Nowości M&P w Zielonce

27 lutego M&P Alkohole i Wina Świata Salon w Zielonce zaprasza na degustację nowych whisky z oferty firmy M&P, które pojawiły się w portfolio na rok 2019 – Macnair’s Lum Reek Peated Blended Malt (Szkocja), Nikka Days Whisky (Japonia), Signal Hill Canadian Whiskey (Kanada), The Irishman Founders Reserve Caribbean Cask Finish (Irlandia). Po zakończeniu degustacji możliwość dokonania korzystnych zakupów, w promocyjnych cenach. Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc na sali degustacyjnej, wymagana telefoniczna rezerwacja: 518 973 860. Godz. 19-21.00. Bilet: 40 zł. Miejsce: ul. Marecka 30B, Zielonka.

Edradour vs Ballechin, słodycz czy torf?

18 lutego w Kita Koguta odbyła się prezentacja czterech whisky z najmniejszej (do niedawna) szkockiej destylarni whisky – Edradour. A konkretnie whisky Edradour i Ballechin, lecz ta druga jest siostrą tej pierwszej i powstaje w tym samym miejscu, choć z innego spirytusu. Edradour destyluje bowiem whisky torfową i nietorfową, a dla pełnej jasności stosuje na butelkach dwie osobne nazwy. Nie jest pod tym względem w Szkocji wyjątkiem, ale też nie jest to bynajmniej regułą.
– Jak to w małych destylarniach, w Edradour wszystko jest wielką improwizacją oraz nieustającą innowacją – mówił prowadzący spotkanie Radosław Lis z Domu Wina. – Są tylko trzy oficjalne edycje whisky single malt i cała masa tzw. Discovery series. Właścicielem destylarni jest znany szkocki niezależny bottler, firma Signatory, stąd też ich wielkie doświadczenie w sprzedaży specjalnych edycji z pojedynczych beczek. I chociaż ta firma rośnie, to rzemieślniczy charakter pozostaje – mówił Radosław Lis.

Czytaj więcej

Whisky w Poznaniu

22 lutego Świat Whisky zaprasza na degustację whisky: Naked Grouse, Bushmills 16YO, Highland Park 12YO, Highland Park 18YO, The Macallan 12YO i The Macallan 15YO. Miejsce: Świat Whisky, ul. Rakoniewicka 10, Poznań. Godz. 18.30. Bilet: 50 zł (do wykorzystania przy zakupie prezentowanych produktów).

Ardbeg Drum w stylu karaibskim

Hamish Scott, manager destylarni Ardbeg w latach 1964-1967, znany był ze swoich związków z Karaibami – piastował takie samo stanowisko w destylarni rumu. Także nowa limitowana edycja whisky Ardbeg, Ardbeg Drum, będzie miała karaibskie powinowactwo. W sprzedaży od 5 marca. I zapewne do 5 marca, bo wszystko zostanie sprzedane w ciągu pierwszych minut.

Glenmorangie Allta

Wypuszczona jako Private Edition No 10, butelkowana w 2018 roku. Fermentacja na własnych drożdżach. W aromacie – chleb! To jest zapach chleba, nawet nie bardzo wypieczonego, nawet może z zakalcem, ciepłego chleba prosto z piekarni. Czuć i mąkę, i wypieczoną skórkę, i drożdże, a nawet kwas chlebowy. Do tego dochodzą przyjemne nuty owocowe – morele i pieczone brzoskwinie, wytrawne skórki pomarańczy. I mniej przyjemne – popiół czy wręcz zgaszony papieros. W smaku – tarta owocowa, zarówno pomarańcze, jak i cytryny, mandarynki, do tego brzoskwinie. Jest zaskakująco dużo nut dymnych/pieczonych jak na styl Glenmorangie. Owoce nie świeże, ale powidła. Poza cytrusami, dochodzi czarna porzeczka. I nuty maślane. Finisz jest mocno drewniany, jakby wyjechał z tartaku, nieheblowany – bardzo dużo drewna, pędy sosny, świerku, zielone liście, mlecz (czyli mniszek lekarski) z jego goryczą, łopian. No i dużo słodu, jak w piwach górnej fermentacji. W ogóle ta edycja sprawia wrażenie bardziej pszenicznego niż jęczmiennego alkoholu. DNA Glenmorangie jest zachowane, bo pomarańcze i mandarynki czuć wyraźnie, ale jest też w tej whisky coś z craft beers, nie tylko przefermentowany słód, ale gdzieś w głębokim finiszu także goryczka chmielu i, oczywiście, drożdże. Gdybym degustował w ciemno, to bym raczej nie wskazał na Glenmorangie jako źródło destylatu, jest to whisky bardziej cierpka, bardziej osadzona w popiele niż Glenmorangie Original. Być może to nawet jedna z najbardziej innowacyjnych wersji jaką dotąd wypuściła Glenmorangie. Moc – 51,2%.

Nowa kolekcja Glengoyne

The Glengoyne Legacy Series: Chapter One to nowa whisky z destylarni Glengoyne i zapowiedź nowej kolekcji. Leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po sherry oloroso oraz w beczkach ponownego napełnienia. Butelkowana z mocą 48%, rekomendowana jako styl słodki i owocowy. Powstała dla uhonorowania Cochrane Cartwright, mistrza destylacji w Glengoyne, który w 1869 roku zainicjował nowy styl pracy alembików, znacznie wolniejszy niż wcześniej, czyniąc z Glengoyne najwolniej destylowaną whisky w Szkocji. Dostępna będzie w sprzedaży od 18 lutego przez www.glengoyne.com, w cenie 54,99 funtów za butelkę 0,7 l. W Polsce przedstawicielem Glengoyne jest firma Vininova.

RR – Rosebank reaktywacja

W październiku 2017 roku Ian Macleod Distillers, niezależny bottler, odkupiło od Diageo markę whisky Rosebank oraz od Scottish Canals pozostałości po dawnej destylarni Rosebank. Zbudowana w 1798 roku przez braci Stark, stała zamknięta w latach 1993-2002. Potem zabudowania zostały sprzedane przez Diageo deweloperowi budowlanemu, który wyburzył dawną słodownię pod budowę restauracji. W 2008 roku zostało skradzione i prawdopodobnie zezłomowane wyposażenie destylarni, w tym jej alembiki. Ciekawostką jest, że od 1798 roku istniały w okolicy co najmniej trzy destylarnie Rosebank, ulokowane po obu stronach rzeki o tej samej nazwie, potem była po jednej stronie rzeki destylarnia, po drugiej – słodownia.

Czytaj więcej

Degustacja Bruichladdich

7 lutego Black Beard zaprasza na degustację Bruichladdich Whisky, którą poprowadzi brand ambasador marki Mateusz Zabiegaj. W trakcie wieczoru będą degustowane: Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley 2010, Port Charlotte 10YO, Port Charlotte Islay Barley 2011, Octomore 8.1, Bruichladdich Black Art. 6.1, Bilet 70 zł do wykorzystania na zakup produktów jakie będą prezentowane podczas degustacji. Zapisy: biuro@blackbeard.com.pl, tel. 605118800. Miejsce: ul. Tęczowa 57, Wrocław. Godz. 19.-22.00.

Diageo i Gra o tron

Na 14 kwietnia zapowiedziana jest premiera ostatniego sezonu serialu „Gra o tron”. Z tej okazji Diageo przygotowało najpierw specjalną edycję whisky Johnnie Walker White, a w ślad za nią na rynku pojawi się wkrótce kolekcja ośmiu szkockich whisky single malt. Każda butelka z innej destylarni, dedykowana będzie jednemu z siedmiu najważniejszych rodów Siedmiu Królestw, a ósma – Nocnej Straży. W większości będą to whisky, których nie było dotąd na rynku, za wyjątkiem znanych Cardhu Gold Reserve i Royal Lochnagar 12YO.

Czytaj więcej

Japonia, Kanada i Szkocja

24 stycznia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z nowymi whisky w ofercie M&P. Były whisky mieszane i single malt, z: Kanady, Japonii i Szkocji. Bardzo zróżnicowane cenowo, butelki z nowymi japońskimi Nikka kosztują na półkach po blisko tysiąc złotych i raczej należy je postrzegać w kategoriach inwestycyjnych, kolekcjonerskich czy prezentowych niż do codziennego picia. Degustację prowadził Mariusz Masiak, a każdej whisky towarzyszyła bogata informacja w formie wyświetlanych slajdów.

Czytaj więcej

Czy Brexit zatrzęsie rynkiem whisky w Polsce?

Wszystko wskazuje na to, że Wielka Brytania opuści Unię Europejską 29 marca. Termin Brexitu zbliża się nieubłaganie, tymczasem Izba Lordów wciąż nie przyjęła warunków umowy regulującej relacje z Brukselą po rozstaniu. O formie „rozwodu” z UE zadecyduje 15 stycznia brytyjski parlament. Wyniki głosowania mogą mieć duży wpływ na przyszłość rynku whisky w Polsce.
Według najnowszych sondaży większość Brytyjczyków jest przeciwna opuszczeniu struktur Unii Europejskiej. Klamka już jednak zapadła – Brexit planowany jest na koniec marca. Wciąż nie są jednak znane warunki „rozwodu” z UE. Te, które wynegocjowała premier Theresa May muszą jeszcze zostać zatwierdzone przez parlament. Głosowanie w tej sprawie odbędzie się 15 stycznia. Jeśli większość parlamentarzystów opowie się przeciwko umowie, dojdzie prawdopodobnie do tzw. twardego Brexitu, który w opinii ekspertów może skutkować recesją na Wyspach. Forma rozstania Brytyjczyków z unią spędza sen z powiek nie tylko mieszkańcom tego kraju. Strach zajrzał w oczy również polskim importerom i dystrybutorom whisky z tej części świata. Okazuje się bowiem, że wyjście Wlk. Brytanii z Unii Europejskiej może się odbić na polskim rynku mocnych alkoholi.

Czytaj więcej

Degustacja nowych whisky z oferty M&P

24 stycznia M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza na degustację: kanadyjska whisky Signal Hill, nowość od GlenAllachie – torfowa blended malt whisky MacNair’s oraz 4 limitowanych perełek z Japonii: Miyagikyo Bourbon Wood Finish, Yoichi Bourbon Wood Finish, Miyagikyo Sherry Wood Finish, Yoichi Sherry Wood Finish. To kolejne limitowane Single Malt whisky od Nikka po edycjach finiszowanych w beczkach po rumie i moscatelu. Łączny koszt butelek w degustacji to ponad 4.000,00 zł. Oczywiście jak zawsze będzie możliwość wspólnego otwarcia dodatkowych butelek i korzystania z baru do późnych godzin. Ilość miejsc ograniczona. Wstęp: 100,00 zł. Zapisy prowadzi Salon Wesoła: 501540625, wesola@wina-mp.pl.

Ainslie & Heilbron

W 1868 roku w Leith James Ainslie założył sklep z winami i mocnymi alkoholami. Odniósł tak wielki sukces, że już w 1898 roku mógł kupić destylarnię Clynelish (tzw. Old Clynelish, które potem nazwano Brora dla odróżnienia od nowej destylarni Clynelish obok), zmodernizować ją i rozbudować. Nie trwało to długo, gdyż w 1912 roku – by ratować się przed bankructwem – musiał sprzedać destylarnię. Wówczas skoncentrował się na produkcji whisky blendowanych. W 1913 roku doszło do połączenia kilku niezależnych blenderów z Leith – James Ainslie & Co., Walter Baillie & Sons, Robertson Brothers i John Gillon & Co. Razem powołali spółkę Ainslie, Baillie & Co., która radziła sobie na rynku do 1921 roku. Jej majątek przejął James Calder, który kierował inną firmą z biznesu blended whisky – Alexander & Macdonald. Doprowadził do połączenia z jeszcze jednym blenderem z długimi tradycjami, firmą David Heilbron Ltd oraz z właścicielem destylarni Argyll w Campbeltown, czyli firmą Colville Greenlees & Co. Tak powstała Ainslie & Heilbron Distillers Ltd. W 1925 roku weszła w skład holdingu Distillers Company Ltd. (DCL).

Czytaj więcej

Whisky z Arran w odsłonie 21YO

Isle of Arran Distillers wypuściła swoją najstarszą whisky single malt – Isle of Arran 21 Year Old. Butelkowana z mocą 46%, w liczbie zaledwie 9000 butelek, w cenie 115 funtów. W Polsce dystrybutorem whisky Arran jest Pinot. W lutym 2017 roku właściciele zadecydowali o budowie drugiej destylarni na Wyspie Arran, która ma rozpocząć pracę już w 2019 roku.

Whisky w Zabrzu

19 stycznia o godz. 19.00 w studiu kulinarnym Przystanek 11 (Zabrze, ul. Paderewskiego 11) odbędzie się degustacja czterech whisky: Laphroaig 10YO, Glenfarclas 10YO, blended whisky oraz whisky spoza Szkocji. W programie: historia, typologia oraz produkcja whisky. Koszt 130 zł/osoba Prowadzenie: Michał Kopeć, od 13 lat w branży eventowej, międzynarodowy sędzia piwny BJCP, sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, współpracuje m.in. z Business Horeca Club, a także: Maciej Chołdrych, ITBC, prowadzi bloga browarnicy.pl oraz fanpage Piwo oraz degustacje whisky.

Czytaj więcej

Francuzi kupili Glenturret

Szkocka destylarnia whisky, Glenturret, została przejęta przez francuskiego producenta win, firmę Art & Terroir, która z whisky nie miała dotąd doświadczeń. Glenturret to „dom” blandu The Famous Grouse, który nadal pozostanie w portfolio Edrington. Wcześniej właściciel Macallana i Highland Park odsprzedał znaną markę Cutty Sark. Kupującymi również byli Francuzi, tym razem jednak z długim stażem w branży whisky – grupa La Martiniquaise-Bardinet, właściciel m.in. destylarni Glen Moray w Speyside. Nie podano za jaką kwotę Edrington sprzedało Glenturret, destylarnię, która została założona w 1775 roku. Umowa przewiduje, że pracownicy i menadżerowie destylarni pozostaną na swoich stanowiskach.