Warsaw Wine Academy – drugi nabór

Od 27 listopada w Salonie M&P Strzelecka 27/29 ruszamy z drugą edycją programu edukacyjnego Warsaw Wine Academy. Spotykać się będziemy co drugą środę w godz. 19.00-21.00 i rozmawiać o winie. Poznajemy: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.

Zaczynamy 27 listopada z programem
Kurs podstawowy
Maksymalna liczba uczestników – 12 osób, ruszamy przy zebraniu minimum 9 osób, więc warto namawiać znajomych.
Opłata za uczestnictwo w cyklu siedmiu spotkań to 300 zł/os., z możliwością odliczenia całości tej kwoty od win zakupionych w salonie M&P Strzelecka. Możemy wystawić fakturę VAT za udział w szkoleniu.
Za każdym razem będzie do spróbowania 5 win + prezentacja i komentowana degustacja, ok. 120 minut. Uczestnicy otrzymują dodatkowo notes degustacyjny.

Spotkanie 1 (27 listopada, godz. 19.00)
Jak powstaje wino? (miejsce i wpływ gleby oraz klimatu, wybór winogron, fermentacja, winifikacja)
Do spróbowania 5 młodych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 1 różowe, 2 czerwone.

Spotkanie 2 (11 grudnia, godz. 19.00)
Wino i czas (jak na smak wina wpływa proces jego starzenia – w beczce i w butelce)
Do spróbowania 5 starzonych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 2 czerwone, porto LBV.

Spotkanie 3 (18 grudnia)
Wina białe (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy białe wina)
Do spróbowania 5 białych win z różnych szczepów.

Spotkanie 4 (8 stycznia)
Wina czerwone (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy czerwone wina)
Do spróbowania 5 czerwonych win z różnych szczepów.

Spotkanie 5 (22 stycznia)
Wina różowe i musujące (jak delektować się rześkim winem, kiedy i do czego podawać, jak powstają wina musujące)
Do spróbowania 2 różowe wina i 3 musujące.

Spotkanie 6 (5 lutego)
Wina wzmacniane i likierowe (historia, sposoby produkcji, różnice, jak podawać)
Do spróbowania: porto ruby, sherry PX, sherry oloroso, madera, marsala.

Spotkanie 7 i egzamin (19 lutego)
Jak i gdzie wybierać oraz przechowywać wina, gdzie degustować wina, jak stworzyć własną kolekcje win na każdą okazję.
Egzamin z wiedzy o winie dla uczestników kursu w formie degustacji, trzeba będzie samodzielnie opisać wino, które jest w kieliszku bez znajomości szczepu i producenta
Dyplomy dla uczestników kursu podstawowego Akademii Wina.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.