Yamazaki na rok 2022

Yamazaki ogłosiło swoje plany limitowanych edycji whisky do końca 2022 roku, będą to single malts z beczek: American oak puncheon (480 l), peated malt, Spanish oak i mizunara. Seria nazywa się Yamazaki Limited Edition Tsukuriwake Selection, słowo ‘tsukuriwake’ oznacza różnorodność. Z Europy seria trafi jedynie na rynki: UK, Niemiec, Francji, Austrii i Hiszpanii. Butelkowane z mocą 48%, cena za butelkę to ok. 500 funtów i są to edycje bez podania wieku.

Ichiro’s Wine Wood Reserve

Whisky blended malt złożona z destylatów z należącej do Ichiro Akuto Chichibu Distillery oraz działającej w latach 1946-2000 Hanyu Distillery, jak również nieujawnionych szkockich destylarni. Whisky była finiszowana w tzw. ovum cask. Te niezwykłe beczki zostały zaprojektowane we Francji w 2010 roku przez firmę Taransaud, zbudowane z francuskiego dębu, mają jajowaty kształt i pojemność 20 hl. Wcześniej leżakowało w niej czerwone wino. To pierwsza whisky z tego typu zbiornika.
Whisky ma 46,5%. Zapach pełen czerwonych owoców – wiśnie, śliwki, jagody. Smak słodko-cierpki: gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, likierowe wino. Finisz dość długi, też cierpko-słodki, dużo wiśni, śliwki, maliny. W Polsce w ofercie The Last Port.

Sakuaro Single Malt

Zakład Sakurao powstał w 1918 roku niedaleko Hiroszimy, w miasteczku Sakurao. Początkowo wytwarzali głównie sake, historia destylarni zaczęła się niemal sto lat później, w 2017 roku. Najpierw wypuścili gin i blendowaną whisky Tagouchi. Następnie zadebiutowały dwie edycje whisky single malt cask strength, a teraz dołączyła do nich regularna edycja Sakuaro Single Malt z mocą 43%. Ma zapach słodki – ciasto drożdżowe z lukrem, z galaretką wiśniową, ze śliwkami. Lekko cytryna. W ustach tłusta, słodka śmietana, cytrusy i wiśnie, lekko sól, delikatnie korzenność. W finiszu słodycz mlecznej czekolady, dużo śliwek, morele, wanilia. Butelkowana z mocą 43%. W Polsce w ofercie Office Depot.

Shinjirō Torii

Shinjirō Torii (1879-1962) to drugi z ojców japońskiej whisky, twórca marek Suntory i Yamazaki. Początkowo pracował jako aptekarz, handlował też przyprawami korzennymi, herbatą, sosami sojowymi. potem związał się z branżą winiarską. W 1899 roku założył firmę Torii Shoten i otworzył sklep w Osace. Jego pierwszym dużym sukcesem rynkowym było własne wino wzmacniane w stylu porto, nazwane Akadamia Port. W 1921 roku powstała destylarnia Kotobukiya, a w 1923 roku z alembików popłynął alkohol na pierwszą japońską whisky, nad której dojrzewaniem czuwał Masataka Taketsuru, później twórca marki Nikka. Destylarnia w Kyoto zmieniła nazwę na Yamazaki. Whisky była destylowana w przywiezionych ze Szkocji alembikach. Dojrzewała aż pięć lat zanim została zabutelkowana pod marką Suntory Whisky Shirofuda. Początkowo była to whisky mocno torfowa, potem zmieniano jej profil na coraz lżejszy, bardziej owocowy, bardziej pasujący do japońskiej kuchni. Shinjirō Torii był kolekcjonerem sztuki, tuż przed śmiercią otworzył w Tokio galerię Suntory Museum of Art.

Czytaj więcej

Whisky Świata – degustacja

Alembik Whisky Club zaprasza 22 stycznia o godzinie 19.00 na degustację whisky świata, którą poprowadzi Bartosz Łataś – autor bloga Szkocka Krata. Do spróbowania będą whisk(e)y między innymi z Irlandii, Indii, Japonii. Degustacja odbędzie się w Łodzi, w lokalu Alembik Whisky Club na alei Marszałka Józefa Piłsudskiego. Koszt degustacji to 100 zł/os. Liczba miejsc ograniczona. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Japoński wieczór z Suntory

Dom Whisky zaprasza 13 stycznia o godz. 18.00 na udział w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik – Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony oraz Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji wynosi 216 zł/os. W cenie są: butelka The Chita Single Grain i 4 sample degustacyjne o pojemności 20 ml. Zapisy na degustację trwają do 11 stycznia.

Najstarsza whisky Yamazaki

Whisky Yamazaki 55YO pojawiła się na japońskim rynku w czerwcu 2020 roku, w liczbie 100 butelek, a butelka przeznaczona na aukcję w wieżowcu Bonhams w Hong Kongu osiągnęła wówczas rekordową cenę 795tys. dolarów. Teraz Suntory rozpoczyna globalną premierę alkoholu, który będzie dostępna w sprzedaży detalicznej za 60 tys. USD. Yamazaki 55 to single malt w większości z beczek z 1960 roku. Nad przebiegiem produkcji czuwał wówczas założyciel Santory – Shinjiro Tori. Trunek był starzony najpierw w beczkach z japońskiego dębu mizunara, a od 1964 roku w beczkach z amerykańskiego dębu. Butelkowana z mocą 46%. Przy zakupie każdej butelki, właściciel Suntory (Beam Suntory) dokona wpłaty w wysokości 5000 dolarów na rzecz Inicjatywy dla Białego Dębu (The White Oak Initiative) – projektu dedykowanego przetrwaniu lasów białych dębów w USA.

Diageo inwestuje w Japonii

Diageo przejęło mniejszościowy pakiet udziałów japońskiego producenta whisky Komasa Kanosuke Distillery. Destylarnia została założona w japońskiej Kagoshimie w 2017 roku przez Komasa Jyozo Co. Firma ta nieprzerwanie od 138 lat produkuje shōchū. W sierpniu tego roku destylarnia i ich zaplecze whisky zostało podzielone – utworzono nową firmę Komasa Kanosuke Distillery Co, w której Diageo ma udziały mniejszościowe. Umowa zawiera również możliwość przekształcenia przedsięwzięcia w joint venture z udziałem Diageo w zależności od przyszłych wyników destylarni. Komasa Kanosuke Distillery pokazała światu swoją pierwszą whisky single malt w czerwcu tego roku. Była to limitowana edycja single cask. Masowa produkcja single malt ma ruszyć w 2022 roku. Trunek jest destylowany, dojrzewany i butelkowany na południu japońskiej wyspie Kyushu.

Smaki Japonii

Dom Whisky zaprasza 11 marca o godz. 19.30 na degustację kolekcji alkoholi z Japonii. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Spotkanie prowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 374 zł/osoba, a w cenie: Butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Walka o nowe reguły dla japońskiej whisky

Decyzją stowarzyszenia grupującego najważniejszych producentów alkoholi w Japonii, Japan Spirits & Liqueurs Makers Association, od 1 kwietnia tego roku wejdą w życie przepisy regulujące, na jakich zasadach może być użyte określenie Whisky from Japan/Japanese Whisky. Nowe przepisy będą dotyczyły tylko członków stowarzyszenia, ale są w nim tacy gracze jak: Suntory, Nikka, Kirin czy Choya (pełna lista jest tutaj: https://almvrp7qypnnf6syrhsieammau–www-yoshu-or-jp.translate.goog/association/introduce/index.html). Wedle tych wytycznych japońska whisky musi mieć udział słodowanego zboża (nie określono jak duży), woda wykorzystana przy produkcji musi pochodzić z Japonii, zacieranie, fermentacja i destylacja muszą odbywać się w Japonii, odbierany alkohol nie może mieć więcej niż 95%, whisky musi spędzić minimum trzy lata w drewnianych beczkach (nie koniecznie dębowych) o pojemności nie większej niż 700 l. Whisky musi być butelkowana w Japonii i mieć moc nie mniejszą niż 40% (obecnie zarówno Nikka jak i Suntory swoje tanie blendy kierują na lokalny rynek z mocą niższą niż 40%). Dozwolony jest dodatek karmelu (E150) dla poprawienia barwy whisky.
Spirits & Liqueurs Makers Association postanowiło także, że whisky, która nie spełnia stawianych jej wymagań, nie tylko nie będzie mogła być etykietowana jako Japan/Japanese Whisky, lecz w nazwie nie będzie mogła odwoływać się m.in. do: postaci znanych z japońskiej historii i japońskich nazw geograficznych, nie wolno także umieszczać japońskiej flagi ani „żadnych oznaczeń, które by sugerowały, że whisky spełnia wymogi dla Whisky from Japan/Japanese Whisky”. Nie ma jednak nic na temat japońskich liter, które bardzo często są wykorzystywane m.in. przez bottlerów whisky spoza Japonii.

Czytaj więcej

Marka Karuizawa powraca

Karuizawa Distillers to firma założona przez Koji Shimaoka. Rozpoczęto budowę nowej destylarni whisky w Komoro, produkcja ma się rozpocząć już w 2022 roku. Położona na wzgórzu, na wysokości 910 m, kilka kilometrów od miejsca, w którym stała dawna destylarnia. Prawdziwa Karuizawa została zamknięta w 2010 roku i wyburzona w 2012. Obecnie butelki ze starej Karuizawy osiągają bardzo wysokie ceny na aukcjach. W projekt zaangażowany jest Ian Chang, wcześniej związany z whisky Kavalan, będzie wiceprezesem i master blenderem w Komoro Distillery.

Destylaty Suntory

Dom Whisky zaprasza 20 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 376 zł/osoba, a w cenie: butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Smaki Japonii

Dom Whisky zaprasza 24 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji alkoholi z oferty Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Spotkanie prowadzi Mateusz Szuchnik, whisky & gin brand ambasador Beam Suntory. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 365 zł/osoba, a w cenie butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Japońskie skarby

8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka oraz online na platformie Zoom odbyła się niezwykła degustacja whisky Nikka. Niezwykła, gdyż jej ozdobą były dwie unikatowe butelki whisky Nikka z destylarni Yoichi i z Miyagikyo, obydwie finiszowane w beczkach po jabłkowej brandy. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920.

Czytaj więcej

Masataka Taketsuru

Ojciec japońskiej whisky urodził się w 1894 w Takehara, niedaleko Hiroszimy, w rodzinie, która od 1733 roku miała swój browar i produkowała sake. W 1918 roku rodzina wysłała go do Szkocji, gdzie na University of Glasgow studiował chemię organiczną. W kwietniu 1919 roku rozpoczął praktykę w destylarni Longmorn w Strathspey, a w lipcu tego samego roku w James Calder & Co.’s Bo’ness Distillery w Lowlands. W styczniu 1920 roku poślubił Jessie Ritę Cowan i wspólnie zamieszkali w ówczesnej stolicy szkockiej whisky, Campbeltown, gdzie Masataka rozpoczął pracę w destylarni Hazelburn. Pod koniec 1920 roku państwo młodzi wyruszyli w podróż do Japonii, zatrzymując się w Nowym Jorku.

Czytaj więcej

Nikka z beczek po jabłkowej brandy

Nikka wypuściła dwie unikatowe edycje, z dwóch swoich destylarni – whisky single malt Yoichi oraz Miyagikyo Apple Brandy Finish. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920. W 1934 roku wspólnie założyli pierwszą z destylarni Nikka i uważani są za rodziców japońskiej whisky. Obydwie whisky spędziły ostatnich sześć miesięcy w beczkach po jabłkowej brandy, dzięki czemu zyskały wyrazisty owocowy charakter. Zabutelkowano je z mocą 47%. Jabłka mają tu symboliczny charakter, gdyż Masataka zanim zabutelkował swoją pierwszą whisky, zajmował się przerobem jabłek na soki i dżemy na Hokkaido.

Czytaj więcej