Marka szkockiej whisky, która najbardziej popularna jest we Francji. Jej właścicielem jest francuska grupa Marie Brizard Wine & Spirits. Od początku powstała z myślą o rynku francuskim, stworzył ją w 1964 roku Bernard Magrez, marszant z Bordeaux. Magrez stworzył firmę William Pitters International, która skupowała szkockie whisky. Oryginalna receptura William Peel to mieszanka 18 whisky słodowych ze Speyside i Highland z whisky zbożową z Lowland. Początkowo Magrez butelkował też szkockie single malts pod marką The Glen Peel. W 2005 roku jego aktywa przejęła Marie Brizard. W podstawowej wersji William Peel Blended Scotch jest to whisky lekka, słodka, wyraźnie słodowa, z subtelnymi akcentami wanilii, ciasteczek maślanych, owocowością jabłek i gruszek. W ostatnich latach marka poszerzyła się o wersje Double Maturation Blended Scotch (finszowana w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie) oraz Distillery Selection, która jest whisky typu single grain. Są też trzy smakowe wersje likierowe o mocy 35%: William Peel Spicy Shot (jabłka i ostre przyprawy), William Peel Sweet Honey (z miodem) i William Peel Delicious Coffee (kawa i wanilia).

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail