Peszko ma swoją wódkę

Piłkarz Sławomir Peszko, wielokrotny reprezentant Polski, firmuje swoim nazwiskiem wódkę. Marka wódki Peszko na razie dostępna jest tylko w barze Team Spirit w Sopocie (Bohaterów Monte Cassino 63), który Peszko współtworzy wraz z innymi piłkarzami – Jakubem Wawrzyniakiem, Grzegorzem Kuświkiem i słowackim bramkarzem Dusanem Kuciakiem.

DQ Gold

szwedzka wódka DQ w nowej odsłonie. To wódka robiona z pszenicy ozimej w zakładzie w Malmköping, który dzięki dostępowi do bardzo dobrej wody już w XIX wieku znany był z produkcji wódek. W porównaniu do wersji klasycznej, tu jest znacznie więcej cukru. Aromat niemal likierowy, bardzo słodki – poziomki, leśne jagody, moroszki. W smaku słodka, lekka, pasuje do deserów. Jest w smaku syrop jagodowy, wiórki kokosowe, placek wiśniowy, ale i przyjemna cierpkość herbaciana, która przełamuje słodycz. Finisz to głównie słodkie leśne owoce, dużo jagód, słodki sok z żurawiny, wanilia. Pięknie opakowana, likierowa wódka. Nie na każdą okazję. Na randkę? Tak! W Polsce w ofercie Ice-Full. Klasyczna moc – 40%.

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Żurawie

rosyjska wódka Zhuravli, teraz na polskim rynku pod polską nazwą. Kontrowersje budzi półlitrowa butelka, podobna do Białego Bociana, z wąską szyjką, ale to jest butelka jaką ta wódka miała od początku, nie była na polski rynek modyfikowana. Pszeniczna, o mocy 40%. Woda do tej wódki jest dodatkowo napowietrzana, filtry mineralne mają dodać gładkości. W ofercie Roust ta wódka jest od 2006 roku. Aromat ziołowy, lekko ziemisty, mocna nuta rozmarynu. W smaku słodycz, wanilia, cukier i ziołowość, w finiszu delikatnie kardamon, pieprz i wanilia, pistacje. W porównaniu do klasycznej rosyjskiej wódki pszenicznej ta jest bardziej męska, bardziej pieprzna, o bardziej wyrazistym finiszu.

Czytaj więcej

Single Malt Vodka

luksusowa włoska wódka czysta z Distillerie Franciacorta we współpracy z Difran Gussago. Powstaje w 100% ze słodowanego jęczmienia. Butelkowana z klasyczna mocą 40%. Zapach trawy, ziół, przypraw korzennych – zbyt intensywnie. Smak dość przyjemny, słodki, idący w kierunku wanilii, czy wręcz budyniu waniliowego, w finiszu także dużo wanilii, nuta mleczna.

Kravt & Co.

Firma powstała w październiku 2019 roku. Jej udziałowcami są ludzie z pasją tworzenia i dążenia do bezkompromisowej jakości i smaku – Joanna Bujarska-Ciszek i Mikołaj Ciaś, obydwoje od lat związani z branżą spirytusową i napojową, m.in. z CEDC, Marie Brizard i The Coca-Cola Company. Wiosną 2020 roku zadebiutowała ich wódka Kruk – w dwóch wersjach, z polskiego żyta i polskiego ziemniaka, obydwie o mocy 41,6%. To krótkie partie, po 2000 litrów. Każda butelka ręcznie numerowana, opatrzona numerem serii. Ręcznie rozlewane i etykietowane. Długo leżakowane w kadziach.

Czytaj więcej

Dave Broom: Vodka. The Essential Guide for Vodka Purists

To już czwarte wydanie książki Dave’a Brooma o wódce. Czwarte wydanie i po raz czwarty powtarzane te same bzdury. W Polsce produkcja wódki jest kontrolowana przez państwo, traktujemy wódkę jak Francuzi wino, pijemy przed obiadem, po obiedzie i na deser. Polskie dzieci od najmłodszych lat są przysposabiane do picia wódki, podaje im się kieliszek wiśniówki. Sztukę destylacji poznaliśmy albo dzięki włoskim mnichom, albo dzięki…. Irlandczykom! Broom opisuje smaki wódek, których już nie ma na rynku, lub receptury, które lata temu zostały zmienione (przykładowo Extra Żytnia u niego robiona jest z żyta i jabłek). Nawet spora część fotografii powtarzana jest w kolejnych wydaniach, nie wyłączając zdjęcia przedstawiającego jakichś Mongołów, pijących wódkę szklankami pod chleb ze słoniną, z podpisem, że wódka zawsze odgrywała istotną rolę w polskim życiu towarzyskim. Już pierwsze wydanie tej książki z 1998 roku było nieaktualne i zawierało masę błędów, ale powtarzanie błędów przez dwadzieścia lat to karygodna ignorancja.

Ring Kruk vs Kruk

Kruk to nowość na rynku. Produkowana dla spółki Kravt & Co. Jej recepturę stworzyli Joanna Bujarska-Ciszek i Mikołaj Ciaś, obydwoje od lat związani z branżą spirytusową, m.in. z Marie Brizard. Ukazały się dwie wersje – z żyta i ziemniaka, obydwie o mocy 41,6%. To krótkie partie, po 2000 l: 2100 butelek 0,5 l i 1600 butelek 0,7 l. Każda butelka jest ręcznie numerowana, opatrzona numerem serii. Ręcznie rozlewane i etykietowane. Długo leżakowane w kadziach.

Czytaj więcej

Gorzałka Wielkopolska Alco Pegro

wódka wytrawna, o słomkowej barwie, produkowana w latach 90. w Alco Pegro w Kołaczkowie, wówczas sztandarowy produkt nie istniejącej już firmy. W aromacie: rodzynki, suszone morele, orzechy, wanilia, suszone kwiaty, koniczyna, hiacynt. W smaku: orzechy, skórki jabłek, śliwki, wanilia i migdały. A w finiszu: lody orzechowe z rodzynkami, zioła, trawa żubrowa. Butelkowana z mocą 42%. Obecnie właścicielem marki jest AWW z Kalisza, ale jest to inna wódka – czysta, uszlachetniona odleżakowanymi okowitami.

Spotkanie z Wolf & Oak

15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Czytaj więcej

Czarny Bocian

wódka czysta zbożowa mieszana z Polmosu Bielsko-Biała, o mocy 40%, zadebiutowała w 2020 roku. Wyróżnia ja dwutygodniowy okres leżakowania w miedzianych zbiornikach. Filtracja węglowa. Butelka – jedna z najładniejszych na rynku, ciemne szkło, zgrabna szyjka, ładne liternictwo. Co do aromatu, to jest nieco ziołowy, nieco krochmalny, nieco waniliowy, trochę polnych kwiatów, suszona papryka. Smak cierpki, wyrazisty, nie ma tej słodyczy znanej z Białego Bociana, są zioła, jest czarny pieprz, a nawet nutka chilli. Finisz przyjemnie rozgrzewający. Męska wódka. Sam pozostanę wierny wersji Biały Bocian Bio, która w tej serii najwyżej oceniam, ale ważne, że każda z tych wódek jest wyraźnie inna. I przechodzi od wódki lekkiej, słodkiej, wyraźnie weselnej ku wersjom bardziej złożonym, bardziej degustacyjnym.

Czytaj więcej

Wódka Bartłomieja Misiewicza

10 czerwca zadebiutuje na rynku nowa wódka czysta pszeniczna, Misiewiczówka. Za produkt odpowiada spółka Alleati Holding Sp. z o.o. i Bartłomiej Misiewicz, były współpracownik Antoniego Macierewicza. Jak czytamy w materiałach właściciela marki: „Przedstawiamy Państwu 100% czystą, pszeniczną wódkę, która klasyfikuje się w segmencie premium, ale dzięki swojej cenie dostępna jest dla każdego. Nasza receptura oparta jest na starannie pielęgnowanych kłosach pszenicy, bez żadnego opryskiwania i bez dodatków detergentów. Kwintesencją oferowanego produktu jest woda źrodlana. Wszystko to służy temu, aby wytworzyć niezapomniany smak delikatności, z minimum goryczy typowej wódki, a na następny dzień móc od rana cieszyć się wspomnieniami z degustacji”.

Czytaj więcej