To największa winnica na Mazowszu i jedna z większych w kraju, położona na Wysoczyźnie Mazowieckiej, ok. 40 km od Warszawy, ma 6 ha. Poza winoroślą są tu drzewa i krzewy owocowe, razem gospodarstwo ma 50 ha, powstają tu również wina owocowe. Łączna produkcja win to ok. 50 tys. butelek rocznie.

Gospodarstwo rolne w Dwórznie powstało w latach 90., skupiając się na uprawie i przetwórstwie malin. Wiesław Gowin postanowił skupić grunty w rodzinnych stronach. Sama winnica powstała w 2012 roku, w jej powstaniu pomagał Michał Gmurczyk, potem też Grzegorz Mazurek, a sadzonki zakupiono od Romana Myśliwca. Przed gronowymi wyrabiano tu wina owocowe. Jak można przeczytać w materiałach Winnicy Dwórzno: „Eksperymentowaliśmy z winami na miodzie, winami wytrawnymi, połączeniami owoców. W końcu udało nam się stworzyć wino owocowe, które według degustujących smakuje jak świeże owoce prosto z krzaka. Wtedy zdecydowaliśmy się kupić sadzonki winorośli i rozpocząć produkcję tradycyjnego wina gronowego pod opieką pana Romana Myśliwca. Winnica została zasadzona w 2012 roku i pierwotnie rosło w niej 13 szczepów winogron”.
Pierwsze wina gronowe zabutelkowali w 2014 roku, a pierwszy komercyjny rocznik to 2015. Rok później podjęto współpracę z enologiem Piotrem Stopczyńskim, który cały czas odpowiada za wina z Dwórzna. Oprócz Wiesława Gowina obecnie na winnicy i w winiarni pracują także jego synowie – Wiktor i Oskar.
Winnice można zwiedzać w towarzystwie właścicieli, po wcześniejszym umówieniu, stworzona jest też ścieżka multimedialna dla tych, którzy przyjadą indywidualnie. Organizowane są degustacje. Tętni życie kulturalne – koncerty, plenery. Obecnie oferta białych win jednoodmianowych to: solaris, joanniter, czerwony regent oraz kupaż Mazovia Red, jest też wino wymrażane Supermazovian. Oferowane są też trzy wina owocowe: malina, czarna porzeczka i jagoda kamczacka.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail