Campbeltown to najmniejszy region produkcji whisky, działają tu tylko trzy destylarnie: Springbank, Glengyle i Glen Scotia, przy czym Springbank produkuje także whisky Hazelburn i Longrow, a Glengyle butelkuje pod marką Kilkerran. Niegdyś Campbeltown nazywane było światową stolicą whisky, w tym niewielkim mieście na półwyspie Kintyre działały aż 34 destylarnie o dużych mocach produkcyjnych, zasilając wiele znanych szkockich blendów, a licząc także okoliczne farmy destylarni było blisko 40., a historia części z nich zaczęła się w XVII wieku, wkrótce po założeniu miasta (ustanowione w 1609 roku przez Archibalda Campbella, grabiego Argyll).

Pierwszy kryzys przyszedł w latach 50. XIX wieku, związany był z rozwojem połączeń kolejowych w regionie Speyside, gdzie również rozwinął się przemysł whisky. Wówczas upadła połowa z destylarni w Campbeltown. Drugi kryzys, to lata 20. XX wieku i prohibicja w USA. Kiedy w 1934 roku zamknięto zakład Rielachan w mieście pozostały już tylko dwie destylarnie – Springbank (założona w 1828 roku) i Glen Scotia (z 1832 roku). Obecnie działa jeszcze trzecia, Glengyle (założona w 1872 roku), której budynki zachowały się w dobrym stanie i ponownie rozpoczęła produkcję whisky w 2004 roku – po osiemdziesięciu latach przerwy. Zachowały się do dziś także ruiny destylarni Benmore (obecnie zajezdnia autobusowa) i największej niegdyś destylarni Hazelburn (obecnie szkoła z kampusem) oraz część dawnych magazynów. Magazyny były współwłasnością wielu destylarni, które działały jedna przy drugiej.
Wiele współczesnych ulic w Cambeltown ma nazwy zapomnianych producentów whisky. W miejscu jednej z destylarni stoi współczesne Tesco z pagodami, które maja przypominać historię miejsca. W planach jest otwarcie trzech nowych destylarni, ale tylko jedna z nich ma być w historycznym miejscu, wykorzystując niszczejące magazyny typu dunnage, które kiedyś służyły m.in. Hazelburn. Po destylarni Longrow pozostał kawałek kamiennego muru, po innych nie ma nawet kamienia.
Whisky z Campbeltown określane są jako „tłuste”, „oleiste”. Typowe nuty, które odnajdziemy w tutejszych whisky to: sól, toffi, wanilia i bakalie oraz w niektórych whisky dym i torf, z uwagi na wykorzystywanie torfu przy suszeniu słodu.
Miasteczko ma 4600 mieszkańców i poza produkcją whisky zajmuje się rybołówstwem i obsługą portu. Miasto jest na końcu największego szkockiego półwyspu Kintyre, region nazywa się Argyllshire. Duże znaczenie ma rosnąca turystyka miłośników whisky, którzy zwykle odwiedzają Campbeltown po drodze na wyspę Islay. Co roku w maju odbywa się tu Cambeltown Malts Festival – trzydniowe święto whisky z Campbeltown. Organizatorami imprezy są tutejsze destylarnie: Glen Scotia, Springbank i Glengyle we współpracy z niezależnym bottlerem, firmą William Cadenhead. Program, to nie tylko degustacje, ale też zwiedzania destylarni, magazynów, wykłady poświęcone whisky i historii regionu, specjalne pokazy foodpairingu z whisky. Każdy producent przygotowuje co roku jakieś specjalne edycje dla uczestników festiwalu.
Z Campbeltown związana jest też historia jednej z najstarszych firm w branży whisky-brokerów – William Cadenhead Limited. Firma powstała w Campbeltown w 1842 roku i należała do włascicieli destylarni Springbank, J. & A. Mitchell & Co. Ltd. Potem przenieśli się w okolice Aberdeen, gdzie działają do dzisiaj, w Campbeltown przy jednej z głównych ulic, wiodącej do Springbank i Glen Scotia, jest ich sklep firmowy z whisky.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail