Unikatowe butelki Glenlivet

Dom Whisky zaprasza 28 maja o godz. 18.00 na degustację wypustów destylarni The Glenlivet. Do spróbowania będą: The Glenlivet Blairlick Hill Single Cask 16YO, The Glenlivet Sherry Butt Single Cask 14YO, The Glenlivet Carn Dulac Single Cask 16YO oraz The Glenlivet 18YO i The Glenlivet 21YO. Spotkanie prowadzi Dariusz Fabrykiewicz, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 26 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 695 zł/osoba, a w cenie butelka The Glenlivet Blairlick Hill + 5 sampli degustacyjnych + kieliszek Dom Whisky.

Premiera Kilchoman Loch Gorm 2020!

1 czerwca w poniedziałek o godz. 20:00 przedstawimy Wam online nową edycję torfowej whisky Kilchoman Loch Gorm 2020. Najmniejsza destylarnia na Islay przedstawia kolejną odsłonę potężnej whisky z beczek po sherry, wypuszczoną w liczbie 15500 butelek, z mocą 46%. Podczas degustacji na platformie https://zoom.us przedstawimy tą edycje oraz pięć innych, a także opowiemy o destylarni i whisky na Islay.

Czytaj więcej

Glenfiddich Family online po raz drugi

Dom Whisky zaprasza 27 maja o godz. 18.00 na degustację marki Glenfiddich. Do spróbowania będą Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 14YO Rich Oak, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich IPA, Glenfiddich Project XX, Glenfiddich 21YO Rum Cask. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 25 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 269 zł/osoba, a w cenie butelka Glenfiddich Project XX, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Wrzosowa Balvenie

Balvenie 19YO The Edge of Burnhead Wood dołącza do serii Stories, w której wcześniej zostały wypuszczone: 12YO The Sweet Toast of American Oak, 14YO The Week of Peat oraz 26YO A Day of Dark Barley. Butelkowana z mocą 48,7%, z własnego jęczmienia i słodu eksperymentalnie wysłodowanego w destylarni. Do suszenia słodu użyto wrzosów z pobliskich lasów Burnhead Wood. Którym whisky zawdzięcza nazwę. Cena za butelkę – 260 funtów.

Spotkanie z Port Charlotte

Dom Whisky zaprasza 20 maja o godz. 18.00 na degustację dymnych whisky z Bruichladdich. Do spróbowania będą: Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Port Charlotte Islay Barley 2012, Port Charlotte MRC:01 2010, Port Charlotte Peat Project. Spotkanie prowadzi Mateusz Zabiegaj, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 18 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 395 zł/osoba, a w cenie butelka Port Charlotte MRC:01, zestaw 5 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

World Whisky Day: The Finest Malts

Z okazji nadchodzącego World Whisky Day Fort Whisky zaprasza na wyjątkową degustację online whisky single malt z portfolio marki niezależnego bottlera – The Finest Malts Independent bottlings. TFM to marka stworzona z pasji i zamiłowania do whisky, pod szyldem której butelkowane są tylko whisky w swojej najczystszej formie, a więc nie filtrowane na zimno oraz bez dodatku barwnika.

Czytaj więcej

Caol Ila 15YO Unpeated Style 2016

beczki z amerykańskiego i europejskiego dębu, kolejna odsłona nietorfowej, limitowanej edycji Caol Ila, butelkowana w serii Diageo Special Releases z mocą 60,5%. Słodki, delikatny aromat – jabłka, gruszki, śliwki, bardzo delikatna nuta solankowa i medyczna. W ustach czuć moc, jest bardzo dużo soli, słone suszone jabłka, solone migdały, leciutko drożdże, bardzo leciutko torf. Finisz bardziej medyczny i sporo skórek jabłek, lekka nuta maślana. I sól, dużo soli.

Wirtualny Ardbeg Day

30 maja odbędzie się Ardbeg Day 2020, w tym roku wirtualny, planowana jest też internetowa edycja festiwalu Feis Ile Ma być muzyka, gry interaktywne i, oczywiście, whisky wraz z degustacją online. Dzień Ardbega uświetni specjalna edycja whisky Ardbeg Blaaack. Tymczasem jednak polscy fani Ardbega maja duży problem z dostępności whisky Ardbeg Wee Beastie 5YO. Pierwsza dostawa w całości trafiła do Domu Whisky.
Moët Hennessy Polska zapowiada, że kolejna dostawa trafi do Polski dopiero 17 maja.

Ardbeg z Brendanem McCarron

Dom Whisky zaprasza 14 maja o godz. 18.00 na degustację marki Ardbeg Wee Beastie, Ardbeg TEN, Ardbeg AN OA, Ardbeg Uigeadail, Ardbeg Corryvreckan i Ardbeg Supernova 2019. Spotkanie prowadzi Brendan McCarron, który pełni funkcję Head of Maturing Whisky Stocks i odpowiedzialny jest m.in. za tworzenie nowych edycji Glenmorangie i Ardbega. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 12 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 458 zł/osoba, a w cenie butelki Ardbeg Wee Beastie + Ardbeg Uigeadail + 6 sampli degustacyjnych o pojemności 20 ml + duża i mała szklanka Ardbeg.

Inchgower 2009 Rambler

beczka #803622 hogshead, wypuszczono 296 butelek z mocą 58,2% dla Loży Dżentelmenów. Destylacja w marcu 2009 roku. Aromat maślany, toffi, wanilia. W Smaku dużo prażonego ziarna, toffi i nadal nuty maślane. W finiszu cierpkość wiśni, nuta medyczna, prażone ziarno, przypalona grzanka, wędzone wiśnie.

Caol Ila 2008 Rambler

beczka #6432 hogshead ex-bourbon, wypuszczono 243 butelki z mocą 58,1% dla Loży Dżentelmenów. Destylacja w październiku 2008 roku. Aromat mocno torfowy, wędzone winogrona, wędzone rodzynki, wędzone jabłka. W smaku wędzone jabłka suszone wiśnie, pieczona ryba. Finisz słodko-gorzki,bardzo słodkie jabłka i miód, i dym, i wędzenie, a i lekko sadza.

Glenfiddich Family online

Dom Whisky zaprasza 13 maja o godz. 18.00 na degustację marki Glenfiddich. Do spróbowania będą Glenfiddich 12YO, Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich IPA, Glenfiddich Project XX, Glenfiddich Fire & Cane. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambassador marki. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy przyjmowane są do 11 maja. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Skype (skype.com). Koszt degustacji 209 zł/osoba, a w cenie butelka Glenfiddich IPA, zestaw 6 sampli 20 ml oraz kieliszek degustacyjny Dom Whisky.

Premiera Bruichladdich The Organic 2010

6 maja Fort Whisky zorganizował polską premierę whisky Bruichladdich The Organic 2010. Przeprowadzona online na platformie Zoom, opowiadał Mateusz Zabiegaj, brand ambassador marki. Do spróbowania było też kilka innych ciekawych wypustów destylarni: Bruichladdich Islay Barley 2010 i Bruichladdich Islay Barley 2011 czy Bruichladdich Black Art 1990 oraz dwa rarytasy, próbki pobrane przez Mateusza Zabiegaja z beczek: virgin oak 2007 o mocy 61,4% i rivesaltes 2009 o mocy 62,9%.

Czytaj więcej

Blair Athol 2008 Rambler

beczka #301449 hogshead, wypuszczono 295 butelek z mocą 54,8% dla Loży Dżentelmenów. Destylacja w lutym 2008 roku. Mocny zapach alkoholu, drożdże, wiśnie. W smaku – jabłka, kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, czereśnie plus nuta maślana i gorzka, grejpfrut. W finiszu dużo ziarna, dużo zielonych jabłek.

Isle of Raasay sprzedaje beczki

Nowa szkocka destylarnia Raasay Rising oferuje inwestorom beczki wypełnione dojrzewającą whisky. Każdy będzie mógł sam napełnić swoją beczkę destylatem o mocy 63,5%, do wyboru – lekko torfowym lub bez torfu. Trunek będzie najpierw leżakował w beczkach po bourbonie, a potem w beczkach po winach bordeaux przez co najmniej dziesięć lat. Po tym czasie inwestor będzie mógł zabutelkować swoją beczkę, lub zdecydować o dłuższym okresie maturacji. Poza tym każdy inwestor otrzyma inaugurującą butelkę Isle of Raasay single malt. Za 190 litrową beczkę trzeba zapłacić 4000 funtów, z czego wyjdzie ok. 250 butelek. Zamówień można dokonywać na stronie internetowej destylarni.

Premiera Octomore X4+10

30 kwietnia odbyła się degustacja online dymnych whisky z destylarni Bruichladdich, której zwieńczeniem była polska premiera nowej Octomore – dziesięcioletniej X4+10. Prowadził Mateusz Zabiegaj, ambasador Bruichladdich. Na początek były dwie whisky spod znaku Port Charlotte – 10YO oraz eksperymentalna Port Charlotte MRC:01 2010 (59,2%). To pierwsza z serii Cask Exploration, wypuszczono ok. 60 tys. butelek. Butelkowana z mocą beczki. Połowa whisky leżakowała w beczkach po bourbonie, głównie pierwszego napełnienia, reszta po francuskich czerwonych winach, a potem jeszcze finiszowano całość w beczkach po czerwonym winie Bordeaux, z wielce cenionej winnicy Château Mouton Rothschild. Degustację Mateusz Zabiegaj rozpoczął od historii destylarni Port Charlotte, której stare magazyny są do dzisiaj używane na potrzeby leżakowania whisky, a która jest jednym z symboli Islay. Port Charlotte Distillery powstała w 1829 roku w wiosce o tej nazwie i wkrótce zmieniła nazwę na Lochindaal. W 1881 roku po sąsiedzku (dwie mile odległości) powstała destylarnia Bruichladdich. W tamtym czasie Lochindaal była stosunkowo dużym zakładem, produkowała 128 tys, galonów spirytusu rocznie. Do 1920 roku jej właścicielem była spółka JF Sheriff & Co. Następnie kupiła ją Benmore Distilleries, przejeta w 1929 roku przez Distillers Company Limited (DCL). W tym samym roku Lochindaal została na zawsze zamknięta. Działała tu przez długi czas mleczarnia, potem powstał hostel, część budynków wynajęto na garaże. Do XXI wieku zachowały się dwa oryginalne magazyny leżakowania, w których obecnie dojrzewa w beczkach whisky Port Charlotte. Bruichladdich rozpoczął destylację torfowej whisky (natorfienie ok. 40 ppm) z myślą o nowej marce w 2001 roku. W 2006 roku zadebiutowała pierwsza Port Charlotte PC5 Evolution, whisky pięcioletnia. Kolejną była Port Charlotte Islay Barley 2008, po niej następne. Za projekt najpierw odpowiadał master distiller Jim McEwan, a obecnie Adam Hannett.

Czytaj więcej

Old Pulteney 21YO

whisky starzona w suszonych na powietrzu drugi raz napełnionych beczkach po bourbonie oraz w beczkach po oloroso. Butelkowana z mocą 46%. Aromat ostry – miodu, wina miodowego, balsamico i cynamonu, brzoskwini i moreli, są też słodkie pieczone jabłka i kukurydza. W smaku nuty maślane, wciąż dużo soczystych owoców, brzoskwinie, morele, nektarynki i jabłka, sól i skórzastość. Słodki, owocowy finisz, syrop z nektarynki i nuta drożdżowa, rodzynkowa, miód, jałowiec oraz sól. W ofercie Pinot Wine & Spirits.