Polonia

elegancka wódka, w wysmukłej czarnej butelce ze srebrnym „pasem”. Zbożowa, mieszana, zestawiana w Polmosie Bielsko-Biała, o mocy 40%. Aroma wyrazisty, tradycyjnie polski – nuta chlebowa oraz pieprz i wanilia. W smaku bardzo czysta, źródlana, z pikantną nutką w finiszu. Z okazji stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości została wypuszczona jej limitowana edycja w biało-czerwonych butelkach z napisem 1918-2018.

Czytaj więcej

Opium

marka wódki czystej i smakowej, produkowanej dla firmy Food Company. Wódki wytwarzane są w zakładach: AWW w Kaliszu, Polanin w Środzie Wlkp oraz Surwin w Suchowoli. Są trzy wersje: Opium Vodka Platinum, Black i Flavoured. Dwie pierwsze to ten sam alkohol, tylko inna butelka, moc 40%. Robiona z żyta, siedmiokrotnie filtrowana przez filtry świecowe węglowe i zeolitowe, 10 tygodni leżakowana. Bardzo delikatna, o słodkim aromacie, w smaku nuty słodkiej śmietany, oleista. Wódka Opium Platinum Flavoured ma 37,5%, robiona z niewielkim dodatkiem szampana i zielonej herbaty. W aromacie: gruszki, ananas, banany, winogrona, a w smaku: gruszki, soczysta nektarynka i ananas.

Czytaj więcej

Michel Adam

niecodzienna to sytuacja, gdy marka wódki powstaje jako narzędzie promocji… telewizyjnego program o modzie. Obecnie jednak Fashion TV, to nie tylko największy europejski kanał telewizyjny o modzie, ale charakterystyczny logotyp F w diamencie ma też sieć barów i to dla nich dedykowana jest ta wódka. Twórcą Fashion TV jest francuski biznesmen polskiego pochodzenia, Michel Adam Lisowski, on też wymyślił F Vodkę, noszącą na butelkach jego dwa imiona i logotyp stacji telewizyjnej. Ten trunek klasy superpremium powstaje w Toruniu, recepturę opracował sam Michel Adam Lisowski wraz z technologiem z Polmosu Toruń, nestorem polskiego gorzelnictwa, panem Franciszkiem Kotem. Potem produkcję przeniesiono do zakładu Polanin w Środzie Wlkp. Wódka sporządzona jest z alkoholu zbożowego, wielokrotnie filtrowanego przez węgiel aktywny. Efekt jest wyjątkowo udany, Michel Adam, to jednocześnie wódka łagodna, jak i z polskim charakterem, czuć słodową słodycz i smak ziaren w ustach. Moc – 40%. Warto nadmienić, że Michel Adam Lisowski niegdyś zajmował się dystrybucją wódki Kremlovskaya.

Ludowa

tania wódka czysta zbożowa, mieszana, dedykowana do dyskontów, produkowana w należącym do CEDC zakładzie w Białymstoku. Początkowo o mocy 40%, obecnie 38%. Aromat praktycznie obojętny, źródlany, w ustach słodka, ale finisz jest bardziej gorzki, ziemisty.

Toruńska Ziemniaczana Mocna

Aromat słodko-korzenny: wanilia, gałka muszkatołowa i krochmal, a także przyjemna nuta chrzanu. W ustach słodka, oleista, wyrazista, bardzo wyraźnie ziemniaczana. Przechodzi w kierunku wanilii, białej czekolady, ale też wypieczonej skórki ziemniaka. Długi, ziemniaczany finisz, z delikatną nutą aromatycznego białego pieprzu.

Grandis

wódka czysta zbożowa, mieszana, o mocy 40%. Aktualnie produkowana przez Warszawską Wytwórnię Wódek Koneser, wcześniej w Warszawie, a obecnie w Warce. O lekko słodowym zapachu i smaku. Moc – 40%. Dostępna także w małych pojemnościach 100 ml.

Dwór Polski

wódka czyta zbozowa mieszana, produkowana przez Wielkopolską Wytwórnię Wódek Polanin ze Środy Wlkp. według receptury i na wyłączność firmy M&P Alkohole i Wina Świata. Butelkowana z mocą 40%. To wódka typowo polska, produkowana ze starannie dobieranych zbóż, w smaku lekko przydymiona, z nutami prażonych ziaren, ale i słodyczą figi.

Czytaj więcej

Adam Mickiewicz

wódka czysta zbożowa, siedmiokrotnie destylowana w zakładzie BZK Alco w Janikowie, o mocy 40%. Zadebiutowała w 2019 roku. Aromat słodki, owocowy – jabłko, wiśnie, maliny i do tego wanilia. W smaku oleista, słodka, kremowa, mleczna, w finiszu przechodzi w kierunku mlecznej czekolady z rodzynkami.

Cztery razy Dalkowski

Początki marki Dalkowski sięgają 1921 roku, kiedy fabryka wódek i likierów Graffa, mieszcząca się w Toruniu przy ul. Królowej Jadwigi 16 została kupiona przez braci Ludwika i Romana Dalkowskich. Od 1923 roku firma mieściła się przy ul. Strumykowej 5/7 i nazywała się: Fabryka Wódek i Likierów Bracia Dalkowscy, Destylarnia i Miodosytnia. Markę w latach 90. XX wieku wskrzeszono w Toruniu w firmie Vinpol (później Henkell & Co.) Najpierw pojawił się Advocaat Starotoruński Dalkowski, potem z butelki zniknęło słowo Starotoruński. Kilka lat temu doszły nowe słodkie smaki, a od niedawna jest także kolekcja wódek Dalkowski w eleganckich kraftowych butelkach.

Czytaj więcej

Signature

kanadyjska wódka robiona z kukurydzy, o mocy 40%, z niewielkim dodatkiem nalewu na kłącze kurkumy. Specjalnie filtrowana przez mikrocząsteczki. Aromat słodki, waniliowy, ale jest także wyczuwalne ziarno. Smak bardzo delikatny, owocowy, dużo jabłek, słodycz brzoskwini, do tego nuta mineralna, która w finiszu przechodzi w stronę czarnego pieprzu, imbiru, zielonej papryki, a i soli zostaje nieco na języku. Długi, finisz, który po kilku minutach się zmienia, pozostawia posmak cierpkich winogron.

Jazz

wódka czysta zbożowa, luksusowa, w opakowaniu prezentowym – butelka o kształcie trabki, moc 40%. Produkowana od 1991 roku w zakładzie w Starogardzie Gdańskim (obecnie Marie Brizard Wine & Spirits), przez pierwsze lata jako Jazz Jamboree. Od 2000 roku jako wódka Jazz, przez pewien czas także w zwykłych butelkach, typowych szartreskach. Wyrazista, o aromacie ziarna, w smaku nieco pikantna, o pieprznym finiszu.

Kanada zmienia definicję wódki

Kanadyjski rząd zmienił definicję wódki, która obowiązuje w tym kraju od 1959 roku. Zgodnie z przepisami Food and Drug Regulations jako „wódka” mogą być oznakowane wyroby spirytusowe destylowane z ziaren zbóż lub ziemniaków. Zgodnie z nową definicją, wódką w Kanadzie będzie mógł być nazwany każdy alkohol wydestylowany z surowców pochodzenia rolniczego. Ma to wspierać innowacyjność destylarni i promować eksport kanadyjskiej wódki. W praktyce będzie można robić wódki z owoców, warzyw, mleka czy miodu. Jeżeli surowiec będzie inny niż zboże czy ziemniaki, musi on być wymieniony na etykiecie (Produced from…). W podobny sposób wódka jest definiowana w Unii Europejskiej.

HQ

linia wódek produkowanych w zakładzie Toruńskie Wódki Gatunkowe, eleganckie butelki, nazwa jest skrótem od High Quality. W tej serii wypuszczono wódki jednorodne, z ziemniaków – HQ Potato, pszenicy – HQ Wheat, jęczmienia – HQ Barley i żyta – HQ Rye. Wszystkie o mocy 40%, delikatnie filtrowane, by wyeksponować charakter surowca. W 2018 roku seria HQ została zastąpiona przez inną serię o zmodyfikowanej recepturze, lecz podobną w zamyśle – Toruńska Wódka Jednorodna.

Czytaj więcej

Gryf

wódka czysta zbożowa klasy premium, produkowana w Straszynie przez firmę Komers International. Wielokrotnie destylowana, o wyrazistym zbożowym smaku i nieco pikantnym, pieprzowym finiszu. Jest też tej samej firmy wódka Gryf Kaszëbsczi, podobnie jak wódka Gbur Kaszëbsczi sporządzana według regionalnych receptur. Ma zaskakujący chrzanowy aromat i taki też wyrazisty smak. Obydwie wódki Gryf butelkowane są z mocą 40%. Edycja Gryf Kaszëbsczi dostępna także w małych pojemnościach 100 ml.

Czytaj więcej

Dąbrowski

marka produkowana w zakładzie AWW w Kaliszu na wyłączność dla sieci sklepów Intermarché. Czysta wódka o mocy 40% ma delikatny aromat: ziarno, maliny, poziomki, nawet truskawki, łąka. Smak też jest słodki, przyjemnie czuć ziarno, soczystą kukurydzę, sporo wanilii. Finisz słodki z nutą białego winogrona. Linia Dąbrowski obejmuje także smakowe napoje spirytusowe o mocy 30%: Cytryna, Wiśnia, Orzech Laskowy i Pigwa oraz wódki smakowe o mocy 40: Dąbrowski Wódka Grapefruit On Off, Dąbrowski Wódka Canberry On Off oraz Dąbrowski Gorzka Korzenna On Off.

Czytaj więcej