Spirits, Wydarzenia
destylarnie, gin, single malt, whisky blendowana, whisky szkocka

Wyprawa do Balmenach

Wyprawa do Balmenach

Udostępnij:

W dniach 21-24 października firma International Beverage, właściciel marki Inver House i pięciu destylarni w Szkocji, zorganizowała wyjazd studyjny dla laureatów konkursu barmańskiego Hankey Bannister. Do Szkocji polecieli: Mateusz Bala z Six Coctails, Michał „Mycek” Stasiak z Domu Whisky i Aleksander Pelowski z Małej Sztuki, a także Łukasz Gołębiewski z „Aqua Vitae”.

Wizyta zaczęła się od Edynburga, grupa zajęła pokoje w hotelu Radisson w zabytkowej części miasta, tuż przy zamku. Zwiedzanie multimedialnej ekspozycji Scotch Whisky Experience i unikatowej kolekcji blisko 3000 butelek starych szkockich whisky, masterclass przedstawiający klasyczne whisky z pięciu regionów Szkocji, a następnie runda po barach, w tym whisky-barze Usquabae, z imponującą kolekcją starych single malts. Następnego dnia grupa pojechała do destylarni Balmenach. Do Inver House należą w Szkocji destylarnie: Old Pulteney, Balblair, Speyburn, Knockdhu i właśnie Balmenach. Whisky z Balmenach nie jest oficjalnie butelkowana, ostatnia i jedyna edycja jaką wypuściło Inver House jest sprzed 22 lat, wcześniej dwie oficjalne edycje wypuściło Diageo, poprzedni właściciel destylarni. Cała produkcja Balmenach trafia do blendów, w tym do sztandarowego blendu Inver House, czyli whisky Hankey Bannister.
Pracę destylarni grupa miała okazję poznać pod przewodnictwem menadżera Balmenach, Simona Buleya, który prowadzi zakład od 1997 roku. W najbliższym numerze magazynu „Aqua Vitae” opublikujemy wywiad z Simonem. Zwieńczeniem dnia były warsztaty blendowania whisky, wspólnie z ambasadorem Inver House, Gregorem Stirlingiem, a także dwie sesje masterclass z whisky z destylarni Old Pulteney i Balblair. Nocleg w stylowych wnętrzach wiktoriańskiej posiadłości Muckrach w Grantown on Spey.
Następny dzień to wizyta w destylarni Caorunn, która powstała przy Balmenach na potrzeby produkcji ginu. Destylują na niezwykłych starych cylindrycznych alembikach, które mają blisko sto lat. Warsztaty poświęcone botanikom i rozpoznawaniu ich aromatów w ginie. Pobyt zakończyła kolejna noc w Edynburgu i kolejna runda po barach.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Alkohole dnia
likier

Kwaskowo-słodki aromat wieloowocowy, w zapachu dużo śliwki, suszonej śliwki i suszonej pigwy oraz jagód leśnych […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Degustacje, TV
wódka
Alkohole dnia
wódka

Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.