Ledaig 2010 Rambler

torfowa whisky z destylarni Tobermory, finiszowana półtora roku w beczce pierwszego napełnienia po sherry pedro ximénez. Wypuszczono 250 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów, moc – 59%. Aromat słodu, pieczonego ziarna, masła, toffi, torfu, soli, pop cornu. W smaku bardzo dużo torfu, medykamentów, soli, ostre, gryzące, mocno alkoholowe, wędzone śliwki. Finisz gorzki, medyczny, sporo goryczki, karczocha, piołunu, ale i asfalt, dużo wędzonych owoców, susz, sadza. Rzecz dla miłośników mocno torfowych whisky.

Auchentoshan & Bowmore

Dom Whisky zaprasza 19 marca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Janusz Trendewicz, Brand Ambassador Beam Suntory i Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: Auchentoshan Three Wood, Auchentoshan 12YO, Auchentoshan 18YO, Bowmore 12YO, Bowmore 15YO i Bowmore 18YO. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 276 zł/osoba, a w cenie butelki Bowmore 12YO i Auchentoshan 12YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.+ kieliszek Domu Whisky.

Dookoła świata trunków

8 marca odbyła się degustacja online Dookoła świata trunków. Przykładem do rozmowy o tequili, jej terroir, sposobie uprawy agawy i zamiany zawartych w niej cukrów na alkohol, była Alma Azteca Bianco. Niezwykle delikatna i słodka, obalająca mit, że tequili powinny towarzyszyć limonka i sól. Przykładem grappy była leżakowana przez osiemnaście miesięcy w slawońskim dębie Via Roma Barolo Riserva, aromatyczna, słodka, delikatna, destylowana w zakładzie Zanin w regionie Veneto. Próbowanym koniakiem był Lheraud VSOP, starzony przez pięć lat w beczkach z dębu limuzynowego, połączenie kwiatowej wonności, bakalii i bardziej cierpkich nut tytoniu. Po Francji była Dominikana, temat rumu i słodki, lekki Barceló Imperial, leżakowany w wyselekcjonowanych, najlepszych beczkach z amerykańskiego dębu, waniliowo-czekoladowy, choć z wyraźną skórzastością, jaką dało dojrzewanie w tropikalnym klimacie. I na koniec whisky single malt GlenAllachie 12YO. Dojrzewanie w beczkach po sherry pedro ximenez, sherry oloroso oraz beczkach typu virgin oak. Nuty słodkich gruszek, śliwek, bakalii, ale też drożdżowość i tytoniowa szorstkość.

The Balvenie Week of Peat debiutuje w Polsce

Czternastoletnia The Balvenie Week of Peat w limitowanej ilości jest dostępna w wyselekcjonowanych punktach sprzedaży detalicznej. Rekomendowana cena detaliczna to 449,99 zł. Whisky została zabutelkowana z mocą 48,3%. Edycja należy do serii The Balvenie Stories. Ten torfowy single malt jest zainspirowany historią Malt Mastera Davida Stewarta oraz Iana Millara, byłego kierownika destylarni Balvenie. Wykorzystując tygodniową przerwę w produkcji, David i Ian zdecydowali się na przywrócenie produkcji whisky dymnej do regionu Speyside i destylarni The Balvenie.Swoimi eksperymentami przywrócono produkcję whisky torfowej w The Balvenie a później w Glenfiddich po około 50 latach.

Czytaj więcej

Scotch Whisky Academy

Dom Whisky zaprasza 12 marca o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Ian Logan – Global Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Chivas Regal Mizunara, The Glenlivet Spectra (3 x 0,2l), Aberlour 18YO, The Glenlivet Archive 21YO, Chivas Regal Royal Salute 21YO The Signature Blend. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Teams. Koszt degustacji 425 zł/osoba, a w cenie: The Glenlivet Spectra 3 x 0,2l + 7 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o poj. 20 ml.

Czytaj więcej

Glentauchers 1996 23YO Murray McDavid Loża Dżentelmenów

whisky leżakowała w beczce hogshead po bourbonie, finiszowanie sześć miesięcy w beczce pierwszego napełnienia maderze. Wypuszczono 314 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów. Aromat jabłek, słodkich gruszek williams, śliwek, ananasa, słodu, rześki i przyjemny, lekko mineralny. W smaku: ziarno, lekko drożdże, likierowe wino, gruszki, jabłka, delikatnie tytoń, zielona herbata. Finisz cierpki, wytrawny, nuty rodzynek, suszonych moreli, tytoniu, skóry, delikatnie sadzy i słodkiej kukurydzy. Butelkowana z mocą 46,5%.

Glen Garioch 2009 11YO Loża Dżentelmenów

beczki pierwszego napełnienia po bourbonie. Wypuszczono 138 butelek, butelkowanie – Loża Dżentelmenów, moc – 61,2%. Lekki aromat gruszek i jabłek, egzotyka – marakuja, ananas, bardzo przyjemny, nie zdradza mocy alkoholu, do tego słód. W smaku whisky dość ostra, silny wpływ drewna, dużo wytrawnej gruszki, kwaśnego jabłka. Finisz zmierza ku nutom korzennym i egzotycznego drewna, jest cynamon, jest heban, jest też dużo słodkiej gruszki i szczypta czarnej herbaty, może też tytoniu.

Bimber w Szkocji

Bimber Distillery z siedziba w Londynie ogłosiła plan budowy nowej destylarni whisky w Szkocji, w Dunphail, na wschód od Forres. Firma planuje także rozbudowę zakładu w Londynie. Właścicielem jest Polak, Dariusz Płażewski. Nowa destylarnia ma działać, jak w dawnych czasach, przy farmie, ma mieć własna podłogę do słodowania i tradycyjną suszarnię słodu, plany rocznej produkcji to 200 tys. l spirytusu. Jęczmień ma pochodzić lokalnych upraw, whisky będzie starzona w magazynie typu dunnage. Powstanie tu także centrum dla zwiedzających. Planowana nazwa to Dunphail Distillery. Polskim dystrybutorem Bimber Distillery jest Tudor House.

Glen Albyn

Destylarnia powstała w 1844 roku z inicjatywy James Sutherland, burmistrza Inverness. Poza Glen Albyn w Inverness, położonym nad słynnym Jeziorem Ness, działały także od 1807 roku Millburn i od 1892 roku Glen Mhor, obecnie nie ma już żadnej, wszystkie zostały zamknięte i wyburzone. Glen Albyn położona była przy wschodnim nabrzeżu Kanału Kaledońskiego, wodę czerpała bezpośrednio z Jeziora Ness. Przez krótki czas w latach 50. XIX wieku była zamieniona na młyn. W 1884 roku przejęta i rozbudowana przez spółkę Gregory and Co. W latach 1917-1919 roku w destylarni uruchomiono wytwórnię min morskich i torped. W 1920 roku przejęta przez firmę Mackinlays & Birnie Company, a w 1972 roku przez Distillers Company Limited (obecnie Diageo). Zamknięta w 1983 roku, potem wyburzona, dzisiaj jest tu market i parking. Była małą destylarnią, z jedną tylko parą alembików. Do 1980 roku miała własną słodownię. Używali torfowanego słodu, torf pochodził z bagnisk Dava Moor, leżących na wschód od Inverness.

Czytaj więcej

The Schweppes Guide to Scotch

Jedna z najlepszych książek, jakie kiedykolwiek powstały o szkockiej whisky, może z wyłączeniem pionierskiej monografii Alfreda Barnarda „The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Cóż z tego, że napisana w 1983 roku, że z opisywanego przez Phillipa Morrice’a świata w zasadzie nic nie zostało, ale jest to książka, która po raz pierwszy kompleksowo pokazała nowoczesny przemysł whisky.

Czytaj więcej

Poznajemy świat mocnych alkoholi

Zapraszamy 8 marca o godz. 19.30 na degustację edukacyjną – Poznajemy świat mocnych alkoholi. Spróbujemy: Alma Azteca Tequila Blanco, Via Roma Grappa Barolo Riserva, Lheraud Cognac VSOP, Barceló Imperial Ron Dominicano oraz GlenAllachie 12YO. Udział w degustacji – 5 sampli po 20 ml, koszt 50 zł. Liczba miejsc ograniczona, decyduje pierwszeństwo zapisu.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg!

edycja dedykowana dla Mickey Headsa, który odszedł w 2020 roku po 13 latach zarządzania destylarnią. W 100% beczki po rye whiskey, butelkowanie z mocą 51,8%. Do Polski trafiło 300 butelek. Przyjemny aromat tlących się wypalonych deszczułek, wędzone ryby, susz wielkanocny, słodycz wanilii i ostry zapach igliwia, jałowca, a także sól, siarka. Torf jest mniej wyraźny niż w klasycznym Ardbeg Ten. W smaku przyjemna słodycz – miód, toffi, powidła śliwkowe. Finisz aż ocieka cukrem, lukrem, miodem, ale jest też nieco sadzy.

Glenfiddich 18YO – dekonstrukcja

Dom Whisky zaprasza 24 lutego o godz. 18.00 na degustację kolekcji whisky z destylarni Glenfiddich. Do spróbowania będą: Glenfiddich 15YO, Glenfiddich 18YO, Glenfiddich 21YO Rum Cask oraz wyjątkowe sample prosto z destylarni: Glenfiddich 18YO Bourbon Cask 59,2%, Glenfiddich 18 YO Sherry Cask 59,8%, Glenfiddich Fire & Cane Cask Strength 58,2%. Spotkanie prowadzi Jakub Magnuszewski, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom (zoom.us). Koszt degustacji 308 zł/osoba, a w cenie: Butelka The Glenfiddich 18YO + 6 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej o pojemności 20 ml.

Kolejna destylarnia na Islay

Jeszcze w tym roku ma rozpocząć się budowa nowej destylarni na Islay. Za inwestycją kryje się spółka Elixir Distillers, której współwłaścicielem jest znana postać w świecie whisky, Sukhinder Singh, twórca m.in. The Whisky Exchange. Destylarnia powstaje na przedmieściach Port Ellen, będzie przy niej działało centrum dla zwiedzających. Nazwy jeszcze nie ujawniono.

Jest już Islay Barley 2012

Bruichladdich wypuściło edycję whisky Islay Barley 2012, która zastępuje vintage 2011. Jęczmień pochodzi z ośmiu farm na Islay, zbiory ziarna, słodowanie i destylacja miały miejsce w 2012 roku. Whisky nietorfowa, leżakowana osiem lat w beczkach first-fill po amerykańskich whiskey (75%) i po francuskich winach (25%). Butelkowana z mocą 50%, cena w sklepie Bruichladdich.com to 55 GBP za 0,7 l.

Brexit bez większego wpływu na polski rynek whisky

Opuszczenie przez Wielką Brytanię struktur unijnych stało się faktem. Niepokój związany z negatywnymi konsekwencjami Brexitu towarzyszy dziś wielu branżom. Mimo początkowych obaw, krajowy oraz globalny rynek whisky nie zostaną dotknięte w dużym stopniu recesją. Najbardziej ucierpią prywatni kolekcjonerzy poszukujący okazji na aukcjach internetowych.

Czytaj więcej