Wielkopolska Manufaktura Wódek zapowiada emisję

Wielkopolska Manufaktura Wódek SA, rodzinna firma z Murowanej Gośliny, zielonego serca Wielkopolski, planuje pozyskać kapitał na rozwój dzięki emisji akcji w ramach crowdfundingu udziałowego. Zespół składający się z doświadczonych gorzelników tworzy wysokoprocentowe alkohole premium tradycyjnymi metodami, z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Czytaj więcej

Legacy Wódka Żytnia z miodem

Miód lipowy z pasieki Ostrowieczno, edycja dla marki Piotra Dubisza Legacy, powstała we współpracy z Wolf & Oak. Bardzo przyjemny zapach słodkiej mąki, ciasta ze śliwkami, czarnego żytniego chleba litewskiego, pestek dyni, delikatnie nuta imbiru. Smak to czarny chleb z miodem i mocno wypalona skórką. W finiszu czuć miód, owoce – pigwę, morelę i nuty pieprzne, rozgrzewające. Moc – 40%.

Starka Darkside

nowość w ofercie Stumbras, wódka gatunkowa z dodatkiem wędzonej papryki, poza tym są tu typowe dla receptury Starki Stumbras składniki: wędzone śliwki, liście jabłek i gruszek, brandy, słodkie wino likierowe. Moc – 43%. W aromacie: wędzone śliwki, brandy, kawa, kakao. W smaku dużo nut wędzonych, ale też słodkich, kakaowych, słodka wędzona papryka w finiszu. Bardziej złożona, bardziej pełna w ustach niż w oryginalnej recepturze Stumbras Starka Originali, która pozostaje niezmienna od 1956 roku.

Wolf & Oak Wódka Kokosowa

Wspólne przedsięwzięcie Wolf & Oak Distillery i firmy Magok.eu, która specjalizuje się w kamieniach szlachetnych. W butelce znalazły się kamienie jadeitu o łącznej masie minimum 10 karatów, wyprodukowano 400 numerowanych butelek. Wódka rozpoczyna serię Kamienie Świata, w planach są kamienie: szafir, spinel, turmalin, peridot. Do produkcji wykorzystano sprowadzona z Azji wodę kokosową. Wódka jest nie filtrowana, z drobinkami kokosa. Zapach kokosowy, ale nie nadmiernie słodki, dyskretny, lekko ziemisty. Smak bardzo wyraźnie kokosowy, tłusty, słodki, naturalny, jak mleczko kokosowe. Przyjemny finisz – niczym wafelek z masą kokosową. Smaczna, deserowa wódka o mocy 40%.

Kruki z nowego rocznika

W liczbie po 1020 ręcznie numerowanych butelek 0,7 l ukazały się wódki Kruk z Polskiego Ziemniaka i Kruk z Polskiego Żyta. Destylowane w czerwcu 2021 roku, długo leżakowały w stalowych zbiornikach zanim zostały zabutelkowane z mocą 41,6%. Na butelkach jest numer serii 1/2021/S. Za przedsięwzięcie odpowiada firma Kravt & Co. – Mikołaj Ciaś i Joanna Bujarska.

Spiżarnia Smaków Przepalanka

Nowość z Toruńskich Wódek Gatunkowych, moc – 40%. Zapach słodki, typowy dla przepalanki – wanilia, miód, delikatnie nuta pieprzna. W ustach: śliwki, wiśnie, suszone morele, pieprz, wata cukrowa. W finiszu suszone śliwki, nawet lekko wędzone, pieprz, przyprawy korzenne, piernik. Bardzo oryginalna receptura przepalanki, smak jest zaskakująco korzenno-bakaliowy.

Horst

Nowość firmy Grochowica Polska. Mieszanka destylatów ziemniaków i grochu. Aromat w pierwszej chwili słodki, kremowy, waniliowy, ale w tle wyraźnie czuć charakter destylatu z grochu, nuty zielone, kojarzące się z surowym, zielonym ziemniakiem, z nutą pietruszkową, delikatnie chrzanową. Bardzo rozwija się w aromacie, należy ją odstawić na kilka minut, żeby się napowietrzyła, zupełnie znika waniliowa słodycz, robi się interesująco warzywna, nawet jest nuta zielonego ogórka. W ustach w pierwszej chwili jak w aromacie – wanilia, nuta kakao, czy czekolady, słodko. Potem dochodzi posmak owocowy i pestkowy – morele, wiśnie, amaretto. Finisz także słodki, czekolada z rodzynkami, orzechy laskowe, wiśnie, śliwki, ale jest też rozgrzewająca, przyjemnie czuć wyższą moc alkohol – 43,7%. Intrygująca.

40 procent i więcej na spotkaniu w Katowicach

3 września 2021 roku w Katowicach, w restauracji Stare i Nowe, odbyło się spotkanie degustacyjne zorganizowane pod hasłem „Sztuka degustacji”. W roli prowadzących wystąpili Marcin Młodożeniec, spiritus movens w 40procent.pl (blog o wódce i sklep z polskimi destylatami) oraz Łukasz Gołębiewski. W kameralnym, niespełna trzydziestoosobowym gronie uczestnicy mogli spróbować wyselekcjonowanych na tą okoliczność nowości ze świata polskich destylatów.

Czytaj więcej

Bieszczadzki Drwal

wódka zbożowa uszlachetniona dodatkiem 5% destylatu jęczmiennego, zestawiana w Podkarpackiej Destylarni Okowity, o mocy 43%. Aromat przyjemny, owocowy, słodki, śliwkowy, lekko słodowy, chmielowy. Smak słodkawy, mączny i jednocześnie owocowy – słodkie jabłka, śliwki. Sporo jabłek i słodkiego ziarna w finiszu.

North Sea Vodka

Historia marki North Sea sięga 1989 roku, w miejscowości Kampen, mieszczącej się na niemieckiej wyspie Sylt, gdzie rozpoczęto destylację wódki według tradycyjnej receptury. Twórcą marki jest Uli Graf, z czasem do wódki dołączyły inne produkty – gin oraz likiery owocowe na bazie wódki: Maracuya (15%), Gold (20%), Red (15%) z dodatkiem czerwonych pomarańczy, Silver (15%) z sokiem z świeżych cytryn. Proces powstawania rozpoczyna się na własnym 24 hektarowym polu, gdzie sadzona jest wysokogatunkowa pszenicę, a kończy się we własnej gorzelni.
North Sea Vodka (40%) to wódka pszeniczna, pięciokrotna destylacja. Bardzo przyjemny zapach kwiatów, pyłków owocowych, wiosny, lekko ziół, ale też nieco słodkiej wanilii, lodów waniliowych, budyniu waniliowego, do tego migdały. W smaku sporo słodyczy, wanilia, toffi, wafelek, słodkie winogrona, migdały, maliny, czereśnie, ale też mineralność. Finisz dość słodki, jak słodki wafelek, wanilia, słodki słód, nuty chlebowe, owocowe. Ciekawie poukładana wódka.