7 października w ICON Wine & Whisky Selection odbyły się warsztaty blendowania Chivas – sztuka blendingu. Wieczór poprowadziła brand ambasadorka marki Chivas Regal, Sonia Garbowska. Na powitanie zaserwowano koktajl, przygotowany przez samą prowadzącą, na bazie whisky chivas z czerwonym winem w proporcji 1:1.

Uczestnicy, degustując Chivas 12YO, poznali historię braci Chivas, Johna i Jamesa, jak również whisky, która jest jedną z największych marek na świecie. Wraz z Sonią Garbowską można było prześledzić proces produkcji, od surowców, słodowania, rozdrabniania, zacierania, fermentowania, destylacji, maturacji do finału, czyli zestawiania – blendowania.
Na koniec każdy mógł się poczuć jak master blender. Na macie przed uczestnikami pojawiło się pięć szkockich whisky (cztery single malt i jedna grain), każda o innym profilu aromatyczno-smakowym – kwiatowa, owocowa, kremowa, cytrusowa i dymna. Zadanie było zarazem dużym wyzwaniem, jak i świetną zabawą, zwieńczoną dziełem – kompozycją własnej, niepowtarzalnej whisky blended. Każdy twórca blendu nadał mu nazwę i mógł zabrać ze sobą swoje dzieło.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail