Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

Unikaty Kilchomana

30 października w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech wyjątkowych whisky z destylarni Kilchoman. Wydarzeniem była bardzo trudna do dostania butelka Kilchoman Fèis Ìle 2023, która towarzyszyła tegorocznej edycji
Unikaty Kilchomana

Udostępnij:

30 października w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja trzech wyjątkowych whisky z destylarni Kilchoman. Wydarzeniem była bardzo trudna do dostania butelka Kilchoman Fèis Ìle 2023, która towarzyszyła tegorocznej edycji święta Wyspy Islay.

Destylarnia Kilchoman została otwarta w 2005 roku przy zachodnim wybrzeżu Islay, niedaleko miasteczka o tej nazwie. Była to pierwsza nowa destylarnia zbudowana na wyspie Islay od 124 lat. Jako jedni z nielicznych w Szkocji sami przeprowadzają cały proces produkcji whisky – od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Jęczmień pochodzi z farmy Rockside, a słodowanie odbywa się w destylarni. Dotyczy to tylko specjalnych edycji, m.in. próbowanej podczas degustacji trzynastej edycji Kilchoman 100% Islay.

Kilchoman 100% Islay 13th Edition (50%)

Trzynasta edycja została wydestylowana ze zbiorów jęczmienia w latach 2012, 2013 i 2014, a następnie dojrzewała przez co najmniej osiem lat w 44 beczkach po bourbonie. Whisky powstała z własnego jęczmienia, słodowanego w destylarni przy użyciu tradycyjnych technik słodowania podłogowego. Najpierw ziarno kiełkuje, a następnie wędzi się jęczmień przy użyciu lokalnego torfu z Islay, aby nadać whisky lekko dymny charakter. Poziom natorfienia to 20 ppm. Wokół destylarni Kilchoman ma 200 akrów dobrej jakości gleby obsadzonej jęczmieniem. Wypuszczono 13 tys. butelek. Zapach lasu, igliwia, tuji, syropu na kaszel, nuty octowe i smoliste. W smaku bardzo przyjemna słodycz – pigwowiec, morele, pomelo, sporo nut melasowych. Także w finiszu jest rumowość, jest cierpkość – kwaskowe jabłka, kwaśne winogrona, lekki tytoń, smolistość.

4.5/5

26,5/27,5/27/8=89

Kilchoman Fèis Ìle 2023 (55,3%)

Wypuszczona 1 czerwca na Festiwal Whisky z Islay – Fèis Ìle 2023 edycja ukazała się w liczbie zaledwie 1159 butelek, dostępnych w destylarni po jednej butelce na kupującego. To zestaw z trzech beczek – dwóch po bourbonie, jednej po sherry. Wykorzystano jęczmień odmiany publican, słodowany na własnym klepisku w 2011 i 2012 roku. Whisky zabutelkowano z mocą beczek. Aromat słodko-dymny, jak morele z pieca drzewnego, pieczone jabłka, jest delikatna nuta leśna, ziołowa, medyczna, są też miód i słodka pigwa, pralinki z wiśnią. W ustach zaskakuje owocowością – czereśnie, wiśnie, renklody, mirabelki, do tego dużo sadzy, dymu, smolistości, nuta anyżu, jest także słodycz melasy, miodu. Nie czuć potężnej mocy alkoholu, finisz jest smolisty, rozgrzewający, ale przyjemnie cierpki, owocowy (cytryny, grejpfrut), z nutami leśnego poszycia, korzeni i z ciepłym anyżem, a nawet imbirem na końcu.

4.5/5

27,5/28/27,5/8=91

Kilchoman Sauternes Cask #716 Wedding selected by Łukasz Gołębiewski (55,7%)

Single cask #716, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto. Butelkowanie 22.11.2021. Tylko 241 butelek, ręcznie numerowanych. W aromacie słodki dym, budyń waniliowy, pomarańcze, delicje, poza tym dużo mineralności, mech, rozgrzany słońcem las. Nuty ciasteczkowe, rodzynkowe. W ustach słone, dymne i nieco słodkie – rodzynki, suszone morele, solony karmel. W finiszu dymność, słoność, w tle cytrusy, nuty mineralne.

4.5/5

27,5/27/27/8=89,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Degustacje, TV
wódka
Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.