularność japońskiej whisky sprawiła, że magazyny firmy Nikka – właściciela Miyagikyo – świecą pustkami. Tylko w 2015 roku aż czternaście produktów zostało skreślonych z oferty ze względu na wyczerpanie zapasów. Polskim importerem whisky Nikka jest M&P.