Whisky z Finlandii

16 stycznia odbyła się prezentacja kolekcji fińskich whisky z destylarni Teerenpeli, które są w Polsce w ofercie Spirit Depot. Spotkanie prowadzili przedstawiciele destylarni, Veera Pastinen i Jussi Oinas. Do spróbowania było sześć whisky single malt.

Jussi Oinas
Veera Pastinen

Teerenpeli to fińska rodzinna destylarnia whisky z Lahti, są jedną z najstarszych destylarni w krajach skandynawskich i najstarszą komercyjną destylarnią whisky w Finlandii. Robią whisky single malt ze słodu z lokalnego jęczmienia. Zaczynali w 2002 roku od własnej maturacji whisky sprowadzanych ze Szkocji. Obecnie sami destylują 100 tys. l spirytusu rocznie i są największą rodzinną destylarnią w Finlandii. Ich pierwszy zakład wyposażono w parę szkockich alembików, dzisiaj ta pierwsza gorzelnia wciąż pracuje ale powstają tu laboratoryjne, eksperymentalne destylaty. W drugim zakładzie są trzy alembiki Forsyth – pierwszej destylacji o pojemności 3000 l i dwa drugiej destylacji po 900 l. Mają pięć kadzi fermentacyjnych po 6000 l. Fermentacja trwa 72 godziny, destylacja osiem godzin. Odbierają destylat z mocą 68%, a wlewają do beczek z mocą 63,5%. Destylarnia jest dostępna dla zwiedzających, jest tu także restauracja.
O 2016 roku firma produkuje też własny gin – Pyygin – zestawiany z lokalnych botaników: jagód jałowca, chmielu, liści brzozy i leśnych jagód.
W 2020 roku Teerenpeli zdobyło nagrodę World Wide Whisky Producer w International Wine & Spirits Competition, a w 2022 roku destylarnia obchodziła swoje dwudziestolecie.

Teerenpeli Kaski (43%)
Z beczek po sherry oloroso i w mniejszym stopniu pedro ximenez w wieku 5-6 lat. Aromaty orzechów włoskich, rodzynek, czekolady z orzechami, dojrzałych śliwek, tytoniu. Smak zdominowany przez bakalie – rodzynki, figi, daktyle, suszone morele, bardzo dużo orzechów suszonych, lekko drożdże, pieprz, odrobina soli. W finiszu do bakalii dochodzą tytoń i skóra, wytrawna cierpkość, czerwony agrest, porzeczka, lekko sól.
4/5
25,5/25/25/7=82,5

Teerenpeli Kulo (50,7%)
Słodowany lokalny jęczmień i siedem lat w beczkach po sherry pedro ximenez i oloroso. Zapach kawy, truskawek, poziomek, śliwek, pomarańczy, lekko sadzy, wulkaniczność. W smaku – wędzona śliwka, wędzone wiśnie, czereśnie, truskawki, poziomki, sól, tytoń. W finiszu cierpko – tytoń, herbata, czarna i czerwona porzeczka, ale też kiwi, arbuz i pomarańcze.
4/5
26/26/25,5/7,5=85

Teerenpeli Portti (43%)
Whisky zbudowana z destylatów w wieku 3-4 lata z beczek po bourbonie, finiszowana przez półtora roku w beczkach po porto. Aromat drożdży, sody, ziemistość, nuty maślane, słodkie – owoce sadu, jabłka i gruszki, pestki owoców, rodzynki, toffi. W smaku jabłka i gruszki, truskawki, maliny, sadza, lekka nuta selera. Finisz cierpki, wino wytrawne, wino malinowe, cierpkie jabłka, cierpkie gruszki, gruszki w occie, tytoń, sadza, gorycz głogu, jarzębiny, ale też rześkość – mięta, eukaliptus.
4/5
25/25/24,5/7=81,5

Teerenpeli Savu (43%)
Natorfiony słód do 35 ppm, leżakowanie: 80% beczki po bourbonie i 20% po sherry pedro ximenez, wiek to ok. 6 lat. Przyjemny bakaliowy zapach – rodzynki, orzechy włoskie, ciasto drożdżowe z galaretką owocową, suszone morele, brzoskwinie, gruszki. I leciutki torf w tle, przypomina wypieczony spód ciasta. W smaku owocowa słodycz – słodkie jabłka, gruszki, soczyste nektarynki, pomarańcze, budyń waniliowy i lekko dym. W finiszu pojawia się cierpkość – tytoń, kwaskowe winogrona, agrest, wiśnie, słoność lukrecji, solony karmel.
4/5
26,5/26/26/7,5=85,5

Teerenpeli Palo (46%)
Torfowa wersja, beczki po sherry oloroso i palo cortado, wiek powyżej 5 lat, edycja wypuszczona z okazji dwudziestolecia destylarni. W zapachu sadza i tytoń, ser wędzony, oscypek, ale też dużo słodyczy – syrop wiśniowy czereśnie, rodzynki, suszone morele, budyń waniliowy, trochę ziół, aloes. W smaku dużo słodyczy – miód, rodzynki, daktyle, wisienki w czekoladzie, wędzone śliwki. W finiszu śliwki i gruszki, syrop brzoskwiniowy, wiśnie, cierpki agrest, biała porzeczka.
4/5
25,5/25,5/25/7=83

Teerenpeli 10YO (43%)
Single malt z fińskiego słodu dojrzewała w beczkach po bourbonie i sherry (85% bourbon, 15% sherry). Zapach mocno słodowy, nuty siana, śliwek, wiśni, czereśni, słodycz owocowego dżemu. W smaku czujemy: słód, prażony słód, siano, chmiel, gorycz jarzębiny, głogu, ale przełamana słodyczą śliwek w czekoladzie. Finisz gorzki, jarzębina, głóg, ale też słód, prażone ziarno, siano i ostra papryczka. Rozgrzewająca i elegancka.
4.5/5
26,5/26,5/26/7,5=86,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.