Jedną z sesji masterclass towarzyszących tegorocznej imprezie Whisky Live Warsaw było spotkanie z destylarnią Tomatin, które poprowadził Nigel Robinson, przedstawiciel marki. Pretekstem do spotkania była nowa seria Tomatin Italian Collection oraz nowe ekspresje torfowych edycji z destylarni Tomatin, które są butelkowane pod marką Cù Bòcan.
– Tomatin Italian Collection to hołd dla znakomitego dziedzictwa włoskiego wina i włoskiej kuchni – mówił Nigel Robinson. – Każda z trzech wydanych w serii whisky dojrzewała w tradycyjnych dębowych beczkach przez 10 lat, by następnie trafić na kolejne dwa lata do beczek po winie: marsala, amarone lub barolo.
Tomatin 2010 Italian Collection Amarone Edition (46%)
Zapach wanilii, lukru, rodzynki. W zapachu masa rodzynek, suszonych moreli, słodkie jabłka, gruszki, kompot rabarbarowy, anyż, zioła prowansalskie. W smaku dużo ziół, jarzębina, żurawina, suszone śliwki, rodzynki, głóg, ciasto ze śliwkami. W finiszu jest lekki ziołowy pieprz, cynamon, suszone pomidory, sól, siarka.
23/25/26,5/7=81,5
Tomatin 2010 Italian Collection Barolo Edition (46%)
Zapach śliwek, aromatycznych gruszek, kwaśnych jabłek, wiśni, czereśni, lekko cynamonu, ziela angielskiego, czekolady, delikatnie pomarańczy, lekko wosku. W smaku pomarańcze i grejpfruty, klementynki, śliwki, pieczone śliwki, żurawina, czekolada ze śliwkami, ume, anyż, mięta. W finiszu dużo tanin – cierpkość, skórzastość, anyż, koper, granat, kwaśne i gorzkie jabłka, migdały.
25,5/26/26,5/7=84,5
Tomatin 2010 Marsala Casks Italian Collection (46%)
Zapach orzechów, suszonych wiśni, rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów, kopru, zielonych orzechów włoskich, solanki. Smak pełen orzechów włoskich, ale też solonych orzeszków, cynamonu, pieprzu, ale też słodka czekoladowość. W finiszu skóra, śliwki, anyż, goździki, imbir, soczyste pomarańcze.
27,5/27/26,5/7=87,5
Kolejny zestaw obejmował torfowe whisky Cù Bòcan. Jęczmień jest delikatnie odymiony (do ok. 15 ppm) torfem z Highland, nie są to medyczne destylaty, jak z Islay. Tomatin destyluje torfowe whisky w niewielkich ilościach, tylko zimą na koniec sezonu przez jeden tydzień w grudniu, potem alembiki są myte i zakład wraca do produkcji owocowej słodowej whisky.
Cù Bòcan Creation #5 Colombian Andean Oak Cask (46%)
Do budowy beczek wykorzystano kolumbijski dąb z And. Zapach gruszek, słodkich jabłek, soli, solonego karmelu, słonych gruszek, miodu, dużo ziół, rześkość mięty, eukaliptusa, nuty ogniska. Smak trawiasty, nuty anyżu, pieprzu, śliwek, trochę czekoladowej słodyczy. W finiszu miód, miód pomarańczowy, słodkie śliwki, gruszki, morele, sporo cynamonu, kakao.
27,5/25,5/25/7=85
Cù Bòcan 12YO Batch #1 Caribbean Rum Cask (46%)
Mieszanka beczek po rumach z Gujany i Barbadosu, w kolejnych edycjach planowane jest wykorzystanie beczek po rumach z innych destynacji. W zapachu egzotyka – banany, ananas, pomarańcza, czuć też słodki słód i delikatnie dym. W smaku lekki torf, toffi, miód, nuta warzywna, ale też miodowa, morele i śliwki, mięta. W finiszu gruszki, pektyny jabłek, marcepan, rozgrzewająca nuta imbiru.
25/27/26,5/7=80,5
Cù Bòcan 15YO 2022 Edition (50%)
Jest już dostępna edycja 2023, natomiast na zakończenie sesji masterclass do spróbowania była edycja z roku poprzedniego. Whisky spędziła 15 lat w beczkach po sherry oloroso. Zapach bardzo słodkich, zleżałych jabłek, anyżu, orzechów, kwaśnych i gorzkich jabłek, ziół, ogniska. Smak anyżu, eukaliptusa, wyraźnie wiśnie, orzech włoski. W finiszu gorzkie orzechy włoskie, wyraźna dymność.
25,5/26/26,5/7=85