Askov Vodka

brazylijska wódka czysta zbożowa, która nie spełnia europejskich wymogów dotyczących wódki (ma poniżej 37,5% ABV), ma zapach zmywacza do paznokci. Smak słodki, tłusty, lakierowy. Finisz intensywnie spirytusowy. Producentem jest firma Bebidas Asteca LTDA, na rynku od 1948 roku. Pod marką Askov sprzedawane są też w Brazylii likiery na bazie wódki (osiem smaków) oraz napoje RTD.

Polska wódka a świadomość konsumencka

Wódka jest ważnym dla Polski produktem eksportowym. Wartość jej eksportu w 2021 roku wyniosła prawie 482 mln zł (wstępne dane z bazy GUS), zaś udział wódek czystych w eksporcie polskich napojów spirytusowych to ok. 75,%. Nie jest więc zaskoczeniem, że według ankietowanych za granicą słyniemy właśnie z Polskiej Wódki, zaraz po Janie Pawle II (57,8%) i Robercie Lewandowskim (45,7%), a odwiedzając znajomych poza granicami Polski, jako prezent bierzemy butelkę tego trunku – tak deklaruje aż 43,1% ankietowanych. Podobnie, bo 43,8% poczęstuje zagranicznych gości tym alkoholem, serwując go w towarzystwie pierogów (45%) i kiełbasy (44,5%).

Czytaj więcej

Polska wódka z poczęstunkiem

Społeczność Kocham Polską Wódkę zaprasza 21 stycznia o godzinie 19.00 na degustację polskiej wódki połączoną z poczęstunkiem. Do spróbowania będą popularne wódki w formie tzw. blind testu, do których dobrane zostały przekąski do wódki według przepisów Marii Konopczanki z 1936 roku. Degustacja odbędzie się w Gdańsku, w lokalu Ducha66 na ulicy Świętego Ducha. Liczba miejsc ograniczona. Cena to 130 zł/os. W cenie znajduje się poczęstunek połączony z degustacją. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Wieczór z Jakobem Haberfeldem

Bre Bre galeria alkoholi zaprasza 22 stycznia o godzinie 18.00 na udział w degustacji alkoholi marki Jakob Haberfeld. Do spróbowania będą: Zgoda (wódka żytnia), Czysta (wódka ziemniaczana), Miodonka (wódka miodowa), Wiśniówka (likier wiśniowy), Piołunówka (likier ziołowy), Orzechówka (likier z orzechów włoskich), a także 4 edycje limitowane – w tym likier wiśniowy leżakowany w beczkach po torfowej whisky. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja będzie odbywać się w Kępnie, w lokalu Bre Bre na ulicy Polnej. Zapisy na degustację odbywają się stacjonarnie oraz telefonicznie – szczegóły można znaleźć pod tym linkiem.

Dzień Polskiej Wódki

Z okazji Dnia Polskiej Wódki, który obchodzimy 13 stycznia, Muzeum Polskiej Wódki zaprasza na bezpłatne zwiedzanie w godz. 12.00-15.00. Pula biletów jest jednak limitowana, Muzeum działa w reżimie sanitarnym i w każdej grupie zwiedzających może znaleźć się 10 osób. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami pandemicznymi, do limitu nie wliczane są osoby zaszczepione, co daje szansę zwiększyć grupę do maksymalnie 18 osób. Darmowe wejściówki chętni będą mogli odebrać jedynie na miejscu w recepcji Muzeum w Dniu Polskiej Wódki, więc warto przyjść chwilę wcześniej.

Czytaj więcej

Wizyta w zakładzie Stumbras

Stumbras to największy na Litwie producent alkoholi. Zabytkowa fabryka mieści się w Kownie, niemal w samym centrum miasta, blisko dworca kolejowego. Marka należy do litewskiej spółki holdingowej MV Group, zajmującej się handlem hurtowym napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych w Krajach Bałtyckich. Zakład powstał w 1906 roku, w carskiej Rosji. Nazwa oznacza żubra, który od początku istnienia firmy widnieje na etykietach wyrobów, choć jego postura i kierunek w jakim jest zwrócony kilkakrotnie się zmieniały.

Czytaj więcej

Książka o polskiej wódce

Nakładem wydawnictwa Księży Młyn ukazała się książka Łukasza Gołębiewskiego „Polska wódka”. Top przewodnik po świecie produkowanych w Polsce wódek w XX wieku. Niektórych marek nie ma już w sprzedaży, inne oferowane były wyłącznie poza Polską, ale większość znajdziemy w sklepach. Historia wódki w Polsce i na świecie, technologie produkcji, otoczenie prawne i biznesowe. To największa monografia – 200 ilustrowanych stron – poświęcona polskiej wódce.

„Polska wódka” – Łukasz Gołębiewski

Mocna Pawlina

W grudniu zadebiutowały trzy wódki pod marką Pawlina, produkowane dla M&P przez Old Polish Vodka. Wszystkie z wysoką mocą. Pawlina Mocna 50% to mieszanka destylatów owocowych i zbożowego rektyfikatu. Samogon Palona to wódka o mocy 50% z dodatkiem prażonego ziarna, któremu zawdzięcza swoisty aromat, słodkawy smak i ciemna barwę. I Pawlina Śliwa 65% – krzepka wódka z dodatkiem destylatów śliwkowych, o słodkim owocowym aromacie.

Starowiejska

Nowa zbożowa wódka z Józefowa, w stylu retro, z lakową pieczęcią. Zapach bardzo czysty, w ogóle nie czuć spirytusu, delikatna nuta chlebowa. Smak także bardzo lekki, czuć chleb, lekko chrzan, lekko pieprz, świetnie się będzie komponować do polskiej kuchni. Finisz ziołowy, pieprzny, wyrazisty. Moc – 40%.

Wizyta w zakładzie Ima Polska

Spółka Ima Polska powstała we wrześniu 2010 roku, w listopadzie 2013 roku sfinalizowała zakup zakładu produkcyjnego w Murowanej Goślinie, który został wybudowany na początku XXI wieku przez spółkę Gessler S.A. Jest jednym z niewielu zakładów w Polsce, który ma zarówno instalację do produkcji alkoholu surowego, rektyfikowanego oraz odwodnionego. Duża część pracujących w gorzelni aparatów to innowacyjne projekty Krzysztofa Imy, jednego z najwybitniejszych w Europie konstruktorów systemów do produkcji spirytusu. Jest tu sześć alembików, kolumny do produkcji surówki gorzelniczej, system do rektyfikacji. Przy zakładzie działa biogazownia, a pozostałości po produkcji alkoholu wykorzystywane są do wyrobu pasz i nawozów organicznych. Własne rozwiązania pozwoliły na zastosowanie energooszczędnych technologii. Zakład pracuje na okrągło, na trzy zmiany, zatrudnionych jest ok. 150 osób.

Czytaj więcej

Wasabi Farm Poland

Wódka przygotowana dla firmy Wasabi Farm Poland. Spirytus ziemniaczano-zbożowy, macerowane świeżo starte kłącze wasabi. Moc – 40%. Bardzo kręci w nosie, bardzo mocne wasabi, wyciska łzy. Smak słodko-ostry, idealnie oddaje charakter wasabi. Finisz ostry, chrzanowy, delikatnie słony. Wszystko to bardzo naturalne. Wspaniała wódka do sushi.

Branża w czasie pandemii

24 listopada w serwisie Business Insider ukazała się rozmowa z Jakubem Imą, przedstawicielem spółki Ima Polska – jednym z największych producentów spirytusu w Polsce. Tematem wywiadu była sytuacja na rynku spirytusowym ze szczególnym uwzględnieniem pandemii, zaburzeń w globalnym łańcuchu dostaw oraz zbliżającej się podwyżki akcyzy. Rozmowę przeprowadziła Anna Anagnostopulu.

Czytaj więcej

Wstęp do świata whisky

SingleMalt.pl zaprasza 15 grudnia o godz. 20.00 na udział w degustacji whisky połączonej ze szkoleniem. Do spróbowania będą: VALT – szkocka wódka single malt, Glenmorangie 10YO, Balvenie 12YO, Aberlour A’bunadh Cask Strength, Benromach 10YO oraz Ardbeg 5YO. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji wynosi 180 zł/os. W cenie są: szkolenie, kieliszek degustacyjny i 6 sampli degustacyjnych. Zapisać można się pod tym linkiem.

Zmiany w Polmosie Łańcut

28 listopada do UOKiK wpłynął wniosek o nabycie przez poznańska spółkę BGW Sp. z o.o. części Fabryki Wódek Polmos Łańcut, konkretnie zakładu produkcji alkoholu. BGW jest właścicielem gorzelni w Rąbczynie, którą kupiła w 2002 roku. Produkuje też suszony wywar kukurydziany i olej kukurydziany. Polmos Łańcut S.A. należy do United Beverages Group.

Veles Wódka Torfem Wędzona

Zapach charakterystyczny dla żytnich whisky Michała Płucisza – bardzo duża owocowość, wyraźny aromat ziarna, śrutownika. Nuta wędzenia delikatna i owocowa, jak liście czarnej porzeczki. W ogóle jest też w tej wódce porzeczkowa owocowość. W smaku wędzenie bardzo wyraźne – wędzone śliwki, wędzone liście, wędzone wilgotne ziarno, odymienie. Ładnie to połączone z owocowością. W finiszu sporo słodyczy – ziarno i wanilia, wędzenie już schowane, nie tak intensywne jak w smaku. Posmak owocowej wódki, delikatny jak w alzackiej eau-de-vie mirabelle. Choć jest też na samym końcu ukłucie pieprzu, typowe dla żyta i nieco soli. Moc – 41%.