Tenjaku Blended Whisky

marka należy do japońskiego importera alkoholi, Minami Alps Wine & Beverage Company Ltd. Whisky robiona z kukurydzy i jęczmienia, leżakowana w beczkach po bourbonie, wiek destylatów 3-5 lat. W całości wyprodukowana w Japonii, choć nie wiadomo w jakich destylarniach, bardzo prawdopodobne, że z dużym udziałem beczek z Fuji Gotemba. Pracę nad nią ogłoszono w 2012 roku, a zabutelkowano w 2020. Aromat rodzynek, śliwek, zielonych orzechów włoskich i nuta wulkaniczna oraz wytostowane ziarno. W smaku dużo słodu, grzanka, bardzo piekarnicze, lekka nuta owocowa – jagody. Słód i słodycz jagody, żurawiny w finiszu, grzanka z dżemem żurawinowym, lekko gruszka. Butelkowana jest także wersja blended malt. Whisky dostępna w Pinot Wine & Spirits.

Nikka Whisky From the Barrel

japoński klasyk, jedna z najbardziej lubianych na świecie wersji whisky Nikka, szczególnie ceniona w Europie. To whisky blended, ale z ogromną przewagą whisky słodowych, z udziałem whisky grain z kukurydzy. Podobno jest komponowana z ok. stu różnych beczek z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Leżakowana w beczkach po bourbonie, sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Barwa bursztynowa. Pierwszy wyraźny aromat to orzechy laskowe, dalej: czekolada, zioła, lekko lakier, nuta bourbonowa, poza tym wanilia i znów powracająca orzechowość. Smak bardzo złożony, są tu nuty słodkie, cierpkie, pieprzne i słone, sporo wiśni, czekolada z solą, nuta kukurydziana, skóra, kwaśne jabłka, sadza. W finiszu sól, delikatnie dym, prażone ziarno, słodki tytoń i goździki. Whisky zdradliwa, bo nie czuć mocy alkoholu, whisky pięknie ulokowana w połowie drogi między bourbonem a szkocką, wcale nie w japońskim stylu. Szukając plastycznych analogii, bardziej kojarzy się z bogactwem kreski Albrechta Dürera, niż z lekkością japońskiej ilustracji. Moc – 51,4%. W ofercie M&P.

Czytaj więcej

Wina & Strong Days na bogato

W salonach M&P od poniedziałku do końca marca trwać będzie akcja Pawlina Wina Day 10 i Pawlina Strong Days nr 4, a w niej bogaty wybór produktów. Wina: Pradorey Verdejo (cena w akcji za butelkę – 19,99 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 16,66 zł, cena katalogowa: 39,99 zł), Pradorey Crianza (cena w akcji za butelkę – 44,50 zł, a przy zakupie sześciu butelek i wielokrotności – 39,99 zł, cena katalogowa: 89 zł), Long Life (zestaw trzech butelek, cena w akcji za zestaw – 88,50 zł, a przy zakupie dwóch zestawów i wielokrotności – 79,99 zł, cena katalogowa: 177 zł), whisky Nikka From the Barrel (cena w akcji za butelkę – 129 zł, a przy zakupie dwóch butelek i wielokrotności – 114,99 zł, cena katalogowa: 199 zł), whisky Loch Lomond – zestawy z miniaturkami lub ze szklankami (cena w akcji 149,50 zł, cena katalogowa: 299 zł) oraz koniak Lheraud XO Oublie (cena w akcji za butelkę – 249 zł, a przy zakupie trzech butelek i wielokrotności – 199 zł, cena katalogowa: 385 zł).

Czytaj więcej

Crest

japońska whisky mieszana, produkowana na wewnętrzny rynek do końca lat 90. XX wieku. Wiek destylatów – powyżej 12 lat, moc – 43%. Zapach słodu i wiśni, wanilii. Smak cierpki – herbata, tytoń, wiśnie, skóra, słodka herbata. Finisz słodki, drożdże i wiśnie, do tego masa skóry, zielone orzechy włoskie.

Kensei

właścicielem marki jest Kiyokawa Company Ltd. Japońska whisky mieszana, niewiele o niej wiadomo. Lekki i słodki słodowy aromat, nuty mlecznej czekolady i czekolady z wiśnią. Smak czereśni, słodkich wiśni, migdałów, ciemnej czekolady. Intensywnie wiśniowy finisz, dużo pestki, gruszki i jabłka. Moc – 40%. W Polsce dystrybutorem jest Pravda.

Ootori 15YO

japoński blend whisky z dwóch destylarni – Karuizawa (malt) i Kawasaki (grain). W aromacie: wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, tarnina oraz wiórki kokosowe. Przyjemny smak wanilii, czekolady z wiśnią. Finisz – mleczna czekolada, rodzynki, kakao. Butelkowane były także wersje 12YO i 18YO. Wszystkie z mocą 40%.

J.B.A. Whisky Byron

japońska whisky mieszana vintage z 1957 roku, butelkowana z mocą 42% dziesięć lat później przez Toyo Jozo Co. Ltd. Blended. Producent, z miejscowości Izunokuni, produkował także Jupiter Whisky i Ji-Whisky. Obecnie jego aktywa należą do grupy Asahi, która jest także właścicielem marki Nikka. Whisky J.B.A. Byron była rekomendowana przez Japan Bartenders Association. Ma aromat drożdży, zwietrzałej makulatury, popiołu. W smaku drożdże, nic ponadto. Drożdżowo-popiołowy finisz. Mało przyjemne.

Suntory Toki

blend whisky z destylarni Yamazaki, Hakushu i Chita, butelkowany z mocą 43%. Przyjemny, delikatny aromat wiśni i śliwek, wiśnie w czekoladzie, w kierunku brandy, ale też jest ładnie podkreślona zbożowość, są też polne kwiaty, siano, mięta. W ustach najpierw słodka, nadal wiśnie w czekoladzie (gorzkiej), śliwki w czekoladzie, ale w stronę finiszu idzie w bardziej ostre rejestry – imbir, kardamon. W finiszu tytoń, lekko wanilia, gorzka czekolada.

Wakatsuru Junenmyo Half Decade

(十年明) firma Wakatsuru Shuzo z Hakuriku specjalizuje się w produkcji shōchū i działa od 1947 roku. Nie są nowicjuszem w produkcji whisky, ich pierwsza marka – Sunshine Whisky – pojawiła się w Japonii w 1953 roku. Przez wiele lat whisky stanowiła jednak margines ich oferty, kierowany głownie na rynek lokalny. Ich nowe edycje whisky, to efekt budowy nowej Saburomaru Distillery przy Wakatsuru Shuzo. Half Decade to whisky mocno torfowa, w wieku ok. 5 lat, zabutelkowana w 2019 roku. W aromacie: dużo torfu, maślane ciasteczka, toffi, wanilia, prażone zboże. W smaku dużo ziarna, prażony ryż, finisz medyczny, jodyna, dym i wanilia. Moc 40%. W Polsce w ofercie Sake Maruta.

Nikka Perfect Serve 2019

9 września firma M&P Wina i Alkohole świata wraz z Nikka Whisky zorganizowały Środkowo Europejski finał konkursu barmańskiego Nikka Perfect Serve 2019. Impreza odbyła się w El Koktel w Warszawie. W konkursie rywalizowali barmani z Polski, Węgier, Słowacji oraz Czech. Zwycięzcą został Michael Hanák reprezentujący Bonvivant’s CTC bar z Pragi, który będzie reprezentował środkową Europę podczas globalnego finału w Australii.

Czytaj więcej

Nikka Tsuru

linia Nikka Tsuru nawiązuje do nazwiska założyciela firmy, Masataki Taketsuru. Niezależnie od edycji, na blendy Nikka Tsuru zawsze składają się destylaty z najlepszych beczek z zakładów Miyagikyo i Yoichi. Butelkowana jest zawsze z mocą 43%. Dwie najbardziej znane wersje to Nikka Tsuru Distillery Limited i Nikka Tsuru 17YO. Pierwsza, to aromat starego sherry, drożdży, wiśnie, słodki słód piwny. W smaku winogrona, brandy, tytoń, finisz: winogrona, miód, propolis, pieprz. W finiszu słodycz karmelu, ale i pikantność papryczki chilli. Edycja Tsuru 17YO ma głęboki waniliowy aromat z nutą wiśni. W ustach słodko – wiśnia i banan, orzechy i czekolada. Dużo słodu. W finiszu – mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Znakomita whisky. Dystrybutorem whisky Nikka w Polsce jest M&P.

Czytaj więcej

Sapporo Whisky

tania japońska whisky blendowana, pochodząca z Sapporo Shusei Distillery, z Hokkaido, znanej głównie z sake i shochu. Aromat przypomina archiwum akt zapomnianych – kurz. Gdzieś tam w tle lekko maliny, wiśnie, czerwone jabłka, ale blado. W smaku butterscotch i kurz, straszne. Krówki w spirytusie w finiszu. Moc – 40%.

Ring: Hatozaki vs Hatozaki

Whisky produkowana w Akashi Sake Brewery w ulokowanej na terenie browaru Kaikyo Distillery, która uzyskała w 2017 roku licencję na destylację, choć podobno zaczęli destylować i napełniać beczki nie czekając na zezwolenie – już w 2016 roku. Nazwa whisky pochodzi od najstarszej japońskiej latarni morskiej zbudowanej z kamienia, która wciąż stoi od 1620 roku. (według innych źródeł od 1657 roku). Akashi to spore miasto i jest też od dłuższego czasu na rynku whisky o nazwie Akashi, produkowana w Eigashima White Oak Distillery, poza sąsiedztwem whisky te nie mają jednak ze sobą nic wspólnego. Na rynek trafiły dwie wersje whisky Hatozaki – blended (40%) i pure malt (46%). Nie ma żadnych informacji na temat źródła pozyskiwania whisky do kupaży, ale być może są to wyłącznie własne whisky słodowe i zbożowe z różnych aparatów do destylacji, co w Japonii nie jest rzadkością. Brak też informacji o wykorzystanych beczkach. Patrząc na kolor whisky (niemal klarowny), jest ona bardzo młoda, beczki są zapewne kolejnego napełniania z białego dębu.

Czytaj więcej

Yamazaki 25YO

beczki po sherry, co bardzo wyraźnie czuć, ale też głębokie nuty dębu, starych beczek, rodzynek, suszonych moreli, orzechów, zresztą cały kosz bakalii tu jest. W ustach wytrawne, cierpkie, bardzo dużo wina, nadal dużo dębiny. W finiszu przede wszystkim tytoń, spalone drewno, skóra. Od początku do końca cierpka. Z powodzeniem może być zestawiana w parze z najlepszymi francuskimi armaniakami (ten gorzki styl jak z czarnego gaskońskiego dębu).Butelkowana z mocą 43%. O stosunku jakości do ceny nie ma co gadać, bo w Europie praktycznie nie osiągalna.

Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Japoński styl picia whisky

30 stycznia będzie miała miejsce pierwsza w 2019 roku Akademia El Koktel we współpracy z M&P Wina i Alkohole Świata. Temat przewodni – Japoński styl cieszenia się smakiem i charakterem japońskich destylatów. Spotkanie poprowadzi Tomek Źródłowski (Mercy Brown, Kraków), zwycięzca polskiej Nikka Perfect Serve i globalnego finału z 2016 roku. Poza przeprowadzeniem degustacji odpowie na pytania: jak wygląda życie w Japonii, jakie rytuały królują w japońskich barach, co piją Japończycy i jak wygląda japoński styl pracy barmanów, w jaki sposób produkuje się japońską whisky i czym ona się charakteryzuje. Do spróbowania będą cztery produkty z portfolio Nikka i kilka koktajli stricte powiązanych z japońską kulturą. Partner wydarzenia, M&P Wina i Alkohole Świata przygotował dla wszystkich uczestników Akademii specjalne cenny na cały asortyment alkoholi Japońskich. Miejsce: El Koktel, ul Wojciecha Górskiego 9, Warszawa. Godz. 18.00. Orientacyjny czas trwania Akademii: 75 min. Zapisy na szkolenia: elkoktel@gmail.com. Koszt: 50 zł.