Mont Blanc

elegancka francuska wódka, destylowana z pszenicy ozimej, powstaje w regionie Cognac. Przyjemne, domowe aromaty – świeżo wypieczony chleb, prażone ziarno. Smak słodki, kremowy, jakby z nutą dębowych wanilin, finisz zaś długi i aromatyczny, delikatnie pikantny – biały pieprz. Moc – 40%.

Wataha

nowa wódka czysta zbożowa w ofercie BZK Alco, w eleganckiej butelce ozdobionej rysunkiem wilka. Aromat jest delikatny, słodki, przyjemny, nie czuć spirytusu, są tu nuty słodkich jabłek i jagód oraz cukru pudru. W smaku bogata, mamy tu skrajności od słodyczy rodzynek, przez cierpkość winogron po rozgrzewające, nawet ostre nuty pieprzu, kardamonu, a im bliżej finiszu, tym jest bardziej pikantna i do pieprzu dochodzi gorący smak chilli. Te rozgrzewające nuty pasują do wyobrażenia pędzącej w śniegu watahy wilków. Wódka w sam raz na okres zimowy. Moc – 40%.

Degustacja wódek Square One

Amerykańska wódka robiona z ekologicznego żyta oraz z wody z gór Teton. Oferowana w wersjach: wódka czysta oraz smakowe: Botanical, Basil, Cucumber, Bergamot. Tradycyjnie rektyfikowana w kolumnach w zakładzie Distilled Resources Inc., filtrowana tylko raz przez filtr celulozowy.
Spróbowałem czterech (bez najnowszej – bergamotki) w barze Why Not? w Bassano del Grappa. I przyznam, że bardzo się rozczarowałem stosunkiem jakości do ceny.

Czytaj więcej

Suweren

przed wojną Souverain od Baczewskiego był jedną z najbardziej cenionych wódek gatunkowych i jednocześnie przebojem eksportowym firmy. W 2018 roku odtworzono przedwojenną recepturę i wódka powraca pod nazwą Suweren w butelce bardzo przypominającej tą dawną. Niezwykle przyjemny aromat słodkich pomarańczy i mandarynek, z nutą oranżady mandarynowej. Smak to mandarynki i gorzkie pomarańcze. Finisz długi, wytrawny, bardzo pomarańczowy i mandarynkowy, trochę jak oranżada w proszku. Bardzo lekkie do picia. Moc – 40%.

Bols Platinum Onyx

Bols Platinum Onyx to pierwsza na świecie wódka filtrowana onyksem. To trzecia specjalna edycja Bolsa, po Platinum Magma i Platinum Titan. W aromacie słodko – wanilia i orzech laskowy. Jak tarta waniliowa, napoleonka, budyń. Smak również bardzo słodki – cukier puder i wanilia. W finiszu troszkę ostrzej – ziele angielskie i kardamon, ale nadal bardzo dużo wanilii. Moc – 40%.

Pattar

hiszpański starzony alkohol z ziemniaków z destylarni Basque Moonshiners. Zgodnie z przepisami UE nie jest to wódka, gdyż destylowana jest tylko do mocy 83%, by zachować więcej aromatów surowca. – Destylujemy alkohol z żółtych, wysokoskrobiowych ziemniaków odmiany agria, potem leżakuje przez 30 miesięcy w beczkach po winach rioja Alavesa i po bourbonie – opowiada Jose Luis Navarro, szef destylarni Basque Moonshiners, która produkuje też inną ziemniaczaną wódkę – Basmoon. Pattar wypuszczany jest w ilościach bardzo limitowanych, ok. 850 butelek, partie są numerowane. Zaskakuje takimi aromatami jak: mizeria, chrzan, ćwikła czy marchew. Wódka nie jest filtrowana na zimno, butelkowana z mocą 45%.

Starka Klasyczna 2015

Starka sporządzona przez hobbystę, na początku 2015 roku. Idea była taka, że ma jak najbardziej przypominać starkę jaka mogła istnieć w XIX w., stąd: 100% słodowanego żyta, bez dodatków a-mylazy i cukru, żyto było trochę zanieczyszczone innymi ziarnami, destylacja na prostym aparacie miedzianym, z pozostawieniem większej ilości przedgonów, bardzo prymitywnie. Beczka: mała, 20 l, kiepsko sezonowane drewno, dąb polski, 50% szypółkowego, 50% bezszypułkowego, prawie nie wypalona, ognia tylko tyle, aby założyć skrajne obręcze. Beczka podczas starzenia by przyspieszyć dojrzewanie była poddawana dużym dziennym wahaniom temperatury, infradźwięków, ultradźwięków i tlenu.

Czytaj więcej

Europejski by Chopin

elegancka wódka, w luksusowym opakowaniu, stworzona dla Hotelu Europejskiego w Warszawie przez destylarnię Chopin w Krzesku. Jednokrotna destylacja młodego ziemniaka odmiany augusta, z 2017 roku. Wypuszczono 2000 butelek. W aromacie chrupiąca skórka ziemniaka pieczonego w ognisku, chrzan, pasternak. Smak – bardzo mocno wypieczony ziemniak, skórka w popiele. Finisz pieprzno-chrzanowy, bardzo długi. Moc – 40%.

Festiwal Wódki i Zakąski: Schodami w górę, schodami w dół

Więcej wystawców i więcej ciekawych wódek przyniosła druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Kilku firm brakowało. Tradycyjnie nie było Wyborowej Pernod Ricard i CEDC z Żubrówką, ale też wystawców z roku poprzedniego, jak: M&P, Pravda, Longinus i kilku mniejszych. Za to było wiele nowości, w tym wódki z Rosji, Ukrainy i Białorusi, takie firmy jak Cerville, BZK-Alco czy Akwawit. Znacznie obszerniejszy wybór wódek pokazał Pinot (wraz z partnerami – Polugar czy Wódki Regionalne). Aż sześć stanowisk miał Stock.

Czytaj więcej

Żołądkowa de Luxe w księdze Guinnessa

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osoby spotkały się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Nad poprawnością realizacji wyzwania czuwali specjalni arbitrzy z ramienia biura rekordów Guinnessa, którzy po zakończonej akcji ogłosili, że całość przebiegła bez zarzutu.

Czytaj więcej

Limitowana edycja Bols Platinum Onyx

Po sukcesach limitowanych edycji Bols Platinum Magma i Bols Platinum Titan, Bols powraca z kolejnym innowacyjnym produktem. Bols Platinum Onyx to pierwsza wódka na świecie filtrowana onyksem – rzadkim minerałem pochodzenia wulkanicznego, o niesamowitych, warstwowo ułożonych barwach. Onyks to minerał znany już od czasów starożytnych, kiedy to zaczął być wykorzystywany w rękodzielnictwie, obecnie będąc poszukiwanym kamieniem kolekcjonerskim i ozdobnym. Wprowadzenie Bols Platinum Onyx wspierane będzie działaniami PR, akcjami w mediach społecznościowych i materiałami POS w punktach sprzedaży. Rekomendowana cena Bols Platinum Onyx to 37,99 zł za opakowanie 700 ml w kanale handlu tradycyjnego.

Starka w upadłości

Sąd Rejonowy Szczecin-Centrum w Szczecinie, XII Wydział Gospodarczy, podaje do publicznej wiadomości, że postanowieniem z dnia 27 sierpnia 2018 roku zabezpieczono majątek dłużnika w sprawie o ogłoszenie upadłości Szczecińskiej Fabryki Wódek STARKA spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Szczecinie – sygn. akt XII GU 182/18 – poprzez ustanowienie tymczasowego nadzorcy sądowego w osobie Macieja Kasprzyka, nr licencji 286.

Gorzałka Wielkopolska

wódka o tej nazwie zadebiutowała w 1995 roku jako produkt firmy Alco-Pegro, która miała własną destylarnię w Kołaczkowie. Niestety, jak wiele udanych produktów z tamtych lat, nie przetrwała zawirowań rynkowych. Teraz marka została wskrzeszona przez AWW z Kalisza. Podobnie jak pierwotnie, jest to wódka gatunkowa, teraz z nalewami osiemnastoletnich destylatów zbożowych, jakie AWW ma z leżakowni Polmosu Józefów. W aromacie głównie wanilia, suche trawy i jabłka. W smaku kawa oraz soda. Lekko śliwkowy i jabłkowy finisz. Moc – 40%.

Żubrówka najlepiej sprzedającą się polską marką wódki w kanale duty free

W corocznym rankingu „Travel Retail’s Top 1000 Spirit Brands” magazynu IWSR, Żubrówka została sklasyfikowana najwyżej wśród polskich marek wódek pod względem sprzedaży w kanale duty free oraz na jedenastym miejscu w kategorii wódek z całego świata. Z polskich marek wyprzedziła: Żołądkową Gorzką, Belvedere oraz Soplicę.

Czytaj więcej

II Festiwal Wódki i Zakąski

Wczoraj w Reducie Banku Polskiego odbyła się konferencja prasowa, zapowiadająca drugą edycję Festiwalu Wódki i Zakąski. Impreza odbędzie się w dniach 19-20 października w tym samym miejscu, co konferencja, czyli przy ul. Bielańskiej 10 w Warszawie. Zaprezentowanych zostanie kilkaset rodzajów alkoholi zarówno od małych lokalnych producentów – nalewek, likierów, miodów, kratowych wódek, jak i dużych polskich i międzynarodowych marek. Do tego zakąski oraz edukacyjne imprezy towarzyszące. Pierwszy dzień poświęcony będzie kulturze koktajl-barów, będą warsztaty kulinarne, prezentacje poświęcone historii wódki, drugiego dnia m.in. warsztaty nalewkarskie prowadzone przez Karola Majewskiego czy warsztaty food & vodka pairing. Poza tym m.in. targ zakąsek, a tam np. pięć rodzajów śledzi przygotowanych przez Małgorzatę Marchewkę, będą też propozycje deserowe, na słodko i owocowo.

Czytaj więcej

Zakaz nocnej sprzedaży alkoholu na Białorusi wycofany po dobie

Jak podaje rmf24.pl 1 października w Mińsku i kilku regionach Białorusi wprowadzono zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach 23-7.00. Zakaz został jednak natychmiast cofnięty, a interweniował sam prezydent Aleksander Łukaszenko. „Prezydent postanowił w ciągu doby odwołać te nieprzemyślane decyzje” – poinformowała administracja szefa państwa, cytowana przez państwową agencję BiełTA. BiełTA informuje, że zdaniem prezydenta tego rodzaju zakazy są „nie tylko nieefektywne, ale wręcz szkodliwe”.