chilijskie pisco destylowane z winogron muszkatowych, które rosną na ponad stuletniej parceli w Tulahuén. Firma działa już od pięciu pokoleń, założycielem był Rafael Camposano i wciąż należy do rodziny Camposano. Wszystko jest robione ręcznie, nie ma żadnej automatyki, a destylacja odbywa się w małych kotłach. Porastające górskie zbocza winogrona są niezwykle aromatyczne, słodkie, kwiatowe, a do zestawiania trunku wykorzystywana jest woda z andyjskich strumieni. Firma dopiero w 2011 roku zaistniała szerzej niż tylko regionalnie, dziś pisco Waqar eksportowane jest do wielu krajów, można je także znaleźć w Polsce. Ma bardzo lekki, kwiatowy aromat. W ustach słodkie niczym woda różana. Moc – 40%.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail