St. Patrick’s

firma powstała w 2014 roku pod nazwą An Práta ion Teoranta, którą wkrótce jednak zmienili na łatwiejszą do wymówienia i zapamiętania – St. Patrick’s Distillery. Na przedmieściach Cork, w Douglas, zainstalowali szeroki aparat odpędowy, przypominający bardziej te do produkcji genever, niż whiskey. Zaczynali od spirytusu ziemniaczanego – wódki i kolekcji ginów. W 2015 roku wypuścili pierwszą whiskey. Obecnie oferta obejmuje whiskey St. Patrick’s Oak Aged, St. Patrick’s Single Malt oraz St. Patrick’s Cask Strength. Do starzenia używają beczek first fill po bourbonie oraz po sherry oloroso. Ponadto mają: St. Patrick’s Potato Vodka, St. Patricks’s Gin Infused With Sloe & Honey, St. Patrick’s Elderflower Gin, St. Patrick’s Potato Gin Extra Dry i St. Patrick’s Potato Gin Classic Juniper.

Czytaj więcej

Pierwszy w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski

W dniach 19-20 maja na terenie warszawskiej Fortecy odbędzie się Festiwal Wódki i Zakąski. Jest to pierwsze tego typu wydarzenie, nie tylko w Polsce, ale i na świecie, które ma na celu pokazanie, że Polska ma mocną pozycję na tle innych narodowych kultur kulinarnych i gorzelniczych, ale również zaprezentowanie i promowanie kultury picia tego znamienitego trunku, jakim jest wódka. Gościem specjalnym wydarzenia będzie krytyk kulinarny, publicysta i podróżnik, Robert Makłowicz.

Czytaj więcej

Princeton

wódka czysta, zbożowa, robiona w West Cork Distilleries dla Musgrave Group z Cork. Użyte zboża to: pszenica oraz jęczmień, z dodatkiem destylatu ze słodowanego jęczmienia. Trzykrotnie filtrowana przez węgiel drzewny. W nosie naftalina i śmietana, w smaku ziarno, cukier, wanilia. Moc – 37,5%.

Mama

wódka czysta Mama powstała w Kopenhadze w 2005 roku. Wyróżnia ją puszyste „ubranko”, które skrywa prostą butelkę. To wódka w 100% żytnia, destylowana pięciokrotnie, zestawiana z wodą z górskiego strumienia. Moc – 40%. Jej aromat krystaliczny, a smak mleczny. Czy stąd pomysł na nazwę? Mleko matki?

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw

Jeszcze dziś można odwiedzić WorldFood Warsaw. Impreza odbywa się tradycyjnie w pawilonach Expo XXI na Prądzyńskiego. W tym roku część Wine&Spirits zajmuje większą przestrzeń, i jest więcej wystawców z ciekawą ofertą – łącznie ok. 40 firm. W imprezie bierze udział 300 wystawców z 25 krajów – m.in.: Grecji, Włoch, Portugalii, Tajlandii, Ukrainy, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Czech, Bułgarii, Korei, Iranu, Sri Lanki, RPA, Rosji czy Chin.

Czytaj więcej

Wizyta w AWW

AWW to dziś potężny producent wódek, jeden z liderów segmentu ekonomicznego. Ogólny potencjał firmy to produkcja bioetanolu, kształtująca się na poziomie 4 mln litrów miesięcznie i spirytusu rektyfikowanego – 3,5 mln litrów miesięcznie. Twórcą firmy jest Wiesław Wawrzyniak. Przygodę z alkoholami zaczynał w 1991 roku, od sprzedaży hurtowej win i wódek. W 1999 roku zainwestowano w trzy gorzelnie rolnicze, które zmodernizowano, w: Tursku, Borowcu i Lubczynie. W 2003 roku otworzył własny zakład rektyfikacji i odwadniania spirytusu, dysponuje też areałami uprawowymi, więc prawie wszystkie składniki do produkcji są własne – za wyjątkiem owoców do nalewek i likierów. Firma destyluje i oczyszcza spirytus na własne potrzeby oraz na zlecenie dla innych producentów. Produkuje też bioetanol. Własne produkty to m.in. wódki: Jarzębiak, Eskimo, Gorzałka, Beringov, Ratafia czy Splendor. Inne marki powstają we współpracy z dużymi sieciami handlowymi, jak: Żabka, Eurocash, czy Biedronka, to m.in. wódki: Staromiejska, Ułańska, Sadówka czy Joker.

Czytaj więcej

Ziemniak z beczki Restauracji Akademia

Restauracji Akademia w Warszawie (ul. Różana 2) dołączyła do niewielkiego grona miejsc, gdzie można spróbować bardzo limitowanej edycji Młody Ziemniak Arielle 2013 z beczki. Kilka miesięcy wcześniej restauracja stała się posiadaczem jedynej w stolicy beczki Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey, dojrzewającej w najstarszej destylarni w USA.

Czytaj więcej

Bielik

wódka klasy super premium, destylowana z pszenicy, zestawiana w Szczytnie w zakładzie Tarpan. Charakterystyczna butelka wygląda jakby była oszroniona. Delikatny aromat prażonego ziarna, skórki wypieczonego chleba, trochę orzechów – włoskich i laskowych. W smaku najpierw wypieczony chleb, potem malina, trochę pieprzu, ale i wanilii. Złożona i ciekawa wódka. Moc – 40%.

Pierwszy rozlew wódki Bielik

3 kwietnia w Fabryce Likierów Tarpan w Szczytnie odbył się pierwszy rozlew ich nowej wódki Bielik. Zestawiana ze spirytusu pszenicznego, rektyfikowane w zakładach AWW oraz z własnej wody, wykorzystywanej od XIX wieku do produkcji piwa. Pierwszego dnia z taśmy zeszło ok. 1500 butelek. Korek do każdej butelki wkładany jest ręcznie. Elegancką butelkę wykonała firma Dekorglass z Działdowa.

Czytaj więcej

Motörhead Vödka

produkowana w Szwecji, w destylarni Malmköping, niedaleko Sztokholmu. Robiona z pszenicy, do zestawienia wykorzystano wodę z regionu Bergslagen. Wypuszczona na czterdziestolecie zespołu Motörhead, na krótko przed śmiercią lidera grupy, Lemmy’ego Kilmistera. Czarne pudełko, czarna butelka z logotypami zespołu i charakterystycznym dla nich symbolem pik. Edycja specjalna tej wódki ukazała się z podpisami na pudełku członków zespołu. Poza atrakcyjną nazwą i ładnym opakowaniem nie ma w niej nic wyjątkowego – w aromacie ziarno, w smaku słodko, mleczko w proszku i wanilia. Moc – 40%.

Czytaj więcej

Jolka, Jolka Pamiętasz

wódka czysta, produkowana dla firmy Muzyczne Alkohole przez destylarnię Polanin w Środzie Wielkopolskiej. Nazwa oczywiście nawiązuje do słynnej ballady napisanej przez duet Marek Dutkiewicz i Romuald Lipko, przeboju Budki Suflera z początku lat 80. Oferowana w dwóch wersjach, obydwie o mocy 40%. Jedna jest destylowana z pszenicy (w nosie ziarno, w smaku mleczna czekolada i wanilia, trochę pieprzu w finiszu), druga z ziemniaków (delikatny aromat prażonego w ognisku ziemniaka, w ustach wanilia i też ziemniak, ciekawy cierpki finisz – cierpkie winogrona).

Czytaj więcej

Młody Ziemniak 2016

Jest już wyczekiwana co roku nowa edycja Młodego Ziemniaka. Ziemniaki zbierano w czerwcu, by je przedestylować w kolumnie gorzelni Chopin w Krzesku. W aromacie: mleczna czekolada i karmel, ale też kontrastowo kiszonka. W ustach dominują nuty warzywne: skrobia, pietruszka, pieczona skórka ziemniaka, nuty dymne. Edycja trudniejsza od ubiegłorocznej, ale amatorzy tego trunku będą zachwyceni.

Kalak

wódka czysta, produkowana w West Cork Distillers jako private label. Nazwa w celtyckiej mitologii jest imieniem Królowej Śniegu. Robiona ze słodowanego jęczmienia, zestawiana ze źródlaną wodą, destylowana czterokrotnie w alembikach, trzykrotnie filtrowana przez węgiel drzewny. Aromat mleczny, śmietanowy, białej czekolady, trochę prażonego ziarna. W ustach rurki z kremem, wafelki i bardzo dużo słodu. Moc – 40%.

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Cúl

irlandzka wódka, trzykrotnie filtrowana, butelkowana z mocą 37,5%. Właścicielem marki jest firma Michael Slattery Wines & Spirits z Santry, w okolicy Dublina. Na etykiecie widnieje data 1879, ale nie wiadomo, do czego się odnosi. W aromacie czarny bez, trochę naftaliny, aromatyczny pieprz i delikatnie jałowiec. Smak pikantny i ziołowy, jakby to była nie czysta wódka, a pieprzówka.

Wódka Vodka ma nowego właściciela

Produkowana w Kaliszu przez AWW jako private label na rynek USA wódka zbożowa o prostej nazwie Wódka Vodka, zmieniła właściciela. Markę kupiła firma Edgewater Spirits z Florydy, poprzednim właścicielem była spółka Panache Beverages. Nieznana w ogóle w Polsce wódka za oceanem bardzo dobrze się sprzedaje, obecna jest w sklepach w 14 stanach. Etykieta i stylizacja butelki nawiązują do lat 50. XX wieku, głównym odbiorcą jest amerykańska Polonia. Nowy właściciel, to firma założona przez Richa Robertsa i Daniela Undhammara. Obydwaj pracowali wcześniej dla Seagram’s, potem dla CEDC, zajmowali się m.in. promocją Żubrówki w USA.