Port Dundas 1971 Murray McDavid

whisky single grain z nieistniejącej już destylarni Port Dundas w Lowland (zamknięta w 2009 roku, potem zburzona). Leżakowała 46 lat w beczkach ponownego napełnienia po bourbonie. Lata zrobiły jednak swoje, co widać i czuć. Bardzo słodka, bardzo owocowa whisky. Butelki napełniono z mocą 47,7%. W aromacie słodkie jagody, śliwki, gruszki. W smaku dużo gruszek, śliwek, powidła. Finisz to likier gruszkowy, pomarańcze, delikatna nuta apteczna.

Caledonian Duncan Taylor CS 1987

edycja z mocą beczki, 54,4%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. W aromacie bardzo dużo moreli, brzoskwinie i śliwki, lekko lakier. Po chwili napowietrzenia jest w nosie niczym syrop brzoskwiniowy. W ustach świeża, słodka, soczysta, jak przegryziona morela, jak syrop ściekający z brzoskwini. Finisz to balsamino morelowe, fantastyczny, cierpki, długi.

Glen Grant Duncan Taylor CS 1972

edycja z mocą beczki, 61%, butelkowana w 2019 roku tylko do sprzedaży on-line w sklepie Singlemaltsdirect.com, w serii Duncan Taylor Whiskies of Scotland. To Glen Grant z 1972 roku z ponowie napełnionej beczki po sherry. Aromat lekko balsamiczny, dużo wiśni, cynamon, ciasto drożdżowe z wiśniami, mięta i sosna, żywica. W smaku: lukrecja, anyż, sól, mentol, śliwki, w finiszu bardzo słodkie śliwki w likierze. W finiszu nuty apteczne, fenolowe, jod, morze, cierpkie, jak wermut – chinina.

Najbardziej dymna Highland Park

Edrington wypuściło nową edycję whisky Highland Park w serii Viking Legend. Nazywa się Valfather i czci władcę piorunów, Odyna, stąd pomysł, aby była to najbardziej torfowa whisky w historii destylarni. Butelkowana bez podania wieku, z mocą 47%, niewele wiadomo o beczkach, poza tym, że są ponownego napełnienia. Butelka 0,7 l będzie kosztować 60 funtów, dostępna będzie na 29 rynkach. W Polsce przedstawicielem Highland Park jest United Beverages.

Czytaj więcej

Piętnastoletnia GlenAllachie

Nowa whisky pojawiła się w ofercie destylarni GlenAllachie ze Speyside. To piętnastoletnia single malt z beczek po sherry pedro ximénez i sherry oloroso. Będzie ona w podstawowej ofercie destylarni, uzupełniając już obecne na rynku edycje: 10YO, 12YO, 18YO i 25YO. Butelkowana z mocą 46%, w Polsce destylarnia reprezentowana jest przez M&P.

Kilchoman podwaja produkcję

Destylarnia Kilchoman z Islay zapowiada podwojenie produkcji. Wkrótce rozpoczną prace dwa nowe alembiki, wstawiono też nową kadź zacierną i sześć kadzi fermentacyjnych. Wcześniej rozbudowano słodownię i suszarnię torfowanego słodu. Z nowymi mocami Kilchoman będzie rocznie produkować 480 tys. l czystego alkoholu. Rozbudowano też centrum dla zwiedzających. Finał prac, które kosztowały 6 mln funtów, zapowiadany jest na przełom listopada i grudnia. Polskim dystrybutorem whisky Kilchoman jest M&P.

Glen Ardoch

single malt z Deanston, bez podania wieku, jest to whisky bardzo młoda, z półki cenowej na poziomie 10 euro za 0,7 l, butelkowana z mocą 40%. W aromacie: śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, morele. Smak również bardzo owocowy – morele, brzoskwinie, jabłka, nawet egzotyczna nuta ananasa i słód. W finiszu miód, morele i lekko cierpka nuta apteczna. Jakość do ceny bardzo przyzwoita. Kiedyś dostępna była też wersja Glen Ardoch 8YO.

Unikatowe whisky w Gordon & MacPhail

Niezależny bottler, Gordon & MacPhail, zapowiada kilka unikatowych whisky: rocznik 1969 z Dallas Dhu, rocznik 1982 z St Magdalene i rocznik 1966 z Longmorn. Dallas Dhu kosztuje 6950 GBP i pochodzi z beczki refill sherry hogshead, z której wyszło 176 butelek. St Magdalene kosztuje 1000 GBP i pochodzi z beczki refill American hogshead, z której wyszło 161 butelek. Longmorn kosztuje 6950 funtów i pochodzi z beczki first-fill sherry butt, z której wyszło 398 butelek. Wypuszczone w serii Private Collection whisky zostały umieszczone w kryształowych karafkach i w dębowych pudełkach.

Macallan 12YO Double Cask

Klasyka Macallana, whisky leżakowana w beczkach po sherry oloroso z dębu europejskiego i amerykańskiego. W aromacie: suszone owoce, rodzynki, morele, brzoskwinie, jabłka. Trochę drożdży i tytoniu. W ustach: cierpka i gorzka, tytoń, herbata, liście, sporo wytrawności oloroso, drożdży. Finisz lekki, przyjemny, dużo jabłek, skóra, drożdże. Moc – 40%.

Mateusz Bala zwycięzcą Hankey Bannister Cup 2019

19 sierpnia w Starym Meneżu w Gdańsku odbył się finał konkursu Hankey Bannister Cup 2019 – Istota Stylu. Od rana trwała przedostatnia runda, sześcioro barmanów, którzy przeszli przez półfinały zostało podzielonych na dwie grupy, a ich zadaniem było przekonać publiczność do swoich ponczów na bazie whisky Hankey Bannister. Nie byle jaką publiczność, bo konkurs towarzyszył trwającej dwa dni imprezie Better Bar, która gromadzi barmanów i brand ambasadorów mocnych alkoholi z całej Polski. Rywalizowali: Konrad Kiszczak, Marcin Szyma, Oksana Rokosz, Mateusz Bala, Michał Stasiak oraz Aleksander Pelowski. W tej rundzie odpadli Marcin Szyma i Oksana Rokosz, choć różnice głosów były minimalne.

Czytaj więcej

Ostatnia kropla z Glen Albyn

W liczbie 330 butelek Diageo wypuściło unikatową edycję whisky The John Walker Last Cask. Złożyły się na nią whisky grain i malt z destylarni, które pamiętają czasy twórcy marki. John Walker żył w latach 1805-1857. Wykorzystane tu whisky grain pochodzą z destylarni Cambus, Port Dundas i Cameronbridge, single malt z: Cardhu, Mortlach, Clynelish, Dailuaine, Talisker, a także z zamkniętej w 1983 roku destylarni Glen Albyn, z której whisky dzisiaj jest bardzo rzadka. Po okresie dojrzewania zostały połączone w jednej kadzi osobno single grain i single malt, a dopiero w końcowej fazie zmieszano je wszystkie razem i zabutelkowano z mocą 40%. Większość butelek trafi do Chin, niewielka część do sklepów wolnocłowych, gdzie mają być oferowane w cenie 3000 funtów.

Macallan 15YO Triple Cask

Whisky starzona w trzech rodzajach beczek: dąb europejski i amerykański po sherry oloroso oraz niewielki udział beczek po bourbonie. W aromacie: bakalie, rodzynki, drożdże, skóra, dużo zielonych jabłek, lekko pomelo i brzoskwinia. W ustach tłusta, oleista, jabłka dojrzałe i jabłka pieczone, trochę tytoń, skóra. Finisz cierpki, jabłko, winogrona, liście, skóra. Moc – 43%.

Szkocki regiment w królewskim Krakowie

5 września Filipa 18 Food Wine Art zaprasza na drugą z pięciu zaplanowanych kolacji degustacyjnych nawiązujących do nadania miastu Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 oraz zeszłorocznego jubileuszu 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. W menu sześciodaniowa kolacja degustacyjna z paringiem whisky nawiązującą do wpływu szkockiej kultury na gród Kraka. Szef Kuchni Marcin Sołtys przygotuje kolację z Pawłem Krasem – szefem Kuchni Bottiglieria 1881. Wydarzenie poprowadzi Mateusz Zabiegaj – brand ambasador Bruichladdich. Cena: 199 zł, początek godz. 20.00. Rezerwacje: (12) 3003030, restauracja@indigokrakow.com.