W dniach 14-15 czerwca odbył się pierwszy rzeszowski Festiwal Whisky & Wina. Świetna organizacja. Duża plenerowa przestrzeń parkingu przy Hali Podpromie. Ponad 70 wystawców, masa bardzo ciekawych, często premierowych butelek – producentów i importerów, firm które na codzień współpracują z siecią sklepów Al. Capone. Duży sklep festiwalowy, food trucki, telebim z transmisjami meczów Euro, scena, a na niej wieczorami koncerty z coverami rockowych szlagierów. Dużo miejsc do odpoczynku – leżaki, dające cień parasole. Festiwalowe kieliszki do win i do mocnych alkoholi. Namioty do degustacji masterclass, a na nich wielu zagranicznych gości i brand ambasadorów. Opieka medyczna. Piękna pogoda, dużo odwiedzających, świetna atmosfera. Spróbowałem m.in.: nowej edycji Bruichladdich 30YO, Bruichladdich Black Art. 11.1 24YO, Strathisla 1965 Gordon & Macphail, Long Pond 15YO Queen Nanny, Hampden 22YO HPDN Auld Alliance, Benriach 1997 25YO Cask Edition Virgin Oak Barrel 7426, Tomatin 36YO Batch 6, Littlemill 35YO 1988 The Whisky Agency, Burnside 22YO 1996 Best Whisky Market, Benriach 1994 28YO Smoky Oloroso Puncheon Cask 2061, Benriach 1998 24YO Triple Distilled Pedro Ximenez Puncheon Cask 5944, Uitvugt 22Y0 1999 Concerto i Tomintoul 40YO, poza tym wielu wódek, whisky, okowit.
Poza tym dostępne były bardzo ciekawe butelkowania dla Al. Capone specjalnie na festiwal.
Two Stacks Single Pot Still 7YO TS0076 2016 (56%)
Ponad 6 lat w beczce po bourbonie i 10 miesięcy w beczce po lodowym winie cabernet franc z Kanady. 308 butelek dla Al. Capone. W zapachu dużo ziarna, ale też truskawki, czereśnie, maliny, pigwa i ziołowość, tymianek. W smaku oleista, nutka anyżu, chilli, cynamonu. W finiszu jabłka – kwaskowe i gorzkie, grejpfrut, pomelo, śliwki, morele.
26,5/27,5/27,5/7,5=89
Amrut Fino Cask (60%)
Zabutelkowana w wieku siedmiu lat z bardzo wysoką jak na indyjską whisky mocą. W zapachu orzechy włoskie, wiśnie, wędzone śliwki, suszone morele, słoność. W smaku sól, figi, jabłka. W finiszu wosk, miód i sól, jabłka. Intensywna whisky.
26,5/23/23,5/7=80
Benriach 25YO 1997 Cask 6426 (53,1%)
Leżakowana w dziewiczym dębie, zabutelkowana na Festiwal Whisky & Wina Al. Capone w liczbie 257 butelek. W zapachu jabłka i zioła, nuty wermutowe, śliwki, morele, agrest, cynamon. W smaku śliwki, gruszki, arbuz, anyż, gruszki williams. W finiszu zioła, śliwki, morele, wędzone śliwki, miód.
27/27,5/27,5/8=90
Blair Athol 10YO (55,6%)
Zalewdwie 85 butelek, first fill bourbon. Zapach słodki – morele, miód, śliwki, wanilia, toffi. W smaku słodkie jabłka, mięta, szałwia, słoność, słone paluszki i pieprz. W finiszu piernik, rodzynki, kwaśne i gorzkie jabłka, słoność.
22/22/22/6=72
Bruichladdich 15YO 2007 Cask 0991 (58,1%)
Jęczmień optic, beczka first fill bourbon, butelkowanie 2023. Zapach wanilii, gruszek, śliwek, moreli, miodu. W smaku dużo gruszek kwaskowych i gorzkawych, morele, kwaśne jabłka, taniczność, delikatna słoność. W finiszu: jabłka, gruszki, zioła, jak wermut, goryczka, piołun, śliwki.
25,5/26/26/7,5=85
Westland 7YO Single Cask 6162 (61,3%)
Jęczmień bairds mocno zatorfiony amerykańskim torfem, beczka po moscatelu. Zapach ziół, palonych traw, śliwek, moreli, gruszek, jabłek, wermutu. W smaku zioła, wędzone śliwki, mineralność, zioła, słoność. W finiszu słoność, kwaskowe jabłka, kwaśne gruszki, pektyny pestek, anyż, wiśnie, wosk.
26/26,5/27/7,5=87
Heaven’s Door Straight Bourbon Cask Strength Cask 27280 (61,1%)
Zapach pełen ziół – tymianek, majeranek, mięta, szałwia i nuta kawowa. W smaku kakao, czekolada z wiśnią, ze śliwką, rozmaryn, toffi. W finiszu czekolada ze śliwką, z wiśnią.
27/26/26/7,5=86,5