Crown Royal

iście królewska marka wśród kanadyjskich whisky, eksponująca słodycz słodowanego żyta, zupełnie niepowtarzalna, bo ma w sobie zarówno ostre składniki amerykańskiego bourbona jak i delikatność szkockiego maltu i bez wątpienia najlepiej oddaje wyjątkowość kanadyjskiej sztuki gorzelniczej, bo tylko oni słodują żyto dla potrzeb produkcji whisky, a do wytworzenia Crown Royal wykorzystano ok. 50 destylatów. Ta niezwykła whisky destylowana jest w trzech alembikach piwnych, a następnie czterokolumnowym rektyfikatorze, wykorzystuje się oczywiście kukurydzę, żyto, ale też słodowaną pszenicę. Crown Royal ma specyficzny smak, bardziej będzie on odpowiadał miłośnikom bourbonów niż whisky szkockich, ale naprawdę warto docenić bogactwo tego trunku, są tu i słodycz, i pikantność, i przydymienie, smaki miodu, soczystych moreli, korzeni, dębiny, jednak przede wszystkim wyrazista ostrość starzonej żytniówki. Są też edycje specjalne, jak Crown Royal Coffey (51,1%) z odmiany żyta coffey, uprawianego tylko w Ameryce Północnej, o smaku śmietany i bananów, z nutami przypraw i dębu czy Właściciel Crown Royal, firma Diageo wypuszcza blendowaną whisky Northern Harvest Rye. Jak rekomenduje producent, kanadyjska whisky jest idealna do koktajli, takich jak Manhattan czy Crown Royal Hand Selected Barrel (51,5%). Jest również zytnia Northern Harvest Rye (45%). W ofercie firma ma też Crown Royal Maple (40%) – ta mieszanka dojrzewała w wypalonych beczkach klonowe plus dodano do destylatu odrobinę syropu klonowego czy Crown Royal Regal Apple (35%) z dodatkiem soku jabłkowego.

Czytaj więcej