Wizyta w destylarni Akmenlauzis

Ulokowana w samym centrum starej Rygi, jest być może najmniejszą destylarnią na świecie, jednej osobie trudno się wewnątrz poruszać. Pracują od 2014. Mają aparat odpędowy o pojemności 400 l – wąska kolumna z nierdzewnej stali, wedle własnego projektu. Destylują słodowany jęczmień, słód biorą z browaru. W kwietniu 2016 roku nastawili whisky w beczkach po 190 l bourbonie i sherry oloroso, próbowałem destylatu, już nabrał nieco koloru i aromatu. Ich spirytus jest bardzo wyrazisty, słodki, o wyraźnym smaku ziaren – destylują tylko raz, mają mały filtr celulozowy. Ich alkohole trafiają głównie do restauracji w Rydze.


– Trzeba robić to, co się lubi – mówi Ernesti Otomers, właściciel firmy. – Produkujemy w wersji Premium to, co jest tradycją łotewskiej wsi – samogon. Ale też za trzy lata chcemy pokazać światu pierwszą łotewską whisky single malt. Będzie to bardzo limitowana edycja, prawdopodobnie kupaż obydwu beczek.
Maleńkie pomieszczenie to zabytek a alkoholową historią. Nad wejściem jest rzeźba Bachusa. W XVII wieku była tu piwnica win.
Gama produktów destylarni Akmenlauzis to – oprócz okowity jęczmiennej – likiery na jej bazie: ziołowy, chrzanowy, żurawinowy, rokitnikowy, jarzębinowy i kawowy.

 

1 komentarz do “Wizyta w destylarni Akmenlauzis”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.