Travka vs Jon Teff

Nie często udaje się parować ze sobą dwa podobne trunki tego samego producenta, ale w przypadku wódek żubrowych z fabryki Nisskosher w Bielsko-Białej na pewno warto o wnikliwą analizę. Różni je przede wszystkim wykorzystany spirytus – ziemniaczany i zbożowy. Obydwa aromatyzowane są trawą żubrową, której źdźbło umieszczono w butelkach. A zatem – panie i panowie – na ringu mamy dwóch zawodników z tego samego klubu, Nisskosher Travka vs Nisskosher Jon Teff. Gong i zaczynamy pojedynek.

Czytaj więcej

Purim

wódka czysta ze spirytusu ziemniaczanego, koszerna, o mocy 50%, produkowana przez Nisskosher w Bielsko-Białej. Leżakowana przez sześć miesięcy, filtrowana grawitacyjnie przez węgiel z polskiej brzozy. W aromacie – pieczone ziemniaki, pył węglowy. W ustach słodka, a jednocześnie paląca, z nutą miodu i patatów, chilii, pieprzu, nawet chrzanu. Wyrazista, bardzo rozgrzewająca.

Trojka

wódka czysta zbożowa, koszerna, o mocy 40%, produkowana przez Nisskosher w Bielsko-Białej. Aromat pszennego chleba, liści łopianowych. W ustach niezwykle delikatna, mleczna, z nutką ziołową – koper i rozmaryn. Ale w finiszu pojawia się lekka pikantność jałowca, igliwia.

Stravinsky

pięciokrotnie destylowana wódka czysta zbożowa. Zestawiana w zakładzie Pravda w Bielsko-Białej. Koszerna, całość produkcji trafia na rynek amerykański. Aromat bardzo zbożowy, z nutą mleczną (mleczko zbożowe) i pieprzową, poza tym suszone kwiaty. Wyrazista, pikantna, pieprz, gałka muszkatołowa, ale finisz jest miodowy. Moc – 40%.

Wieczór z U’luvką

5 października wódka U’luvką oraz jej dystrybutor – MV Poland – zaprosili na spotkanie do warszawskiej restauracji Moonsfera, gdzie po raz pierwszy szerzej zaprezentowano cztery nowe smaki, które niebawem zadebiutują oficjalnie. Na razie nie wiadomo jeszcze, które i kiedy będą dostępne w Polsce, nie ma też jeszcze ostatecznego projektu butelki. Na pewno będzie miała ten sam kształt, co klasyczna U’luvką, a więc przypominający korbas z średniowiecznej alchemicznej pracowni.

Czytaj więcej

The Russian Vodka Monopoly

Niewielka rozprawa angielskiego autora, Arthura Sherwella, wydana oryginalnie w 1915 roku, po zastąpieniu monopolu na sprzedaż alkoholi w Rosji prohibicją, analizuje okres, kiedy ten monopol obowiązywał. W 1863 roku car Aleksander III wprowadził system licencjonowania zezwoleń na produkcję i sprzedaż alkoholu, a w 1894 roku ostatecznie wprowadzono państwowy monopol. Powodem ustanowienia monopolu bynajmniej nie były tylko kwestie finansowe, podatki z branży alkoholowej i wcześniej skutecznie subsydiowały carskie imperium. Monopol miał chronić rosyjskiego konsumenta przed ogromnym rynkiem bardzo niskiej jakości alkoholu, którego efektem były liczne śmiertelne zatrucia. Tak to przynajmniej oficjalnie przedstawiano. Co ciekawe, oficjalne statystyki dotyczące spożycia alkoholu per capita w Rosji w połowie XIX wieku były stosunkowo niskie, więcej wypijał statystyczny obywatel: Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Austrii, Wielkiej Brytanii czy USA. Natomiast wskaźnik zatruć był bardzo wysoki. Nie tylko jednak z powodu złej jakości oferowanego spirytusu, jak wskazuje Arthur Sherwell, skutkiem zatruć – często śmiertelnych – był też sposób picia Rosjanina, od święta, ale za to do upadłego.

Czytaj więcej

Żmudzka Wódka

wódki żmudzkie, czy też nalewki, tradycyjnie robione były na suszonych śliwkach, zwykle węgierkach, z dodatkiem gałązek ruty. Wódkę Żmudzką według dawnej receptury, o mocy 50%, oferuje likiernia Senator z Zielonej Góry. W aromacie jest tu: anyż, koper, ziarna kakao, a może i kawy, jarzębina, a jeszcze fiołki, gałka muszkatołowa, kajmak. W smaku – głóg, mirabelki, cierpkie wiśnie, czarna herbata, przyprawy piernikowe, białe winogrona, a i suszone śliwki, a i cytryna.

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P

W dniach 11-12 października odbędzie się już ósma edycja festiwalu M&P. Po raz pierwszy przyjmie ona formę dwudniowego eventu, gdzie pierwszy dzień będzie poświęcony winom, a drugi alkoholom mocnym. Podział wynika z rosnącej z każdym rokiem liczby dostawców zagranicznych, którzy chcą zaprezentować swoje produkty na festiwalu, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom, co do większego komfortu degustacji.

Czytaj więcej

Virtuous Vodka

szwedzka wódka organiczna, destylowana z żyta. Czysta Virtuous Blonde ma 38%, aromat acetonowy, ale nie odrzucający, lekko słodki, z nutą przefermentowanego ziarna, jak niestarzony alkohol na bourbon. W smaku orzeźwiająco źródlana, pierwsze co czuć, to dobrą wodę. Na pewno to ważne, gdyż stanowi ona 62% zawartości butelki, ale sama wódka nie uwodzi, wciąż czuć aceton, słodycz wanilii. Oferowane są także wersje smakowe: Raspberry, Bitter Lemon, Chili, Ginger, Sea Buckthorn i Vanilla.

Muzeum Polskiej Wódki nabiera kształtów

Ogromne rozetowe okna, podłogi wyłożone deskami ze starych beczek po alkoholu oraz wielkie piece służące niegdyś do produkcji wódki. Te i inne detale architektoniczne czekają na gości pierwszego na świecie Muzeum Polskiej Wódki. W obiekcie trwają ostatnie prace budowlane i rozpoczyna się montaż ekspozycji. Otwarcie planowane jest na wiosnę 2018 roku.

Czytaj więcej