Tuthilltown

założona w 2003 roku destylarnia działa na farmie Hudson Valley w stanie Nowy Jork. To pierwsza w tym stanie destylarnia whiskey od czasów prohibicji, choć na początku XX wieku działało tu ponad tysiąc takich gorzelni, właśnie przy farmach.

Destylarnia Hudson, założona przez Ralpha Erenzo i Briana Lee, działa obecnie w starym drewnianym budynku zabytkowego młyna wodnego Tuthilltown z 1788 roku, wpisanego do National Register of Historic Places, który mielił zboże przez 220 lat. Jest to mikrodestylarnia, dysponują dwoma miedzianymi kolumnami odpędowymi, które sprowadzili z Niemiec. Zaczynali od produkcji pszenicznej wódki oraz jabłkowej okowity. Surowców dostarczają okoliczne pola i sady, firma destyluje surowce własne i pobliskich farmerów. Uruchomili centrum dla odwiedzających i restaurację, a ofertę powiększyły najpierw gin i likiery, a wkrótce także bourbon. Zatrudniają 50 osób.
Ich bourbony i whiskey pakowane są w charakterystyczne przysadziste butelki z grubego szkła, przypominające nieco stare apteczne słoje, korki pokrywa lak. Są to drogie, limitowane, krótkie edycje, które w większości trafiają do barów i restauracji, także w Europie. Oferta to: ostra kukurydziana Hudson New York Corn Whiskey (46%), leżakujący w mocno wypalonych beczkach, zrobiony w 100% z kukurydzy Hudson Baby Bourbon (46%), głęboki, słodki, z wyraźną nutą wanilii Hudson Four Grain Bourbon (46%), który zrobiony jest z: pszenicy, żyta, kukurydzy i słodowanego jęczmienia, a także słodowa Hudson Single Malt Whiskey (46%), żytnia Hudson Manhattan Rye Whiskey (46%) i również żytnia, ale z beczek, w których wcześniej trzymano syrop klonowy – Hudson Maple Cask Rye Whiskey (46%).

SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.