Cystal Head Onyx

nowa wódka kanadyjskiej firmy. Destylat z błękitnej agawy Weber, z pojedynczej plantacji w Meksyku. Dołącza do wcześniejszych edycji – Crystal Head Original, zrobionej z kanadyjskiej kukurydzy i Crystal Head Aurora, zrobionej z angielskiej pszenicy. Zestawiana z dodatkiem wody z nowofunlandzkiego lodowca, filtrowana przez diamenty. Zamknięta w czarnej, onyksowej czaszce. Aromat słodki, waniliowy, budyniowy. Niestety, nc nie czuć agawy. W smaku ziemistość, trawiastość, orzechy, piołun, sporo słodyczy waniliowej. Finisz gorzkawy, mineralny, tytoń, zielona trawa, siano, palona trawa. Przez agresywną filtrację, prawdopodobnie nie tylko przez diamenty, ale przede wszystkim węgiel aktywny, wódka zatraciła cechy organoleptyczne surowca. Można było spodziewać się choćby odrobiny aromatów zbliżonych do tequili. Nic z tego, szkoda. W Polsce w ofercie M&P.

Helsinki

ukraińska wódka, produkowana przez firmę Alef-Vinal z Dniepropietrowska. Poza nazwą nic nie ma wspólnego ze stolicą Finlandii, a nazwa Helsinki Vodka jest obecna na rynku od 2004 roku, jaklo marka produkowana w Czechach, w miasteczku Kralupy nad Vltavou, przez fińskich inwestorów. Ukraina nie od dziś ma jednak bardzo swobodne podejście do znaków towarowych, a procesy w takich sprawach trwają latami i kończą się zwykle tak, że jedna spółka znika, w jej miejsce powstaje inna, która zaczyna produkować zakazaną przez sąd markę (przekonały się o tym takie potęgi jak Diageo czy Brown Forman). Teraz ukraińska wódka Helsinki trafiła do Polski, do oferty M&P i tym samym mamy u nas dwie różne wódki o tej nazwie, nie związane ze sobą w żaden sposób. W linii Helsinki z Alef-Vinal są aktualnie trzy czyste wódki, w ładnych butelkach. Wódki Winter Capital i Ultramarin to w rzeczywistości ten sam alkohol, wysokiej jakości spirytus pszeniczny, z dodatkiem nalewów na liście poziomki oraz miodu. Aromat i smak słodkie, czuć miód, czuć liście, w ustach słodycz budyniu, wanilii, tłusto, w finiszu dochodzą nuty cytrusów i ciemnego chleba. Wersja Helsinki Ice Palace to spirytus pszeniczny i nalewy na liście jeżyny. Aromat owocowy, trawiasty plus wanilia. Smak cierpko-słodki – porzeczka i wanilia. W finiszu spora owocowość – jabłka, wiśnie, porzeczki, tarnina, a do tego słodycz miodowa. Wszystkie butelkowane z mocą 40%.

Czytaj więcej

Crystal Head z agawy

Kanadyjska wódka Crystal Head ukazuje się w nowej odsłonie, czarne czaszki, nazwa Onyx, a w środku destylat z błękitnej agawy, z pojedynczej plantacji w Meksyku. Dołącza do wcześniejszych edycji – Crystal Head Original, zrobionej z kanadyjskiej kukurydzy i Crystal Head Aurora, zrobionej z angielskiej pszenicy. Zestawiana z dodatkiem wody z nowofunlandzkiego lodowca, filtrowana przez diamenty. Butelkowana z mocą 40%. Polskim dystrybutorem wódek Crystal Head jest M&P.

Akademia wódki

26 września odbyły się drugie zajęcia Akademii Wódki. Tak jak poprzednie, prowadzili je wspólnie Łukasz Gołębiewski i Michał Paszota. Podczas drugich zajęć została przedstawiona historia wódki – od fermentacji miodów, owoców i zbóż, przez prymitywną destylację okowit, po epokę przemysłową i wprowadzenie destylacji ciągłej i rektyfikacji. Tym razem uczestnicy degustowali w ciemno wódki: pszeniczną, żytnią, ziemniaczaną, jęczmienną, orkiszową oraz z jabłek. Celem Akademii jest nabycie umiejętności rozpoznawania i nazywania smaków i aromatów wódki. Spotkania wieńczył egzamin podczas którego należało rozpoznać smaki i aromaty trzech wódek. Uczestnicy szkolenia otrzymali dyplomy.

Podatek cukrowy

Od 1 stycznia 2021 roku zacznie obowiązywać Ustawa o opłacie cukrowej, która nakłada m.in. podatek na słodzone napoje i wprowadza zmiany w różnych przepisach w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów m.in. tzw. opłatę cukrową i opłatę za sprzedaż napojów alkoholowych o objętości nieprzekraczającej 300 ml, czyli tzw. małpek. Jak podatek wpłynie na ceny alkoholi mocnych obrazuje tabela.

Czytaj więcej

Wódka Jednorodna Orkiszowa

nowy smak w kolekcji wódek jednorodnych z Torunia, już piąty po: pszenicy, życie, jęczmieniu i ziemniaku. Dostępna w eleganckiej tubie, rocznikowana, numerowane rozlewy i butelki (po 5000 butelek z rozlewu). Aromat zbożowy – słodycz, słodowość, lekko nuta pikantna, lekko prażonego ziarna, lekko mleczna. W ustach oleista i słodka, dużo winogron muszkatowych, orzechy, prażone ziarno, skondensowane mleko. Finisz najpierw bardzo delikatny, lekko słodki, lekko mineralny, winogronowy, ale jest też pazur – tytoń, biały pieprz, zioła.

Akademia Wódki

19 września odbyły się pierwsze zajęcia Akademii Wódki. Prowadzili je wspólnie Łukasz Gołębiewski, autor książki o wódce oraz Michał Paszota, gorzelany z Podola Wielkiego. Przedstawiony został proces produkcji wódki od pola, przez obróbkę surowca, fermentację, destylację i rektyfikację, po filtrację i gotowy napój w butelce. Potem odbyła się pierwsza z zaplanowanych degustacji w ciemno. Do spróbowania było sześć wódek: pszeniczna, żytnia, ziemniaczana, jęczmienna, z buraka cukrowego oraz wódka z dodatkiem cukru. Celem Akademii jest nabycie umiejętności rozpoznawania i nazywania smaków i aromatów wódki. Kolejne zajęcia odbędą się 26 września.

Czytaj więcej

Ketel One RTD

Należąca do Diageo holenderska marka wódki Ketel One wprowadziła trzy wersje napojów alkoholowych typu ready-to-drink. Ich smaki bazują na wprowadzonych w maju wersjach Ketel One: Peach & Orange Blossom, Cucumber & Mint i Grapefruit & Rose. Wersja RTD w puszkach to Ketel One Botanical Vodka Spritz o mocy 3,6%, 73 kalorie.

Wersje smakowe wódek Vestal

Wódka Vestal wzbogaciła się o wersje smakowe – wiśniówkę oraz mieszankę maliny z czarną porzeczką. Obydwa maceraty powstały na bazie ziemniaczanej wersji Vestal 2015 Vintage. Butelkowane z mocą 40% Vestal Vodka Black Cherry i Vestal Vodka Raspberry & Blackcurrant trafia na rynek brytyjski w cenach 22 funty za 0,7 l. Markę Vestal stworzył na Kaszubach w 2011 roku William Borrell, początkowo powstawała w Krzesku, w destylarni Chopin, potem w gorzelni Podole Wielkie. Od stycznia tego roku 48% udziałów w marce ma znany brytyjski dystrybutor, firma Halewood Wines & Spirits. Nie podano, gdzie powstały maceraty nowych wódek.