Ian Logan i Chivas

Dom Whisky zaprasza 9 października o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan – Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Ballantine’s 7YO Bourbon Finish, The Glenlivet 12YO Double Oak, Aberlour 12YO Double Cask Matured, Chivas Regal EXTRA 13YO i Ballantine’s The Miltonduff 15YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 122 zł/osoba, a w cenie: Butelka Chivas Regal 13 years old /40%/ + 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml. + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

Whisky i wina z Douro

29 września w Forcie Whisky odbyła się degustacja win z regionu Douro – porto ruby, porto tawny i moscatel w zestawieniu z whisky, które leżakowały w beczkach po tych winach. Wina pochodziły z jednej z najstarszych piwnic w regionie, Real Companhia Velha. Ta królewska firma została założona 10 września 1756 roku, przez króla Portugalii, José I. Powstała pod auspicjami premiera, Sebastião José de Carvalho e Mello, hrabiego Oeiras i Marques de Pombal. Markiz de Pombal był wielkim promotorem porto, to dzięki jego inicjatywie zmierzono wielkość wszystkich parceli w Douro i wytyczono obszar DOC. Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto-Douro została ustanowiona przez Radę Królewską króla José I. Z czasem przyjęli nazwę Real Companhia Velha. W 1781 roku porto z Real Companhia Velha trafiło do Rosji na stół Carycy Katarzyny II. Od 1865 roku na mocy otrzymanej licencji firma mogła wejść na rynki globalne. Ich polskim przedstawicielem jest M&P. Degustowane whisky to: GlenAllachie 11YO Moscatel Wood Finish, Glenmorangie 14YO Quinta Ruban oraz torfowa Glen Scotia 14YO Tawny Port Finish.

Czytaj więcej

Akcja Born in the city Auchentoshan

Testa Communications już po raz drugi organizuje akcję „Poznaj prawdziwy smak miasta dzięki Auchentoshan!” dla szkockiej marki whisky, dystrybuowanej przez Stock Polska. W tym roku przewiduje się realizację około 70 imprez, które odbędą się w 35 wyselekcjonowanych lokalach, o najbardziej miejskim charakterze, na terenie: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta oraz Wrocławia. Akcja zaczęła się pod koniec sierpnia i potrwa do listopada.

Czytaj więcej

Limitowana edycja Grant’s

Szczepan Twardoch, Mateusz Damięcki oraz Fisz – trzy różne osobowości, które połączyła jedna idea. Postanowili sięgnąć do zakamarków pamięci i odnaleźć bohaterów epizodów ze swojego życia – wyjątkowych ludzi, którzy odkryli przed nimi nieznany wcześniej świat. Wówczas nie zakończyli tych historii. Dlatego dzisiaj powrócili do nich, by powiedzieć DZIĘKUJĘ – słowo, którego zabrakło lata temu. Podziękowania te uwiecznili na opakowaniach trzech, limitowanych whisky Grant’s – Grant’s 12YO, Grant’s Smoky i Grant’s 8YO Sherry Cask Finish. Teraz, dzięki platformie #NiewypowiedzianeDziekuje, swoje podziękowania może wyrazić każdy. Aktywacji #NiewypowiedzianeDziekuje towarzyszy konkurs konsumencki. Nagrodzonych w nim zostanie 150 osób, które stworzą najbardziej oryginalne podziękowania.

Czytaj więcej

BenRiach 12YO Three Way Sherry Maturation

żegnamy się z dawnymi etykietami BenRiach, żegnamy się z nazwą z dużym „R” w środku, żegnamy się z recepturami Billy Walkera. Ale przecież wciąż są na rynku stare butelkowania, lub nawet nie tak stare, jak nowa wersja BenRiach 12YO, o aromacie placka drożdżowego z morelami i rodzynkami oraz dominującą nutą wanilii, białej czekolady. Jest tu też wyczuwalna obecność: migdałów, sporo jabłek, gruszki, czereśnie, delikatnie anyż. Smak bardziej wytrawny, choć wciąż bakaliowy, dużo rodzynek, fig, tartej czekolady, kawy, kakao, wiśni. Dość ostry finisz, jest tu imbir, igliwia, a potem już słodycz – dżem śliwkowy i morelowy, figi, rodzynki, słodkie daktyle, lekko dym, lekko szczypiące medykamenty, dużo smaku wina, do tego anyż, lukrecja, lekko sól. BenRiach 12YO Three Way Sherry Maturation został wprowadzony do sprzedaży w 2018 roku, jako potężniejsza dawka sherry, niż w poprzedniej edycji 12YO. Mamy tu najpierw leżakowanie w beczkach po sherry (nie określonych, ale zapewne oloroso), a potem jeszcze w mieszance beczek po sherry oloroso i pedro ximenez. Więcej sherry, ale bez przegięcia, nie jest to „sherry bomb”. Moc – 46%.

Ardbeg 19YO Traigh Bhan Batch 2

whisky leżakowała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie oraz beczkach kolejnego napełnienia po sherry oloroso, butelkowana z mocą 46,2%. Aromat słodki, waniliowo-miodowy, torf i wędzona ryba, lekko ziemistość, siarka, krzemowość, solanka, wycofane w tle aromaty jabłek i chininy. W smaku bardzo dużo soli, wędzenie, dym, torf, jodyna, cierpkość skóry, tytoń, ale też słodsze nuty lukrecji czy cynamonu. Finisz pieprzny, imbirowy, do tego bardzo dużo dymu, wędzenia, jodu i masa soli.

Nowe edycje Octomore

Poprzedzone cyfrą 11 debiutują nowe edycje torfowych whisky Octomore z destylarni Bruichladdich. Octomore 11.1 leżakowała przez pięć lat w beczkach z amerykańskiego dębu typu first-fill, w których wcześniej leżakowane były bourbony z Jim Beam, Heaven Hill i Jack Daniel’s. Poziom torfu – 139,6 PPM, alkoholu – 59,4%. Octomore 11.2 to ciekawy eksperyment, whisky najpierw leżakowała osobno w dwóch rodzajach beczek – 25% z niej w beczkach po winach Pauillac, a 75% w beczkach po amerykańskich whiskey, by na koniec razem trafić na 18 miesięcy mariażu do beczek po winie St. Julien. Wiek – ok. 5 lat, poziom torfu – 139,6 PPM, alkoholu – 58,6%. Octomore 11.3 leżakowała przez pięć lat w beczkach z amerykańskiego dębu typu first-fill, w których wcześniej leżakowane były bourbony z Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace i Jack Daniel’s. Poziom torfu – 194 PPM, moc alkoholu – 61,7%.

Czytaj więcej

Mossburn

niezależny szkocki bottler i blender, ich kolekcja butelkowań szkockich single malts to ok. 30 pozycji. W 2017 roku uruchomili własną destylarnię na Wyspie Skye – Torabhaig, a na ukończeniu jest kolejna – Reivers Distillery w Jedburgh. Spory sukces odniosła ich blended malt Mossburn Signature Casks. Idea serii Mossburn to nie tylko pokazanie terroir, ale też wpływu drewna na whisky. Wypuszczono jak dotąd Mossburn Blended Malt Speysid i Mossburn Blended Malt Island, obydwie z mocą 46% bez podania wieku i składu whisky. W pierwszym przypadku mamy mieszankę whisky słodowych ze Speyside, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do beczek zbudowanych z klepek po sherry oloroso, to beczka pięćsetlitrowa typu butt, ale obydwa denka są z mocno wypalonego dziewiczego amerykańskiego dębu. Aromat lekko dymny, lekko miodowy, dużo jabłek, gruszek, zioła, nuty maślane. Smak cierpki, dużo jabłek, zielonych gruszek, grejpfrut, lekka nutka kandyzowanych cytrusów, imbir, ale też słód, tostowane ziarno. Finisz maślany, z nutą dymu, pieprzu i wanilii. Mossburn Island to mieszanka whisky słodowych z Islay, które najpierw leżakowały w klasycznych dwustulitrowych beczkach z amerykańskiego dębu. Potem trafiły do dwustulitrowych beczek zbudowanych z klepek po bourbonie, pierwszego napełnienia, ale obydwa denka są z mocno wypalonego europejskiego dębu. Aromat ziół, słodkich owoców, zwłaszcza gruszek i jabłek, lekko nuta apteczna, lekko dymna, wędzone śliwki. Smak przyjemnie cierpki, medyczny, torfowy, ale nie przesadnie, śliwki, gruszki w occie. W finiszu pietruszka, rzepa, nuta wędzona, duża porcja jodu i delikatniejsza torfu, dochodzi jeszcze sól, choć są też słodkie akcenty jabłek.
Polskim importerem jest Cerville Investments.

Czytaj więcej

Inny Benriach

Whisky Benriach przechodzi całkowity rebranding. To już nie będzie BenRiach, z dużym R w środku, jak było w czasach Billy’ego Walkera. Całkowicie zmienione zostaną butelki i stylistyka etykiet. Na podstawową serię będą się składać: Original Ten, Smoky Ten, The Twelve, The Smoky Twelve, a także 21YO, 25YO i 30YO, wszystkie o tej samej mocy – 46%. Zmienione zostaną też same whisky, przykładowo Original Ten będzie mieszanką beczek po bourbonie, sherry i dziewiczego dębu, 12YO ma być bogata w beczki po sherry, Smoky Ten ma być mieszanką beczek po bourbonie i po rumie z Jamajki, a The Smoky Twelve ma być kompozycją z beczek po bourbonie, sherry i marsali. Za zestawienie nowych whisky odpowiada master blender dr Rachel Barrie. Można się spodziewać, że stare butelkowania szybko staną się obiektami poszukiwanymi przez kolekcjonerów.

Whisky i Porto

Zapraszamy na kolejną degustację z serii „Tajemnice beczki”. Region rzeki Douro to najstarsza na świecie apelacja winiarska, wytyczona w połowie XVIII wieku przez markiza de Pombal, królewskiego ministra i właściciela winnic Real Companhia Velha. Wina te trafiały do Rosji na stół Carycy Katarzyny II, było to pierwsze uznane na świecie porto. I właśnie win z Real Companhia Velha będziemy próbowali w towarzystwie whisky.

Czytaj więcej

Dym z Wyspy Mull

Świat whisky ma wiele sekretów. Można godzinami mówić o jęczmieniu, procesie słodowania, destylacji i maturacji. Można porównywać new make, dywagować na temat regionów, wpływie amplitudy temperatur i wilgotności na proces starzenia. Możemy wreszcie zgłębiać historię poszczególnych wypustów, analizować ich ceny i planować wielkie inwestycje. Nic jednak tak bardzo nie nastraja problemów, jak… wymawianie nazw niektórych destylarni.

Czytaj więcej

GlenAllachie w Forcie Whisky

FORT WHISKY shop & bar i Sklep SingleMalt.pl zapraszają 23 września o godz. 19.00 na degustację whisky, która połączy uczestników zarówno w lokalu, jak i on-line. Degustacja whisky z destylarni GlenAllachie – wschodzącej gwiazdy regionu Speyside, która pod kierownictwem charyzmatycznego Billy’ego Walkera coraz mocniej zaznacza swoją obecność na szkockiej mapie whisky. Degustację poprowadzi Mariusz Masiak – Ambasador Whisky M&P.

Czytaj więcej

Mniej znani

13 września Duncan Taylor zorganizowało degustacje zatytułowaną „Lesser Known Distilleries Tasting”. – Przedstawiamy dzisiaj whisky z mniej znanych destylarni, ale absolutnie wartych poznania – mówił prowadzący Fergus Simpson, ambasador whisky. – Produkują głównie na potrzeby blendów, jak Royal Brackla, która trafia w dużej części do blendu Dewar’s, Glen Spey, który trafia do J&B, Allt-A-Bhainne wykorzystywana do blendów Chivas Regal czy Linkwood, która trafia właściwie do wszystkich blendów Diageo, jest uwielbiana ze względu na jej owocowość. W przypadku GlenAllachie próbujemy whisky z czasów, kiedy należała do Pernod Ricard i nie butelkowała swoich single malt, produkcja trafiała do blendów Clan Campbell i Chivas Regal. Teraz sytuacja wygląda już zupełnie inaczej, kiedy właścicielem destylarni został Billy Walker. Ich single malts są powszechnie dostępne i jest ich coraz więcej.

Czytaj więcej

Nowa edycja dziewiętnastoletniego Ardbega

Trafiła już do Polski whisky Ardbeg 19YO Batch 2 Traigh Bhan. Leżakowała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie oraz beczkach kolejnego napełnienia po sherry oloroso, butelkowana z mocą 46,2%. Jak podaje producent, aromat to: odległe nuty drzewnego dymu, kwaśna śmietana oraz bogactwo przypraw, kopru, selera i prażone liście herbaty, które rozwijają się w aromaty węgla i przypalonego chleba, powiew morskiej bryzy, olejek eukaliptusowy i piniowy oraz mydło do skór i starą skórę. Smak: dominujące nuty soli morskiej, nuty medyczne przeradzające się w masło orzechowe z solą, wędzonego ananasa i sok z limonki, anyż, karmelowi, brzozowa smoła i dym torfowy. Finisz: Wytrawny i dymny, intensywny i pikantny. W Domu Whisky można ją zakupić za 888 zł.

Degustacja Glenlivet Spectra

Dom Whisky zaprasza 18 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji whisky The Glenlivet. Do spróbowania będą: The Glenlivet Spectra trójkąt pierwszy, The Glenlivet Spectra trójkąt drugi, The Glenlivet Spectra trójkąt trzeci, The Glenlivet 15 years old, The Glenlivet 18 years old i The Glenlivet 21 years old. Spotkanie prowadzą Alan Winchester i Ken Lindsay. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 425 zł/osoba, a w cenie butelka The Glenlivet Spectra + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Czytaj więcej

GlenAllachie 10YO CS Batch 3

trzecia ekspresja dziesięcioletniej GlenAllachie butelkowanej z mocą beczki, zarówno kolor jak i aromat od razu wskazują na beczkę po sherry. W aromacie: wiśnie, czereśnie, ale też i ziarno, są i drożdże, jest nuta acetonowa. Smak wyrazisty, wcale nie tak słodki, jakby można było oczekiwać. Są soczyste gruszki, ale jest i tytoń, i pieprz, są liście. Wyrazisty finisz – pieprz i kardamon, balsamico i gruszki, a do tego… wędzonka. Moc – 58,2%. W ofercie M&P.