Wódka Jednorodna Orkiszowa

nowy smak w kolekcji wódek jednorodnych z Torunia, już piąty po: pszenicy, życie, jęczmieniu i ziemniaku. Dostępna w eleganckiej tubie, rocznikowana, numerowane rozlewy i butelki (po 5000 butelek z rozlewu). Aromat zbożowy – słodycz, słodowość, lekko nuta pikantna, lekko prażonego ziarna, lekko mleczna. W ustach oleista i słodka, dużo winogron muszkatowych, orzechy, prażone ziarno, skondensowane mleko. Finisz najpierw bardzo delikatny, lekko słodki, lekko mineralny, winogronowy, ale jest też pazur – tytoń, biały pieprz, zioła.

Akademia Wódki

19 września odbyły się pierwsze zajęcia Akademii Wódki. Prowadzili je wspólnie Łukasz Gołębiewski, autor książki o wódce oraz Michał Paszota, gorzelany z Podola Wielkiego. Przedstawiony został proces produkcji wódki od pola, przez obróbkę surowca, fermentację, destylację i rektyfikację, po filtrację i gotowy napój w butelce. Potem odbyła się pierwsza z zaplanowanych degustacji w ciemno. Do spróbowania było sześć wódek: pszeniczna, żytnia, ziemniaczana, jęczmienna, z buraka cukrowego oraz wódka z dodatkiem cukru. Celem Akademii jest nabycie umiejętności rozpoznawania i nazywania smaków i aromatów wódki. Kolejne zajęcia odbędą się 26 września.

Czytaj więcej

Ketel One RTD

Należąca do Diageo holenderska marka wódki Ketel One wprowadziła trzy wersje napojów alkoholowych typu ready-to-drink. Ich smaki bazują na wprowadzonych w maju wersjach Ketel One: Peach & Orange Blossom, Cucumber & Mint i Grapefruit & Rose. Wersja RTD w puszkach to Ketel One Botanical Vodka Spritz o mocy 3,6%, 73 kalorie.

Wersje smakowe wódek Vestal

Wódka Vestal wzbogaciła się o wersje smakowe – wiśniówkę oraz mieszankę maliny z czarną porzeczką. Obydwa maceraty powstały na bazie ziemniaczanej wersji Vestal 2015 Vintage. Butelkowane z mocą 40% Vestal Vodka Black Cherry i Vestal Vodka Raspberry & Blackcurrant trafia na rynek brytyjski w cenach 22 funty za 0,7 l. Markę Vestal stworzył na Kaszubach w 2011 roku William Borrell, początkowo powstawała w Krzesku, w destylarni Chopin, potem w gorzelni Podole Wielkie. Od stycznia tego roku 48% udziałów w marce ma znany brytyjski dystrybutor, firma Halewood Wines & Spirits. Nie podano, gdzie powstały maceraty nowych wódek.

Perepelka

(Перепелка) bardzo oryginalna wódka, produkowana na Ukrainie przez Bayadera Group. Filtracja odbywa się poprzez dodanie białka przepiórczych jaj. Oferowana w czterech wersjach: Klasichna (Класична), Lisova (Лісова) o obniżonej do 37,5% mocy, Domashna (Домашня) dodatkowo filtrowana by była bardziej łagodna oraz Karpatska (Карпатська) z dodatkiem aromatów suszonych jabłek. Klasichna ma aromat dość ostry, ziemisty, mineralny, ale też czuć ziarno i owoce, głównie jabłka. Smak wyrazisty, rozgrzewający, nieco pikantny, pieprz, imbir, ziele angielskie. W finiszu powracają jabłka, jest dużo nut pieprznych, kardamonowych.

Czytaj więcej

Dragunov

wódka gatunkowa o mocy 41%, jaką stworzyłem dla Amara Issiakhema, właściciela studia filmowego Studios Pont Royal. Wódka wytrawna, z odrobiną nalewów na pieprz, powstała w Destylarni Piasecki, a dedykowana jest na rynek Francji i Algierii. Na dolnej etykiecie widnieje mój podpis i napis: „by Łukasz Gołębiewski, master blender”. Delikatny ziołowy aromat, z nutą pieprzu, orzechów włoskich, poszycia leśnego. Smak także delikatny, lekko pieprzny, ale i lekko słodki, owocowy. Dla odmiany finisz apteczny, z nutą miodu i pieprzu.

Czytaj więcej

Cobalt

wódka z pszenicy, destylowana tylko raz, filtrowana przez kobalt. Lekka, zgrabna, przyjemna butelka. Produkowana dla firmy z Zagrzebia, Nimcro. Słodki, owocowy aromat, nietypowy, bo są tu maliny, poziomki. Smak bardzo delikatny, słodki, mam wrażenie, że filtracja zupełnie zredukowała odczuwalność alkoholu. W finiszu natomiast pojawia się cierpka nuta orzecha włoskiego, zielone jabłuszko, ale też dużo wanilii. Moc – 40%.

Misiewiczówka

wódka czysta pszeniczna, firmowana przez znanego polityka, Bartłomieja Misiewicza i Alleati Holding. Zadebiutowąła w 2020 roku. Ciekawy „męski” aromat – skóra, tytoń, kiszonki. Smak słodki, ale z nutą kwaśną, wódka konsekwentnie budowana na nutach swojskich, wiejskich, uwodzi dziki czosnek w smaku. W finiszu orzech laskowy, tytoń, skóra, lekko pieprz. Wódka zaskakująca, smaczna, do degustowania. Moc – 40%.

Splendor Orkisz

wódka orkiszowa, pierwotnie sześciokrotnie destylowana, ale w 2020 roku weszła nowa wersja, dziewięciokrotnie destylowana. Aromat tej pierwszej wersji był delikatny: siano, suche kwiaty. W ustach słodko, rurki z kremem, mleko w proszku, ale też nuta pieprzu, zielona papryka, ale i sałata. Finisz jest słodki, nieco warzywny – marchew, pietruszka. Nowa wersja ma jeszcze bardziej delikatny, słodki aromat, nuty mleczno-fermentacyjne, ale też ziemistość. Smak słodki, owocowy, dojrzałe jabłka, morele, krzemowość. W finiszu więcej moreli, jabłek, gruszek, jest też migdał, orzech włoski. Moc – 40%. Producentem jest AWW z Kalisza.

Czytaj więcej

Blagodar

(Благодар) marka należy do białoruskiej firmy Bulbash. Obejmuje trzy wódki: Original (z ekstraktem z rodzynek), Standard (z nalewami na imbir) i Premium (z dodatkiem mięty). Na butelkach: orzeł, jeleń i niedźwiedź. Wszystkie o mocy 40%. Blagodar Original ma aromat delikatny, nieco naftalinowy, suche liście, zioła, trawy. W smaku słodka, ale z nutą pieprzu: cukier waniliowy i pieprz. Podobnie w finiszu, w którym dochodzi jeszcze ziele angielskie, które przyjemnie rozgrzewa.

Czytaj więcej

Akademia wódki

Zapraszamy na zajęcia warsztatowo-degustacyjne poświęcone poznawaniu wódki. Celem zajęć będzie nauka degustacji, odkrywania smaku i aromatu oraz rozpoznawanie surowca w degustacji w ciemno. Łącznie do spróbowania będzie 12 wódek czystych z następujących surowców: żyto, pszenica, jęczmień, orkisz, ziemniaki, wódka mieszana, wódka z owoców. Podczas dwóch spotkań opowiemy o: historii wódki, technologii produkcji, surowcach, wódkach kraftowych oraz uczyć będziemy sensorycznej analizy zawartości kieliszka. Wódek będziemy próbować w degustacyjnych kieliszkach, w pokojowej temperaturze. Zajęcia zakończy test sprawdzający zdobyte umiejętności w formie degustacji w ciemno trzech dodatkowych wódek, gdzie trzeba będzie samodzielnie opisać ich aromat, smak i określić z jakiego surowca powstały. Uczestnicy warsztatów otrzymają dyplomy ukończenia kursu, osoby, które prawidłowo wskażą w degustacji w ciemno właściwe surowce otrzymają certyfikat Vodka Tasting Master.

Czytaj więcej

Prezydent

nowa wódka z Polmosu Józefów, pierwsza nowa wódka od tego producenta od wielu lat. Elegancka, w kartoniku. Aromat kwiatów i ziół, nieco pudrowy, jest też nuta pieprzu i lekko dzięgla. W smaku cierpko-słodka, dużo jabłek, ale też nieco tytoniu, który jest jeszcze bardziej wyraźny w cierpkim finiszu, gdzie dochodzi także delikatny biały pieprz. Moc – 40%.

OVII Wódka z Jabłek

przy tak wielkim wyborze jabłek w Polsce, na oficjalnie zabutelkowaną wódkę z jabłek trzeba było czekać wiele lat. Nie rzadko robiono wódki z jabłek w czasach PRL, ale nikt o tym na etykiecie nie informował, robiono je w gorzelniach pracujących w regionach sadów jabłkowych (m.in. na Mazowszu), trafiały do rektyfikacji, były często mieszane ze spirytusami zbożowymi i powstawała wódka Czysta lub jakaś inna, bez wyraźnej receptury. Robiono jabłkowe okowity, były wódki o smaku jabłek (nawet swego czasu Wyborowa), ale nie było wódki dumnej z tego, że powstała z jabłek. Dodać należy, że gorzelnicy, którzy stosują kolumny ze stali nierdzewnej jabłek nie lubią, bo spora kwasowość z owocu powoduje, że urządzenia szybko korodują. Ta wódka powstała jednak w miedzianym alembiku, w jakim powstają okowity w Drake Distillery. Wódka ma przyjemny aromat cierpkich jabłek, słodkie papierówki, kosztele, nuta migdałowa. W smaku jabłka z pestką, migdały, orzechy włoskie, lekko kwiatowa nuta. Dużo migdałów w finiszu, nuta mineralna i jabłkowa.

Polonia Żytnia

nowa edycja, wyróżnia ją czerwień etykiety i krawatki, natomiast producent – Polmos Bielsko-Biała – nie umieścił żadnej informacji na butelce o zmianie surowca. Była wersja wielozbożowa, teraz jest nowa – żytnia, ale poprzednia też pozostaje. Przyjemny, lekki aromat z nutą słodką, melonową, arbuzową, która nie zdradza żytniego destylatu. Równie delikatna w smaku, bardzo łatwa do picia, wciąż czuję ten arbuz/melon, do tego brzoskwinia. Słodka. Finisz także słodki, delikatny, owocowy. Bardzo przyjemna wódka, która… mało kojarzy się z żytem. Jest na samym końcu delikatnie nuta kardamonu, która rozgrzewa. Mam problem z identyfikacją żyta, ale to dobra wódka.