30 października w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech wyjątkowych whisky z destylarni Kilchoman. Wydarzeniem była bardzo trudna do dostania butelka Kilchoman Fèis Ìle 2023, która towarzyszyła tegorocznej edycji święta Wyspy Islay.
Destylarnia Kilchoman została otwarta w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu Islay, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Jako jedni z nielicznych w Szkocji sami przeprowadzają cały proces produkcji whisky – od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Jęczmień pochodzi z farmy Rockside, a słodowanie odbywa się w destylarni. Dotyczy to tylko specjalnych edycji, m.in. próbowanej podczas degustacji trzynastej edycji Kilchoman 100% Islay.
Kilchoman 100% Islay 13th Edition (50%)
Trzynasta edycja została wydestylowana ze zbiorów jęczmienia w latach 2012, 2013 i 2014, a następnie dojrzewała przez co najmniej osiem lat w 44 beczkach po bourbonie. Whisky powstała z własnego jęczmienia, słodowanego w destylarni przy użyciu tradycyjnych technik słodowania podłogowego. Najpierw ziarno kiełkuje, a następnie wędzi się jęczmień przy użyciu lokalnego torfu z Islay, aby nadać whisky lekko dymny charakter. Poziom natorfienia to 20 ppm. Wokół destylarni Kilchoman ma 200 akrów dobrej jakości gleby obsadzonej jęczmieniem. Wypuszczono 13 tys. butelek. Zapach lasu, igliwia, tuji, syropu na kaszel, nuty octowe i smoliste. W smaku bardzo przyjemna słodycz – pigwowiec, morele, pomelo, sporo nut melasowych. Także w finiszu jest rumowość, jest cierpkość – kwaskowe jabłka, kwaśne winogrona, lekki tytoń, smolistość.
26,5/27,5/27/8=89
Kilchoman Fèis Ìle 2023 (55,3%)
Wypuszczona 1 czerwca na Festiwal Whisky z Islay – Fèis Ìle 2023 edycja ukazała się w liczbie zaledwie 1159 butelek, dostępnych w destylarni po jednej butelce na kupującego. To zestaw z trzech beczek – dwóch po bourbonie, jednej po sherry. Wykorzystano jęczmień odmiany publican, słodowany na własnym klepisku w 2011 i 2012 roku. Whisky zabutelkowano z mocą beczek. Aromat słodko-dymny, jak morele z pieca drzewnego, pieczone jabłka, jest delikatna nuta leśna, ziołowa, medyczna, są też miód i słodka pigwa, pralinki z wiśnią. W ustach zaskakuje owocowością – czereśnie, wiśnie, renklody, mirabelki, do tego dużo sadzy, dymu, smolistości, nuta anyżu, jest także słodycz melasy, miodu. Nie czuć potężnej mocy alkoholu, finisz jest smolisty, rozgrzewający, ale przyjemnie cierpki, owocowy (cytryny, grejpfrut), z nutami leśnego poszycia, korzeni i z ciepłym anyżem, a nawet imbirem na końcu.
27,5/28/27,5/8=91
Kilchoman Sauternes Cask #716 Wedding selected by Łukasz Gołębiewski (55,7%)
Single cask #716, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto. Butelkowanie 22.11.2021. Tylko 241 butelek, ręcznie numerowanych. W aromacie słodki dym, budyń waniliowy, pomarańcze, delicje, poza tym dużo mineralności, mech, rozgrzany słońcem las. Nuty ciasteczkowe, rodzynkowe. W ustach słone, dymne i nieco słodkie – rodzynki, suszone morele, solony karmel. W finiszu dymność, słoność, w tle cytrusy, nuty mineralne.
27,5/27/27/8=89,5