Wprowadzenie nowych podatków pogrąży branżę spirytusową

24 lipca 2020 Sejm przyjął „Ustawę o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu”, która zmienia datę wejścia w życie ustawy dotyczącej prozdrowotnych wyborów konsumentów, potocznie zwanej cukrową na 1 stycznia 2021 roku. Ustawa cukrowa wprowadza nowy podatek od sprzedaży słodkich napojów oraz napojów alkoholowych w małych pojemnościach poniżej 300 ml. Kuriozalną sprawą jest jednak sposób procedowania obu ustaw. Ustawa cukrowa miała wejść w życie 1 lipca br., jednak Senat ją odrzucił. Miała wrócić pod obrady Sejmu w połowie kwietnia br., jednak z powodu prac legislacyjnych związanych z pandemią koronawirusa posłowie się nią wtedy nie zajęli. Oznacza to, że nowelizowane są przepisy, które nie istnieją.

Czytaj więcej

Stock pomaga

Stock Polska i Medisept podejmują wspólne działania na rzecz walki z pandemią wywołaną przez koronawirusa. Firmy podpisały umowę, w ramach której Stock Polska dostarczy do Medisept wysokoprocentowy alkohol, z którego produkowane będą środki służące do dezynfekcji. Pierwsze dostawy gotowych płynów trafiły już na polski rynek. Stock dostarczy Medisept ponad 150 tys. litrów wysokojakościowego, 96% spirytusu. Dzięki temu na rynek może trafić ponad pół miliona półlitrowych butelek z płynami do odkażania rąk i powierzchni szpitalnych. Transport alkoholu do Medisept odbywa się przy użyciu specjalistycznych cystern, z których każda ma pojemność 28 tys. litrów. Na obecną chwilę, Stock Polska przekazało już 7 cystrern alkoholu.

Czytaj więcej

Whisky do dezynfekcji

25 tys. l wódki i whisky przejęli policjanci w gdańskim terminalu kontenerowym. Alkohol trafi do pomorskich szpitali i będzie wykorzystany do dezynfekcji. Kartony z wódką i whisky były ukryte w transporcie rzekomych urządzeń do filtracji powietrza w stolarniach. Kontrabandę wykryto przy pomocy skanera. Ładunek miał trafić do Arabii Saudyjskiej, w której obowiązuje prohibicja. Wartość przemycanego alkoholu oszacowano na około milion złotych.

Polmos Żyrardów pomaga

Polmos Żyrardów, producent wódki Belvedere, we współpracy z Michelin przeprowadził akcję pomocową, wspierającą służby walczące z koronawirusem. Firma nieodpłatnie przekazała 28 tys. l spirytusu 96%, dzięki czemu fabryka Michelin w Olsztynie wyprodukowała 40 tys. l płynu do dezynfekcji o zawartości alkoholu 72%, który zostanie przekazany do m.in. domów pomocy społecznej, szpitali, domów dziecka, noclegowni, hospicjum, policji czy straży pożarnej na terenie Warmii i Mazur oraz Żyrardowa.

Kac zero

Kac Zero to niezwykle skuteczna pomoc na efekty dnia następnego. Mikroorganiczna porcja uderzeniowa, powstała w procesie fermentacji kompozycji kilku szczepów z gatunków probiotycznych mikroorganizmów. Jest to naturalna kompozycja do stosowania doraźnego w celu ograniczenia negatywnych efektów spożycia alkoholu i ochrony przed kacem. Przygotowany na bazie 11 żywych i aktywnych gatunków pożytecznych mikroorganizmów oraz ich metabolitów. Wybrane do kompozycji pożyteczne mikroorganizmy nie są modyfikowane genetycznie i występują powszechnie w naturze.

Czytaj więcej

W USA rośnie sprzedaż alkoholu

W ciągu tygodnia sprzedaż alkoholu w USA wzrosła o 40% wartościowo i o 33% ilościowo porównując do analogicznych danych za 2019 rok, wynika z danych IWSR. Koronawirus i stres z nim związany zmobilizował Amerykanów do większego wysiłku przy kieliszku. Rośnie głównie sprzedaż większych pojemności – butelek 1 l, 1,5 l i 1,75 l, dotyczy to zarówno win, jak i mocnych trunków.

2 mln l spirytusu od Diageo

Diageo przeznacza 2 mln l spirytusu, który ma wystarczyć do produkcji ponad 8 mln buteleczek 250 ml z środkami dezynfekcyjnymi. Spirytus będzie dystrybuowany na rynkach, gdzie Diageo jest aktywne jako producent. 500 tys. l zasili Wielką Brytanię i Irlandię, 100 tys. l Włochy, 500 tys. l USA, 50 tys. l Brazylię, 500 tys. l Indie, 100 tys. l Australię i 135 tys. l Kenię.

Alkohol do dezynfekcji ze Szczytna

Mazurska Manufaktura Alkoholi rozpoczyna od tego tygodnia produkcję środków do dezynfekcji. Firma rozpoczęła nową dla siebie działalność na prośbę lokalnych szpitali oraz Starostwa Powiatowego w Szczytnie, po uzyskaniu zgody Urzędu Skarbowego. Uruchomiona została osobna linia produkcyjna. W pierwszej kolejności zaopatrzone zostaną wszystkie szpitale w niezbędny dla ich funkcjonowania środek, potem będzie także możliwy zakup detaliczny w cenie 150 zł za 5 l, a dla akcjonariuszy, przez specjalnie dedykowaną stronę www.ekraft.pl, w cenie 90 zł brutto. Firma ma ponad tysiąc akcjonariuszy.

Absolut pomaga we Francji

Należący do grupy Pernod Ricard szwedzki producent wódki Absolut dostarczył bezpłatnie 70 tys. l czystego spirytusu w ramach pomocy związanej z pandemią koronawirusa. Spirytus trafił do francuskiej firmy Cooper Laboratory, która wyprodukuje z niego 1,8 mln buteleczek o pojemności 50 ml z żelem antybakteryjnym. W Polsce Pernod Ricard jest m.in. właścicielem wódki Wyborowa i ma zakład produkcji spirytusu w Janikowie.

Destylarnie pomagają

Branża alkoholowa stara się pomagać jak może w czasach koronawirusa. Niestety, większość firm nie ma uprawnień do skażania spirytusu, co powoduje, że przekazując w darze szpitalom spirytus muszą płacić pełną wartość podatku akcyzowego i VAT (przykładowo przy 100 l spirytusu jest to 7000 zł). Rozwiązaniem jest przekazanie spirytusu do skażenia w obecności urzędników celnych, ci jednak pracują krótko, więc proces darowizny się wydłuża. Na razie rząd nie wprowadził żadnej szybkiej ścieżki dotyczącej możliwości skażania spirytusu na miejscu w gorzelni czy destylarni.

Czytaj więcej

Picie zaczynamy od piwa

Z najnowszych badań Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych IBRiS wynika, że w Polsce mamy do czynienia z niską świadomością społeczną na temat alkoholu. „Wiedza Polaków na temat zawartości czystego alkoholu jest bardzo ograniczona. Cydr, piwo i wino musujące nie kojarzą się Polakom jednoznacznie z alkoholem, a przecież zawierają ten sam etanol co alkohole mocne. To znajduje odzwierciedlenie we wskazaniach dotyczących inicjacji alkoholowej. Prawie 80 proc. badanych wskazało na piwo i wino, jako na pierwsze napoje alkoholowe, po które sięgnęli. Z sondażu jasno wynika – w piwie, winie i cydrze zaniżamy ilość czystego alkoholu, a nie zdajemy sobie sprawy, że kieliszek wódki, lampka wina czy szklanka piwa zawierają dokładnie tyle samo czystego alkoholu. Badania pokazują, że potrzebne są zatem zdecydowane działania na rzecz zwiększenia świadomości społeczeństwa” – powiedział prezes IBRiS Marcin Duma.

Czytaj więcej