Spotkanie z Marzadro

5 marca w Winsky Wine’n’Whisky Bar na warszawskim Powiślu, nowym miejscu na alkoholowej mapie stolicy, swoje wyroby prezentowała destylarnia Marzadro z Trydentu, z okolic Jeziora Garda. Spotkanie prowadził Thomas Valentini.


Na początek goście spróbowali delikatnej białej grappy Marzadro Anfora, która leżakowała przez dziesięć miesięcy w amforach, zrobiona jest w 80% z czerwonych winogron (teroldego, marzemino i merlot) oraz w 20% z białych (chardonnay, müller thurgau i moscato). Drugim trunkiem była klasyczna w ofercie Marzadro grappa La Trentina Barrique, leżakowana przez dwa miesiące w dębowych beczkach, zrobiona tylko z białych winogron: chardonnay, müller thurgau i moscato. Potem przyszła kolej na grappy dłużej leżakowane, z linii Giare. Giare Chardonnay spędziła trzy lata w małych dębowych beczkach o pojemności 225 l. Giare Gewürztraminer dla odmiany leżakowała trzy lata w wielkiej dębowej beczce o pojemności 1000 l. I Giare Amarone z podsuszanych winogron corvina veronese i rondinella. powstająca przy okazji produkcji win amarone, leżakowała przez trzy lata w dębowych beczkach o pojemności 500 l. Ostatnią grappą była nowa w ofercie Marzadro grappa Marzadro Diciotto Lune Botte Porto, w 70% z winogron czerwonych (marzemino, teroldego i merlot) oraz w 20% z białych (muscat i chardonnay), do jej leżakowania przez osiemnaście miesięcy użyto małych beczek z drewna: dębu, czereśni, jesionu i akacji, a potem dodatkowych osiemnaście miesięcy spędziła w beczkach po porto.
Po grappie przyszedł czas na likiery. Najpierw niezwykły likier na bazie grappy, z dodatkiem podsuszanych czarnych oliwek, Olia del Garda, potem z dodatkiem rumianku – Marzadro Camilla. Finisz spotkania był zdecydowanie słodki – likier Bellabomba, czyli klasyczne włoskie bombardino (ajerkoniak, w tym przypadku na rumie) i orzechowo-mleczny likier Crema Alpina Nocciola.
– Marzadro jest niewielką rodzinną firmą, mamy osiem alembików, a w całym Trydencie jest ich sześćdziesiąt. Destylujemy grappy tylko przez kilka miesięcy w roku, świeże wytłoczyny winogron po okresie ich zbiorów. Używamy starannie wyselekcjonowanych beczek – mówił Thomas Valentini. Jakość prezentowanych wyrobów na uczestnikach zrobiła bardzo dobre wrażenie.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.