fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Zakład wyposażony jest w parę szkockich alembików. Jest dostępny dla zwiedzających, jest tu także restauracja. Obecna oferta whisky single malt to: Portii (najpierw leżakowana 3-4 lata w beczkach po bourbonie, potem finiszowana pół roku w beczkach po porto), Kaski (leżakowana wyłącznie w beczkach po sherry), Karhi (po leżakowaniu przez 5-7 lat w beczkach po bourbonie na rok trafia do beczek po maderze), Savu (wersja torfowa, mieszanka beczek po bourbonie – 80% i po sherry pedro ximenez – 20%) oraz Teerenpeli 10YO (beczki po bourbonie i sherry w proporcjach 80:20). Wcześniejsze edycje, już nie dostępne w ofercie to m.in.: Teerenpeli 4YO, 5YO, 6YO, 8YO, Hosa (z mocno wypalonych beczek), Aura (z beczek po piwie porter), Rasi (z beczek po moscatelu) i inne. Styl whisky Teerenpeli jest lekki, kwiatowy, wyraźnie zielone owoce, winogrona. O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail