Stokerij de Molenberg

belgijska destylarnia, producent whisky. Założył ją w 2010 roku Charles Leclef, którego rodzina ma długi staż w branży alkoholi, destylowali gin już w XVII wieku, prowadzą browar Het Anker. Przy destylarni są pokoje gościnne i centrum dla zwiedzających. Mają dwa duże szkockie alembiki Forsyth – po 3000 l. – Używamy do produkcji whisky tego samego słodu, który mamy w browarze, drożdże także są browarnicze – opowiada Hans Rubens, kierownik ds. eksportu w firmie. Używają do starzenia małych beczek z nowego drewna, budowanych w Portugalii, a także beczek po bourbonie, a do finiszowania whisky beczek po piwie Het Anker, po porto czy sherry. Ich flagowa whisky to single malt Gouden Carolus Het Anker Finish, która najpierw przez 30 miesięcy leżakowała w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie, potem przez sześć miesięcy w beczkach po piwe Het Anker. Mają także rocznikowe limitowane edycje whisky: Gold Fusion 2014 (cztery lata w beczkach po bourbonie i dwa lata po sherry oloroso), Fado Vivo 2015 (najpierw trzy lata w beczkach po bourbonie, potem 75% tej whisky leżakował przez dwa lata w beczkach po porto tawny, a 25% przez dwa lata w beczkach po piwie Het Anker) i Sola Jerez 2016 (sześć lat w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie, a potem jeszcze trzy lata w beczkach po sherry oloroso).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.