Compas Vodka

Tania wódka dla dyskontów z Akwawitu Wrocław, jedna z najtańszych na półce (w promocji w Stokrotce 14 zł, czyli niewiele ponad cenę akcyzy i szkła). W nosie makulatura, szmaty, cukier. Smak słodki, cukrowy, posmak nieprzyjemny, rozmokłej tektury. Moc – 38%.

Specjalna Żytnia

wódka z lat PRL, na etykietach był też napis po angielsku Special Rye Vodka, butelkowana z mocą wyższą niż Extra Żytnia – 45%. Podobnie jednak jak Extra Żytnia była wódka gatunkową, poza spirytusem zbożowym dodawano do niej niewielkie ilości destylatu jabłkowego i nalewu na orzechy włoskie, choć na etykiecie widniała informacja, że to w 100% alkohol z żyta. Aromat mało przyjemny (wilgotna tektura), w smaku natomiast słodka, z wyczuwalnymi nutami ziarna. Produkowana w różnych Polmosach od lat 70. do 90. XX wieku.

Copa Finlandia na letnie wieczory

Na rynek trafiły trzy zestawy z wyjątkowym kieliszkiem typu Copa oraz wódkami: Finlandia Coconut, Finlandia Cranberry i Finlandia Lime Vodka. Jak rekomenduje producent drinki są proste, ale niezwykle podane. „Całość to kwintesencja fińskiej filozofii życia, w której szacunek do natury splata się z zamiłowaniem do prostych, ale nietypowych rozwiązań”. A oto propozycje:

Czytaj więcej

Okowita Krakowski Kredens

Dziesięć lat w dębowych beczkach. Barwa delikatnie słomkowa, niemal klarowna – prawdopodobnie beczki miały po kilka tysięcy litrów i kontakt z drewnem był minimalny. W aromacie – kapusta kiszona, chrzan, ćwikła, koper. W smaku przefermentowane buraki, ciut wanilii i kakao, ale przykrytych dominantą kiszonek, trochę słona, trochę pieprzna, trochę słodka, surowa jak nieheblowane drewno. Stawiam, że spirytus odleżakowany jest z dawnego Polmosu Józefów, bardzo przypomina stare edycje Kasztelańskiej. Zestawiana w Surwinie. Stosunek jakości do ceny niewyobrażalnie korzystny, dziw, że to wciąż można kupić za niespełna 70 zł butelka!

Studer Swiss Vodka

trzykrotnie destylowana, zbożowa, z dodatkiem alpejskiej wody. Zapach mineralny, lekko waniliowy. Smak słodko-pikantny, i pieprz, i wanilia, a i nuty ziemiste, a i ogniste (żeń-szeń). Finisz rozgrzewający, pieprzny, posmak skórki wypieczonego chleba. Moc – 40%. Oferowana w wersjach Classic oraz Gold (z płatkami złota w butelce). Destylarnia Studer działa w Lucernie od 1883 roku. Mają w ofercie także Studer Gold Gin.

Letnia aktywacja Żołądkowej Gorzkiej

Stock Polska przygotował dla konsumentów letnią aktywację, promującą nowy sposób konsumpcji Żołądkowej Gorzkiej – w postaci Chłodnika. Jednym z elementów kampanii jest Cocktail Truck – Chłodzik, który zawita do większych polskich miast, nadmorskich kurortów i na Mazury. Aktywacja rozpoczęła się 17 lipca we Władysławowie i zaplanowana została do końca wakacji.

Czytaj więcej

Paderewski

czterokrotnie destylowana czysta wódka zbożowa, filtrowana przez węgiel aktywny, leżakowana przez trzy dni w kadziach przed rozlaniem na własnej linii rozlewniczej. Zestawiana przez Old Distillery z Poznania. Aromat lekko prażony i ziemisty, smak kremowy, z nutą pieprzną w finiszu, trochę cierpka – kwaśnych winogron. Rozgrzewa. Moc – 40%.

Nowości CEDC

CEDC wprowadziło cztery nowe wódki gatunkowe, dwie pierwsze to wódki zbożowe z dodatkiem destylatów owocowych (odpowiednik niemieckich sznapsów), dwie kolejne to wódki z maceratami. Degustowałem je w temperaturze pokojowej w kieliszku do grappy. Kompletnym zaskoczeniem w tej kolekcji jest bez wątpienia Żytniówka Chlebowa, bo po pierwsze takiej wódki na polskim rynku nie było, po drugie, jej jakość z powodzeniem przy innym opakowaniu mogłaby sytuować ją nawet w segmencie superpremium. Kraje nadbałtyckie, zwłaszcza Litwa, ale też: Rosja, Ukraina czy Białoruś robią wódki chlebowe, ale – mimo długich tradycji – nasza Żytniówka bije je na głowę. Jedynie nie produkowany już litewski Stumbras Rye Bread był jakościowo porównywalny.

Czytaj więcej

Muzeum Polskiej Wódki za kulisami

Architekci, twórcy wizualni, eksperci odpowiedzialni za muzealną narrację i zawartość merytoryczną to sztab specjalistów pracujący od wielu miesięcy nad projektem Muzeum Polskiej Wódki. Wszystko po to, by już w pierwszej połowie 2018 roku otworzyć je dla szerokiej publiczności. Multimedialna ekspozycja, przedstawiająca w nowoczesny sposób wielowiekową historię narodowego trunku Polaków, połączona z atrakcyjną częścią gastronomiczno-usługową, ma ambicję stać się nie tylko jednym z najciekawszych miejsc stolicy, ale też ważnym punktem na światowej mapie muzeów.

Czytaj więcej

Pravda ze złotym medalem

Produkowana w Bielsko-Białej wódka Pravda otrzymała złoty medal w najnowszej, dwudziestej drugiej edycji konkursu degustatorskiego International Spirit Challenge 2017. To wyjątkowy konkurs o wysokiej randze i międzynarodowym zasięgu. W tym roku zgłoszonych zostało ponad 1300 trunków z 70 krajów. Alkohole poddawane są ślepej próbie przez panel najwybitniejszych ekspertów z branży spirytusowej.

Czytaj więcej

Finlandia nad Wisłą

Pierwszego dnia lata w Warszawie w River Club (barka przycumowana do wiślanego nadbrzeża) miała miejsce degustacja wódki Finlandia oraz koktajli Copa Finlandia. Wydarzenie zorganizowała firma Brown-Forman, a całość prowadził Piotr Chmielecki, Finlandia Vodka marketing manager. Powitalnym drink składał się z wódki Finlandii Coconut z ananasem i kostkami lodu.
Licznie przybyli goście mogli delektować się nie tylko orzeźwiającymi drinkami, ale również przygotowanymi na tę okazję przekąskami i daniami – przygotowanymi przez uczestników party pod okiem szefa kuchni River Club, Sławka Bogusiaka. Menu wieczoru stanowiły: ostrygi skropione limonką, ceviche z halibuta, tatar wołowy z przepiórczymi jajkami i szalotką, marynowany śledź z jabłkiem, pędami groszku na żytniej grzance i poke bowl z łososiem. Na deser zaserwowano czekoladową niespodziankę, a do każdej potrawy był podawany kieliszek zimnej wódki Finlandia lub koktajl – wódka Finlandia, tonik, plasterek grejpfruta i gałązka rozmarynu.
Była pyszna zabawa. W tle rozbrzmiewała muzyka. Dodatkowo uroku dodawała sceneria i pomarańczowo-fioletowy zachód słońca.

Czytaj więcej