Taiga Shtof

zimowa wódka, jest w niej krystaliczny chłód i mineralność, zimne czyste powietrze. Produkowana z ozimej pszenicy i żyta, które zbierane są na Syberii, często już pod śniegiem. Użyta do jej zestawiania woda pochodzi z podziemnych źródeł, które są głęboko pod lodem. Nie docierają tam żadne zanieczyszczenia i woda nie jest filtrowana ani demineralizowana. Sama wódka filtrowana jest przez węgiel drzewny, trzykrotnie destylowana. Sprzedawana tylko w litrowych butelkach, na które ręcznie naciągana jest skóra. Shtof to jednostka objętości, pochodząca z czasów carskich, odpowiada 1,23 l. Aromat jest słodki (cukier puder) i lekko ziemisty, ale znajdziemy też surowe drewno jabłoni. Smak bardzo delikatny, kremowy, sok z brzozy, ale po chwili pojawia się nuta pieprzna, nawet kardamon. Finisz to krem chrzanowy i pieprz. Moc – 40%.

Wódka Squadron 303 w Kicie Koguta

11 grudnia odbyła się prezentacja i degustacja wódki Squadron 303, niezwykłego trunku, który dedykowany jest polskim bohaterom, lotnikom, którzy walczyli w RAF w Dywizjonie 303. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”, a gościem specjalnym był Paweł Moszner, lotnik i spadochroniarz, ambasador marki Squadron 303 w Polsce.
Degustacji towarzyszyła projekcja filmu i interesująco przedstawiona opowieść o historii polskich lotników, biorących udział w bitwie o Anglię, jak również o produkcie, czyli wódce Squadron 303.
Na bazie trunku zostały stworzone dwa koktajle, jeden słony, z kaparem i martini, drugi dymny. Przemek Bocian, szef barmanów w Kicie Koguta w atmosferze prawdziwego show stworzył napój, który aromatem i smakiem przenosił do kabiny pilota. Przydymiona wódka ze słodkim likierem Cointreau i ziarenkiem kawy, smakował wybornie. Na tym nie zakończono spotkania, gdyż każdy z uczestników mógł stanąć za barem i pod okiem Przemka stworzyć swój autorski koktajl. Zabawa trwała do opróżnienia butelek.

Czytaj więcej

Pikkujolou Mas Meeting – niezwyczajne fińskie święta

7 grudnia team Finlandia Vodka przygotował niezwyczajne spotkanie, które miało uświęcić rocznicę 100 lat odzyskania niepodległości przez państwo fińskie – Suomi Independence Day 6 grudnia 1917 roku. Gośćmi specjalnymi byli: Pekka Pellinen (master mixologist) i Markku Raittinen (master taster). Na powitanie podano ostrygi z short drinkiem (czysta wódka Finlandia, martini i sos balsamino). Do carpaccio z buraków zaserwowano Beatle Shot: wódka Finlandia, sok z buraków, syrop cukrowy i świeży imbir, a wszystko ozdobione jagodą borówki. Kolejnym koktajlem był Balic Sea Soure: sól morska, kmin, wódka Finlandia Grapefruit, pieprz, sok z cytryny – bardzo orzeźwiający, podany do turbota. Wcześniej były jeszcze pogrzebki i krewetki w maśle z toastem czystą Finlandią. Wraz z wyśmienitym deserem pojawił się koktajl Finlandia Espresso: espresso, Finlandia Żurawinowa, syrop cukrowy. Po smacznej i oryginalnej kolacji goście zostali zaproszeni na warsztaty. Z przygotowanych ingrediencji każdy z uczestników stworzył swoją niepowtarzalną wódkę Finlandię.

Czytaj więcej

Wódka Squadron 303 w Kicie Koguta – już dziś!

Już dzisiaj o godz. 19.00 w barze Kita Koguta (Warszawa, ul. Krucza 6/14) odbędzie się niecodzienna degustacja, połączona z historią polskich bohaterów walczących pod brytyjskim niebem – wódki Squadron 303.
John Walters, mistrz destylacji z hrabstwa Cambridgeshire, postanowił stworzyć wódkę Squadron 303 – w hołdzie dla polskich lotników walczących w RAF podczas II Wojny Światowej. To wódka z ziemniaków odmiany król Edward, jednokrotnie destylowana w tradycyjny sposób w miedzianych alembikach i niefiltrowana.
Podczas tego wieczoru poznamy niezwykłą wódkę Squadron 303 a także unikatowe wariacje smakowe – korzenne, czekoladowe, cytrusowe.
Naszym gościem specjalnym będzie Paweł Moszner, były oficer, którego rodzina służyła w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, ambasador marki Squadron 303 vodka.

Czytaj więcej

Prasowa premiera Squadron 303

7 grudnia w Bar & Books w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, prezentująca wódkę Squadron 303 – dedykowaną polskim bohaterom, lotnikom, którzy walczyli w RAF w Dywizjonie 303.
– Squadron 303 to nie tylko wódka, to symbol waleczności, który ma łączyć przeszłość i teraźniejszość. Polscy piloci z Dywizjonu 303 odnieśli najwięcej zwycięstw w historii RAF. Sam jestem pilotem i entuzjastą historii, kolekcjonerem pamiątek związanych z lotnictwem. Z moich własnych zainteresowań narodził się pomysł na tą wódkę – mówił Franck Botbol, współtwórca marki i prezes firmy Squadron 303.

Czytaj więcej

Degustacja alkoholi świątecznych z Biedronki

W nowej gazetce z alkoholami sieci Biedronka mamy aż 44 strony, z tego ponad połowa przypadła na mocne alkohole. Najwięcej emocji budzi promocja Starki – luksusowa wódka, traktowana do niedawna jako inwestycja, trafiła do masowej sprzedaży w cenach, jakie od producenta otrzymują hurtownicy. Czy to się przysłuży marce? Wbrew pozorom jest duża szansa, że tak, bo choć handel tradycyjny będzie bardzo urażony taka promocją (w niektórych sklepach Starka 21YO jest nawet po 750 zł, a tu – 299 zł), to jednak wielu klientów, zwłaszcza młodszych, dowie się, co to jest Starka. Sam odwiedziłem cztery Biedronki (bo nadziały na sklep są bardzo niewielkie, średnio – dwie Starki 21YO i trzy Starki 18YO, tych młodszych jest więcej, ale też znikają z półek) i byłem pytany nie tylko przez klientów przy kasie, ale nawet w jednej przez samego kasjera, co to takiego ta Starka? Czy to jakaś whisky?

Czytaj więcej

Po Starkę do Biedronki

W tym tygodniu w promocji Biedronki pojawiła się Starka. Kuszą atrakcyjne ceny – 18YO w cenie 199 zł (normalnie ok. 350-400 zł), 21YO – 299 zł (normalnie ok. 600 zł, choć w niektórych sklepach i ponad 700 zł). W pewną konsternację może wprawić oferta Starki 3YO (39,99 zł za 0,7 l) i 6YO (49,99 zł), jak możemy przeczytać w gazetce promocyjnej „dojrzewa w dębowych deskach”. Jednak deska to nie beczka, może dlatego cena jest tak atrakcyjna? Jak skrupulatnie wyliczyła Biedronka, 100 ml Starki 3YO to koszt 5,71 zł. Dla porównania – wódka Żubr w pojemności 100 ml kosztuje 4,59 zł, wódka 1906 100 ml – 4,90 zł, ale Absolwent 100 ml już 5,90 zł, czyli drożej od Starki. Warto zatem ustawiać się w kolejce po Starkę z Biedronki. A handel tradycyjny już raczej Starki na święta nie sprzeda, bo wersje 3YO i 6YO ma w cenach dwukrotnie wyższych.

Czytaj więcej

Russkiy Led

(Русский лед) rosyjska wódka produkowana od 2010 roku przez firmę Uralalko (Уралалко) z miasta Perm u podnóża Uralu – obecnie w grupie Beluga Group. Z informacji na butelce możemy się dowiedzieć, że była filtrowana przez złoto i srebro. Ani aromat, ani smak nie zdradzają jednak niczego wyjątkowego – zapach naftaliny, posmak karmelu. Dosłodzona, a smak dodatkowo skorygowano bonifikatorami płatków owsianych. Moc – 40%.

Historia i kultura – wódki i narodu

Wczoraj w The Roots przy Placu Teatralnym odbyła się prezentacja prasowa poświęcona Muzeum Wódki. To prywatna inicjatywa dwóch kolekcjonerów, Piotra Popińskiego i Adama Łukawskiego. Łącznie zgromadzili ponad 10 tys. obiektów: druki, etykiety, butelki, karafki, kieliszki, szejkery i inne zabytki związane z kulturą konsumowania wódki. Będą udostępniane w formie wystaw okresowych, ok. 2000 obiektów jednorazowo. Oficjalne otwarcie muzeum dla publiczności nastąpi 16 grudnia, czynne od 13.00 do 21.00. Najstarsze eksponaty nawiązują do Gdańskich Likierów z XVI wieku, zaś najstarsza pełna butelka to Oldfater z Fabryki Gesslera w Białej z XVIII wieku. W części współczesnej prezentowany jest m.in. projekt Virtual Bartender – zakłada się specjalne gogle i mamy virtual reality za barem. Bilet do muzeum bez degustacji kosztuje 19 zł, planowane są bilety z pakietami degustacyjnymi, zarówno w muzeum, jak i w restauracji Elixir, albo z warsztatami koktajlowymi w The Roots.

Czytaj więcej

Tradycyjna Czysta

produkowana przez AWW wódka zbożowa o mocy 40%. Niesamowity jest wizerunek tej wódki, oldschoolowy – klasyczna szartreska, etykieta jak z lat 50., zwykła nakrętka. Aromat jest przyjemny, ziołowy i korzenny – pieprz cubeba, a głębiej wanilia, może ciut majeranku i cynamonu. Smak też przyjemny – jabłka, głębiej – skórka cytryny. Posmak skórek jabłek. Idealna na sentymentalne imprezy retro.

Wzrost sprzedaży w Marie Brizard

Marie Brizard Wine & Spirits, właściciel m.in. marki Sobieski i zakładu produkcji wódek w Starogardzie Gdańskim, raportuje wzrost sprzedaży w trzecim kwartale roku o 7.5%, do 111,4 mln euro. Wzrosty dotyczyły prawie wszystkich rynków, na których działa MBWS, z wyjątkiem USA. Jednocześnie firma wciąż notuje sprzedaż swojej najważniejszej marki w Polsce, czyli wódek z linii Krupnik.

Wyborowa od Mistrza

pierwsza taka wódka w Polsce, która wskazuje na dziewiczego producenta, gorzelnię rolniczą – w tym przypadku Gorzelnię Radzicz i mistrza Łukasza Karmowskiego. Chciałoby się, by nie był to incydent, by w ślad za tą Wyborową poszły inne wódki tego samego lub innego producenta. Rolnicza gorzelnia to historia polskiego folwarku, a i polskiej branży spirytusowej. Zbyt łatwo o tym zapomnieliśmy.

Czytaj więcej

Estońska wódka z oznaczeniem geograficznym

Komisja Europejska przyznała producentom wódki z Estonii prawo do chronionego oznaczenia geograficznego Geographical Indication (GI). Aby na butelce mógł znaleźć się napis „vodka from Estonia” lub „vodka made in Estonia” alkohol musi być nie tylko wyprodukowany w Estonii, ale też zrobiony z estońskiego zboża, a woda musi być z lokalnego źródła. W praktyce ma to chronić estoński rynek przed napływającymi podróbkami i tanimi wódkami z Rosji. Proces rejestracji GI dla estońskiej wódki zajął cztery lata. Poza Ministerstwem Rolnictwa lobbowały za nim stowarzyszenia rolnicze z Estonii. Unia Europejska przyznała już wcześniej GI dla wódek z Polski i ze Szwecji.

Wizyta w Manufakturze Alkoholi Gatunkowych Copernicus

W dawnej gorzelni rolniczej, w zabytkowych pomieszczeniach z czerwonej cegły, pochodzących z 1921 roku, działa obecnie nowoczesna fabryka wódek i likierów – Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus. W 2014 roku Fabryka pozyskała inwestora strategicznego – firmę Skraw-met z branży hydraulicznej – który utworzył nową spółkę, Fabryka Copernicus Sp. z o.o. (od 8 lutego 2017 roku jako Manufaktura Alkoholi Gatunkowych Copernicus).

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Chopin

13 listopada w pięknej scenerii zabytkowej piwnicy baru Klar przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, odbyła się prezentacja trzech najnowszych alkoholi z destylarni Chopin – wódki Chopin Blended Wheat & Rye, Chopin Vintage oraz Młody Ziemniak Arielle 2016. Dodatkowo Wojciech Dorda, ambasador marki, zaprezentował dwie nieoficjalne edycje, które nie były butelkowane (i nie wiadomo czy kiedykolwiek będą) – Młody Ziemniak Augusta 2016 i Młody Ziemniak Red Fantasy 2016.

Czytaj więcej

Niespodzianki z Krzeska

Już dzisiaj o godz. 19.00 zapraszamy do Klar (Warszawa, Krakowskie Przedmieście 41), gdzie w niezwykłym klimacie przedwojennej piwnicy odbędzie się degustacja unikatowych alkoholi z Krzeska. Będą to: Młody Ziemniak Arielle 2016, Chopin Vintage Polish Potato Barrel Aged, Chopin Blended Vodka Copper a także… DWIE NOWE ODMIANY MŁODEGO ZIEMNIAKA NIGDY DOTĄD NIE BUTELKOWANE!!! Prowadzi Wojtek Dorda.

Czytaj więcej

Squadron 303

marka jest francuska, ale wódka powstaje w Anglii, w hołdzie polskim lotnikom z Dywizjonu 303. Piękna butelka z polskim orłem, który trzyma tarczę z brytyjskim sztandarem Union Jack.  Powstaje w małej destylarni niedaleko Londynu, jednokrotnie destylowana w małych miedzianych alembikach z ziemniaków odmiany King Edward. – Ta odmiana szybko fermentuje, natomiast proces destylacji jest wydłużony. Po pierwszej destylacji spirytus ma ponad 96%. Potem dodajemy wody. Nie ma żadnej filtracji alkoholu, filtrujemy jedynie wodę – opowiada Hugues Cholez, współwłaściciel marki. – Pasjonuję się historią drugiej wojny światowej, a zwłaszcza pilotów. Polscy lotnicy byli wielkimi bohaterami, ta wódka ma uczcić ich męstwo  – mówi Hugues Cholez. W aromacie czuć zarówno skórki ziemniaka, jak i skrobię oraz drożdże. W ustach delikatna, słodka, kremowa. Moc – 40%.