Spotkanie z West Cork

26 lipca odbyła się degustacja czterech irlandzkich whiskey z West Cork Distillers. Firma rozpoczęła działalność w 2004 roku, założona przez trójkę przyjaciół. Ich pierwsza destylarnia powstała w małej wiosce rybackiej Union Hall. Zaczynali od aparatów Holstein, a pozostałe alembiki i aparat do redestylacji ginu zbudowali sami. Obecnie pierwsza destylacja odbywa się w potężnej miedzianej tubie, druga w dwóch połączonych stalowych aparatach kotłowych z zewnątrz obudowanych drewnem, a trzecia destylacja w Holsteinach. James Harnedy, który niemal od początku związany jest z firmą zbudował alembiki, a jego brat Patrick jest teraz master distillerem w West Cork. W listopadzie 2013 roku przenieśli się do miasta Skibbereen na Market Street, gdzie powstał spory zakład produkcji win i mocnych alkoholi. W grudniu 2016 roku przenieśli się do obecnego zakładu na przedmieściach Skibbereen. Ich whisky jest trzykrotnie destylowana – z irlandzkiego słodowanego i niesłodowanego jęczmienia oraz z pszenicy. Rocznie produkują 2 mln czystego alkoholu. Używają beczek po bourbonie, sherry, porto, rumie, koniaku, calvadosie i z nowego amerykańskiego dębu. Polskim wyłącznym dystrybutorem jest M&P.

West Cork Irish Stout Cask Matured (40%)
Blended whiskey, która po początkowym dojrzewaniu w beczkach po bourbonie, była finiszowana w beczkach po piwie Black’s of Kinsale Stout. Zapach lekki, kwiatowy, landrynkowy, sporo też umami – grzyby, kombucha, herbata earl gray, cytryna, muszkatowe winogrona. W smaku też sporo umami, grzybów, jest słodka nuta słodowa i muszkatowa, jest trochę piwnej goryczki, są: cytryny, limonki, maliny. Finisz dość mineralny i wyraźnie chmielowy oraz goryczkowy, bardzo przyjemny, lekki.
3.5/5
22/24/24,5/7=77,5

West Cork Irish IPA Cask Matured (40%)
Blended whiskey, która po początkowym dojrzewaniu w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, whisky była finiszowana w beczkach po piwie Black’s of Kinsale India Pale Ale. Bardzo przyjemny zapach grejpfruta, pomelo, melona, banana. W smaku też grejpfrut, limonka, pomelo, sporo słodyczy, kandyzowane skórki cytrusów. Bardzo wyraźnie czuć lekki chmiel IPA. Finisz cytrusowy, delikatny, nieco goryczki, dużo cytrusów, kwiatowość, róże.
4/5
25,5/25/25/7=82,5

West Cork CS Blended (62%)
Blended whiskey, single malt stanowi ok. 1/3. Początkowo malt i grain dojrzewały osobno w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a po zmieszaniu trafiły na sześć miesięcy do beczek, w których wcześniej leżakowała już irlandzka whiskey. Zapach tłusty, maślany, wanilia, budyń, lekko dym, popiół, polne suche zioła. W ustach czuć moc alkoholu, bardzo tłusta i maślana, zielone oliwki, siemię lniane, lekko nuta medyczna, lekko grzybowa. W finiszu sporo soli, wędzone owoce, liście porzeczki, ale też mleczna wanilia.
[stars=2,5]
17,5/18,5/18/5,5=59,5

West Cork SC 2450 M&P 2021 (56,5%)
Whiskey single malt. Destylacja w 2017 roku, butelkowanie w 2021, beczka nr 2450 pierwszego napełnienia po bourbonie. Aromat sadzy, kawy, prażonego ziarna, ziół, jałowca. W ustach potężna, oleista, dość słodka – prażone ziarno, słód czekoladowy, winogrona. Finisz dla odmiany nieco wytrawny, słonawy.
4/5
24,5/24,5/24/7=80

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.