Pike Creek

kanadyjska whisky o wspaniałym cytrusowym smaku, z elementami imbiru i gruszek. Powstała pod koniec lat 90. w destylarni Corby, finiszowana w beczkach po porto, ale jej recepturę zmodyfikowano w 2012 roku. Obecnie marka należy do koncernu Pernod Ricard. Whisky jest dwukrotnie destylowana w miedzianych aparatach kolumnowych. Zanim trafi do beczek po porto, leżakuje w beczkach po Bourbonie. Początkowo whisky była sprzedawana bez wskazania wieku, obecnie jest oferowana jako dziesięcioletni blend.

Czytaj więcej

Schenley O.F.C.

marka kanadyjskiej blendowanej whisky, oferowanej w wersjach 8- i 12-letnich. Skrót O.F.C. pochodzi od Old Fine Cooper (określenie cooper whisky – miedziana whisky – w XIX wieku było synonimem jakości, gwarancją, że była destylowana w alembiku, a nie w zlewie czy wiadrze). W przypadku marki Schenley gwarancja jakości jest też podany wiek na etykiecie. Początkowo Old Fine Cooper destylowana była w USA, w Kentucky, w destylarni Rock Hill Farm. Twórcą marki był Edward H. Taylor, który w 1870 roku odkupił gorzelnię od majora Benjamina Blantona. Od 1885 roku właścicielem destylarni był George T. Stagg. W 1933 roku markę i gorzelnię odkupiła wyrosła na fali zniesienia prohibicji firma Schenley, którą prowadził Lewis Rosenstiel. Właśnie w latach 30. XX wieku destylacje przeniesiono do Kanady i obecnie whisky Schenley O.F.C. powstaje w destylarni Black Velvet w Lethbridge, zaś skrót O.F.C. tłumaczony jest jako Old Fine Canadian. Blend ma 40%, jest bardzo kremowy na języku, bogaty, z kontrastującymi nutami wanilii i papryki. 

Czytaj więcej

Crown Royal

iście królewska marka wśród kanadyjskich whisky, eksponująca słodycz słodowanego żyta, zupełnie niepowtarzalna, bo ma w sobie zarówno ostre składniki amerykańskiego bourbona jak i delikatność szkockiego maltu i bez wątpienia najlepiej oddaje wyjątkowość kanadyjskiej sztuki gorzelniczej, bo tylko oni słodują żyto dla potrzeb produkcji whisky, a do wytworzenia Crown Royal wykorzystano ok. 50 destylatów. Ta niezwykła whisky destylowana jest w trzech alembikach piwnych, a następnie czterokolumnowym rektyfikatorze, wykorzystuje się oczywiście kukurydzę, żyto, ale też słodowaną pszenicę. Crown Royal ma specyficzny smak, bardziej będzie on odpowiadał miłośnikom bourbonów niż whisky szkockich, ale naprawdę warto docenić bogactwo tego trunku, są tu i słodycz, i pikantność, i przydymienie, smaki miodu, soczystych moreli, korzeni, dębiny, jednak przede wszystkim wyrazista ostrość starzonej żytniówki. Są też edycje specjalne, jak Crown Royal Coffey (51,1%) z odmiany żyta coffey, uprawianego tylko w Ameryce Północnej, o smaku śmietany i bananów, z nutami przypraw i dębu czy Właściciel Crown Royal, firma Diageo wypuszcza blendowaną whisky Northern Harvest Rye. Jak rekomenduje producent, kanadyjska whisky jest idealna do koktajli, takich jak Manhattan czy Crown Royal Hand Selected Barrel (51,5%). Jest również zytnia Northern Harvest Rye (45%). W ofercie firma ma też Crown Royal Maple (40%) – ta mieszanka dojrzewała w wypalonych beczkach klonowe plus dodano do destylatu odrobinę syropu klonowego czy Crown Royal Regal Apple (35%) z dodatkiem soku jabłkowego.

Czytaj więcej