Spotkanie z winnicami Tabali

7 maja w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z winami Tabali z Chile. Prowadził je Felipe Müller – winemaker i dyrektor zarządzający firmy, jeden z bardziej utytułowanych chilijskich winiarzy młodego pokolenia. Wina Tabali są w ofercie M&P, a u boku Felipe Müllera spotkanie prowadziła Małgorzata Masiak, dyrektor rynku B2B w M&P.


Firmę Tabali założył Guillermo Luksic (1956-2013), działający m.in. w segmencie bankowości, rodzina ma też kopalnie w Chile czy browary. Winnice powstały w 1992 roku w Dolinie Limari, znanej wcześniej z produkcji pisco. Mają w Limari trzy winnice – Talinay, Tabali Espinal i Rio Hurtado. W 2013 roku kupili winnice w środkowej części kraju, w regionie Maipo, gdzie przede wszystkim nasadzono cabernet sauvignon.
W logo firmy jest stary indiański piktogram – kamień z nim został znaleziony na terenie winnic Tabali. Słowo Tabali oznacza dom z kamieni.
Wina butelkowane są w kilku liniach. Tabali Pedergoso to podstawowa linia i są tu wina klasy gran reserva. Innych win nie zamierzają w ogóle robić. Są tu trzy wina białe i sześć czerwonych. Kolejna linia, to Vetas Blancas – pięć win, dwa białe i trzy czerwone. Wina Micas, to carmenere z najlepszych gron, Talud to cabernet z najlepszych gron. Linia Talinay to wina z winnic najbliżej oceanu – dwa białe i jedno czerwone. Nowość to linia Barranco – w chwili obecnej viognier z winnic Rio Hurtado. Poza tym są też wina premium, kupaż z trzech winnic Transversal, kupaż Payen – głównie syrah z niewielkim dodatkiem cabernet franc oraz Roca Madre – 100% malbec.
Dolina Limari cechuje się specyficznym mikroklimatem, tutejsza camanchaca, czyli gęsta mgła, daje dużo chłodu i wilgoci. Winnice Talinay położone są 12 km od Pacyfiku, gleby wapienne i jest to jedyny region winnic w Chile z takim podłożem, są tu: riesling, chardonnay, sauvignon, pinot noir, syrah. Robią też wina musujące. Winnice Rio Hurtado są na skałach wulkanicznych, o dużym nachyleniu i ekspozycji na słońce.
Najlepiej sprzedawane wina w Chile i największy eksport z Chile to cabernet. Te wina powstają głównie na winnicy Dom, która powstała w 1999 roku w regionie Maipo, a w 2013 roku została zakupiona przez rodzinę Luksic. Ziemia jest tu skalista, mają 140 ha nasadzeń cabernet sauvignon. Leży pośrodku Andów, na bardzo stromym zboczu, 1600 m n.p.m., bardzo duże nasłonecznienie.
Do leżakowania firma wykorzystuje beczki z francuskiego dębu, mają ok. 2000 beczek.

Tabali Pedregoso Sauvignon Blanc Reserva (50 zł)
Dojrzewanie w kadzi nierdzewnej, duża świeżość i mineralność. Aromaty: ananas, pokrzywa, zielona papryka. Duża kwasowość, w ustach agrest, papryka, cytryna, limonka.

Talinay Chardonnay 2015 (99 zł)
Fermentacja w beczce, 12 miesięcy dojrzewania w używanych beczkach. Należy do najbardziej cenionych chardonnay w Chile. W aromacie: ananas, nafta, niedojrzałe morele. W ustach tłuste, średnio kwasowe, za to dość słone. Nuty maślane, dojrzałe jabłka, gruszki, dojrzały grejpfrut. Na ustach pozostaje sól.

Talinay Pinot Noir (105 zł)
Barwa granatowa, średnio intensywna. Dojrzewanie w używanych beczkach przez 12 miesięcy. Aromat: wiśnie, maliny, truskawki, nuty ziemiste. W ustach czerwone owoce, ale też bardzo dużo soli i limonka.

Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Sarah 2015 (79 zł)
Ciemno purpurowe. Leżakowane 12-14 miesięcy we francuskim dębie nowym i używanym. Aromaty nafty i wiśni, truskawki, jagody leśne. W ustach dojrzałe, taniczne, przyjemnie owocowe. Dużo jagód, wiśni, lekko sól, nuty grzybów, poszycia leśnego. Świetnie zbalansowane.

Tabali Pedregoso Cabernet Sauvignon Gran Reserva (63 zł)
Z winnic w regionie Maipo. W aromacie bardzo dużo czarnej porzeczki – owoce i liście. W ustach porzeczka, zielona papryka, ziarna kawy. Średnio taniczne, średnia kwasowość, dobrze zbalansowane.

Tabali Transversal Reserva Especial 2014 (169 zł)
Kupaż: cabernet sauvignon (45%), cabernet franc (10%), syrah (45%). 18 miesięcy we francuskim dębie, w najlepszych beczkach. Aromat niemal słodki, niemal miodowy… ale niemal. Do tego soczyste wiśnie, fiołki, jagody, porzeczki, mineralność. W ustach wiśnie, porzeczki, jabłka, zielone gruszki, agrest, pieprz. Kwasowość doskonale zbalansowana słodyczą, taniczność dość wysoka, ale nie przesadnie.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.