12 sierpnia o godz. 19:00 w Łodzi (Restauracja Festiwalowa Kokolobolo OFF, Piotrkowska) odbędzie się wyjątkowe spotkanie z historią alkoholu – od samego powstania po ostatnie dekady stosowania klasycznych metod produkcyjnych. Fascynujący warsztat o trunkach poprowadzi Michał Szymański – archeolog, badacz i odtwórca dawnych metod destylacji oraz potomek założyciela browaru w Sieradzu.

Michał Szymański od 2010 roku prowadzi projekt edukacyjny o nazwie Pracownia Alchemika, popularyzujący praktyczną wiedzę o alkoholach oraz początkach przemysłu farmaceutycznego. Podczas pokazów i warsztatów prezentowane są procesy destylacji w średniowiecznej oraz nowożytnej aparaturze glinianej. W 2019 roku wspólnie z kuzynem, browarnikiem-tradycjonalistą Sebastianem Wawszczakiem, oraz partnerką Joanną Włochacz, odtworzył rodzinną recepturę z browaru Kajetana Trąbczyńskiego w Sieradzu, wprowadzając na rynek napój o cechach jasnego piwa wytwarzanego przed laty w dawnym zaborze rosyjskim. Produkt otrzymał nazwę Książę Sieradzki, nawiązując do historycznego dziedzictwa regionu i dorobku księcia Leszka Czarnego. Podczas warsztatów odbędzie się także degustacja prawdziwego piwa z tradycjami… To niepowtarzalna okazja, aby dowiedzieć się każdego szczegółu o historii alkoholu – wprost od samego specjalisty.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail