Glenmorangie Grand Vintage 1998

Butelkowana w 2022 roku w wieku 23 lata dołącza do wcześniejszych edycji Grand Vintage. Beczki po bourbonie, sherry i dziewiczy dąb, moc – 43%. Zapach słodki, bardzo elegancki – dużo moreli, brzoskwinie, gruszki williams, nektarynki, miodu, placek z powidłami pomarańczowymi. Ta słodycz bardziej przypomina sauternes, niż jakiekolwiek sherry. W smaku delikatne, eleganckie, pomarańczowe, mandarynkowe, jest słodycz, ale jest też ściągająca kwaskowość, jest i nieco soli. W finiszu budyń, meringue, tarta pomarańczowa, sól i nuty lekko korzenne, jak kandyzowany imbir, nieco pieprzu.

Whisky za 16 mln funtów

Ceny za whisky potrafią być coraz bardziej szokujące. W lipcu inwestor z Azji kupił beczkę whisky Ardbeg wydestylowanej w 1975 roku za 16 mln funtów. Kiedy w 1997 roku Glenmorangie przejmowało destylarnię Ardbeg zapłaciło za zakład wraz ze wszystkimi beczkami (w tym tą z 1975 roku) za 7 mln funtów. To niebywały przykład zwrotu na inwestycji.
Beczka opatrzona numerem 3 zawiera alkohol wydestylowany 25 listopada 1975 roku. Początkowo były to dwie beczki – po bourbonie i sherry oloroso. 31 marca 2014 roku dr Bill Lumsden, zarządzający beczkami w Ardbeg, zdecydował zlać te dwie beczki do jednej, ponownego napełnienia oloroso sherry butt. Nowy właściciel beczki (a właściwie właścicielka, jak informuje Ardbeg) planuje do 2026 roku wypuszczać co roku po 88 butelek limitowanych edycji Ardbeg 1975. Powinno to łącznie dać wartość powyżej 16 mln funtów.

Mortlach 14YO Alexander’s Way

Wypust z serii Alexander’s Way, edycja 2018 dla Global Travel Retail, beczki ex-sherry & ex-bourbon, moc – 43,4%. Zapach lekki, ziołowo-kwiatowy, dużo limonki, skórki cytryny, agrest, rumianek. Słodycz lodów waniliowo-truskawkowych. W smaku oleista, nieco ziemista, słodycz syropu agawy, miodu wrzosowego, daktyli, pikantne nuty imbirowe i dużo pomarańczy. Także w finiszu dominuje pomarańcza, jest też morela, miód, trochę tytoniu, skóry, lukrecji. Zaskakująco owocowa jak na Mortlach.

Nowa destylarnia w Inverness

Po raz pierwszy od prawie 40 lat w Inverness ma zostać otwarta nowa destylarnia whisky. Szkocka inwestycja kosztuje 6 mln funtów, poza destylarnią będzie tu browar. Nazwa Uilebheist nawiązuje do lokalnych mitów, oznacza potwora. Inverness położone jest nad rzeką Ness, w pobliżu jeziora Ness, z którego pochodzi podobno nieznane wielkie stworzenie. Własnie z rzeki Ness destylarnia będzie czerpać wodę. Prywatnym inwestorem jest Jon Erasmus, destylarnia i browar mają zostać otwarte już w listopadzie 2022. Na początek ważonych będzie pięć piw, a inwestorom w pierwszym roku zostanie zaoferowanych sto beczek zalanych słodowym destylatem, w planach jest napełnianie zaledwie ok. 200 beczek rocznie. Nie podano żadnych informacji na temat alembików i sprzętu do produkcji piwa i whisky, poinformowano jedynie, że whisky będzie dojrzewała w beczkach po bourbonie i po sherry. Dlaczego nie po piwie? Destylarnia stworzy 40 miejsc pracy.

White Heather 15YO

Nowa odsłona whisky blended malt z oferty Billy Walkera. White Heather 15YO zabutelkowano z mocą 46%. Wykorzystano beczki różnej wielkości z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, po bourbonie i sherry. Na koniec whisky została przelana do beczek po oloroso i pedro ximenez, a także virgin oak. Mieszanka whisky z GlenAllachie, Highland i Islay (prawdopodobnie Caol Ila). Zapach słodki, dużo rodzynek, figi i daktyle. Lekko nuty octanowe, bardzo delikatnie dymne, sporo ziół, wrzosy, zielone szyszki. W smaku bardzo silne uderzenie sherry – rodzynki, orzechy, wiśnie, daktyle, drożdże, nuta medyczna i wanilia. Finisz drożdżowy, orzechy, daktyle, śliwki, winogrona, marcepan i cynamon. W ofercie M&P.

Wieczór z Kilchomanem

27 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja czterech whisky z destylarni Kilchoman, w tym najnowszej, wyczekiwanej edycji Kilchoman Loch Gorm 2022. W degustacji podano także edycje: Kilchoman M&P Collaborative Vatting Machir Bay, Kilchoman 100% Islay 11th Edition oraz wypust z jednej beczki i o mocy beczki 55,7% – Kilchoman Sauternes Single Cask selected by Łukasz Gołębiewski.

Czytaj więcej

Bladnoch trzydziestoletni

Destylarnia Bladnoch wypuściła swoją najstarszą jak dotąd single malt, edycję 30YO, leżakowaną w beczkach po sherry oloroso i moscatelu. Do sprzedaży trafiło tylko 950 butelek. Za dobór beczek odpowiadał dr Nick Savage, który dołączył do Bladnoch w 2019 roku, wcześniej pracował w Macallan, a także australijski właściciel destylarni David Prior. Whisky zabutelkowano z mocą 45,5%. Dostępna jest w centrum dla odwiedzających destylarnię w cenie 1000 funtów za 0,7 l, sprzedaż limitowana jest do jednej butelki na osobę.

Nowe edycje Glenlivet

Destylarnia Glenlivet wprowadza nowe edycje whisky w ramach kolekcji The Sample Room Collection. The Glenlivet 21YO był finiszowany w trzech różnych beczkach: first-fill oloroso sherry, po koniaku z dębu Troncais oraz po porto Colheita. Jej cena to ok. 250 euro. Nowa Glenlivet 25 YO była finiszowana w beczkach po sherry px oraz po koniaku z dębu Troncais w cenie 600 euro.

Tullibardine 13YO Glory to Ukraine

Destylacja 2006, 12 lat w beczkach po bourbonie, finisz w beczkach pierwszego napełnienia po sherry oloroso, butelkowanie dla SingleMalt.pl, jako pierwszy własny oficjalny bottling. Edycja limitowana liczy zaledwie 82 butelki, moc 54,1%. Cały dochód wspiera zbiórkę Polskiej Akcji Humanitarnej SOS UKRAINA. Zapach słodki, cytrusowy – kandyzowane skórki cytryny, pomarańcze, ciasto meringue, do tego nuty octanowe, cydrowe, lekko słone. W smaku tej soli jest już dużo, jest sporo nut chlebowych, jest ciasto z rodzynkami, suszone wiśnie, suszone morele. Finisz cierpki, słono-pieprzny, są też gruszki, pigwa.

Wieczór z Dewar’s

15 czerwca odbyła się degustacja online z whisky Dewar’s, którą poprowadził Patryk Kowalski, polski brand ambasador, organizatorem był Dom Whisky. Była to okazja do zapoznania się z linią Smooth Cask Finished, która na rynku jest od 2019 roku, obecnie w Polsce czterech odsłonach, najnowsza – piąta – z beczek po kalwadosie jeszcze nie jest u nas dostępna. Do spróbowania był też Dewar’s 15YO i dwunastoletnia single malt z destylarni Aberfeldy, która stanowi „serce” kupażów Dewar’s

Czytaj więcej

Port Ellen i Brora w nowej serii Diageo

W trzeciej odsłonie corocznej serii Prima & Ultima Diageo prezentuje w tym roku dwie rzadkie whisky z zamkniętych destylarni, pochodzące z lat 80. Port Ellen i Brora. Wyboru w tym roku dokonał dr Craig Wilson, zaangażowany w przywrócenie whisky z obu sławnych destylarni. Są to ostatnia beczka Brora z 1981 roku i również ostatnia beczka Port Ellen z 1981 roku. Ponadto w skład tegorocznej edycji weszły: The Singleton of Glen Ord 1987, Royal Lochnagar 1981, Mannochmore 1990, Talisker 1984, Lagavulin 1993 i najstarsza w tej edycji Cragganmore 1973. Ukazało się tylko 317 zestawów, cena za komplet to 36,5 tys. funtów.

Bunnahabhain na festiwal Fèis Ìle 2022

2 czerwca Dom Whisky zorganizował degustację online whisky z destylarni Bunnahabhain. Spotkanie prowadził Michał Kaszuba, brand ambasador marki. Gwiazdami wieczoru były dwie z trzech zabutelkowanych w 2022 roku specjalnych edycji na festiwal whisky Fèis Ìle: Bunnahabhain Abhainn Araig i Bunnahabhain 1998 Calvados Cask Fèis Ìle. Zabrakło do kompletu niedostępnej w Polsce edycji Bunnahabhain 2004 Mòine Tokaji Cask Finish, natomiast w zestawie były jeszcze: Bunnahabhain 12YO, Bunnahabhain 2011 Aonadh oraz klasyczny dymny blend Black Bottle, zestawiany w dużym stopniu z destylatów z Bunnahabhain.

Czytaj więcej

Johnnie Walker Blue Label The Cask Edition

Wypuszczona w 2012 edycja z mocą beczki 55,8%, jedynie 750 butelek, dzisiaj już prawdziwy unikat. Zapach delikatny: sadzy, kawy, słodu, prażonego ziarna, pieczonych jabłek. Zestawiona z whisky 28-60 lat z beczek po bourbonie i sherry. W smaku dużo jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie, nektarynki – jest bardzo owocowo. Do tego słodkie pomarańcze, trochę lukrecji, trochę anyżu, sól. Finisz długi, cierpki – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, kwaśne pomarańcze, nawet cytryny, imbir, anyż, skóra, mięta.

Jameson Caskmates Outland Black IPA Limited Edition

Limitowana edycja z 2019 roku, tylko 2400 butelek, powstała we współpracy z browarem Brassiere Outland z Paryża. W beczkach najpierw leżakował bourbon, późnej whiskey Jameson, a następnie piwo Half & Half Black IPA. Beczki wróciły potem do Midleton Distillery, gdzie zostały ponownie napełnione whiskey Jameson na kilka miesięcy finiszowania. Zapach ziół, cytryn, limonek, chmielu, kawy. Smak słodki i cytrusowy – kandyzowane pomarańcze, jałowiec, majeranek, tymianek. Finisz pełen piwa, jak destylat z piwa, nie whisky leżakowana w beczce po piwie. Bardzo ciekawe i smaczne. Moc – 40%.